Teljessé vált a babakötvény kudarca 2008. augusztus 22. 00:0 Hiába vezetett be január elsejétől könnyítéseket a babakötvényhez kapcsolódó számlák megnyitásánál a kormány, a kezdeményezést változatlanul érdektelenség övezi. Ráadásul úgy tűnik, hogy most már a bankokat sem érdekli a konstrukció. Legalábbis ez lehet az oka annak, hogy gyermekünk pénze a bankokban jóval kevesebbet fial, mint az államkincstárnál. Továbbra sem ösztönzi megtakarításra a szülőket a babakötvény, jóllehet a 2006-os választások előtt meghirdetett program egyik célja éppen ez lett volna. Az érdektelenséget mutatja, hogy a babakötvényhez kapcsolódó Start-számlák megnyitásának lehetőségével csak az érintettek mintegy ötöde élt. MNO
113 ezer forintnak megfelelő egyszeri támogatás jár januártól Szlovákiában az első gyermek után. Ikrek esetében pedig 130 ezer forintot kapnak egy újszülött után a szülők. A pozsonyi kormány azt reméli, hogy ezután nő a születések száma azoknál a családoknál is, ahol eddig főleg anyagi okok miatt nem vállaltak gyereket.
Az eddigi 4460 koronát, azaz mintegy 33 ezer forintot Robert Fico kormánya 11 ezer koronával, vagyis több mint 80 ezer forinttal toldotta meg. Az első gyermek után így a szülő összesen 15.460 koronát kap, vagyis körülbelül 113 ezer forintnak megfelelő egyszeri juttatást. A szlovák kormány támogatását azok vehetik igénybe, akiknél a gyermek megéri a 28. napot, és a szülők egy éve Szlovákiában fizették az egészségbiztosítási járulékot.
A szlovák orvosok azt sem tartják kizártnak, hogy a várandós anyák egy része a megnövekedett támogatás miatt késleltette a szülést. A Dunaszerdahelyi Kórház egyik szülész-főorvosa szerint gyógyszerek segítségével akár két héttel is eltolható a szülés időpontja.
Vannak persze olyanok, akik nemcsak az elsőszülött gyermek támogatásán változtatnának, hanem növelnék a gyermekenként leírható adókedvezményt is.
A dúsgazdag szlovákok szarrá alázzák a szegény magyarokat.
Már , ha itt tartunk, egy héten legalább hárman felhívnak, hogy hol van a 90- 95 és a 100 éveseknek igért 90-95-100 ezer forint.Mindenkinek mondtam, menjenek Gyurcsány Ferenchez reklamálni, hiszen a saját fülemmel hallottam, amikor megígérte.
most, h itt van a kamatadó-para, beszéljünk inkább arról, h a babakötvénybe fektetett pénz adómentes, és az is marad. uh sztem akik érintettek (lásd megfelelő időpontban született gyermek) az adómentes határig nyugodtan pakolják a pénzüket a startszámlára.
nem is értem, h erről a lehetőségről miért nem írnak az újságok, és miért nem reklámozzák a bankok?!
Pluszszámlát mi sem nyitunk, de megvan később is a lehetősége, ha jól értem. A Funda minket is érdekel majd, de majd ha látjuk, mennyi is marad a kevesebb fizoból.
Másik számla nem érdekel, mert inkább fundába teszem a fölös pénzt, 18 év nekem túl nagy idő.
Cibbel van valakinek tapasztalata? Honlapjukon azt írja, hogy idén ők is adnak az állami 10% mellé 10-et, meg ajándék fürdőlepedőt. :)
Még nem vagyok biztos benne, hogy fogjuk fizetni a havi 5000-t, mondom a 18 év nagyon hosszú idő, és akkor meg úgy vagyok vele, hogy legalább kapok most egy fürdőlepedőt a babának, meg 18 év múlva némi aprót a szülnapi partijára. :DDD
MKB: mert ismerem, s ott tudsz mellé nyitni egy másik számlát, ha esetleg valamilyen módon túllépnéd az évi 120e Ft befizetés határt. Az is szépen, ugyanúgy kamatozik. A határ meg 2x5000 Forint "csupán".
Látom ez egy politizálós forum, nyugodtan irányítsatok át egy másik babakötvényesbe, ha itt OFF a kérdésem, de engem az érdekel, hogy ki melyik bankban nyitott start számlát, és miért ott. Elkezdtem olvasgatni az egyes bankok ajánlatait, és relatív laikusként látok bizonyos különbségeket.
Utánaolvastam, szerintem egyszerű elírás van a cikkben: ott nem nem kormányzati, hanem fővárosi juttatásnak kellene szerepelni. Az egész cikk a fővárosi kiegészítésről szól. Íme egy másik (hivatalosabb):
Egyébként gyermekemnek nemrég nyitották meg a számlát automatikusan az Államkincstárnál, minden kérés és rászorultságot vizsgáló kérdés, papír, kérvény nélkül.
az egyik cikk az állami támogatásról szól (kezdő 40e forint+10% támogatás alanyi alapon, plusz további támogatás rászorultsági alapon). A másik cikk budapesti támogatásról szól, ami kizárólag rászorultsági alapon jár. Szerintem a 2 cikk tartalmát nem kell keverni.
A pénteken benyújtott indítvány értelmében a 2005. december 31-e után született gyermekek számára az állam 40 ezer forintot utal át egy Start-számlára, amelyet a szülő nyit meg valamelyik hitelintézetnél - idézte a bejelentést a radio. hu A rászorultak - akik ma rendszeres gyermekvédelmi támogatásra jogosultak - 7 és 14 éves korukban további 30-30 ezer forintot kapnak. A sajtótájékoztatón résztvevő Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány az állami felelősségvállalás kiegészítésére is ösztönzi a családokat azzal, hogy a befektetéseket egy bizonyos mértékig mentesíti a kamatadó alól, valamint a megtakarításokhoz állami kiegészítést nyújt. Az általános szabály szerint a szülői megtakarítást az állam annak 10 százalékával kiegészítené, legfeljebb évi 6 ezer forintig. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülőknél ez 20 százalék és évi legfeljebb 12 ezer forint lenne - idézte az MTI-t a nol.hu. Az adókedvezmény maximum évi 120 ezer forintig járna. Az átmeneti, vagy tartós nevelésbe vett gyerekek számlájára az állam évente 12 ezer forintot utalna át. A Start-számlán összegyűlt pénzhez csak a 18. életévét betöltött fiatal juthat hozzá. Ha a szülő egy fillért sem tesz hozzá az állami pénzhez, akkor a rászoruló gyerekek számláján 18 éves korukra 220-250 ezer forint gyűlhet össze. A minden gyermeknek járó támogatással és havi 10 ezer forintos szülői befizetéssel számolva a kötvény hozammal növelt értéke a gyermek 18 éves korára mintegy 4,3 millió forint lehet. A javaslatról jogszabály-koncepció szinten augusztus végén hozta meg első döntését a kabinet, amely a költségvetés általános tartalékában 4 milliárd forintot biztosított a megvalósításra. Évi 94-95 ezer születéssel számolva 2006-ban a babakötvény alkalmazásának költsége 3,8 milliárd forint lesz - tette hozzá a kormányfő. A briteknél kitalált bébikötvény ötletét az SZDSZ már a 2002-es választások előtt bedobta, legutóbb pedig - miután a kormány ezt felmelegítette - a kisebbik koalíciós párt azt javasolta, hogy 100 ezer forint legyen annak nyitó összege. A Népszabadság korábbi értesülései szerint a kormány eredetileg 50 ezer forintos bébikötvényre gondolt.
A nagy dirrel-durral beharangozott babakötvény mégsem akkora segítség mint azt várták. Az újszülöttek csupán harmada, veheti igénybe a babakötvény mellé a főváros által felajánlott húszezer forintot - írja a Magyar Nemzet.
Mintegy 18 ezer budapesti újszülöttből 6-8 ezerre tehető azok száma , akik jogosultak a babakötvény mellé járó húszezer forintra. A főpolgármester által beharangozott kornányzati juttatásra csak a szociálisan rászorultak jogosultak.
Mint később kiderült, a kiegészítő juttatás csak azoknak jár, akik gyermeknevelési támogatást is kapnak, vagyis a 820 ezer budapesti háztartásnak csak 5 százalékát érinti az ötlet.
Demszky Gábor még az év elején kiemelte, hogy a körülbelül 15 ezer újszülött mintegy kétharmada kapja majd meg a támogatást. A gyakorlatban viszont csak minden harmadik gyermek jogosult a kiegészítésre.
Azé' mondom, kérdezze mindenki banki ügyintézőjét! Én is így fogok tenni, és nyilván nem kockázati életbiztosítást kötök a csemetéimre, bár tudod, nekem mindegy, mi a neve, a lényeg: jól kamatozzon, és havonta fizethessem, és szüneteltethessem, ha megszorulnánk. Adónk meg tutira lesz, ha nekem nem, a férjemnek akkor is, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne dolgozzunk. És tudom, hogy mindig lesz állásunk, punktum! :-)
Bocs hogy belekotyogok, veletlen jutottam ide a GYAS-GYED topicbol utalas alapjan es csak 1 db hozzaszolast olvastam... de megis. Adokedvezmeny annak jar, akinek van eleg adoja, de nem keres tobbet 3,4m-nal (a csomag ota, addig 6M-ig), sot bizonyos kedvezmenyekkel osszevonva tovabbi korlat van ra. Ezek a feltetelek barmikor valtozhatnak (ld. most), arrol nem is beszelve hogy megszunhet vagy mas miatt (ujabb baba, gyed stb. alatt nem marad adod) ha elvileg van akkro se mindig kapod. Az eletbiztire befizetett osszegbol kapasbol levonnak egy nem keves kockazati dijtetelt (de most mint befektetesrol beszeltunk, kicsi gyerekre en kockazatit nem kotnek, persze izlesek es pofonok), majd a maradekbol a mukodesi koltseget, es a kapott penzt fialtatjak ugy, ahogy ok akarjak (reszvenycsomag stb). Arrol nem is beszelve, hogy ha nincs bent 10 evig akkor toredeket kapdo vissza a penznek (kapasbol eltesznek 3-4 havit nyitasi dijra, majd utana x evig csak 50%-ot adnak vissza, majd 60-70, esetleg 85, de ha felmondtad 10 even belul akkor ebbol gyorsan vond le az adokedvezmenyt amit vissza kell perkalni persze kamatostul), szoval ha egyszer elkezdted akkor mar gyakorlatilag az a legjobb megoldas ha vegigviszed, picit a betetben kamatozas felett vegez (de azt tuzon-vizen, pedig lehet hogy kellene a penz, a toke is meg plane hogy ne kene havonta fizetni). Nem ismerek sok penzgyujtogetos format, de ennel meg a lakastakarek is jobb, nem akarom ideomleszteni ugyhogy keresre (akar maganban) elmondom hogy miert, de kb. az osszes felsorolt hatranynak ellentmond (+gyamhiv.ra se tartozik ami meg godn lehet, x osszeg felett ok vedik a penzbetetet is ami a gyereke, hiaba te pakoltad a gyerek nevere de megis csak az o maganvagyonaba mehet at ha jol tudom max. mas ertekhordozoban). Bocs hogy belekotyogtam, foleg hogy el is tunok, a Hazepites alatt vagy mailben vagyok. Csak ugy gondoltam, hogy muszaj szolnom az eletbiztik kicsit masik oldalarol is.
Igen. Ha nem is teszel hozzá egy fillért sem, az állam akkor is ad most 40ezret a gyerkőcnek, amit kamatostul felvehet 18 éves korában. Én ezt a kis pénzt sem hagynám elúszni, ha már adják ... Más kérdés, hogy szerintem inkább életbiztosításba fogom pakolni a gyerekeimnek a pénzt, mert arra (ha jól tudom) 20% adókedvezményt kapok, tehát ha havonta 5000 forintot pakolok be/gyerek, akkor a 12 x 5000 = 60000-nek a 20%-át, 12000-t kapok vissza az adómból. Egy bankfiókban majd eligazítanak, mi a legkedvezőbb neked és a gyereknek. Egyébként gratulálok, apuka! :-))