Fórumot mindenki csak akkor kezdjen el saját maga írni szvsz, ha már gyakorlott a HP, és MySQL programozásban. Lehet, hogy az elszántság megvan, de ha a tudás hiányzik, nem fog menni, és csak bosszúságot okozol magadnak! Az én PHP fórumum 27 KiloByte, ami mutatja, hogy mennyire nem egyszerű megírni egy használható fórumot. Nem használhatót pedig nem érdemes, ugye. :)
Az én php ismeretem kb. a 0%. Kimaradt egy mondat, s így a fenti sor más értelmet kap. Bocs. Szóval: Minimális html, css ismerettel, pici szenvedés árán az elmúlt fél évben sikerült 5 tűrhetően működő honlapot összeraknom kész cms eszközök felhasználásával.
Az én php ismeretem kb. a 0%. Ha a honlapod tárhelyén php futtatatási lehetőség mellett MySql adatbázis szolgáltatás is van, javaslom, hogy nézz körül az opensourcecms honlapján. Itt szabad felhasználású szoftvereket találsz. Portál rendszerek mellett önállóan működő blog és fórum motorokat, galáriákat, stb. tölthetsz le. Legtöbbjénél telepítő segíti az installálást.
Mindegyikhez többféle kinézet is letölthető, illetve egyénileg testreszabható. (Utóbbi művelethez picit kell konyítanod a html-hez a css-hez.