Szombaton Budán sétálva benéztünk egy kis templomba.
A bejárati ajtónál egy jókora hirdetőtáblán a szinte már megszokott "NEM, NEM, SOHA..." szöveg fogadott egy Nagymagyarország térkép társaságában...
Milyen ősvallást? Mi is az irredentizmus? Mióta tilos az ellopott dolgokat visszakövetelni? Persze, könnyű hivatalosan lopni, van rá "törvényes keret".Olyan Benes-féle!
Már igazán nem csodálkozom a PISA felmérés eredményén. Eddig azt hittem, hogy szándékos rossz eredmény született, de a TE meg zugló válaszait olvasva, egyre inkább meggyőződésem, hogy még jobb is az eredmény mint amilyen lehetne reálisan!
1. A hitéletre nem kapnak pénzt az egyházak, csak az 1%-ot, no meg ami a katolikusoknak a vatikáni egyzezmény alapján jár. Ezt tehát önerőből kell kigazdálkodniuk a legnagyobb részben. Kérdés, hogy tudjátok e, hogy mi tartozik ehhez a tételhez? Mert akkor nem reklamálnál az esketés, keresztelés, stb költségei miatt!
2. Milyen módszerekkel akarnátok felmérni, hpogy ki akar vagy jár templomba, vesz részt vallásos tevékenységeken? S milyen törvényes alapra támaszkova kutakodhattok? Persze, liberáliséktól mindig hallom, hogy az 1% alapján. Csak erre már adtam magyarázatot, hogy miért nem valós.
3. Ha kötött számú hivő lehetne csak egy egy eklézsia keretén belül, akkor tudnál számolgatni. A szektáknál ez létezik is. Felvételi és ajanlási ceremóniák révén. Láttál Te ilyent a hagyományos egyházaknál?
4. Végül, mi a fészkes fenének érdekel beneteket mások hitélete? A tiétekkel törődik valaki, belemászik, számonkér, okvetelenkedik? Ami nektek nem tetszine, ne tegyétek másokkal sem! Capisci?
"Pedig a népi szlovákok döntő többsége mélyen vallásos, hithű katolikus."
Így van, nem táltos hívők, meg irredenták, mint a magyar "keresztények", nem sírják vissza a szláv ősvallást, hanem korrekt keresztények, a magyarok csak tanulhatnának tőlük. Simán eltartanák az Egyházukat, ha úgy alakulna.
A témában hozzád ezt szánom az utolsó hozzászólásomnak, mert szándékosan figyelmen kívül hagyod az érveimet.
"Hányszor irjam le, hogy nincs ilyen felmérés és nem is lehet csinálni!"
Ezt mondod te, de ha a támogatás ettől függne, akkor meg lehetne csinálni? (mellesleg az egyházak szvsz tudják)
"Van akinek naponta, másnap havonta, szökőévenként vagy éppen halálos ágyán van rá szüksége."
Ha tudja, hogy szüksége van, lesz rá, akkor mi gátolja meg abban, hogy nyilatkozzon róla? Elég ha felveteti magát az egyházközösség nyilvántartásába. A halálos ágyat kihagynám, mert az egyszeri, s tán támogatás nélkül is belefér (Milyen vallásgyakorló az, aki keresztelés, bérmálás, esküvő, halál esetén veszi igénybe a "szolgáltatást? Az az ember hívő, de nem vallásos, ergo nem illik hivatkozni rá.)
"Te lennél a legjobban felháborodva (meg a hozzád hasonlóan gondolkodók) ha egy pap elutasitaná az esketési, keresztelési, stb kérésed arra hivatkozva, hogy betelt a hivő-kerete, nem kap több fejpénzt az államtól! "
Én most vagyok felháborodva, mert az általad felsoroltakért (legalábbis felénk) fizetni kell.
"Már irtam, hogy a hitélet jóformán önköltséges, a pénz a sokkal költségesebb más tevékenységekre kapódik és költődik el!"
A más tevékenységekre (oktatás, egészségügy, karitatív..) kapott pénz pántlikázott, tehát nem a hitéletire adják, hanem egyéb normatívák szerint. Szóval a hitélet nem önköltségi alapon megy.
"De veletek ellentétben tisztelem az emberek jogát, hogy teljes hitéletet éljenek, és ehhez az állam biztositsa az optimális feltételeket!" Ez is egy kivállóan számokkal alátámasztott érvelés? Vagy csak slusz pasz kijelentés, aztán aki nem hiszi az vessen magára?
"A jó modornak, de minimum a vitatárs tiszteletének, nincs köze a világnázethez" Akkor speciel Te miért NEM gyakorlod?
Speciel megértem, ha a kérdéseimre NEM akarsz válaszoni, hiszen elég kényelmetlenek, csak akkor minek dumálsz mellé?
"Vagy reagálsz az érveimre " Melyikre? Arra amikor a népszámlálásra hivatkozol minden konkrétum nélkül?
Vagy erre a kataegorikus kijelentésedre gondolsz? "De veletek ellentétben tisztelem az emberek jogát, hogy teljes hitéletet éljenek, és ehhez az állam biztositsa az optimális feltételeket!"
Kedves Z! Attól mert S. légből kapott számokat ismételget kitartóan, továbbá rendszeresen sértegeti más emberek meggyözödését, számomra NEM lesz hiteles....
Hányszor irjam le, hogy nincs ilyen felmérés és nem is lehet csinálni! Olyan mintha azt kérdeznéd, ki tudja hányan szeretik a töltöttkáposztát? Sokan, de kevesebb eszik, mert fogyóznak, mert betegek, mert nem jutnak hozzá, mert, mert, mert.....de egy-egy alkalommal bezabálnak belőle. No igy van a vallás gyakorlásával (elnézést a vulgáris hasonlatért a hivőktől) is. Van akinek naponta, másnap havonta, szökőévenként vagy éppen halálos ágyán van rá szüksége. Ne akarjatok már mindent patika mérleggel kiporciózni! Te lennél a legjobban felháborodva (meg a hozzád hasonlóan gondolkodók) ha egy pap elutasitaná az esketési, keresztelési, stb kérésed arra hivatkozva, hogy betelt a hivő-kerete, nem kap több fejpénzt az államtól! Már irtam, hogy a hitélet jóformán önköltséges, a pénz a sokkal költségesebb más tevékenységekre kapódik és költődik el!
Akadnak mezei hívők, akik nem járnak templomba (sokan talán épp amiatt, mert nem elfogadható számukra a helyi pap).
Akkor mi alapján számítjuk ki az állami támogatás nagyságát? Minimális elvárás lehetne a vallást gyakorlók száma. Az egyházakon kívül tudja valaki, hogy hányan vannak?
Nem a Te papjaid! Ha nekik tetszenek, mi közöd hozzá? De fene rossz véleményed van a mezei hivőkről! Annyira gyámoiltalannak, tajdaknak nézed őket, hogy akkor is felnéznek egy papra, ha nem felel meg nekik? ha meg mazochisták, akkor ne menj közéjük, ha nem akarsz osztozni a sorsukban. De ne avatkozz közbe, mert úgy jársz, mint aki egy rokoni balhéba idegenként beavatkozik s a végén ő inkaszálja be a legtöbb pofont!
Mondtam már, ne mindig magadtokból induljatok ki! Olyan mintha azt kérdeznéd, hogy egy vaknak minek a fehér pálca, vagy a vakvezető kutya, mert lám Te el vagy nélküle is! (Igaz, hogy látsz, de mit számit!). Próbáljátok már meg egyszer beleélni a mások helyzetébe is magatok, ha meg nem megy, akkor hagyjátok békén őket. Kötelez valaki benneteket, hogy vallásosak legyetek? Bántanaka a hivők? Elveszik a kenyeret a szátoktól? Vagy mi a fene bajotok velük?
Sajnos, átesel a ló másik oldalára! Ne csak magadból indulj ki! Ha ezt tenném, akkor azt mondanám, hogy minek neked ez a lelki mankó? Nem tudsz meglenni nélküle? De nem mondom, mert nem Te vagyok és Te kell jobban tudjad, hogy neked mire van szükséged! Ha neked nem is kell közvetitő, ezt nincs jogod elvitatni azoktól akik igényt tartanak rá. S ahogy nézem, ők vannak abszolut többségben a hivők közt! Téged senki sem kényszerit rá, hogy osztozz a nézeteikben, hagyd meg nekik is ezt a jogot!
Rátapintottál a lényegre. Minek a közvetítő, ha éppen őmiatta direktbe kell próbálkoznom. Akkor ő csak bizonyos emberek számára közvetítő, s a kiválasztás nem a hit, hanem politikai szimpátia alapján történik. Ettől kezdve ez már nem a hitéletről szól, hanem a kufárkodásról, amire hitéleti támogatásnak nevezve vétek pénzt adni.
Az egyházak direkt állami támogatásának megszüntetése, ezt az állapotot szüntetné meg, mivel értelmetlen lenne politikailag befolyásolni a híveket. Ebben a "paradicsomi" állapotban az egyház nem a politikusokra kacsintgatna, hanem ismét a hívekkel törődne. Nem mellesleg, a politikai kalandorok se ott rontanák a levegőt.
Tudtommal, mindenki maga vállasztja meg azt az egyházközöséget ahol gyakorolni akarja vallását! S nem is kötelező közvetitőhöz nyúlni, lehet direktbe is kapcsolatba kerülni a fennvalóval! Nem értem a problémád!
Nézd, ha csak kötekedni jársz ide, meg személyeskedni, akkor jelezd, hogy a nem mazochisták kerüljenek el! Attól még lehetsz liberális és balooldali meggyőződésü is, sőt gyülölheted a jobbosokat ha tiszteségesen viselkedsz. A jó modornak, de minimum a vitatárs tiszteletének, nincs köze a világnázethez! A bunkóságnak sem.
Vagy reagálsz az érveimre - hadova nélkül - vagy nem válaszolsz. Ezek a tiszteséges változatok. Amelyet Te választottál az a bunkókból való. Szerencséltess másokat ezentúl!
Megengeded, hogy hívő legyek, de nem zavar, hogy papjaink jelentős része gátolja vallásom gyakorlását, miközben két kézzel kapnak az állami pénzek után. Az én lelkem miért nem számít? Miért kell km-eket utaznom, ha a templomban azt akarom hallani, ami a lényeg lenne?
"Ráadásul nem vagyok, nemhogy vallásos, de hivő sem! " És akkor mi van, mondtam én ilyet, egyszerüen buta vagy, na és?
"és ehhez az állam biztositsa az optimális feltételeket! " persze és mik lennének "OPTIMÁLIS" FELTÉTELEK?"?
És miért pont a vallásos embereknek? Miért nem a bélyeggyüjtöknek? És melyik vallás hiveinek? És miért nem egy másik vallás hiveinek?
"Azzal, hogy valaki nem hisz az evolúcióban senkinek sem sérti az érzelmeit, csak akkor lépnék fel ellenük, ha pl. ki akarnák tiltani az evolucionista tanokat akár az egyházi iskolákból is! Az abortuszhoz, a fogamzásgátláshoz, a klónozáshoz, az eunasztáziához való viszonyulás meg mindenkinek magánügye" Persze, meg az egésznek van némi pl, gyakorlati oldala, meg némi pénzügyi, meg úgy 5-6 egyéb vonatkozása....
Ez pech, mert én közülük való vagyok, és speciel hívő (már az átkosban is), de hála az újonnan megvilágosodottaknak, már nem járok templomba. Sikerült kiűzniük.
"De veletek ellentétben tisztelem az emberek jogát, hogy teljes hitéletet éljenek, és ehhez az állam biztositsa az optimális feltételeket! Ti ezt vitatjátok el, ráadásul agressziven sértitek...."
Az én jogom gyakorlását a teljes hitélet éléséhez a politizáló papok akadályozzák meg, s nem a pénz. Inkább fizetnék, de a pap ne politizáljon helyettem, előttem, hanem foglalkozzon a hitélettel. Épp ez lenne a lényeg. Templomban megtisztulni, békét lelni.