Keresés

Részletes keresés

Vikikee2121 Creative Commons License 2024.04.26 0 0 342

Sziasztok, valakinek van tapasztalata az FT-IR mikroszkópiáról? Milyen módon használható az FT-IR mikroszkópia a sejtek és szövetek kémiai összetételének elemzésére?

Törölt nick Creative Commons License 2023.12.10 -1 0 341

A legnagyobb élő egysejtű a tojás.

Előzmény: Bölcs Árnyék (340)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.12.10 0 0 340
Előzmény: Bölcs Árnyék (339)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.09.15 0 0 339

https://www.travelo.hu/kozel/20230913-óriás-mohaállat-gyoma endrőd-hármas-körös-felfedezes.html

A MISSISSIPPI VIDÉKÉRŐL SZÁRMAZÓ ÓRIÁS MOHAÁLLATRA BUKKANTAK GYOMAENDRŐDNÉL " - mármint Magyarországon . 

Törölt nick Creative Commons License 2023.09.10 0 0 338

Az elején azt is mondják, hogy a tenyésztett változat nem tud repülni.

Mesterséges szelekció. Az ember beavatkozott a természetes szelekcióba.

Előzmény: Elminster Aumar (336)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.09.10 0 0 337

... én vagy 30 évvel ezelőtt láttam az akkori TV -ben, konkrétan a Delta tudományos ismeretterjesztő rövid film sorozatban . 

Nagyon tetszett nekem a műsorvezető, talán "Kudlik Júlának" hívták, nem tudom . Mármint úgy tetszett, no . 

Előzmény: Elminster Aumar (336)
Elminster Aumar Creative Commons License 2023.09.09 0 2 336

"És ki tekerte rá a hernyóra a selyemszálat?"

Komolyan mondom: azt a nyamvadt youtube-keresőt sem vagy hajlandó használni?

Napok óta ezen rágódsz, pedig számtalan videót találhatsz arról, hogyan csinálja a selyemhernyó a gubóját! (Ja és nem szorosan maga köré tekeri, mint amilyen múmiák gyolcsa.)

https://youtu.be/cgavTIBQ_Z0?si=QPCDNGu56R8Ocbuz&t=144

Előzmény: Törölt nick (335)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.09 0 0 335

És ki tekerte rá a hernyóra a selyemszálat?

Előzmény: Bölcs Árnyék (334)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.09.09 0 0 334

Igen, ugyanis nem a hernyóból, hanem a bábjából lehet ...

Előzmény: Törölt nick (333)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.09 0 0 333

Az csak mese, hogy a selyemhernyóról hosszú fonalat lehet letekerni?

Előzmény: Bölcs Árnyék (332)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.09.09 0 0 332

A hernyók általában babázódási folyamatot hajtanak végre, amikor átalakulnak lepkévé vagy lepkepopóvá. A bebábozódás folyamata a következő lépésekből áll:

1. Előkészületek: A hernyó először megkészíti magát a bebábozódásra. Gyakran keres egy megfelelő helyet, például levelek között vagy talajban, ahol biztonságosan elrejtőzhet a külvilág szeme elől.

2. Pupa kialakítása: A hernyó a bőrét leveti, és alatta egy puha és rugalmas burok jelenik meg. Ezt a bukrot pupának nevezik. A pupa olyan állapot, amikor a hernyó testét átalakítja a lepke testévé.

3. Átalakulás: A pupa belsejében a hernyó testét teljesen átalakítják. Egyes szerveket lebontanak, míg másokat teljesen újjáépítenek, hogy a lepke teste kialakuljon.

4. Lepke kikeltése: Miután az átalakulás befejeződött, és a lepke testet összeállították, a lepke kibújik a pupahéjból. Eleinte a lepke szárnyai puha és összehúzottak, de idővel kitapadnak és kiegyenesednek.

Az átalakulás során a hernyó nem eszik, és sok esetben nem mozog. A pupahéj védelmet nyújt számára, amíg teljesen átalakul. A bebábozódás folyamata a lepkék esetében változhat a fajok között, de általánosságban ezek a lépések alkotják a bebábozódási folyamatot.

Előzmény: Törölt nick (331)
Törölt nick Creative Commons License 2023.09.09 0 0 331

Hogyan tud bebábozódni a hernyó?

Kétlem, hogy bentről a saját váladékával szorosan körbe tudná tekerni önmagát.

Kintről készít egy üres csövet és belebújik?

Vagy megkér valakit, hogy tekerje őt körbe mint a fáraókat?

Biológia órán ezt a folyamatot nem részletezték.

Nem tudom elképzelni.

robottá vált Creative Commons License 2023.02.02 0 1 330

megjegyzem, amikor én találtam ezt a videót, akkor még az volt a címe, hogy "a sejtek nem gépek", de gondolom a szerző rájött, hogy ez túl szenzációhajhász :)

Előzmény: Bölcs Árnyék (328)
robottá vált Creative Commons License 2023.02.02 0 0 329

yutub dobta

Előzmény: Bölcs Árnyék (328)
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2023.02.02 0 0 328

Remek, ajánlom mindenkinek ♥

Hogyan lett meg ez a különös link neked ?

Előzmény: robottá vált (327)
robottá vált Creative Commons License 2023.02.02 0 1 327
Bölcs Árnyék Creative Commons License 2022.12.28 0 0 325

Lett egy új tanulmányom, ami nem csak a biológiáról szól . Visszont a biológia részéről szeretném kikérni a véleményeteket, mert ide diplomás biológusok is járnak . Gondolom a képletei magától értetődőek lesznek, bár újszerűek{azt hiszem} a képletek, pontosabban a képletek halmaza .

Sajnos mivel az ottani portálomon a moderátorok az ilyesmire túlságosan érzékenyek - imátkozok is hogy az ottaniak ott ne moderáljanak ki - ezért a kényes, érzékeny részekre nem térhettem ki ottan, de ti gondljátok majd azokat is hpzzá ♥

Milyenek a III. biológiai laborok programjai ?

mma Creative Commons License 2021.06.16 0 0 324
Előzmény: mma (323)
mma Creative Commons License 2021.06.16 0 0 323

Valaki meg tudná mondani, hogy pontosan mik a hamis állítások ebben a cikkben?

Törölt nick Creative Commons License 2021.04.15 0 0 322

Nagyon halottnak tunik ez a forum, azert teszek egy probat.

Sajnos a wiki-n nem talaltam magyar leirast, el tudna valaki magyarazni, hogy mi ez?

Betegseg, amni kezelheto, vagy vele szuletett rendellenesseg, ami elete vegig kiseri az illetot?

https://en.wikipedia.org/wiki/Hereditary_angioedema

szabiku_ Creative Commons License 2021.03.04 0 0 321
Elminster Aumar Creative Commons License 2020.12.15 0 0 320

Az nem fotó, hanem rajz.

És nem állati szövet, hanem az emberi bélbolyhokat szemléltető ábra. Például ebben a PDF-be lementett diavetítésben is szerepel: http://www.szechenyiiskola.hu/userfiles/8_o_tapcsatorna.pdf

Gondolom a dia összeállítói valami papírkönyvből kopizták, mivel a neten összesen három helyen található meg, és mindegyik másod-felhasználás.

Előzmény: Jackson333 (319)
Jackson333 Creative Commons License 2020.12.15 0 0 319

Sziasztok! Tudnátok segíteni ez a fotó milyen állati szövetlenne? 

pk1 Creative Commons License 2020.11.25 0 0 318
hiper fizikus Creative Commons License 2020.10.25 0 0 317

ДИКОБРАЗ В ДЕЛЕ: ДИКОБРАЗ ПРОТИВ ГЕПАРДА, СОБАКИ, ЛЕОПАРДА И ЗМЕИ

https://www.youtube.com/watch?v=FP8UVD8mygM

A tarajos sül áldozatai, 3,25 perces .

NickNevvv Creative Commons License 2020.10.25 0 1 316

Nem teljesen tiszta szamomra hogy ez az egesz hogy jon a temahoz amirol beszeltunk. de amenyiben arra probalsz utalni hogy azt vizionaltam hogy amennyiben a kornyezet megvaltozik (vagy jelen esetben megvaltoztatjunk) valtozik a populacio osszetetele. ha a cserebogar nem lett szisztematikusan irtva (vagy nem erte erosen negativ kornyezeti valtozas etc.) akkor nem halt ki. de az biztos hogyha irtva lett es eddig a bogarak arany 80% cserebogar 20% egyeb volt akkor az irtas utan mundjuk pl.: 50% cserebogar es 50% egyeb lesz. es ha az a 50% burgonyabogar lesz akkor a burgonya sokkal jobban el lesz bogarasodva mint akkor amikor csak 20% volt. 

Előzmény: Törölt nick (311)
Elminster Aumar Creative Commons License 2020.10.25 0 1 315

Egy maláriás szúnyoggal valószínűbb, hogy összefutsz. Inkább félj azoktól.

Előzmény: hiper fizikus (314)
hiper fizikus Creative Commons License 2020.10.25 0 0 314

Én attól félek, hogy a trópusi kígyók is megjelennek Magyarországon !

Előzmény: Elminster Aumar (312)
jogértelmező Creative Commons License 2020.10.25 0 0 313
Előzmény: Törölt nick (286)
Elminster Aumar Creative Commons License 2020.10.25 0 1 312

Igen.

Lehet, hogy már kipusztulófélben van a cserebogár, mert annyira változott a környezet (éghajlat, mezőgazdasági kemikáliák, stb.), de van helyette trópusi szúnyog és poloska, amik éppen most terjednek el. Az élet már csak ilyen: folyamatos változás.

Van ez a szöveg, hogy az invazív poloskáknak nincsen természetes ellenségük, azért képesek így elszaporodni nálunk. Épp a minap figyeltem meg egy nálunk honos énekesmadarat, ahogy egy poloskával küzdött. Többször odacsapta a csőrével a párkányhoz, majd amikor elégedett lett az eredménnyel, akkor a poloskával elrepült. Lehet, hogy büdös meg rossz ízű a poloska, de ez csak megszokás kérdése, a franciák is megeszik a csigát meg az ótvar büdös sajtjaikat...

Előzmény: Törölt nick (311)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!