Ja, és az én példányom, melyet a rencerváltozás előtt vettem, készült a Kner Nyomdában, Békéscsabán, 1987-ben.
Egyébként eddig 7 db Turl-szobor volt Magyarországon, a Szabadság-híd tetejét nem számítva, közülük egy Bp-n, a legnagyobb Tatabányán.
Ha jól emlékszem, 1896-ban állították mindet, a Honfoglalás emlékére (gondolom, a 7 vezér miatt 7), tehát a Turul akkor még a magyarok jelképe volt, nem önkényuralmi, vagy háborús jelkép.
Többek között Attila és Géza zászlaját díszítette, Emesét álmában látogatta meg, (nem egy igazi madárral szeretkezett), innen ered Álmos vezér neve, ami helyett nem használunk másik nevet az ő esetében, de a latin sem (Almus).
Forrás:
Ipolyi Arnold: Magyar Mythologia 1854. (tehát még Trianon előtti, hogy megnyugtassalak)
Valahonnan a kezéből van, nem látszik rajta, hogy honnan, de hiteles, nagybátyám személyesen "szerelte le" a dicső postarablóról '56-ban és aztán valahogy nem vitte magával, mikor novemberben disszidáltak. Nem cserealap, családi ereklye...
Egy bronz-madár is elkaphatja a madárinfluenzát? A tegnap arrafele jártam és azon gondolkoztam, hogy vajon a Nemzeti Múzeum előtti Arany János szobor talapzatáról is eltávolítják azt a fasiszta, neonáci, kirekesztő, revizionista, stb. turulmadarat?
Tik itten mind csúnyák vagytok, de majd én jattolok egy ismerős sámán sztrovacsekkel és akkor az majd megátkoz titeket Lyól...., csak előbb sokk Söröt köl vinni neki, mer' másképp nem jön rá a transz, anélkül meg nincs átok... na, ezen nekem még morfondiroznom köll, hogy megéri-e...
- Turulmadár (A Szabadsághidról haladék nélkül el kell távolítani!)
Lehetne például Donáldkacsa, vagy Mikiegér, mert ezek alatt senkinek nem kellett gyalogolnia a halálba, és a gyerekek is szereti, teljesen pártsemleges. :-D