Egyre jobban dühítenek a kereskedelmi tévék által leadott mozifilmek újraszinkronizálásai és önkényes, amatőr belevágásai (pl. egy akciófilmből kivágják a véres részt, hogy beleférjenek a 12-es karikába). Mikor lépnek végre a filmforgalmazók?
Most, immár higgadtabban írok is két példát. Amúgy tényleg nem néztem végig:
1. Amikor a terroristák kiszabadítják a főgonoszt a bilincsből, és előremegy a fülkébe, majd lelövi a kapitányt, miután az nem bólintott rá, hogy ő van szolgálatban. Ezt a jelenetet teljesen kivágták, ennélkül full érthetetlen, hogy a kapitány hova tűnt.
2. Amikor a főgonosz megöl egy túszt, miután felállította, megkérdezte a nevét, és hogy van e van e gyereke. Az itteni vágás szerint csak felszólította, hogy álljon fel, és mindjárt fejbe lőtte.
Nem vágták meg, mivel 16-os karikával jelölték, ergo mehet a vér és a káromkodás. Viszont emiatt szerdán kellett leadniuk és nem hétvégén, valamint főműsoridő helyett kilenckor (és kevesebb reklámmal, ahogy észrevettem). Erről szól ez a biznisz. Nem mernek ujjat húzni az Ortt-vel, mostanság többször is szopatták őket.
Tegnap A kaptár milyen volt a retekklubon? Én nem nézte mert, egyrészt megvan HBO-ról eredeti nyelven felvéve, másrészt a para, hogy dühöngenem kell. Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy megvagdosták e?
Bár azt sem értem, hogy miért meglepő a dolog. Évek óta ez megy. Baromira szarok a tévékben levetített filmekre. Nem onnan kell várni a csodát, hanem beszerezni otthonra a "klasszikusokat" (kinek ez, kinek az).
A legfőbb baj az, hogy a nézettségi mutatók nagy valószínüséggel megközelítően jó adatokat takarnak, mert ultragagyi műsorokat sajnos meglepően sokan néznek. Ebből is jött az a megállapítás (nem az enyém, de max egyetértek vele), hogy az átlag magyar ember az a tipikus egyszerű mónikasós fogatlan. És innentől kezdve, mivel ezzel a tévéknél is tisztában vannak, tök mindegy, hogy mit, hogyan vetítenek, a sok bamba, úgyis leül a tévé elé, mert olyan szegényes az értelmi, kulturálsági, és igényességi mutatójuk. Na, én soha nem fogok ebbe a körbe tartozni, ezért is mondtam le az előfizetésem. Antzennával van kb 5 adó, de az is sok, amennyit nézem a tévét.
Na most már tényleg elég az RTL Klubból. A sziklából komplett akciószekvenciákat vágtak ki!! Egyik pillanatban négy terrorista lövi Sean Conneryt, a másikban már békésen szerelgetik a rakétát! Teljesen követhetetlen a film! Nem mintha nem láttam volna már, de akkor is.
A Pár dollárral többért című Eastwood-westernben a banditák fővezérét Indiónak hívják. Ez így is volt az eredeti szinkronban. 2-3 éve az újraszinkronizáltban viszont Indiánnak mondták.
Az 1984 című utópisztikus film (John Hurt-tel a főszerepben) a jövőben játszódik. Van benne a Nagy Testvér, akit szeretni kell, és aki mindent lát. (Big Bráner alapötlete) Tehát a lényeg, hogy egyetlenegy testvér van, akit kényszerből mindenki imád. Vannak a prolik és hasonlók. Az emberek egymást elvtársnak szólítják. Ez így meg is volt az eredeti szinkronban. Viszont két éve a dunatévén (nem is kereskedelmi csatornán!) az újraszinkronizált változatban testvérnek hívták egymást. Áááá...! Pedig épp az a lényeg, hogy csak egy testvér van.
Ezek az átszinkronizálások nagyon jó hatással voltak rám. Többek közt miattuk sem nézek tv-t már évek óta, leszámítva egy-két ritka esetet.
De hogy megnyugtassalak, nem csak a ker.tévék szokása. Kiadtak néhány Piedone filmet DVD-n úgy, hogy valami számomra ismeretlen magyarhangja van a címszereplőnek a megszokott Bujtor helyett.
Csatlakozok. A Van-Damme filmeket így nyírták ki (a filmek kritikája más tészta, nem idevágó).
Ami nagyon tud dühíteni, anno láttam még a moziban a Harlemi éjszakákat, remek szinkronnal ami majdnem jobb volt mint a film maga. Azóta ennek a szinkronnak nyomát sem látni, a ker tévé átszinkronizálta, és film lényegét adó harlemi zsargon-hangulatból babazsúrt csináltak. Szinkrongyilkosok. És így tovább, számtalan filmnél.
Volt egy Jet Li-s film is múltkor, amiből gyakorlatilag csak annyi maradt, hogy Jet Li megy az utcán, találkozik egy pár emberrel, vágás, leporolja magát és a háttérben hullákkal elsétál, aztán következik egy újabb ilyen jelenet. Ez valami eszméletlenül pocsék... Mi a francnak vesznek sz*r filmeket, ha utána megvágják őket, hogy le lehessen adni gyereksávban?!
Tudom, tudom, nem egy nagy valami, de belenéztem. Egyik pillanatban egy nő és egy ügynök állnak a liftben. Vágás, Schwarzi rohan a lépcsőn. Vágás, nyílik a liftajtó, nő lelövöldöz egy mellékszereplőt, akiről azt sem tudjuk többé, hogy most meghalt vagy nem. Egyszerűen nem mutatták. A liftes ügynököt sem. Profi vágás, kedves RTL klub!