Remek. Amikor már úgy nézett ki, hogy megszabadulunk a %-os miniszter néven elhiresült emberünktől, odateszik a pályázati pénzek fölé. Nem értesz az oktatáshoz, de lopni tovább akarsz? Ok. Így megy ez...
Mi köze: Nem azért bírálták meg - a többi között - dilettáns Bálintot, mert nem lehet egyáltalán egyetemre bejutni - csúcs tehetségnek zeneakadémiára, kevébé csúcsnak kohómérnöknek - hanem azért mert igazságtalanná tette a felvételt a tavalyiak és az ideiek között, mert annyira megemelkedtek a ponthatárok, belenyúlása következtében, hogy a kitűnő tanulóknak is bizonytalan a felvétele.
Dilettáns Bálintot minősítsék a tények. Az alkotmánybíróság az érettségi rendszer megváltoztatására kötelezte a kormányt. Dillettáns Bálint törvényeit csak azért nem semmisítette meg azonnal, mert futó folyamatban vagyunk, ez mindössze százezer végzős életét kavarta volna most meg...
"! Aki nem tett két emelt szintűt, hiába volt egy-két nyelvvizsgája, hiába érettségizett jelesre a beszámított tárgyakból, a népszerűbb szakokra esélye sem volt bejutni!"
Es? MB azt mondta idezem toled: "előbb megnyugtatták őket, hogy ha jól sikerül a középszintű érettségi, és még nyelvvizsga is van, az is jó esélyeket nyújt a felsőoktatásba kerüléshez"
Vagyis valahova bekerulhet de azt nem mondta hogy barhova vagy a legnepszerubb szakokra. De fogadjunk ha brilliansan tud zongorazni azert a zeneakademiara bekerul emelt erettsegi nelkul is.Vagy ha tehetseges a matematikahoz akkor matematikusnak is. Ja hogy kommunikacios szakra nem kerul be az lehet de azt nem is garantalta neki MB.
De van am meg annyi szak ahova el lehet menni pl kohomernoknek is.De z ugye nem zsenant,vagy agrarmernoknek az me olyan parasztos nemigen vetnek buzat a Vaci utcaban.
Nagyon remélem, nem sokáig kell már néznem Magyar Bálint óriási arcát, ahogy a képembe vágja, hogy minden rendben van, miközben becsapták a felvételizőket! Igen, becsapták, mert előbb megnyugtatták őket, hogy ha jól sikerül a középszintű érettségi, és még nyelvvizsga is van, az is jó esélyeket nyújt a felsőoktatásba kerüléshez. Hát egy frászt! Aki nem tett két emelt szintűt, hiába volt egy-két nyelvvizsgája, hiába érettségizett jelesre a beszámított tárgyakból, a népszerűbb szakokra esélye sem volt bejutni!
Magyar Bálint öntelt arca nem vigasztalja a megvezetett diákokat, de a szüleiket és tanáraikat sem! Olyan oktatási miniszter kellene, aki az oktatás ügyét akarja szolgálni, és nem a nagy arcát tolja a csalódott gyerekek és szüleik képébe!
Sajnos egyre jobban látom, most már élőben, közvetlen környzetemből, hogy dilettáns Bálint döntése nagyon sok fiatal embernek okozott súlyos problémákat. Sokak tudják már, hogy az új rendszer miatt fognak várni esetleg egy évet egyetemi felvételükre.
A gond az, hogy dilettáns Bálint még az alkotmány bíróság döntése után sem szállt magába és ahelyett, hogy levonta volna a következtetést, és sűrű bocsánatkérések között lemondott volna (vagy egyszerűen hasonlóan dilettáns pártja visszahívta volna) csak arra volt képes, hogy "anyázza" az alkotmánybíróságot...
Kedves Pacika, az angolszász oktatási módszernek nem csak negatívumai vannak. De ... májustól vissza lehet térni a körmöshöz és a hátratett kézhez. Választások lesznek...
Amíg nem lövöldöznek Magyar Bálint úr, az oktatáspolitika 'fura ura' intézményeiben a diákok, mint Amerikában, addig szerintem elfogadható a tanügyi próbálkozások sora. De ha majd drogelosztóközponttá válik a tanintézmény, akkorvalszeg tenni kell majd valamit.
Természetesen primavis és a Te álláspontod is szimpatikus számomra. Nyilván nem szabad az egyik szélsőséget egy másik, de ugyanakkora szélsőséggel felcserélni. A részletekbe én természetesen nem látok bele, de sokszor érzem azt, hogy az ellenvélemények mögött egyszerű politikai ellenszenv lapul.
Ha figyelmesen elolvasod előbbi hsz-om, láthatod, hogy azt állitom, hogy mivel ma már mindenki választhat a neki alkatilag megfelelőbb oktaqtási módszert alkalmazó iskolák között, nem tartom szerencsésnek, hogy mig a múlt század kétharmadában az alternativ modelleket diszkriminálták, most meg forditva legyen! Márpedig ez történik! A jó tanár mindenhol megtalálja a módját, hogy eredményes munkát végezzen, hacsak adminisztrativ eszközökkel nem lehetetlinitik el. S most ez történik a mo-i kozoktatásban és ez a szándék a felsőoktatásban is.
Nézd, nem érdekelnek a vélemények, csak a tények! Mivel az "anonim" jó félévszázadot töltött tanulóként, tanárként, egyetemi oktatóként a pályán, nem hasból beszél. A tényeket veszi szemügyre. Egy vérbeli tanár sem hajlandó rosszul tanitani, mivel élvezi azt amit csinál. Ezt nem lehet hivatalnokként müvelni, vagy beleszülettél - s megtanultad - vagy hiába is erőlteted! Ezért aztán a poroszos módszer hibáinak az ismeretében is, összehasonlitva az alternativ módszerekkel, a közoktatásban az előbbi mellé teszem le a voksot. Akinek nem felel meg alkatilag annak lehetősége van mást választani. De hagyjuk meg a választás jogát azoknak is, akiknek meg megfelel a régi! Nos ez az ami nem történik meg, ami magának a szabadelvüségnek is ellentmond( ne tégy olyant másnak, ami neked sem tetszene ha veled tennék!).
Én nem tapasztaltam azt, hogy a tanárok annyira rendszerhűek lettek volna. Ez meg is mutatkozott abban, hogy a KISZ az iskolában tényleg formális volt, nyűg a tanárok számára. Az első keményebb rendszerellenes viccet is tanártól hallottam, ráadásul órán. Szvsz, láthatóan leszarták az egészet. Megtették azt, ami a boldogulásukhoz elengededhetetlenöl szükséges, volt, de semmivel nem többet. A munkahelyeken a kommunizmus sokkal jobban beszivárgott a mindennapi életbe. Erősebb volt a KISZ, számított a politikai hitvallás, stb.
Ez a Te véleményed, amit én tiszteletben tartok. Szemben áll ezzel az anonim állítással hús-vér liberálisok másmilyen véleménye. Szabad nekem outsiderként és a porosz stílust máig megszenvedő balkezesként az utóbbiakra voksolnom? :)
Nem, ellenkezőleg. Becsülöm őket. A proli a hatvanas években is odamondogathatott, ha amúgy értékes szakember volt, a "szerszámot senki nem akarta kivenni a kezéből, mert azzal dolgozni kell". Az István bácsi, Kató néni ezt nem tehette meg. Miután a pedagógus munkája/károkozása hosszabb távon jelenkezik, az 'ellenforradalmárt' rövid úton félreállították és lecserélték egy rendszerhű tanerőre, még ha az szakmailag gyengébb is volt. Nehéz volt tehát a lelkiismeretnek és az elvárásoknak egyidejűleg eleget tenni. De - írtam - ők a kisebbség voltak...
A "jó kis poroszos módszereknek" is meg voltak a hibái (merevség, korlátlan tekintélytisztelet, fizikai kényszer, stb), de az eredményei is! Mig a liberális modellnek csak hibái vannak, az eredményei meg csapnivalóak! Persze nem minden alany számára, csakhát mig az előbbi a nebulók kb.2o%-a számára volt elviselhetetlen, addig az utóbbi kb. szintén 2o% számára hoz pozitiv eredményt. Akárhogy is nézzők, a cél mégis csak az lenne, hogy az iskolát ne gyermekmegőrzőnek tekintsük, hanem, hogy az elvégzése után az illető fiatal betudjon illeszkedni a felnőttek társadalmába és hasznos tagja legyen. Nos ezt a célt az előző modell nagyrészt teljesitette, mig az utóbbi igencsak kis mértékben! Ebből talán műszakiként is le tudod vonni a konklúziót, hogy mégis melyik lenne a célravezetőbb?
Természetesen én írtam. A tömeges behódolás okát tudom, de megérteni sosem fogom. Nagy számban találkoztam olyan fizikai munkát végző felsőfokú végzettségűekkel, akik éppen a hazugságoktól megundorodva hagyták el az értelmiségi pályát (zömmel pedagógusok!). Akkor ez anyagilag nem volt annyira kedvezőtlen, csak a presztizs szempontjából. Mágis sokan megtették, önként is.
A liberális nevelési elvek pedig - amelyek főleg a pedagógusképzéásben okozták a legtöbb bajt - nem a pártállam felől jöttek! hanem pont afelől az értelmiségi réteg felől, akikből az SZDSZ alakult s ma is bázisát képezik.
Igen, ez így van. Nekem úgy tűnik, hogy pont az ellenállás az, ami a pártállamban szocializálódott pedagógusoktól ered. Veszélyben a jó kis poroszos módszerek. Én műszaki pályán vagyok és évtizedek óta 'élvezem', ami emberanyagot az oktatás kibocsát. Nincsen radikális változás: egyformán siralmas az '90 előtt és után... :(