Meki sztori: -Csak szendvicseket kérek! Legyen egy bic mac- és akkor a szavamba vág! -Menüben adhatom? -Mondom csak szendvicseket kérek, folytatom. 2 fish mac, és egy big tasty. -Esetleg valami desszertet? -Van szendvicsdesszert? Kicsit bután néz. -Ne haragudj nem értem! -Merthogy csak szendvicseket kérek! - Ja tényleg bocsi. Esetleg üdítőt a szendvicsekhez?
bocs a helyesírási hibákért a hsz-eimben, a gyors gépelés még nem igazán megy... ;)
ON
100%-ig igazad van. nagyon rossz ez az állapot, nem vagyok a nyugatias dolgokban jártas, de le merném fogadni, hogy ez a dolog közel sincs így tőlünk nyugatabbra. és akkor dübörög a magyar gazdaság ugye? hogyne! (bocs, a politikát nem akarom belefűzni a hsz-eimbe.) tudod rengeteg lehetőség lenne ebben az országban bármiféle vállalkozás indítására, mert szerintem lenne elég érdeklődő, ha épp olyan dolgot eszelsz ki - jó helyen, jó időben. jelenleg azonban a magyar munkerő piac közel sincs kihasználva, mert nincs mivel kihasználtatni. és ez abból ered, hogy drága minden, drága a vállakozásbeindítás. szívem szerint én is indítanék egy saját projektet, de nem lehet, mert nincs elég tőkém, éveket dolgozhatnék, akkor sem lenne elég.
nektek, anyukáknak sajnos nagyon rossz a helyzetetek, és csodálkoznak az országban, hogy miért van egyre több szingli? ez az ország egy kifelé fordított lyukas zokni, amit még talán rendbe lehetne hozni. a mostani feltételek azonban kevesek...
.......... - az előző hsz-hez!
a másik dolog még az, hogy nem csak a mekdonálcban fordulnak elő olyan vezetők (én őket egyébként "boss"-nak hívom), akiknek halovány lila gőzük sincs az egészről. a másik ludas a teszkó. e hely is egyre csak süllyed, és azért, mert akár hiszed, akár nem, a vezető fejesek, a nagy kutyák szarnak bele az egészbe. nem a kis polcpakoló melós, aki próbálja betartani a fifót... fenét! még leugatják, hogy pakld fel aztán kész. ez milyen hozzáállás a felettes részéről? minőségellenőrzéskor meg fizetik a rengeteg pénzt, és ahol én lakom, itt is van teszkó, és ez megy. a dolgozókat lebecsülik, a felettesek arcoskodnak, és akkor a nagy kutyák, akiket nem érdekel az üzletpolitika. az ilyen emberek persze mindent meg tudnak magyarázni a náluk még fejlebb lévő kutyának, úgyhogy hol itt a baj? ez nagyon bonyolult. tudod az ilyen helyekről én úgy ahogy van, kivágnám az összes vezetőt, mert a vezetői munkájuk szart sem ér. én is el tudnék "dolgozgatni" az irodában, kávézgatva, röhögve, szarni bele az egészbe. és tudod mi a baj? az ilyen dolgokat senki se veszi észre, csak a hülye kis dolgozó.
egyébként el sem tudod képzelni, mennyit panaszkodnak az emberek a dunaújvárosi mekire és teszkóra... ez van! majd 2-3 generáció múlva talán már nem lesz ez!
én nem azt mondtam, hogy szarni kell bele a munkába. én statisztikuskéntm könyvelőként dolgozom egy fémipari termékeket gyártó cégnél, rengeteg a munka, de örömmel csinálom, jó a légkör, kedvelem az összes munkatársam, és azt hiszem ők is engem. szeretem csinálni, bár nagyon sokszor túlóráznom kell, mert annyi a munka. de ezt sem bánom, mert elkötelezett vagyok, és abszolút nem vagyok túl fizetve.
nos, nem hiszem, hogy egy mekdonálcban el tudnám viselni azt, hogy lépten-nyomon alázzanak, ha nem úgy sikerülne véletlenül összedobnom egy szendvicset, vagy akármit. tudod ez olyan munka, hogy akármikor akárkibe bele lehetne kötni, mert nézzük csak meg péládul mennyi cuccot raktál egy szendvicsbe. hoppá! két grammal több? ki vagy rúgva! persze ez csak egy durva túlzás volt, de láthatod, belekötöttem. ezért nem hiszem, hogy bárkit kirúgnának, de gondolj bele, ha a felettesek közül csak egyetlen valakinek nem tesztik a képed, akkor te felejtsd el azt, hogy valamit is el fogsz érni az ilyen színvonalú munkahelyen.
különben amikor középsikolás srác voltam, nagyon sokat gondolkodtam, hogy el kéne mennimaximum néhány hónapra dolgozni egy ilyen helyre, de inkább maradtam a jól bevált "házépítős" melóknál... ;)
"Ezek mellett megtűrnél te egy ilyen alkalmazottat, aki így gondolkodik a mint te? Igen, egész addig, amíg nem találsz egy olyat, CÉGÉRDEKet szem előtt tartva gondolkodik. Azt fogod alkalmazni."
ez természetes dolog. biztos vannak olyan éttermek az országban, ahol tiszteletben tartják a dolgozókat. a cégnél, ahol én dolgozom, még a segédmunkásokkal, takarítónőkkel is nagyon jóban vagyunk, és senki sem érzi magát a cégnél nagy arcnak. mindenki végzi a dolgát, és kész. persze nálunk is folynak keményen ellenőrzések, ám egyáltalán nem izgulunk emiatt, mert tudjuk, mindent profi módjára csinálunk, és tudjuk, hogy úgy sem tudnak belekötni semmibe sem. szeretem ezt a társaságot, és soha rosszabbat... nekünk is vannak feletteseink, ám náluk sem észlelhető a hatalomvágy, hogy na most én vagyok itt az atyaúristen. prsze betartják azt a bizonyos három lépés távolságot, de mégsincs ott köztünk az a bizonyos szakadék. az olyen helyen, mint a mekdonálc, sajnos ez nincs így.
jut eszembe, a mekdonálcban mit várnak el egy olyan 16-17 évs lánytól vagy fiútól, aki még nagyon sok mindennel nincs tisztában az életben. elkötelezett legyen a cég iránt? amikor ő is tudja, és a cég is tudja, hogy egy hónap múlva már híre-hamva sem lesz? végülis na, ha azt vesszük, legyen elkötelezett, mert akkor ne vállaljon munkát, ha ezt sem képes felvállalni. neki mindenképp első az iskola, és nem akar a munkahelyéről zokova hazamenni, hogy mennyire megalázta ott az a "fehéringes majom".
figyelj! nekem alapból nem a mekdonálccal van a bajom, hanem azzal, hogy milyen embereket képesek tovább engedni a ranglétrán. gyakorlatilag, ha nem vagy képes dolgozni, nagy a szád, szeretsz parancsolgatni, a mekdonálcban a helyed, mint főnök, és nem beosztott. ha inkább dolgozni szeretsz, jó fej vagy, munkaképességed, ambíciód, a munkamorálod kitűnő, talán sosem lesz belőled vezető, mert jó munkaerő vagy. nem mondom azt, hogy ezeket az embereket kéne tovább engedni, de nem az olyanokat, akiket néha látok, és szánalmasan viselkedve próbálkoznak vásárlót nyerni a cégnek. nyerni? ugyan már! azzal, hogy pattog a dolgozók között, mint kecskeszar a deszkán? ezel negem csak arra ösztönöz, hogy többet ide be ne tegyem a lábam, mint vásárló.
ez tudod nem egyszerű helyzet, nem egyszerű fogalom. én, mint vásárló olyan helyre fogok menni vásárolni, ahol normális kultúrált értékrendek az uralkodók, és nem azt hallom, hogy "te hülye barom, mé nem mostá má fő? ájjá neki bazmeg". mostanában egyre ritkábban járok mekdonálcba, pedig régebben jobban szerettem, bár néha még most is megkívánok egy shake-et, vagy épp egy jó nagy adag sült krumplit. ;)
"Sajnos" nem tudok semmilyen genyaságot felvonultatni, amit a mekiben a dolgozó ellen követtem volna el. Így kissé offtopic leszek, bocs. Sok esetben osztom a véleményeteket, igen, vannak a mekiben olyan "alulképzett" és alkalmatlan munkatársak, akik csak rontják a cég egyébként sem túl jó hírnevét.
DE. Szeretnélek felhomályosítani Titeket, hogy van egy speciális réteg a meki dolgozók között, akik nem azért állnak a pult mögött mert nincs meg a 8 általános, hanem mert kisgyerekes anyák, és nincs más lehetőségük. A GYES 20ezer, mellette a törvény 4 órás munkát engedélyez, így is kb. össz. 60-ezerre bírja feltornázni a jövedelmét. (és 4 órás munkaerőként a mekiben akkor sem léphet feljebb, ha egyébként alkalmas lenne rá). GYES lejártakor eredeti munkáltatód kétlábbal rúg ki. Tudom, mert velem is éppen ez történt, és történik a kisgyerekes barátnőim 90%-ával. Kisgyerekkel, pláne ha egynél több van, semmilyen munkáltató nem kapkod utánad. Sz*rt se ér az ilyen-olyan képzettség, felsőfokú nemzetközi nyelvvizsga, jónevű cégnél szerzett többéves tapasztalat.
8 órás (utazással esetleg 10) állást nem tudsz vállalni, mert ez azt jelentené, hogy reggel 7-kor belököd a gyereket a bölcsibe/oviba, jó esetben 5-kor elhozod (és akkor 4-kor kiesett a toll a kezedből, amit a főnök nem néz jó szemmel), ez egy anyának fáj. Részmunkaidős állás normális helyen nem nagyon létezik. Pedig ha lenne 6 órás állás, az anyukáknak nem kéne vagy a családot vagy a munkahelyet elhanyagolni, hanem gond nélkül helyt tudnának állni mindkét helyen.
Higgyétek el, sok fiatal lány/nő a pult mögött anyuka, és kényszerpályán mozog. Onnan tudom, hogy egyrészt van egy ilyen barátnőm, másrészt amíg gyerekkel tértem be nagy ritkán a mekibe, a pultban minimum 3 lányról kiderült, hogy neki is van, mert a délelőtti csekély forgalomban volt idejük a babámmal és velem kedvesen kommunikálni.
Szerintem a következő játék lehetne egy felmérés, kérdezd meg, van-e az eladólánynak gyereke és ha igen akkor éppen hol van. Ha bölcsiben/oviban, akkor valószínűleg az van amiről fentebb beszéltem. Ha van gyereke, kérlek ne rúgj bele, megtette már előtted a volt főnöke és jó néhány HR-es az állásinterjúkon. (Meg a Távfűtőművek, amikor késel 1 hetet a 20ezres csekk befizetésével, és azonnal küldenek egy jószándékú levelet, melyben tájékoztatnak a behajtás és a segélyért folyamodás lehetőségeiről. De ez már télleg nagyon off)
Én mindig elálmosodom tőle. Persze lehet, hogy csak bemesélem magamnak, de többször jártam már úgy, hogy megettem a két sajtburgert, majd nemsokára elkezdtek a szemeim lecsukódni.
"Amíg tanul az ember, legyen első a tanulás, és utána a család v. barát/barátnő, és utána a munka. Nem szabad, hogy azt lássa a munkáltató, hogy előnyben részesíted a kiadott munkáját, mert gondolj bele: ha látja, hogy ma is inkább dolgozni jöttél, és nem mentél be egy előadásra sem suliba, akkor egyre nagyobb hatalma lesz feletted, egyre jobban érezteti azt, hogy függsz tőle, mivel téged a pénz érdekel. Ezután már azt csinál veled, amit akar. Persze azért van kivétel..."
Ez így nagyon gizdán hangzik...
...de szólok, hogy kishazánkban ma elég vad kapitalizmus van. Ha ezt a hetyke magatartást egy vezető észreveszi, úgy vág ki téged az első lehető pillanatban, hogy csak kukucskálsz. Ha pedig nem teszi, mert nincs hozzá lelkiereje, vagy nem veszi észre, vagy mert tényleg hatni tudsz rá ezzel a viselkedéssel, vagy akármi más miatt nem, akkor azt a vezetőt kell kivágni, majd egy olyannal helyettesíteni, aki téged vág ki.
Elméletileg a te feladatod munkád során, hogy a CÉG ÉRDEKEIT képviseld. A te feletted lévő vezető feladata pedig egyrészt a munka megszervezése, és oly módon való kiosztása, hogy mindenki épp ki legyen használva, de senki se legyen lehetetlen feladat elé állítva.
Ez így elég rondán hangzik, de ez van. Ezt a személytelen, vállalati jellegű hozzáállást szidják az emberek mindig, mennyivel jobb volt régen, stb.
De nézzük fordítva:
Képzeld el, hogy te vagy egy kisvállalkozó, mondjuk péküzemed van, kenyeret süttök nagyobb mennyiségben és terítitek szét x y helyekre. Tőled mindenki olcsóbb kenyeret vár, mert ha nem elég olcsó, majd veszik mástól. Ha nem elég jó, majd veszik mástól. Ha nincs ott időre az áruházban, majd veszik mástól. Minden kifogásodra, problémádra az lesz a válasz, hogy majd jó, inkább veszünk akkor mástól. Így a bevételeid minimálisra vannak szorítva, vagy az alá.
Ezek mellett megtűrnél te egy ilyen alkalmazottat, aki így gondolkodik a mint te? Igen, egész addig, amíg nem találsz egy olyat, CÉGÉRDEKet szem előtt tartva gondolkodik. Azt fogod alkalmazni.
korábban én is nagyon sűrűn jártam mekibe, míg fiatalbb voltam, és bizony hogy némely személy túl sokat képzel magáról. én is biztos oda mondogattam volna a hülye gyereknek a magamét, hogy nem a nénit égeti le, hanem saját magát az idióta balfasz. gyűlölöm az ilyet, de ez van. kicsit meg kéne szopatni az ilyen elmebeteg köcsögöket.
Én egyszer a Blaha Lujza téri McD-ban voltam egy érdekes eset tanúja, még jó néhány évvel ezelőtt.
Az egyik nyugdíjas korú alkalmazott, egy idős néni épp a szemetet válogatta (akkortájban találták ki ezt a szelektív hulladékgyűjtést), amikor odament hozzá egy olyan 20-25 év körüli "menedzser", és elkezdett vele üvölteni mindenki előtt, hogy "gyorsabban dolgozzon, mert ez a munkatempó szart sem ér...", és ezt így stabilan majd' egy percig. Szegény néni próbált egyre kissebbre összehúzódni, látszott rajta, hogy a sírás határán van. Szerencsére a hülyegyerek befejezte, mert már éppen álltam föl (és láttam, hogy más is épp erre készül), hogy udvariasan hátbaveregessem, és (miután felkelt, és rendberakta az asztalokat, amiket felborított, amikor elesett) megkérdezzem, hogy tudja-e, hogy ezt most miért.
Lehet, hogy a főnöke volt, és igaza volt, mert lassan csinálta (szerintem egyébként nem lassan, csak lelkiismeretesen), de akkor sem kell a vendégek előtt megalázni senkit. Legalábbis szerintem.
Úgyhogy én nem osztom azt a véleményt, hogy a McD-ban a managerek értelmesek. Lehet, hogy van, aki az, de azért messze nem mindegyik. Ez például kifejezetten tapló volt.
sajnos én már találkoztam. sőt, 3-4-gyel, no igen, állítólag az újvárosi meki összetartásban kalap szar, köszönhető annak, hogy ki tud jobban benyalni az étteremvezetőnek. és ez szerintem gáz, én vezetőként egyáltalán nem azt fogom előnyben részesíteni, aki nyalizik, hanem azt, aki tud irányítani embereket. amikor korábban egy cégnél középvezi voltam, ne tudd meg hányan próbálkoztak nálam, és szóban állítottam le mindegyiket, hogy ne is próbálkozzon nálam az ilyesfajta közeledéshez. elég nyilvánvaló volt, hogy mit akarnak. és inkább azokkal szerettem "pajtizni", akik tényleg dolgoznak is, lógnak is, és nem azzal foglalkoznak, hogy hogyan nyaljunk ma be. nálam aki nyalizott, megjárta...
"Hátz ne haragudj, de akkor te nagyon nem vagy tisztában a dolgokkal. Lehet éppenséggel hogy végig járta a lépcsőfokokat, de ne aggódj. Itt is van kivétel, ne magyarázd be nekem, hogy ott sem pofára megy a dolog. Akkor vajon némely mekibe mér nem ragaszkodnak az okos, értelmes, józan gondolkodású emberekhez? Nem egy ilyen esetről hallok, hogy olyan emberek hagyják ott a mekit, akik legjobb dolgozók, és egyszerűen semmi ragaszkodást sem m utat a vezető feléjük, pedig jónéhányan szimpatizánsok. Én pontosan tudom, hogy van nagyon sok olyan vezető, aki 1-2 hónapot (se) dolgozott mint dolgozó, és már nyomja rögtön utána a fehéringes témát. "
Szimpátia dolog: Mint cégvezető mondom, hogy nem szeretek olyan emberekkel együtt dolgozni akik unszimpatikusak, okoskodóak stb... Lehet a legjobb munkaerő, mégis rombolóan hathat.
Gyors fehér ing: Sok gyengébb képességű ember között könnyedén ki tud emelkedni egy jóval értelmesebb. Neki nem szükségszerű hónapokon keresztül mosni a padlót, elég ha tudja milyen. Az ilyen munkahelyen a kiemelkedésnek nem az a lényege, hogy aki a legrégebben nyomja legyen a vezető, hanem a legalkalmasabb váljon azzá! Meg kell mondjam, hogy fehér ingesek közűl nem találkoztam még butával!
Hátz ne haragudj, de akkor te nagyon nem vagy tisztában a dolgokkal. Lehet éppenséggel hogy végig járta a lépcsőfokokat, de ne aggódj. Itt is van kivétel, ne magyarázd be nekem, hogy ott sem pofára megy a dolog. Akkor vajon némely mekibe mér nem ragaszkodnak az okos, értelmes, józan gondolkodású emberekhez? Nem egy ilyen esetről hallok, hogy olyan emberek hagyják ott a mekit, akik legjobb dolgozók, és egyszerűen semmi ragaszkodást sem m utat a vezető feléjük, pedig jónéhányan szimpatizánsok. Én pontosan tudom, hogy van nagyon sok olyan vezető, aki 1-2 hónapot (se) dolgozott mint dolgozó, és már nyomja rögtön utána a fehéringes témát. Nekem ezt ne magyarázd be. Ha meg a "dolgozók" engem kihasználtak, én erre csak azt mondom, hogy inkább használjon ki a saját munkatársam, mint egy felettes. Mert egy felettesnek én beszólok... Tetszik neki vagy sem, én azt mondom, hogy akkor honaptól nem jövök, viszontlátásra. Ahol utólagos hangszóró és hangfal beépítést vállaltam autókba, nem egyszer eljátszottam ezt. Pontosan tudta a főnök, hogy jól melózom, és más is tudta, és nem engedtem meg azt, hogy porig alázzon. Mert különben aholj polacsek, holnaptól szerezzen embert, a hivatalos "munkaügyi" papírokat meg elrendezi az unokatesóm. A másik eset a számítógépes tervezés volt. Főnök úr bejelenti hogy lassan dolgozom. Na nem kellett több, másnak harmadannyit sem csináltam. Persze megjegyeztem, hogy "na lassan dolgoztam? elég lassan? vagy dolgozzak lassabban, és holnapra inkább be se jövök?" Ekkor elgondolkodott. Mondom "bocs, de ha nem tetszik az eredeti tempóm, rúgj ki a picsába... majd szerezz be még egy olyan jó cad-rajtzolót mint én" (nem nagyképűségből mondom) Utána beismerte, hogy tévedett és sajnálja az esetet. Ez egyszerűen felháborító hogy ezek a fasz vezetők egyszerűen nem dolgozói beállítottságúak. Persze utána megy a nyilinyali... (nem kellett több, másfél hónap után ott hagytam a picsába, állítólag azóta is keresi a hozzám hasolnóan jó szakembert)
Sorolhatnám még a préselős esetet, a raklapnyi őrölt kávé pakolást... Meg a többit...
Éppen belekeveredhettél egy belső konfliktusba, ahol a dolgozók téged használtak fel az igazuk bizonyítására. A meki étteremvezető is a mekiben legalul kezdte!!!! Neki aztán van fingja róla, hiszen végigmászta a lépcsőfokokat, és ki is tudott emelkedni, mert nem volt tök hülye.
Ez nem a vasmű, ahol ejtőernyőn érkeznek a vezetők!
No igen, itt lent mucsavárosban, Dunaújvárosban is a segédmunkára bőven van lehetőség, csak utána kell járni. Márcsak azért mondom, mert én a mekis melót nem sorolom a segédmunka sorába, nálam ez a munka rosszabb pozícióban van. No a mosolygás meg a másik. Bizony az én pofámba ne vigyorogjon egy olyan ember, aki utálja a munkáját, ám pro és kontra: neki ez a dolga - mosolyogni. Én sosem értettem, hogy mi a fenének kell mosolyogniuk. Ha bemegyek kajálni, vagy fagyizni, szolgáljanak ki ügyesen és határozottan, de nem kell végig a pofámba bámulni és vigyorogni. Ezt mellesleg rühellem az egész kócerájban. Ha én ilyen helyen dolgoznék, sosem vigyorognék, hanem egyszerűen normális képet vágnék a sorbanállókra.
Volt egyszer egy esetem, amikor barinőmmel ültünk az egyik (meg nem mondom melyik) pesti mekibe, és odajött hozzánk egy dolgozó, hogy mennyire vagyunk elégedettek a munkájukkal. Természetesen jókat mondtam neki (amúgy semmi probléma nem volt a kiszolgálással). Nem telik bele 3-4 perc, odajön hozzám valami szürke mekis inges SATYI nélküli főmufti, hogy a dolgozói még nem egészen dolgoznak jól, elnézést kér, ha bármi probléma történt volna esetleg...
Bazzeg, néztem hülyén, hogy ennek meg mi a fasz baja van?! Aztán oda mondogattam neki: "barátom, semmi gáz nem volt egyik dolgozóddal sem, szeretem, ha egy dolgozó kedves, és érdeklődő, de azt rohadtul gyűlölöm, amikor egy magát felettesnek képzelő ürge idejön hozzám, és el kezd nyalizni, miközben próbálom megenni akaját..."
A félkövérrel kihúzott szöveget hangosan üvöltöttem. Emberünk egy köszönömmel tovább állt. A dolgozók a pultnál félig elmosolydva folytatták dolgukat... Mint később kiderült, az étteremvezetőt üvöltöttem le... (a dolgozóknál tapasztalt elmosolyodás magyarázata: állítólag a pasast nem nagyon csípik az étteremben)
De nincs igazam??? Nekem ne nyalizzon egy hülye felettes, aki semmit sem tesz a dolgozókért, csak mereszti a faszát, és a manit meg bekaszálja...
Jó persze! Ezt magyarázd meg a vén trottyosának, hogy egy semmihez sem értő hülyegyerek, még a müszivezetéshez sem ért... :)
A főnökök majdnem mind ilyenek, egyszerűen nem látják át a melót, és azért, mert sosem csinálták. Mivel magasabb pozícióban vannak, ezért nekik ez a dolguk. Soxor ok nélkül pofáznak, csak azt nem értem miért!!! :(
Milyen vezető az aki nem próbálta azt amit ellenőriz, irányít? Lapátra tenném, és helyette a srácot aki túlteljesített menne a helyére. Ilyen egyszerű.
De majd ha a régi urambátyám manusok kikopnak az ilyen helyekről, talán lesz nagyobb rend. Addig megy marad a papír ára ahol van....
Épp ma beszéltem a barátommal, és beugrott az egyik ismerőse helyett papírgyárba melózni. Raklapnyi A4-es fénymásoló papírokat kellett kicsomagolni, amit újrafelhasználásra visszaküldenek majd a központi cégnek. A srác egymaga volt reggel 7-től du. 3-ig, tehát 8 óra (gyk: 1 azaz egy műszak), és egymaga szétbontott 5 raklapnyi papírt. Elémesélte, hogy ezt a melót általában 4-en szokták csinálni, és egy 8 órás műszak alatt durván 3-4 raklappal végeznek. Ezzel szemben "övön felül" teljesített a srác egymaga, hangsúlyozom: egymaga. Ám ebben az a pláne, hogy egy idióta műszakvezetőt kapott szerencsétlen, és naná hogy baszogatta néhányszor. Aztán a műszak végén kissé meglepődött a vén trottyos, amikor bemutatta a rengeteg papírt, amit szétkapott.
Szóval ebből csak azt akarom kihozni, hogy mindig azt a lovat verik, amelyik az igát húzza. Ott van rá a példa...
Korábban gépeket (sütőket, mosókádakat, főzőkádakat, és egyéb nagyobb ételgyártó eszközöket) javítottam, és amikor egy nap netán több gépet sikerült rendbe raknom, persze hogy cseszegettek engem is, naná hogy cseszegettek. Aztán ezt én mondhatni meguntam, és az utolsó 3-4 hónapban szinte semmit sem csináltam, majd felmondtam a picsába. Az említett utolsó hónapokban talán szvsz 2-3 lebaszásom volt. Abszolút szartam bele az egészbe, és egy árva szót sem mert senki se szólni. Talán egy picit félhettek tőlem, mert elég nagyra tudom nyitni a szám, és ha látom, hogy a felettesem is mereszti a farkát, én azt is megjegyzem neki, persze úgy, hogy az ő felettese is hallja. Egyébként emiatt (pontosabban miattam) nem egyszer cseszték le a felettesemet. Persze jogosan... Én meg addig röhögtem egy jót, whewhewhe!
Szóval ebből csak arra utalnék, hogy rohadtul gyűlölöm az olyan felettest, aki...
- parancsol össze-vissza, holott fingja sincs az egészről
- hülyének nézi az alattvalóját, beosztottját, azt hiszi, hogy a másik nem tudja mi az a szorzótábla, asztal, csavarhúzó, lapát, monitor, cipő...
Egyszerűen gyűlölöm, hú, de talán máskor fogom ezt bővebben kifejteni, most ehhez agyilag nagyon fáradt wok... :(
Számomra rendkívül távol áll a munkavállalói szemlélet. Vagyis talán mégsem...
Arra gondoltam, hogy én annyira rendesen akarok dolgozni a megbízóimnak, amitől jobban már nem is lehet. Ez lenne a tökéletes alkalmazott -gondolná az ember...
No igen, az ember ha 100%-ra tudná, hogy a meki és az eféle helyek jól meg vannak fizetve, akkor szerintem nem lenne annyi alázás. Nálunk errefelé a Teszkóban is ritka gyenge a bérezés, és sajnos elég sűrűn hallani, hogy vásárló üvölt az eladóval (én is hallottam már). Érdekes, mert az egyik nyugatabbra található városban, ahol a mekiben elég magas az órabér (mármint a többihez képest), sokkal kevesebb alázás fedezhető fel. Az emberek tisztában vannak vele, hogy szar egy munkahely, ám nem gondolnak bele, hogy akik ott dolgoznak, azok nem szarok, hanem emberek.
Mint már mondtam, soha a büdös életbe nem vállalnék ilyesfajta melót, mert távol áll tőlem. Jelenleg tanulok, és közben nyílászárók összszerelését vállaltam el, ám nem veszem komolyan, tehát ez azt jelenti, hogy mivel nappalis vagyok, ezért alkalmazkodjon hozzám a munkáltató, és ne én alkalmazkodjak hozzá. Keddi (tegnapi eset): mehettem volna dolgozni, de nem mentem, mert hegesztésből vizsga előtt állok, és gyakorolnom kellett.
Na persze rengeteg sms-t kapok ismerősöktől, hogy menjek ide, menjek oda dolgozni, meg hívnak ide, hívnak oda, de nem!!! Amíg tanul az ember, legyen első a tanulás, és utána a család v. barát/barátnő, és utána a munka. Nem szabad, hogy azt lássa a munkáltató, hogy előnyben részesíted a kiadott munkáját, mert gondolj bele: ha látja, hogy ma is inkább dolgozni jöttél, és nem mentél be egy előadásra sem suliba, akkor egyre nagyobb hatalma lesz feletted, egyre jobban érezteti azt, hogy függsz tőle, mivel téged a pénz érdekel. Ezután már azt csinál veled, amit akar. Persze azért van kivétel...
A szükség nagy úr ám! Ne tudd meg milyen kilátástalan egy normán aluli értelmi képességű embernek munkát találni. Amikor a festő dolgozott nálam és 5. napja csak egy spaknival a falat vakarta komolyan elgondolkoztam, hogy a kettő közűl melyiket választanám.....
Van néhány emlékezetes pillanatom a meki étterméből, ám persze lehet hogy csakazért, mert tudjuk, hogy elég gáz lehet ott akik ilyen helyen dolgoznak... No persze nem azt mondtam, hogy alázni kell az ott dolgozókat, mert ők is emberek, de istenem... Némely mekis dolgozó akkora buta, hogy hihetetlen.
Volt már esetem két sima tölcséres mcfreeze helyett kaptam hatot ostyával... Mondom:
"Köszönöm a kedvességeteket, hogy 2 helyett 6-ot kaptam, de az az igazság hogy nem tudom kivinni az étteremből..." - persze normális hangon, kicsit ironikusan mondtam.
És még akkor se esett le szegény lánynak, hogy mi lehet a probléma. Mellesleg hat fagyit tényleg elég nehéz kivinni, ezt az egyik ismerősömtől hallottam... :)
Az a baj, hogy a meki nem megbecsült hely, mert persze, hogy első a vendég, mert a kiszolgálást meg is fizeti, bár még mindig jobb, mint ha hozzám b*sznának egy szutykos nejlonzacsiban valami romlott húst kenyérrel. Ám visszatérve arra, azért nem megbecsült hely, mert la dolgozókat nem becsülik, és se a vendégek, de még csak a saját főnökük, menedzserük sem. És még megfizetve sincs. Én ismerek onnan egy jó fej srácot, aki diákként nyomja, ám többet keres, mint a felettese. Nevetséges. Teljesen kizsákmányolják az embert. No persze, nem csak a mekiben van lehúzás, szinte mindenhol. Az a baj, hogy szerintem túlon túl vendégorientált, vendég-középpontú lett ez az egész mekis téma. Elmész egy csárdába, vagy egy panzióba, néhány helyen próbáld meg csak kiverni a palávert, úgy vágnak ki onnan, hogy hazáig meg se állsz. No persze, ez sincs mindenhol, sőt ritka az ilyen. Ámmégis valahogy a mekin rajta ragadt ez a "mcjob" jelző, amit lentebb olvastam.
Személy szerint sosem próbálnék meg ilyen helyen dolgozni, még akkor sem, ha más választásom nem lenne. Esetleg valami olyan pozícióban, hogy gépszerelő, villanyszerelő, karbantartó, vagy ilyesmi. De dolgozóként, ingben, sapival... Ááááh! Tőlem messze áll ez a lehetőség! Meg szerintem amúgy sem állna jól nekem az a cucc... :) Egy nyakig olajos munkásgatya valami szakadt polóval, kesztyűvel, bakanccsal, az az igazi... :)))
Én még sosem balhéztam egy mekissel sem, mert igazából az ő helyzetüket is meg tudom érteni. A diák azért megy ilyen helyre, hogy legyen valami kis zsebpénze, ha egyszer otthon nem tudnak adni neki (vagy épp ez az, hogy még azt a kicsikét is haza adja), az állandós pedig azért, mert általában kevés iskolája van. Jó, hát nem lehet mindenki géniusz, 6 diplomával, 8 nyelv ismeretével, valaki nem rendelkezik Einstein-féle elmével, tehát neki nem marad más mint a szakmunka-segédmunka (itt is azért van kivétel). Én is láttam már 8 általánossal cégvezetőt, és 2 diplomával klotyókat puceváló embert... :(((
Mivel sűrű vendége vagyok a "legjobb kaját előállító étteremnek" :), ezért az elmúlt napokban is meglátogattam ezt a kis helyet. Szoktuk figyelgetni az egyik barátommal hogy milyen iq-betyárok szaladgálnak ott bent, és a minap láttunk egy nagyon értelmes arcot. Kb. 190-200 cm magas vékony, púpos, szemüveges, kancsal, nevetségesen nagyszájú emberke rohangált ide-oda ott bent a konyhán, persze egyedül - szerintem új emberke volt ő is, mert igencsak pánikba esett, amikor leadtuk a rendelést :) -, szóval a lényege az volt, hogy a barátom odaszólt hozzám, hogy "te, ez az ember itt még ma alkotni fog..." Nem telt bele fél perc, a srác akkorát zúgott a padlón, akkorát koppant, hogy az elől lévő vezetők és dolgozók (asszem kb. 3-an lehettek) elfehéredett arccal figyelték a fetrengő komát...
Elvitelre kértük, de csak azért mert bent nem bírtuk volna ki röhögés nélkül... Nagyon cool volt... :)))))))
Ha érdekel benneteket, van egy jó poénos sztorim, de ezt inkább hallani kellett volna, nagyon állat volt! :) Volt mcd-be valami dolgozói gyűlés, és ott oktattak ki emberkéket, elég nagy hangja volt az oktatónak, ám mivel kora reggel volt, szinte nem is ült senki az étteremben, csak a barátnőm és én, plusz még egy-két főiskolás lány. Szóval folyt az oktatás kint a "fronton" - mert ők ezt így hívják, kifüleletem :) -, és már durván egy 10-15 perce magyarázott az értelmiségi "lila hajú" nőnek :) és végig néztük ahogy rögtön az első vendég picit megszopatta a gólya csajt. Figyeltük az oktatást fél füllel, és a lényeg a végén az volt, hogy mindenképpen ajánlani kell a csajnak desszertet, ha a vendég ételt kér. Íme a szitu:
Manager: ...na mindezt elmagyaráztam, itt az első vendég, parancsolj, szolgáld ki, majd segítek!
Vendég: Helló, kérek 2 Big Mac-et Super Size-ban egyiket Juice-zal másikat Fantával jég nélkül, kérek még 6 sajtburget abból kettőt hagyma és uborka nélkül, és még 3 közepes adag burgonyát, és tegyél hozzá légyszíves olyan kis zacskós borsot is.
Lila hajú dolgozó csaj: Esetleg egy desszertet?
Na most a csaj végig mosolyogva hallgatta a vendéget, persze nem ütött be semmit kasszába, és a végén poénként értelmes fejjel megkérdezi, hogy esetleg desszertet! Halljátok ezt látni kellett volna, nagyon-nagy poén volt... :)))
Persze új volt a csaj, kicsit sajnáltam is szegényt, hogy rögtön szopással kezdi, de nagyon jó volt!!! :)
Nem forumozik - mert utálja az emberiséget, ezen belül az embereket...főleg egyet - de azt is Bill Gates-nek hívják, akinek viszont nem tudja az otthini címét.
Akkor meg minek cseverésszen?
Déli 12-től este 6-ig dámázik a gépen (olyan korong-tologató-játék) - de látszik, hogy közben agyal valamin, üveges a tekintete és arra a kérdésre, hogy "kell-e valami a boltból ?" azt válaszolja, hogy "kössz, most nem kérek kávét".
Megvárja míg elhúzz a banda...nekiugrik a billentyűzetnek (mert a dámázáshoz elég az egér is) és éjfélig veri-csépeli - átír 1480 kódsort, tesztel...stb.
Reggelre tökéletesen megold egy olyan problémát, amit másfél hónapja vetettem fel - amiről azt mondta "lehetetlen megcsinálni, különben is marhaság - meg egyáltalán miért ugatok bele, ha nem értek hozzá ?".
Romániában a mekitől olyan hasfájást kaptam, mint még soha. Viszont a németeknél meg mikor kapásból angolul kértem a kaját az első mondata az eladónak ez volt: -igen, beszélek angolul. Paraszt volt. Viszont a német barátom szerint a németet nagyon törte. :))))