Zsófi édesanyja, szólalj meg és válaszolj a kérdésekre....
Ács Nórának igaza van, itt nemcsak egy úszáseredményről van szó, hanem mindenről és mindenkiről, aki a szellemi fogyatékosokért és velük együtt dolgozik. Több odafigyelést érdemelnének, ők a legkiszolgáltatottabbak a fogyatékos társadalomban / is.
Én sajnos, nem tudom, de nagyon remélem, jelentkezik, aki tudja!
Zsófit és (zenész) társait véletlenül ismertem meg.(www.parafonia.hu), de nagyon örülök, hogy találkoztam velük és barátságukba fogadtak.
Igazából két dologra szerettem volna ezzel a topikkal a figyelmet felhívni.
Az egyik: sokszor kirekesztődnek ezek a fiatalok, pedig, ha közelebbről megismerjük őket, rájövünk, hogy éppen annyi érték, igyekvés, szeretnivaló van bennük, mint magasabb IQ-jú társaikban. Csak mások. És sokan emiatt ismerni sem akarják őket. Pedig ezzel veszítenek!
A másik: Tisztelve azt a munkát, amelyet ők, szüleik, edzőik végeznek, örülnék, ha egy kicsit nagyobb figyelmet kapnának. Titokban arra is gondoltam, hátha olyan valakihez is eljut a hír, aki tehet értük szervezetten valamit - pl. más sportolókhoz hasonló helyzetbe tudja őket hozni.
Lehet, hogy naivitás - de ha semmit nem próbálunk, semmi nem történik :-) Itt nemcsak Zsófiról van szó!
Szeretném, ha valaki felvilágosítana, hogy kik foglalakoznak a gyerekekkel, mennyit edzenek hetente, mi a kritériuma, hogy valaki válogatott sportoló legyen?
Ott állt a dobogó legfelső fokán, neki szólt a magyar himnusz! Nem volt hát hiábavaló a sokévi munka, testet és lelket igénybevevő mindennapi küzdelem medence szélétől medence széléig. Bérczi Zsófi Liberecben, úszásban, 50 méter mellen világbajnok lett! Vele örülünk, barátok, családtagok, sporttársak, edzők. A teljesítményhez képest elég szűk kör… Mert Bérczi Zsófi az értelmi fogyatékosok világbajnokságán lett első! Női úszóként egyedül, de férfi csapattársai több aranyat hoztak. Ők ugyanolyan keményen dolgoznak, mint egészséges társaik, mint azok, akik testi hátránnyal, kerekes székben indulnak versenyre. Csak róluk nagyon kevés szó esik, nem láttuk őket a televízióban. Nekik nincs olimpiájuk, Paralimpia sincs, mert valahol valakik onnan is kizárták őket.
Ezért, aki hallja, adja át:
2005. szeptember 4 – 10. Liberecben az INAS-FID úszó VB-n a magyar úszócsapat az aranyérmek számát tekintve az egyik legeredményesebb csapat lett//
A magyar csapat érmesei:
Sánta Krisztián Egyéni 3 arany, 1 bronz Váltó 3 arany 1 bronz Podani Zoltán Egyéni 3 arany, 3 ezüst Váltó 2 arany 1 bronz Fülöp Balázs Egyéni 1 arany Váltó 3 arany 1 bronz Majer Gábor Váltó 3 arany, 1 bronz
Bérczi Zsófia Egyéni: 1 arany, 1 ezüst, 1 bronz
Méltó befejezése volt a VB-nek az utolsó szám 4 x 50m gyorsváltó, ahol a Magyar csapat világcsúcsot úszott. csapatvezető: Gódor László, vezetőedző: Tóth Csaba, edző: Kovácsné Solymossy Mária