ki mire emlékszik az 1982-es foci vb-n a magyarok szereplését illetően.a 10-1-et vajon vhs-en meg lehet találni,esetleg vkinek akinek megvan érdekelne!!
Én még azt is meg merem kockáztatni, jobbak voltunk azon a meccsen. Egy esetleges továbbjutás után megnéztem volna, mire képes az a csapat a ruszkik, meg a lengyelek ellen...
A második mexikói vébét elemző jó pár könyvem egyikébe lapoztam bele pakolászás közben, s látom, hogy a vereség okai között a közvetlen alapozást különválasztja a hosszabb távú felkészüléstől, és csak az előbbiben keresi (szerintem egyébként helyesen) a hibákat. Ezen az úton kelene majd elindulnunk a másik topikban, mert itt a téma offnak számít.
Megmondom őszintén, hogy nekem ez a 82-es kiesés sokkal jobban fájt, mint a 86-os,
Mivelhogy itt egy x-szel estünk ki úgy, hogy végig pariban voltunk a balgákkal.
Míg 86-ban az egész VB-n sz@rok voltunk, mindjárt az első meccsen egy irtózatos zakó, aztán egy kötelező győzelem a juharlevelesek ellen, de a harmadik meccsen a francik ellen miért nem próbáltunk meg egy kicsit küzdeni is.
Ha az utolsó meccsen a franciktól nem 0:3-ra, hanem mondjuk csak 1:2-re kapunk ki, akkor Uruguay helyett mi megyünk a 16 közé.
Sas József énekelte (remélem, jól emlékszem, mert még kisgyerek voltam):
"Ha Argentina feltámad,
mi megverjük abelgákat,
rúgunk nekik három gólt..."
Szinte hihetetlen, hogy egy káprázatos, gólcsúccsal megnyert meccs és a belgák elleni remek játék után mégis csomagolni kellett a Mészöly-legénységnek...
Ellenünk azt hitték, van esélyük, és nyílt támadó focit játszottak, még mondták is a meccs előtt: "Kit verjünk meg, ha nem a magyarokat!?"... Argentína világbajnokként érkezett, Belgium a 2 évvel azelőtti EB-n ezüstérmes volt. Ezekből a tényekből szűrték le, hogy ellenük nincs keresnivalójuk. Okultak a mieink elleni meccsből, a másik kettőn 10 emberrel, foggal-körömmel bekkeltek, át se dugták az orrukat a félpályán. Volt egy Gonzales nevű csatáruk, nem volt ügyetlen, ő tartózkodott egyedül elöl.
Hogy a topik valódi témájához is csatlakozzak: hogy lehet, hogy az argentinok és a belgák szenvedtek Salvador ellen, mi pedig gólzáporral leptük meg őket?
"Szerencsés továbbjutás a selejtezőcsoportból (az utolsó meccsen idehaza már kikaptunk a hollandoktól, igaz, már nem volt tétje), aztán egy kirakateredmény (3:0) egy tét nélküli meccen a brazil B válogatott ellen"
Most nincs kedvem visszaböngészni, de úgy emlékszem, Európából elsőként jutottunk ki a vébére, világviszonylatban pedig 2.-ként Uruguay mögött, és az egyik neves francia sportlapnál vezettük a világranglistát... Nem a magyar szurkolók lázálma volt a világbajnoki esélyesség - számtalan külföldi játékos és szakember emlegette az arany várományosai között a magyarokat (Rácz, Beckenbauer stb.).
Csak pár odavetett félmondatban a megjegyzéseidre, még mindig emlékezetből. Rotterdamban úgy vertük a hollandokat, hogy 11-est hibáztunk (azt hiszem, Kardos rontotta el). Előtte '84-ben Isztambulban 0-6-ra náspágoltuk el a törököket, 3-0-ra Svájcot, idehaza 3-1-re, odakinn 0-3-ra Ausztriát - az utóbbi kettő vb-selejtező mérkőzés volt. Egy eléggé távoli góllal megvertük odakinn azt az NSZK-t, amelyet csak kínkeservesen tudtak Maradonáék lenyomni a döntőben... (Ezt a gólt most néztem meg a youtube-on, mivel, bevallom, azelőtt még sohasem láttam... Ez után a meccs után nyilatkozta Beckenbauer a magyar csapatról, hogy erősebb, mint az övék, bár lehet, hogy szerepet játszott ebben a szakmai féltékenység, mivel akkor a szakvezetésben még nem ő dirigált. Vitray pedig a brazil meccs közvetítésekor jegyezte meg, hogy Beckenbauer helyesen tippelt, amennyiben ők kettővel lépték le a dél-amerikaiakat, mi pedig 3-mal.)
Ami a Van Bastenék elleni pesti meccset illeti, a tudósítások szerint mi játszottunk jobban, de a hollandok rúgták az egyetlen gólt.
Igazán nem értem, hogyan juthat bárkinek is eszébe, hogy egy csapat, amely idegenben veri meg a következő évi vb-döntőst és a két évvel későbbi Eb-győztest (az utóbbiak a döntőben épp a Mihajlicsenko-féle SZU-val meccseltek), a hallatlan mázlin kívül esetleg másnak is köszönhesse a világbajnoki részvétel lehetőségét...
Ez nem tabló, csak egy sima képeslap. De van több, nagyobb képem is e csapatról. Szentes-ügyben tulképp igazad van, a többi atomkirály ETO-s (Hannich, Hajszán, Póczik, Magyar, Szabó O., Preszeller) simán befért volna. A keretbe legalábbis egész bitos. A kezdőbe már nem 100%, mert akik ott voltak, azok is európa-klasszisok voltak akkoriban (Kiss L., Nyíl, Törő, Csapó, Fazekas, Müller, Bálint stb...)
Nagy Antal nem csak gyenge játékos volt, de buta és nagyképű is. Jellemző a magyar futball állapotára, hogy egy ilyen ember, aki a legnagyobb főkolompos volt a Honvéd bundabotrányaiban, Mexikóban a válogatott csapatkapitánya lehetett. Úgy is szerepeltünk. Egyébként Nagy Antalt nem a csapat választotta meg kapitánynak (pedig ezt volt korábban a szokás) hanem Mezey nevezte ki. Ha a csapat választ, egyértelműen Nyilasi lett volna a csapatkapitány. Akit aztán ki se vittek.