OK, én kitartó vagyok, hátha más is idetéved még...
Amerikai Óriás paradicsom: :-) Isteni íze van. A húsa nem az a pürének való krémes fajta (azt nem szeretem) hanem lédús. Lapos, felül hurkás, afféle beefsteak paradicsom. Az íze erősen paradicsom-aromájú, nem édeskés, de nem is kifejezetten vad, savas. Olyan kiegyensúlyozott. A héja sem vastag. Nem nő túl magasra, bár folytonnövő fajta.
:-( Mivel a héja nem vastag, felül a hurkáknál elég könnyen reped, ha sok az eső. Nehezen köt, ha elhanyagolom a mindennapos rázogatást-kopogtatást, akkor lehullanak a virágok, és semmi paradicsom.
San Marzano: :-) Rengeteget terem. Emellett mégis elég alacsony növésű marad, holott ez is folytonnövő. Hosszukás, paprika formájú termése van.
:-( Nem lédús. Emiatt persze nagyon jó paradicsomszósznak, vagy pürének eltenni. A húsa már frissen is püré-szerű: puha, kásás, omlós. Édeskés ízű, kevés savtartalommal.
Óriás paradicsom (Andine conrnu) :-) Tényleg böhöm nagy termései vannak, cc. 25 cm hosszú 12-15 cm széles a csúcstartóm. Isteni íze van: erős aroma, kicsit savas ízhatás. Szinte alig van magja, csak húsa. Ennek ellenére a húsa nem krémes, hanem lédús, ha elrágod. Salátába szuper, mert nem mállik szét a kevergetéstől.
:-( A tetejénél könnyen megreped, ha sok eső éri. Mivel alig van magja, nehéz magot fogni róla.
Eszembe jutott még egy "versenyző", akit méltatlan lenne kihagynom:
Ausztrál sárga tépősaláta: :-) Óriásira nő. Ami annyit tesz, hogy kb. 60-70 cm-es körben 70-90 cm magasságig nő egy-egy növény. Töménytelen mennyiséget lehet leszedni róla. Nagyon finom, zsenge, de nem az a vaskos-roppanós fajta. Még akkor is simán ehető, nem keserű, amikor a nyár második felére felmagzik.
:-( Sajnos a csigák CSAK erre buknak, ha van ilyen a kertemben. Nekik is nagyon ízlik. Mostanában mindig teszek a közelükbe valami csigacsapdát v. mérget.
Nosza, ha így van, megosztanál velünk néhányat? Mármint a tapasztalataidat. Emlékszem, amikor néhány éve nekifogtam, teliraktam a kertemet olyan dolgokkal, amiknek jó részére azt mondtam: "Na, ilyet se vetek többet!". Ha itt mindenki elmond pár tapasztalatot, a most nekiveselkedők elkerülhetik ugyanezt.
Ide várok mindenféle személyes, szubjektív véleményt a ki-ki által már kipróbált, és szeretett vagy netán nem szeretett zöldségfélékről.
Kezdem is:
Főnix bokorbab: :-) Hamar terem, nálam az első bokorbab ami teremni kezdett
:-( Nem zsenge. Amint elég nagy, kötélszerű szálkái vannak Nem törhető, mert szárazkás állagú, amikor a másik bokorbab lédús és fröccsenve törik Világosas árnyalatú a "sötétzöld" színe Lapos keresztmetszetű, nagy magokkal
Magnum bokorbab: :-) Sötétzöld, kerek keresztmetszetű Jó nagyra megnőve is aprók a magjai, és lédúsan roppanva törik
Cherrola paradicsom: :-) Korán elkezd teremni, a futók között nálam az első Hosszú, 25-30 szemes fürtöket hoz Van benne egy kis vad, savas íz (nem annyira rajongok az édes paradicsomért, bár ez persze izlés dolga) :-( Mint afféle hibridnek, jó vastag a héja
Sárga futó koktélparadicsom: :-) Szintén az elsők között kezd érni a futók közül :-( Olyan igazi gyerekek-kedvence édeskés paradicsomíze van
Debreceni sötétzöld borsó: :-) Magasra nő, ha időbe megtámogatom, cirka 80 centire Egyforma, hosszú, egyenes hüvelyei vannak Finom, édes, zsenge (sose jut el a fazékig, mert a gyerekek lelegelik)
Perez F1 ubroka: :-( Életem csalódása. Pici, 2-3 cm-es nagyságban is csurig van nagy magokkal :-) A fiam szerint finom, édes