Én azt nem értem,miért PONT a parlagfűért birságolnak.A kutya-macska tartásért is lehetne,az is allergizál,de a juharfa tulajdonosokat is szólitsák fel,hogy vágják ki,mert az is allergizáló tényező.
De gyakorlatilag,az összes élő növényt,és állatot ki kellene irtani,mert azok is allergizálnak.
Nem lenne egyszerűbb ha a sok mesterséges szarokat vonnák ki a forgalomból?
Nézz be a http://www.kaszalas.hu oldalra, ott van pár link alul. Az egyiken ott a bejelentő, elektronikusan és nyomtatható verzióban is arra, amit keresel.
Amennyire én tudom, mostanában elkezdődött, hogy felszólítás nélkül megy a telektulajdonosnak az első bírság, aztán kezdenek csak beszélgetni arról, hogy a jogszabálynak meg tetszett-e felelni, vagy sem... Máskülönben, még az is lehet, hogy ezt így kell a legtöbb telekhasználóval... hiszen, akik rendesen gondozzák a kertet, azokat nem éri ilyen bírság. Én innen vettem "szakembert" a bírság elkerülése érdekében. http://www.kaszalas.hu
Na ....ezért jó, hogy 4 évenként meg tudod interjúvolni a helyi képviselődet: ugyan mivégre tett valamit ami miatt újjabb 4 évig fizetheted a képsiletei díjait, egyéb járandóságait stb, stb..
Mert elhivatottság esetén nagyobb alázattal És nagyobb felelősséggel viseltetnének Ilyen kérdésben is..
61. § (4) A kiszabott bírság a Szolgálat, illetve a települési önkormányzat saját bevétele.
Ezért nem írtják az önkormányzati tulajdonú területeken. Ugyanis akkor az önkormányzat saját magát büntetné és a kiszabott bírságnál "a jobb zsbemből a pénzt átraktam a bal zsebembe" eset áll fenn.
Én is megismerem, és tényleg nincs. De ez nem változtat azon, hogy a törvény értelmében termőföldet köteles vagyok gyommnetesen tartani. Mellesleg ezzel az a baj, hogy emiatt szántanak/tárcsáznak veszettül, miközben az évi többször kaszálás sokkal környezetkímélőbb lenne, a parlagfüvet ugyanúgy irtaná, csak -azt hiszem- nem felel meg a törvény betűjének.
1: ha valakinek földtulajdona van, legyen az csak telek, hétvégi, zártkerti stb, stb
az KÖTELES JÓ GAZDA GONDOSSÁGÁVAL eljárni TULAJDONA érdekében
2: az Állam illetve a törvény megalkotását eddig ELMULASZTÓ képviselőket ( ha jogilag nem lenne képlékeny a jogi alapja ) úgy beperelném mint a pinty..
és CSAK amiatt amiért bizonyíthatóan az elmulasztott törvényi háttér megalkotásából adódóan (aminek megalkotását a jó magyar állampolgári szokás: majd akkor csinálunk valamit ha már zsebbe nyúlunk, segítette idáig ) több tízezren kényszerülnek CSAK AZÉRT különféle javító pirulákat meg egyéb szereket vásárolni MERT a tisztelt földtulajdonosnak ( az Állam is) majd ráérünk arra még felfogásban vette az eddigi akadályokat. DE
Mivel a tisztelt "politikusi" érában is egyre problémásabb a tünet kezelése MOSTMÁR csinálni kellett valamit.
Szóval CSAK azért mert a tulajdonos ( és most kutyát nem érdekel kit hívnak ekként) a problémával nem foglalkozik mert az nem kerül semmibe...hát EZ AZ AMI NEM EGY öntudatos állampolgári gondolkodásra vall. Eddig.
Ám Most bejelentés nélkük, "irgalmatlanul" kaszálnak mert az akinek ez nem volt érdeke nem tette...
Ezért, mégha az utólagosság mint az elintézés EGYIK módja vitatható is a Normális emberi kapcsolatok között AZ NEM NORMÁLIS, HOGY tojik az egyik a dologra mert ez nem az Ő problémája.. hát nem...
egyetértek a módozattal CSAK EZ ALÓL NEM LEHET KIVÉTEL: TEHÁT az önkormányzatot, állami tulajdonost ugyanúgy KELL KEZELNI mint engem vagy mást...mert a parlagfű: nem néz tulajdoni formákat és államháztartási problémákat.
Ha van: az pénzbe kerül, ........csak ne az enyémbe.....ha már egyszer Én kiszedem, a telken rendszeresen kaszáltatok stb. stb
Nem vagyok érintett, sem allergia, sem telektulajdonlás okán, de csak helyeselni tudom, hogy végre történik valami. Az viszont szemétség, hogy nem figyelmeztetnek előre. Ebbe talán valamilyen törvény alapján bele lehetne kötni, nem tudom.
Az viszont arcpirítóan ordas patkányság, hogy az önkormányzati területeken virít a parlagfű. Most, a hatálybalépés után is. (Bp, XIV ker.) Ha ők nem irtanak, akkor nem jó az egész semmire.
Engem az érdekelne, hogy valaki kimegy ilyenkor parlagfüvet számolni? Mert a belinkelt "egyszerűsített" szövegben meg van nevezve a parlagfű. Vagy csak megnézik, és eldöntik hogy gyom=parlagfű? Nekem van egy kb. húsz éve nem művelt szőlő-gyümölcsösöm (már a kettővel előttem levő tulaj sem művelte, én is csak úgy örököltem, és nekem sincs kedvem lejárni a Balaton-felvidékre, és rendszeresen végigkapálni 3500 m2 szőlőt), ahol szépen visszaállt a természet rendje, és újra az eredeti ősgyep van a területen. Ez a törvény értelmében szabályszegés, mert köteles vagyok a földet gyommentesen tartani. Ha viszont évente kétszer felszántatom, esetleg gyomirtózom, az meg -szerintem- környezetszennyezés. Sok jó kipuffogott üzemanyag, vegyszer, és remek táptalaj az idegen gazoknak, amit egyébként kiszorítanának az őshonos fajok. Szóval hogy van ez?
Ingem csak jelen esetben egy a várostól kb. 5 km-re a határban lévő gyümölcsosről szól és nem a faluban a szomszéd házról amiben derékig ér a gaz. A gyümölcsösről meg annyit hogy itt kb 50-70 sor van amiből mindenkinek van 3-3 sora így kb 20-30 tzlajdonosa van a területnek. Azonban néhány embertől eltekintve senki hozzá nem nyúl mert eladni lehetetlen 3 sort a "sivatagba" és a gondozás permezezés tárcsázás metszés műtrágyázás stb. kb az eladott gyümölcs 2-3 szorosa. Így senki nem műveli természetesen mi se. Sajnos jelen esetben nem a parlagfűírtásról volt szó mert a kutya nem szólt volna csak valaki feljelentett valakit és így már mindenkit megbüntettek. Egyébként annyira elhanyagolt a rész hogy már meg sem találtam a mi sorunkat mert ami jelezné a sorok számát oszlopok rég elszántották kidöltek stb. És jelezem valaki megcsinálta a saját sorát (kb10%) és valaki nem, kérdem én honnan tudja azonosítani a hatóság hogy melyik kié amikor még én magam sem tudom megtalálni a saját soromat. Ha letagadnám hogy igenis megcsináltam a kutya nem tudná rámbizonyítani hogy az én soromba bizony nem volt lekaszálva... csak ennyit lehet hogy nem ér a dolog.
Üdvözlet mindenkinek,
ezt a topikot azoknak nyitottam akiket a parlagfűmentesítés elmaradása miatt megbüntettek!
Én is közéjük tartozom és nem a bűntetés jogossága vagy jogtalansága miatt vagyok felháborodva hanem egy olyan jogszabály módosítás miatt amit 2005.05.23-án fogadott el az országgyűlés (2005. évi XXXVIII. törvény) és ami 2005 június 15-től hatályos. Ebben a tőrvényben módosították a 2000. évi XXXV. törvényt és ebbe tették bele azt a bizonyos kiegészítést ami szerint június 30-ig ki kell irtani a parlagfüvet. Azt tartom gázosnak, hogy egy alig több mint 1 hónapja megszületett törvény miatt a hatóságok felszólítás nélkül büntetnek, én (és még gondolom sokan mások) ugyanis a napokban kaptam egy levelet, amiben már egy 20.000 ft-os büntetés van illetve egy emberke aki (ha tetszik ha nem) fogja megtárcsázni a földet, amit egyébként 5.000ft-ért csináltattunk meg (amikor még műveltünk). Egy kicsit nekem valahogy lehúzásszagú az egész és valaki ezen biztosan jól keres ez a bajom az egésszel. Mégegyszer mondom nem a parlagfűmentesítéssel van a problémám hanem azzal, hogy egy ilyen új gyakorlatilag a hatályba lépéstől a június 30.-i határidőig (2 hét van) törvény után nincs felszólítás hogy „figyelj oda ember mert…” ha nem csinálod meg akkor megbüntetlek! Apropó felszólítás vagy határozat a törvény így rendelkezik:
7. § (1) Közérdekű védekezést kell elrendelni, ha a földhasználó, illetve a termelő védekezési kötelezettségének az azt elrendelő hatósági határozat (a továbbiakban: védekezésre kötelező határozat) ellenére sem tesz határidőre eleget. A közérdekű védekezést külterületen az illetékes Szolgálat, belterületen a települési, fővárosban a kerületi önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: jegyző) rendeli el. A védekezésre kötelező, illetve a közérdekű védekezést elrendelő határozat elleni fellebbezésnek a végrehajtásra halasztó hatálya nincs.
Ez a gyakorlatban úgy történik hogy kézhezkapsz egy határozatot amiben elrendelik a közérdekű védekezést és rögtön mellé csatolnak egy másik dokumentumot is amiben már a büntetésről szóló határozatot is és természetesen egy szép sárga csekket is.
A lényeg hogy én önként megcsináltam volna ha felszólítanak, de már úgyis mindegy mert 23.-án kaptam meg a levelet és 26.-án kimentem a földre hogy mi a helyzet de pont aznap már csinálta a „megbízott” vállalkozó így már mindegy. Legszívesebben fellebbeznék de nem igazán találok törvényi kiskaput, fogodzót ami segítene és mivel új dologról van szó gondolom senkinek nincs még igazán a tapasztalata a dologba. Egyébként a 20.000 nem tűnik soknak csak valahogy igazságtalannak etikátlannak tartom egy olyan törvén miatt ami 1 hónapja lépett hatályba, igaz tudom a „tudatlanság nem mentesít” a törvény alól.
Várom mindenki véleményét, tapasztalatát, hozzászólását…
Segítségül a hatályos (már módosított) jogszabály kivonatos: http://www.kanda.hu/parlagfu/