Nyitotta:j a n i, 2005.10.29 22:43 |
Mire jó a költséges, fáradtsággal járó kopogtatócédula gyűjtés? Szerintem arra, hogy a korrupt parlamenti pártjaink nyugodtabban üljenek érdemtelenül szerzett babérjaikon. Ha véletlenül az ország legjobb szakemberei összefognának, hogy megmentsék a szakadékba zuhanástól kis hazánkat, esélyük se lenne összegyűjteni a sajtcédulákat, erre kizárólag azoknak van esélyük, akik évek óta rongálnak bennünket.
Az ajánlószelvény gyűjtés nem fáklyásmenet. Olvasom, hogy a "két nagy párt egyszerűen letarolta a terepet" és néhol a nagyobbik ad a kisebbiknek. Ez csak szabálytalanul üresen hagyott pártajánló rubrikával beszedett szelvényeknél lehetséges, ami ugyebár választási csalás, mert az aláíró nem is tudja, hogy kit ajánlott. Ez az oka, hogy a korábbi választásoknál előfordult, hogy egyes pártok kevesebb szavazatot kaptak, mint amennyi ajánlószelvényt leadtak. Az egész ajánlószelvényes rendszert meg kellene szüntetni! Itt is kaució kellene, mint a franciáknál, vagy régen a katonatiszteknél. Aki képviselőjelölt akar lenni, az perkáljon le mondjuk félmilliót, azután ha nem ér el legalább 4%-ot, akkor ne is kapja vissza a pénzét. Olcsóbb, valamint csalás- és erőszakmentesebb választási kampány lenne.
Semmiféle torlódást nem okozna Az egyetlen torlódás a választsi irodákban lenne, hogy leellenőrzik az ajánlók adatainak valóságát szúrópróbaszerűen , ez valóban több lenne mint eddig.
Meg a szavazólapokon a választásnál több párt szerepelne. (Ami szvsz. NAGYON IS KÍVÁNATOS....) .
Budapesten ez símán megoldható, aluljáról, nagyobb terek, stb, ugyanez vonatkozik a nagyobb vidéki városokra is, a falvakban meg ott a kocsma a közért, az uságos stb... az a fő, hogy MINDEN jelölteni kivánó szervezetnek ott legyen az ajánlóíve.
- Ezen kívül persze lehet aktivistákat is működtetni, de én megvallom őszintén szánom már az aktivistákat, én is voltam az hülye fejjel, aztán egy idő után már majdnem sírva indultam útnak, mert az, hogy valaki azt mondja, köszönöm nem az rendben van, de mikor életül és politikai hovaatrtozásuk keserűsgének teljes esszenciáját a fejedre borítják, sértegetnek az már nekem sok volt...
Jó hát igen. Kézzelfogható okot nem lehet erre mondani, hogy miért akadályozzuk meg, hogy boldog boldogtalan indúljon. Max csak annyit amit a topicindító írt, hogy ne legyen komolytalan a dolg.
Ez jól hangzik. De sok ember ennyire nem "mobilis". A nyugdíjasok, mozgáskorlátozottak, de sok más ember nehézségbe ütközne ebben az esetben.
Szerintem csökkenteni kéne a szükséges ajánlószelvények számát és/vagy meghatározni a max begyűjthetőt, de ezt ellenörizni nem tudom hogy lehetne és nem jelöltek döntik el, hogy hitelesek e a szelvények.
De az idálisabb megoldás valahol közelebb áll a te ötletedhez, de az embereket egy kicsit aktivizálni és felelőség teljesebbé kéne tenni.
Na és? Símán elvéreznének a szavazáson... de hogy még csak ne is jelöltethessék magukat...
Most eszembe jutott... 94 önkorményzati váalsztásán volt ez a rendelet. Onnan emlékszem, mert volt egy ismerős, aki amúgy komlett elmebeteg volt, de amúgy nagyon segítőkész ember, és roppantul örültem, hogy amikor polgármestrenek jelöltette magát, nem kellett sértődni meg ilyesmi, az egész család odaírta az adatait az ajánlóívre, aztán a szavazáson annyi szavazatot se kapott mint ahányan ajánlották...
Ez ma is indokolt még, mert nem csak pártok által jelölt egyéni képviselők indúlnak, hanem függetlenek is. Könnyen el tudom képzelni azt, hogy jó pár ember puszta passzióbol jelöltetné magát.
Szvsz. úgy lenne demokratikus, ha minden közterületen ott lennének az aktivisták, előttük az ajánlóív és bárki bárkit jelölhetne aki neki szimpatikus. És nem csak egyetlen pártnak adhatná oda a szelvénykéjét...
Ez igaz volt 89-ben, amikor nagyjából 120 párt jelöltette magát, és ebből ha jól emléxem kb 7 jutott be a parlamentbe, de olyan 20 szerezte meg ezt a 750 ajánlást. Akkor indokolt volt, hogy mindenféle fantomcsoportok ne indulhassanak. DE szvsz. ez ma már éppenséggel több kárt okoz mint hasznot.
16 évvel a rendszerváltás után már az egyszeri szavazó el tudja dönteni, hogy mondjuk pl. a KDNP-re avagy a MUnkáspártra adja a voksát, ha ott ven előtte a lehetőség.
A másik ok meg az, hogy elfogyott a lelkesdedés, ráadásul a kis pártok nehezen találnak maguknak annyi aktivistát aki hajlandó magát leköpdöstetni sérteegtni csak amiatt, hogy találjon 750 olyan embert aki odaadja neki a féltve őrzött kopogtatókat.
Manapság már a kopogtatócédula csakis a nagy pártoknak kedvez. És így mint ilyen igazságtalan.
Az az értelme, hogy ne legyenek """komolytalan"""" (sokszoros idézőjelbe téve) indulok. Hogy ne legyen a szavazólapon több tucat név és boldog boldogtalan jelöltesse magát.
Hirtelen nem jut eszembe melyik választási ciklusban, tán 1994 -ben? - de akkor a kopogtatócédula (pontosabban az ajánlószelvény) helyett ajánlóívek voltak, és egy ember több jelöltet is támogathatott. Nem tudom miért vonták vissza ezt. Nekem nagyon szimpatikus volt, mert több jelöltetis ajánlhattam, hogy megmérethesse magát.
De ne reménykedj? mind a fidesznek mind az mszp-nek az az érdeke, hogy semmiféle másik kis párt ne juthasson be a parlamentbe. Ergo úgy fognak ragaszkodni az ajánlócédulákhoz, mint bankár a pénzhez... :-(((
Pontossítsuk a dolgot. A "kopogtatócédula" az választási értesítő, aminek a része az ajánló szelvény. Gondolom erre gondoltál. Ennek pont az az értelme, hogy ne legyen komolytalan a verseny. 750 db hiteleset kell összegyűjteni egy egyéni képviselőnek, hogy indúlhasson a választáson. Az induló pénz? Hogy a szegény ember ne tudjon elindúlni, ha nincs mögötte valamelyik pénzmaggal rendelkező párt?
Bár lehet hallani arról, hogy pénzért megveszik az ajánlószelvényt, de én ezzel még nem találkoztam.
"Szükségtelenül nagy létszámban és drágán muködik az ország legfobb törvényhozó szervezete. Nem normális, hogy pártkatonák ülnek fontos minisztériumi helyeken, nem normális, hogy már szinte kezelhetetlen az ország és az egyének eladósodása, valamint az sem, hogy 50 milliárd forintba kerül 10 km autópálya építése, miközben teljesen nyilvánvaló, hogy ebbol a pártok finanszírozása történik. Az sem normális, hogy a két nagy párt vezetoje gyulölködésre szítja saját táborát a másik ellen, s a miniszterelnök üzeni az ellenzéki párt vezetojének, hogy fogja be a száját, aki ezt meg is fogadja, hiszen nem szólal fel a parlamentben, hanem saját szurkolótábora elott éli politikai életét, és nem ott ahol ennek helye lenne, az Országgyulésben."
Legyen érdemi: "legjobb szakemberei összefognának, hogy megmentsék a szakadékba zuhanástól kis hazánkat" Melyik legjobb szakemberek? A mozdonyvezetők? Adóhivatali ügyintézők? Közgazdászok? A "legjobbak" ott vannak a pártok környékén. Általában. A magányos "örökmozgót" feltalók pedig másodállásban dolgoznak, hogy az energia-számláikat ki tudják fizetni :-(
Szerintem meg kéne szüntetni a kopogtatócédulákat, induljon, aki akar, és nyerjen, aki tud. Legyen valamennyi (nem sok) indulási pénz, hogy ne legyen komolytalan a verseny.