Valami bilógus szerüség mesélte nekem, hogy az állatok a gerinctelenektől lefelé nem éreznek fájdalmat.
Pl a rovarok reakciója kinzás hatására inkább ösztönszerü, mintsem hogy felfognák a fájdalmat és az ugy kinozná öket mint minket embereket.
Meg tudja ezt valaki erősiteni, vagy cáfolni?
Hát én ezt nem akarom kipróbálni, bármilyen egyszerű is... Az hogy nem látod a pókot szenvedni, azaz nem mutatja azt a viselkedést amit te a fájdalom jeleként értelmezel, még nem jelenti azt, hogy ténylegesen nem is érzi... A te módszered leginkább a pszichológia behaviorista irányzatára emlékeztet, mely csak a mefigyelhető viselkedést fogadja el/veszi alapul. Így pl. sok emberi megnyilvánulás sem értelmezhető...
Filmen láttam, hogy a dekapitált béka még egy ideig békaszerűen viselkedik, tehát pl. ha piszkálják, akkor ugrik, ilyenek. (Ugyanígy úszkálhatnak fej nélkül bizonyos halak.) Ez a "gerincvelői sokk" idejétől függ, ami magasabbrendű élőlényeknél hosszabb, alacsonyabbrendűeknél rövidebb. Gerincteleneknél nyilvánvalóan nincs ilyen jelenség. Az, hogy a pók nem fetreng, szerintem még nem jelenti azt, hogy nem is fáj neki.
okozz fájdalmat egy egérnek(mondjuk tépd le a lábát), aztán ugyanezt tedd meg egy pókkal.
Asszem nem kell mondanom, hogy az egérke egy ideig fetrengene. Tehát ez az érzés megbénítja a viselkedését, ergo ezt nevezhetjük fájdalomnak.
Ugyanezt én pókoknál nem tapasztaltam. Vagyis ha érzi is a csonkolást, nem SZENVED ettől az érzéstől. Bár a nagyítóval hevített hangyák elég rendesen szedték a lábukat! :))
A fejlettebb gerinctelen állatoknál (példul csigák) már érdekesebb ez a kérdés.
"Pl a rovarok reakciója kinzás hatására inkább ösztönszerü" hmmm.. ha egy emberbe belevágnak egy bicskát akkor annak a reakciója nem "ösztönszerű" ? Asszem ez a fajta elképzelés még talán az 1800-as években dívott... akkor voltak olyan elméletek, hogy az állatok inkább hasonlítanak gépekre merthogy a válaszreakciójuk mindig nagyon hasonló.. (vagy valami ilyesmi)
A fájdalom végülis egy jelzés, hogy "vigyázz valami probléma van, veszélyben van a léted", ez pedig sztem még a legprimitívebb élőlénynél is müxik...
De igenis éreznek fájdalmat!!! Még a falevelek is! És ezt nem kell tudományosan meghatározni, ezt érezni kell, aki ezt magától nem tudja, nem érzi, az kegyetlen!
Minden élőlénynek vannak érzései.
(S, ha tudományos magyarázat kell, az is megvolt már, szobanövényekre szereltek különleges szenzorokat, és máshogy reagáltak, ha öntözőkannával közeledtek hozzájuk, és máshogy, ha ollóval. A zenére, és a beszédre is reagáltak.)
Egy barátom általános iskolás korában rendszeresen kínzott faleveleket. De sose vallottak be semmit, tehát szerintem azok biztos nem éreznek fájdalmat.
Valami biológus szerüség mesélte nekem, hogy az állatok a gerinctelenektől lefelé nem éreznek fájdalmat. Pl a rovarok reakciója kinzás hatására inkább ösztönszerü, mintsem hogy felfognák a fájdalmat és az ugy kinozná öket mint minket embereket.