Az alábbiakat tettem: DNS-nek egyetlen szervert adtam meg, mégpedig a 127.0.0.1-et, indítottam egy Bind-et (named), ezzel jelentősen felgyorsult a névfeloldás. Monitoroztam a hálózati forgalmat ethereal-lel - mindent, tehát a lo-t is -, és azt tapasztaltam, hogy a 127.0.0.1-hez fordul névfeloldásért, a Bind pedig a konfigban megadott külső szerverekhez. Ez nem lenne baj, csakhogy én caching-only nameserver-t akartam, de nem látok arra utaló nyomokat, hogy bármit is cache-elne. Mintha egész egyszerűen forwardolná a névfeloldást a külső szerverek felé, de a /var/named/data üres. Lehet, hogy valamit rosszul gondolok, de én azt várnám, hogy a már feloldott címeket eltárolja, és legközelebb lokális record bejegyzések alapján oldja fel a nevet, amíg az élettartama le nem jár. Hogyan tudom elérni, hogy valóban cache-eljen a Bind, vagy ha már most is ezt teszi, hol vannak az összegyűjtött recordok?
Több helyen (többféle ISP-vel) is használok egy laptopot, amin Fedora 4 fut.
A Primary DNS arra a szolgáltatóra van beállítva, amelyiket a legtöbbször használom. A Secondary és a Tertiary elvileg tartalmazza a többi szolgáltató DNS-eit, de a gyakorlatban azt tapasztalom, hogy ezek nagyon lassúak.
Kézzel kényelmetlen átírogatni a DNS-ek sorrendjét, ezért szeretném ezt valahogyan automatizálni.
A helyi hálózaton jelenlevő IP-k pingelésével tulajdonképpen könnyen meg tudnám állapítani, hogy épp melyik hálózatban (és így melyik ISP-nél) vagyok, és így, ha szükséges, újrakonfigurálhatnám és újraindíthatnám a networköt.
Létezik ilyen program?
Írjam meg én? Milyen nyelv a legalkalmasabb erre? (Ez lehetőség lenne egy új nyelv kipróbálására. Python? Ruby?)
Van esetleg egy sokkal egyszerűbb megoldás is, amiről még nem tudok?