Keresés

Részletes keresés

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2016.10.16 0 0 72

Ezzel kapcsolatban van valakinek valamilyen tapasztalata?

A térkő egy vagyonba kerül ez talán olcsóbb lenne.

vargavdora Creative Commons License 2015.03.27 0 0 71

Kedves kaliko!

Most volt aktuális a kültéri burkolat kérdése,nálunk az akác burkolatra esett a választás. Szerintem jó döntés volt,eddig semmi problémánk nem volt vele,pedig nagy terhelésnek van kitéve,ráadásul nagyon kellemes,otthonos megjelenést kölcsönöz. Remélem tudtam segíteni.

További szép napot!

Előzmény: kaliko (2)
ohiki Creative Commons License 2007.06.26 0 0 70

Sziasztok!

Nekem is kerti gyalogösvényhez kellene valamilyen jó burkoló lap. Nem fa, hanem horvát kő. Azt olvastam az imént hogy beton kell alá, 8-10 cm!  Ebbe kell gumikalapáccsal beágyazni, vagy erre ragasztani? 

A másik hogy bontott kisméretű tégla szétfagyna?

Zsuri, te a Kossúth utcai vagy? Mert akkor szia! Persze amúgy is szia!!!:o)))

zsuri Creative Commons License 2007.05.07 0 0 69
Nem tudtok arról valamit, hogy az akácfát lehet-e / érdemes-e impregnálni? Kisebb támfalhoz használnánk fel, azaz kültéren lenne, de a földdel nem érintkezne. Azt tudjuk róla, hogy elég tartós fafajta, de a biztonság kedvéért le akartuk impregnálni. A fatelepen azt mondták, hogy felesleges, mivel úgyis "ledobja" az impregnálóanyagot.
atomgond Creative Commons License 2007.04.28 0 0 68

A fa, ha nedves föld éri, azonnal korhadni kezd -pontosabban gombásodni, ami megeszi a fát-. Kezeletlenül a folyamat gyorsabb, de kezelve is ez lesz a vége csak kicsit később. Megoldás, hogy a gombavédőszerrel kezelt korongokat kavicságyra kell helyezni, ami egyrészt elvezeti a vizet a fa alól, másrészt távoltartja a földet, így a fa nem tud gombásodni és korhadni.

Megéri foglalkozni vele, mert ha egyszer helyesen megcsinálják, akkor évtizedekig kitűnő állapotban marad.

Előzmény: adamoczky (67)
adamoczky Creative Commons License 2007.04.26 0 0 67

Akáchoz:

kb 9 éve kezeletlenül lerakott 9-10 cm magas akáckorongok mára szinte teljesen szétestek, berepedeztek, szétrágták a bogarak alulról, szóval tönkrement. Nekem azt mondták akkor, hogy ez örök lesz. Hát nem. Lehet, hogy ki kellett volna szárítani és agyonkezelni mindenféle szerekkel, de az már nagyon macerás. Ez is az volt. kb 80 m2. Most törhetem a fejem, mit tegyek le helyette.

Na ennyit az akácról. Amugy amig jó volt addig nagyon jó.

vizol Creative Commons License 2007.04.16 0 0 66
Sziasztok!

Végigolvastam a hozzászólásokat, s arra a következtetésre jutottam, hogy az udvaromra horvát mészkő lapokból szeretnék utat. A kérdésem, hogy azt mindenképpen betonba kell ágyazni, vagy csak simán lerakom, közénő a fű, stb...

Az akácoshoz: haverom lerakott kezeletlenül!!! 6 éve akácrönköket, locsolja, tapossa autóval és semmi, még csak 1 repedés sem.
wirita Creative Commons License 2007.03.20 0 0 65

Ha vékonyabb betonba teszem a köveket, akkor fagyok esetén majd felrepedezik a fugánál, vagy azért reped el mert vékony?

Mert a fagyhatár az azért jóval lejjebb van, nem?

Lehet, hogy betonlapok lesznek helyette, mert össz. kb 50nm kell, és az betonozással már nagyon nagy meló. De ahhoz sem árt valami fuga szerű, nem?

Vagy elég a jó sima tükör, sóderből?

Ha valaki tud olcsó dolomitos betonlapokat, akkor ne tartsa magában :o)

köszi

rita

Előzmény: Derekhegy (64)
Derekhegy Creative Commons License 2007.03.19 0 0 64
Hát, szerintem illik ennyit hagyni, mert az elég kellemtlen dolog, ha felfagy a járda... Meg ha jól sejtem a kövek is lehetnek 5-8cm vastagságúak. Szóval nem nagyon éri meg spórolni, mert a végén még rosszabbul is járhatsz.
Előzmény: wirita (63)
wirita Creative Commons License 2007.03.19 0 0 63
köszi.
nem mondom, a 4-5 cm szimpatikusabban hangzott volna, dehát, ez van.
köszi
rita
Előzmény: Derekhegy (62)
Derekhegy Creative Commons License 2007.03.17 0 0 62
Először néhány cm kavics, majd 8-10cm beton vélhetően elegendő és nem is fog felfagyni.
Előzmény: wirita (61)
wirita Creative Commons License 2007.03.17 0 0 61

Üdv Mindenkinek!

Szeretnénk a kerti utat horvát kőből megcsinálni, csak gyalogosforgalomra kell, és nem tudom, milyen vastag beton kell alá.

Ha valaki tudna segíteni, akkor megköszönném.

Üdv

rita

kaliko Creative Commons License 2005.11.11 0 0 60
Bocsánat, hogy csak most tudok válaszolni. Köszönöm a válaszodat, főleg, hogy ennyire részletes és kimerítő volt. Elraktároztam az infót. Majd tavaszig kigondolom, hogy ezt választom, vagy a kavicslap variációt.
Bár a hangyák tekintetében nem nyugodtam meg, mert nekünk is régi, békebeli, jól beáztatott akáckaróink vannak (ezeket lehetne felszeletelni), amiknek tényleg semmi bajuk. Viszont, ha a földre kerülnek a hangyáknak nem tud egy hétig sem ellenállni (annak a legnagyobb hangyafajtának). Csak annyit csinálok, hogy az egyik végét felemelem a földről, és már ketté is tört, és csak úgy özönlenek a hangyák belőle, van amikor már a tojásaikkal együtt. :o(
Előzmény: andzsin (56)
PaPus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 59

Más.

Ekkora magasságnál és terepszögnél a földnyomás miatt meggondolandó, hogy előbb egy 8-10 cent vastag beton támfalat érdemes építeni, főleg laza talajnál.

Különben előfordulhat, hogy ha a gerendák nincsenekmegfelelő mélységig leásva, előbb-utóbb kifordul a támfal. Én tennék bele egy kis hegesztett hálót is...

Előzmény: andzsin (57)
PaPus Creative Commons License 2005.11.08 0 0 58

Ha ilyesmit épít bárki, javaslom a föld előtt a föld felőli oldalra drénlemez elhelyezését. Akkor biztosan nem fog a fa földdel érintkezni, ezáltal csökken mind a gombásodás, mind pedig az átrothadás veszélye.

A drénlemez szinte minden ép. anyagkereskedésben megvásárolható, többféle méretben, tartós, és nem is túl drága. Csak vigyázni kell, ne szúrja át semmi. :)

Előzmény: andzsin (57)
andzsin Creative Commons License 2005.11.06 0 0 57
a más ügy meg ez:

Mindenki 2x gondolja meg, mielőtt fából rak ilyen támfalakat, nálunk elég sokba került (több százezer ft) és 3 év alatt a felét kb. megették a különféle gombák, pedig telített fa. Anno azt mondták nekem, én meg elhittem, hogy ezek mindent kibírnak, egy nagy frászt! Csak akkor bírják ki talajt, ha kátrányos a földben lévő részük , a föld feletti részük nem érintkezik a talajjal (ergo mögötte fólia, vagy kátránypapír van) és rendszeresen kezelve vannak.
andzsin Creative Commons License 2005.11.06 0 0 56
más ügyből kifolyólag, azt is mindjárt jelzem, a napokban beszéltem egy "fás" emberrel, akitől pl. vettem ezeket is, ő azt mondta, hogy az akác elpusztíthatatlan, mindenki tud a környezetében olyan háború előttik kerítéseket, amelyek még akácból készültek. Ez ráadásul kezelt fa (nem telített mert az akácnál felesleges, de át van itatva ilyen "bogaras anyaggal"), úgyhogy szerintem fogja bírni. Ami a lépcsőkben van
az már másfél éve le van rakva, annak semmi baja.

Technológia: 10-20 cm nagy szemű murva, 10-15 cm kis szemű murva, 10-15 cm sóder és arra jön az 5 cm vastag korong. Közé szintén murvát szórtam, hogy tartsák egymást, a végén meg homokot kell közé söpörni, de ha valaki nagyon "csilivili" akar lenni, akkor ma már lehet kapni színes murvát, azt is lehet a végén közé rakni, így érdekesebb. Én a "jogi diplomámmal":)) csináltam meg, úgyhogyha nekem sikerült, akkor mindenkinek fog sikerülni. Egy fontos dolog van: az akáckorong könnyen törik, ezért érdemes a kívánt szintnél max 0,5 cm-el magasabbra rakni, majd a sóderbe döngölni (én egy 5kg-os kalapács másik végével-nyelével csináltam a befejező munkákat). Ha sokat ütjük az akáckorongot, akkor többfelé törik, ez van ez ilyen.
Előzmény: kaliko (55)
kaliko Creative Commons License 2005.11.06 0 0 55
Helló,

Korábban volt szó az akáckorongos megoldásról. Nagyon érdekelne ez a megoldás is. Mennyire tartós (nálad mióta van lerakva)? Milyen vastagok a korongok? Hangyák ellen hogy védekezel? Meg hasonló dolgok... Tudnál írni egy pár tanácsot róla? Köszi :o)
Előzmény: andzsin (54)
andzsin Creative Commons License 2005.11.06 0 0 54
amit Artax betett valószínű Japánból való, ott lehet ilyen csodákat művelni:)))

nálunk két burkolati forma van a kertben az egyik kő, a másik meg akáckorong, képek mellékelve:

kaliko Creative Commons License 2005.11.05 0 0 53
Akkor az nem semmi helyi klíma lehet... :o)

Tényleg esetleg tudod, hogy milyen vidékről való a kép? Kíváncsi lettem. :o))
Előzmény: Kiskertész (52)
Kiskertész Creative Commons License 2005.11.04 0 0 52
Ez nem fű, hanem moha:)))))
Előzmény: kaliko (51)
kaliko Creative Commons License 2005.11.04 0 0 51
Helló,

Igen az elképzelésem hasonló, csak ennyi fűre azért nem gondoltam. Kb kétharmada kavicslap, és egyharmada fű. De ilyen az elképzelés. :o)
Előzmény: Kiskertész (50)
Kiskertész Creative Commons License 2005.11.03 0 0 50

kaliko!

Itt egy kép egy burkolási lehetőségről. A kép artax-é, az építsünk japán kertet topicból.

dance10. Creative Commons License 2005.11.03 0 0 49
nagyon szívesen remélem tudtam segítani :-)
Előzmény: kaliko (48)
kaliko Creative Commons License 2005.11.03 0 0 48
Helló,

Vacakolt a netadás nálam, de talán most már jó marad. Köszi az információkat.
Előzmény: dance10. (47)
dance10. Creative Commons License 2005.10.30 0 0 47

szia

terheléstől függ a vastagság sima járdának elég kb 6cm, autó alá (3,5t-ig) kb 8 cm kell !!! 

beton minősége:(sajnos a beton keverési arányt nem tudom mi más cementel dolgozunk sokkal erősebb, ráadásul kényszerkeverőink vannak)

de ha jól tudom 10/15 lapát az 1-hez (kavics /cement arány)kicsit szárazabb  beton legyen ne legyen folyékony!!(száraz beton)mert különben nem tudod kimosni a kavicsot!

Előzmény: kaliko (46)
kaliko Creative Commons License 2005.10.29 0 0 46
helló,

A homokos alföldön lakom, és így akkor a tüzépeket veszem majd célba. Köszi
Viszont egy kérdésem lenne még, mert gondolkoztam. Mégpedig, hogy hány centi vastagnak kellene lennie a kavicslapnak, hogy ne törjön el? Most csinálom a tereprendezést, földegyengetést a helyén, hogy tavaszra már jó legyen (elég hepe hupás volt eddig).
Előzmény: dance10. (45)
dance10. Creative Commons License 2005.10.28 0 0 45

hol laksz?(tüzépen esetleg ,de inkább kavics bányákban keress)

tavaszal visszatérünk rá:-)

Előzmény: kaliko (44)
kaliko Creative Commons License 2005.10.27 0 0 44
Köszönöm!
Mindent megjegyeztem. Tavasszal majd be is indulok akkor.
Még lehet egy kérdésem? :o) Osztályozott kavicsot merre keressek majd.
Előzmény: dance10. (43)
dance10. Creative Commons License 2005.10.27 0 0 43
cement,homok,kavics keveréke !az arányokat neked kell eltalálni (nem sok  homok kell!!!) mert azt úgy is kimosod a tetejéről kavics szemcsenagyságára viszont oda kell figyelni , ha nagyon kicsi nem látszik majd semmi ,ill kipereghet később
Előzmény: kaliko (42)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!