Keresés

Részletes keresés

Incánus Creative Commons License 2005.10.16 0 0 136
Elvéreztem a polfórumon... Szauron szolgája magával rántott a mélybe. Nem baj, én feltámadok, ő nem.

Gandalf emlékére
Előzmény: Incánus (76)
Incánus Creative Commons License 2005.08.22 0 0 135
Mit lássak meg ott, ahol nincs ilyesmi.

Ezt az Izareles szálat pedig kifejthetnéd bővebben és czifrábban is, a moderátorok értékelnék
Előzmény: Törölt nick (134)
Incánus Creative Commons License 2005.08.21 0 0 133
Vedd úgy.
Előzmény: pearson (132)
pearson Creative Commons License 2005.08.18 0 0 132
ugye csak ironizálsz? ugye?
Előzmény: Incánus (131)
Incánus Creative Commons License 2005.08.16 0 0 131
Az egyszerű parasztnak elég, ha a pap megmondja neki, mi a bűn és mi nem, és a földesúr be is tartatja vele. Ezt csinálni évszázadokon át, és lőn népnevelés... Aztán jöhet az írástudás meg az iskoláztatás.
Előzmény: pearson (127)
Incánus Creative Commons License 2005.08.16 0 0 130
Felfedeztem.

- ... Hogy is hagyhattátok életben, te meg a tündék, annyi gaztett után? Hiszen legalább olyan gonosz, mint egy ork, és mindannyiunk ellensége. Megérdemli a halált.
- Megérdemli! Lehet. Sokan vannak, akik élnek, pedig halált érdemelnének. És vannak, akik meghalnak, pedig életet érdemelnének...

Se a germán, se a görög mitológiában ilyet nem találsz...
Előzmény: Törölt nick (129)
pearson Creative Commons License 2005.08.15 0 0 128
annyiban ezzel egyetértek, hogy visszaköszönnek belőle mitológiai elemek. talán tényleg sokkal inkább, mint keresztény elemek.
Előzmény: Törölt nick (125)
pearson Creative Commons License 2005.08.15 0 0 127

Incánus barátom, a középkorban nem volt népnevelés. Nem tudtak a népek sem írni, sem olvasni, anyanyelvükön nem ismerhették a bibliát (csak amennyit a templomban hallottak róla), stb.

A népnevelés és más szociális vívmányok azok éppen hogy a középkor után nyertek teret.

Előzmény: Incánus (124)
Incánus Creative Commons License 2005.08.15 0 0 126
A Gyűrűk Urának köze nincs a germán mitológiához, már megbocsáss.
Előzmény: Törölt nick (125)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 124
A mai jogrendszer római örökség, nem középkori, és főleg Justinianus érdeme.
Igaz, de a kulturális feltételek az alkalmázására éppen a kereszténység középkori népnevelő szerepe miatt adottak.
Előzmény: pearson (123)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 123

Hát...abban biztos vagyok, hogy Jézus (akkori, mai, mindegy) most nagyon szomorú, ha ezt olvassa...

A mai jogrendszer római örökség, nem középkori, és főleg Justinianus érdeme.

Előzmény: Incánus (122)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 122
De ezeket az embereket a gondolataikért kínozták és égették meg...A szó mai értelmében politikai okokból, nem köztörvényes okokból...
Az akkori társadalmi viszonyok között ez teljesen jogos és hasznos is volt. Ne nézzünk már mindent mostani szemszögböl, ne legyünk naivak, hogy ejnye, milyen jó lett volna bevezetni a szólás- és vallásszabadságot úgy kr. u. 1100 tájékán. Ez a társadalom széthullását eredményezte volna. A kultúra, amelyik lehetővé tette a modern jogrendszert, éppen annak az eredménye, hogy az erősszakkal a templomokba terelt népnek ezer éven keresztül a fülébe duruzsolták azt, hogy "a Mennyei Atya egyformán küldi az esőt jókra és gonoszokra egyaránt". Akkortájt a jók és gonoszok szépen lekaszabolták volna egymást, ha szólásszabadság lett volna. Vagy nem olvastál még a pogány erkölcsökről? Gondolod, hogy szépen megtűrik például a sátánistákat, mint manapság, amíg meg nem erőszakolnak egy gyereket? Naiv felfogás.
Előzmény: pearson (121)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 121

De ezeket az embereket a gondolataikért kínozták és égették meg...A szó mai értelmében politikai okokból, nem köztörvényes okokból...

"A múltról egyébként kétfajta vélekedés van: mégen mindig jobb volt vagy régen mindig rosszabb volt. Szerintem meg régen egyszerűen más volt"

Én a történelmet ennél azért árnyaltabban ítélem meg.

Előzmény: Incánus (119)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 120
Szerintem meg szellemi történésekről akart hírt adni áttételes formában.
Előzmény: pearson (118)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 119
Na de azt te nem gondolhatod komolyan, hogy emberek megégetése és megkínzása hasznos.
Hasznos, mint a bűnözők bebörtönzése és kivégzése, vagy mint a Guantanamo-i katonai bázis napjainkban.

Sajnos a katolikus egyház meghatározó volt benne. Olyan is volt az a középkor...
A középkor olyan volt, amilyen. Az akkor élőknek nem volt sok kifogásuk ellene. Nem hinném, hogy rosszabb volt, mint a történelem bármelyik időszaka. A múltról egyébként kétfajta vélekedés van: mégen mindig jobb volt vagy régen mindig rosszabb volt. Szerintem meg régen egyszerűen más volt. Se keseregni rajta, se visszasírni nem érdemes. Gondolom úgy 300 év múlva szörnyülködve gondolnak majd vissza a mostani időkre, a környezetszennyezéssel, a piszkos városokkal, a túlnépesedéssel.
Előzmény: pearson (116)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 118
először meseírás a gyerekei részére, igazából pedig csak az általa kitalált nyelveknek próbált hátteret alkotni
Előzmény: Törölt nick (117)
pearson Creative Commons License 2005.08.14 0 0 116

" Uram bocsá', még az inkvizíció intézménye is hasznosnak bizonyult egyes időszakokban. "

Na de azt te nem gondolhatod komolyan, hogy emberek megégetése és megkínzása hasznos. Hát mutass már rá ebben a Jézusi szeretettörvényre. Csak nem vagy ennyire kritikátlan?

"Véleményem szerint az apostoli folytonosság ténye meghatározó volt a középkori társadalom stablizálásban"

Sajnos a katolikus egyház meghatározó volt benne. Olyan is volt az a középkor...

De nem vitázok én tovább, tiszteletben tartom felekezeti öntudatosságodat. Egyébként ez közösségfüggő. Én a vízfejről, a bürokráciáról beszéltem, az adott plébánia közössége egy nagyon is igaz keresztény és szeretetteljes közösség lehet.

Előzmény: Incánus (111)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 115
Ok.
Előzmény: Incánus (112)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 114
Nekem például jobban tetszett a könyv, mint a film, akármilyen látványos is volt.
Előzmény: Törölt nick (113)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 112
Ezt már többször kifejtettem, nem fogok ismétlődni, már bocs. Olvass vissza.
Előzmény: Gharíb (110)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 111
agóniának nem feltétlenül kell, hogy vége legyen. meggyőződésem, hogy a tehetetlensége görgeti előre ezt az intézményt.
Ez a tehetetlensége jól jött, amikor ki kellett védeni a támadásokat. Ellentétben például az iszlámmal, a kereszténység folyton veszélyben volt. Uram bocsá', még az inkvizíció intézménye is hasznosnak bizonyult egyes időszakokban. A többi vallás vígan prosperált, a kereszténységet viszont folyton le akarták rombolni. Jézus számított erre, ezért is építtette ilyen "tehetetlenre" a Római Katolikus Egyházat. Véleményem szerint az apostoli folytonosság ténye meghatározó volt a középkori társadalom stablizálásban.

Tegyük fel, hogy leülök, elolvasom az Újtestamentumot. Aztán elolvasom a katekizmust, meg a teljes katolikus dogmatikát.

Nem találok kapcsolódási pontokat.

Pedig van sok.
Előzmény: pearson (92)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 110
Milyen nyelven olvastad az Evangéliumot? Megkérdezhetem, hogy hívő vagy-e, és ha igen, melyik felekezethez tartozol?
Előzmény: Incánus (107)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 109
Jó az :) Most olvasom angolul :) Kétszer elolvastam magyarul, jól jön a nyelvgyakorlat :)
Előzmény: Gharíb (108)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 108

Itt az eredeti is :)

"I threw down my enemy, and he fell from the high place and broke th mountain-side where he smote it in his ruin. Then darkness took me, and I strayed out of thought and time, and I wandered far on roads that I will not tell.

Naked I was sent back - for a brief time, until my task is done."

Előzmény: Gharíb (100)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 107
Nekem meg lépten-nyomon előjönnek az evangéliumi idézetek, annyiszor olvastam :) Csak nem magyarul :) De konkordancia nélkül nem tudom az igehelyek számát.
Előzmény: Gharíb (106)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 106
Azt azért nem... De sok párbeszéd előjön, ha éppen olyanom van :-)
Előzmény: Incánus (105)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 105
Kívülről fújod az összeset? :)
Előzmény: Gharíb (104)
Gharíb Creative Commons License 2005.08.14 0 0 104

Á már csak árnyéka vagyok önmagamnak :) Régen sokat írtam Tolkienes topikokba, jó, hogy most előkerült megint :)

Előzmény: Incánus (101)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 103
Inkább olvasd végig a topikot, és írd bele, amit gondolsz :)
Előzmény: Törölt nick (102)
Incánus Creative Commons License 2005.08.14 0 0 101
Remekelsz Tolkienből :)
Előzmény: Gharíb (100)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!