Megint gyászol az 1971 évben érettségizett IV.a. Meghalt az osztálytársunk, dr. Rónai Ferenc erdészmérnök, az erdészeti technikum nyugalmazott igazgatója. Több szakkönyv fűződik nevéhez, szakmai és állami kitüntetések birtokosa. Édesapja az Erdészeti egyetem volt oktatója 2 éve 95 éves korában hunyt el, Ferinek alig több, mint 71 év jutott. Isten nyugosztalja.
Minket nem tanított, így nem került szóba. Sajnos szomorú hírt kaptunk decemberben, osztálytársunk dr. Bertha András meghalt, Völcsejben, szülőfalujában temették el. Isten nyugosztalja.
50 éves találkozónk volt augusztus 27-29 Sopronban. Pénteken Körös Ildikó( a pedellus Körös unokája,lánya), aki idegenvezető vezetett 1,5 órás sétát a belvárosban. Szombaton megtekintettük a gimnáziumban Kozák Lajos direktor úr 100. születésnapjára rendezett kiállítást. Délután kigyalogoltunk a
Deák-kúthoz nosztalgiázni. Szombaton a reggeli órákban temetőkben voltunk koszorúzni. Vasárnap volt a hazautazás. A szállásunk a Baross uti egyetemi kollégium hotelszárnyában volt. A volt tanáraink közül Tassi Olga vett részt a pénteki vacsorán és ott volt Kozák emlék kiállításon. Sajnos Szalai Dénes meghalt, ő idén már nem volt velünk.
Még annyit, hogy az osztály másik fele németet tanult és tanáruk Dr Friedrich Károlyné volt, akinek Freundschaft volt a beceneve, mert minden órát így kezdett. Nála szelídebb lélekkel, békés, türelmes tanárral életemben nem találkoztam, nála még a leggonosztevőbbek is szelíd bárányok lettek. Nagyon szép méltatás volt róla a Kisalföldben amikor meghalt.
Matekból is többen tanítottak. Rémálom volt a Hajdúné ( szerintem idegbeteg is volt ! ), de jött Piacsek. Én őt kedveltem. Mindig három példát adott a dolgozatban, egy az mindig olyan volt, hogy a leghülyébb is meg tudta oldani. 3-4-esre álltam, de sikerült az érettségin kiharcolni a 4-est !
Ács Ferenc alis Parizer. Nálunk ez volt a beceneve. Bepalizott az énekkarba jártam is ( Csak azért jártam, mert a R. állt előttem és kibaszott nagy csecse volt, és amikor Parizer beintett duplájára nőtt. Na mi kell egy kamasz fiúnak ! ), forradalmi szerenád, meg FIN. Gyengébbek kedvéért erőteljes szociálizmus idejében jártam a Berzsenyibe. Szóval FIN. Forradalmi Ifjúsági Napok, Március 15.-21. és Április 4.
Kozák Lajos nagyot nőtt viszont a szememben. Én koleszos voltam tán elsős és bent kellett maradni március 15-én a koleszban. Néhány felsőbb éves fazéknyi kokárdával ment ki a városba, nyilván a rendőrség lekapcsolta őket. Másnap Kozák bemondta a hangosba kik menjenek az igazgatóiba. Később kérdem mi történt. Mondták, hogy igen rendes volt az öreg, érezték, hogy nemzeti érzelmű, kicsit dörmögött az orra alatt valamit, és elküldte őket. Semmit sem kaptak.
Mondjuk nekünk az érettségi találkozókat megengedik tartani, de szigorúan csak 2 órát adnak, késel egy percet már fölszól a portás a szervezőnek hogy vége !
Én is a Berzsenyibe jártam és nagyon szerettem oda járni, minden öt éves találkozóra megyek. Nekünk a magyart és az angolt Szűcs Józsi ( nálunk a beceneve zsupszi volt ) tanította, de egy ideig Vietnamban volt mint az ellenőrző és felügyelő bizottság tagja és addig Tóth Antalné ( pöhe ) tartotta az órákat nagyon szerettem és ő is engem. Földrajzból Nagyné ( nálunk a beceneve akkor madam, olyan franciásan öltözött ) tanított, nála kiválóbb földrajztanárt régen láttam, soha nem jött üresen az órára annyi Világjárók könyvvel illusztrált, olvasott fel, hogy csuda. Már általánosban szerettem volna földrajz szakos lenni és tanár, és Ő tényleg jól fölkészített. Nagy hálával és szeretettel gondolok rá. Fizikából a férje Marci bácsi. Mivel nyelvi osztály voltunk nem sokat nyaggatott bennünket, engem kedvelt tudta hogy a felesége kedvence vagyok. OKTV-n is indultam. Oroszból az Iselstőger József tanított kiválóan ! Így orosz szakot is végeztem ! Majd angolt is !
Biosz Oltárczy, Tesi Gatya, kémiából 3-an is legjobb volt a Dr Vízy Béláné !, töri Sámson.
Szóval nagyon szép idők voltak és koleszos is voltam, nagyon klassz idők voltak ! Emlékszik valaki a Törzsök Emilre, beceneve pöcs !
Június 4-n volt a45 éves érettségi találkozónk.Tassi Olga tanárnő, és Szalai Dénes tanár úr megtisztelte az osztályt a részvételével. A kémia előedóben rendeztek számunkra egy látványos bemutatót, ténylegesen jól felszerelt a labor. A Fertő tón sétahajóztunk, vacsora a Hubertusban volt. Jól sikerült,örültünk a találkozásnak.
Véletlenül találtam rá a főrumra, én 1971-ben érettségiztem,jövőre lesz a 45 éves találkozónk.
31-n végeztünk kémia-biológia szakon(ha jól emlékszem 42-n kezdtünk) Vadócz volt az osztályfőnökünk. úgy húszan szoktunk megjelenni az öt éves találkozókon. Tudomásom szerint eddig négy osztálytársunk meghalt, Isten nyugosztalja őket. Szegény Lukács Sanyi (OTTÓ) fiatalon, aztán Steinhoffer Lizi, Belákovics Kálmán, majd Orbán Kati. Messzire kerültem Soprontól, ezért mindig örömmel megyek vissza ötévente a városba, jó beszélgetni a régi társakkal.
Egyik ismerősöm mondta, hogy aki nem olyan jó tanuló, az úgy kerülhet be a BDEG-be, hogy áttér vagy felveszi az evangélikus vallást. Van konfirmációs tábor, oda lehet jelentkezni. Aki evangélikus, azt automatikusan felveszik a Berzsenyibe. Utána jönnek a reformátusok, majd végül a katolikusok(ők már tanulmányi eredmény alapján)... Szóval aki evangélikus, annál a felvételi vizsga csupán formalitás.
Ha valaki semmiképpen nem akar áttérni másik vallásra, akkor az ismeretség a döntő. Ismerek olyant, aki jóban volt Tölli igazgató úrral, és felvették a Berzsenyibe, pedig nem is volt valami jó tanuló. Aki pedagógusgyerek, az jól jár. Magyar órán is jobb jegyet adott neki, mert jóban voltak.
Megvolt az ut :) Termeszetesen a gazdasagis ugy beszelt velem, mintha egy szaros lennek, akit lekvarlopason kapott... jo latni, hogy semmi nem valtozik Sopronban.