10 éves a kislányom, nem volt bárányhimlős, (bár szeretne) nincs beoltva ellen, de nem igazán vagyok mellette. Ha nem kapja el gyermekkorban, vajon mire számíthat felnőtt korában? Mennyi az esély, hogy nem esik át rajta, vagy súlyos lefolyású lesz?
Tudom régen írtad, amit írtál, de remélem eljut hozzád a levelem.
Én 17 éves vagyok, és most vagyok túl a bárányhimlőn. Én nem kezeltem semmivel, csak egyszer mentolos hintőporral, ami semmit nem segített. Most az a problémám, hogy már a sebes fázisban vagyok, és folyton lekaparom a sebeimet.. Egyszerűen már nem bírom, zavarnak... Szerinted ez baj? Ott fognak maradni örökre a nyomaik?? Nagyon félek, hogy igen... Mit csináljak??
Köszi, igazából már a végére jutottam, és amiket szedtem/használtam, azok nagyon beválltak. Azért is írtam ide, hogyha valaki rákeres, tudja hogy miket érdemes szedni. Fontos tájékozódni, mert az orvosok nem adtak túl jó tippeket...
Na te szegény, nem irigyellek. Nem kaptál valami tablettát, azt hiszem Z betüvel kezdődik, ami megkönnyíti a herpes zoster vírus lezajlását? Övsömörnél mi azt kaptuk... egész család volt már övsömörös, és az is a bárányhimlő vírustól van, csak éppen azt azok kapják meg, akiknél már volt bárányhimlő. Ha nálad ez is beköszönt, okvetlenül kérjed. Enyhén ecetes vizes lemosás is enyhíti egyébként a viszketést, és fertőtlenít is.
Szívesen segítek, ha valakinek kérdése van bárányhimlővel kapcsolatban.
Sok mindenen mentem keresztül, de úgy tűnik sikeresen átvészeltem, és szépen gyógyulnak a sebhelyeim.
Néhány tanács:
Mindenhol azt olvastam a neten, hogy cinkrázó keveréket ne használj, mert könnyebben felülfertőződhet a seb, megmaradhatnak a hegek. Ennek ellenére kb. minden orvos ezt ajánlotta, akit megkérdeztem. No comment...
Még a mentolos púderről írták hogy jó, de azóta arról is olvastam rosszakat.
Amik nekem nagyon bejöttek:
- PoxClin hab. Jó a viszketés ellen, szebben gyógyulnak a sebek, és nincs a leírás alapján semmilyen mellékhatás.
- Claritin antihisztamin, ezt csak napi egyszer szedtem pár napig az elején
- Rhus Toxicodendron homeopátiás szer a viszketés csökkentésére
- Antimonium Crudum homeopátiás szer, hogy szebben gyógyuljanak a sebek
- Zsuró tea
Ezeket mind használtam, és azután már egyáltalán nem viszkettek a kiütéseim, és ettől nagyon jó lett a közérzetem. :)
Fontos, hogy mielőtt bármit beszednél, amit az orvos mond, tájékozódj. Sok jó cikk van ezzel kapcsolatban a neten.
Inkább hanyagolom a témát, az emlékek hatására is összerándul a gyomrom... Jó, hogy évekkel ezelőtt elmúlt, nem is szeretnék gondolni rá :-). Egy okkal több az oltásra, nehogy oda kerüljön a gyerek :-))))))))))))))))))))
Na ja, a László egy külön műintézmény... Sajnos nem is egyszer volt hozzá "szerencsénk":-((. A gyermekintenzív példás hely, de a sima gyermekosztály az egy horror... Nem akarok offolni, így nem taglalom az ott szerzett "élményeinket", de csoda, hogy mi is épségben hazakerültünk....
Ja, a másik, ami miatt még rábeszéltek, hogy - szintén nem köztudott - a bárányhimlő olyan mértékben nyírja ki az immunrendszert, hogy utána hónapokig a gyerek extra fogékony lesz mindenféle más betegségre is, ami rengeteg veszélyt rejt magában.
Persze erre mindig azt mondják, hogy mi is túléltük valahogy és az ismerettségi körben nem volt semmi gond, de amióta beleestünk egy 2 ezrelékes valószínűségbe a kruppnál, én már nem bízom a statisztikákban... :-((.
Sziasztok! Én az ikreimet beoltattam annak idején, miután meglehetős alapossággal körüljártam a témát :-))). Két szubjektív elem is közrejátszott: egyrészt akkoriban vendégeskedtünk a Szt. László kórház fertőző osztályán egy hasmenés miatt, és láttuk a bárányhimlő-szövődmény részleget (tömve), másrészt a saját gyerekorvosunknak szívritmuszavara maradt meg a bárányhimlő után, úgyhogy érthető módon erőteljesen kampányolt az oltás mellett. Akkor a Lászlóban elmagyarázták, hogy meglehet, hogy az oltás nem 100%-os védettséget nyújt, de ennek azért nincs jelentősége, mert ha el is kapja a beoltott személy valaha a betegséget az oltás ellenére, az lefolyás csak jelzésszerű lesz (kis láz, kevés pötty), viszont a szövődmény nem fog jelentkezni és ez a lényeg. A közhiedelemmel ellentétben a bárányhimlőnek relatíve magas a szövődmény-aránya és nagyon súlyos esetek fordulnak elő (központi idegrenszeri, agyi, szív-szövődmények).
Enyém is be volt oltva és a múlt hetet a 4 fal között töltöttük bárányhimlősen. És a dokitól "a bárányhimlő megelőzhető" feliratú matricát és kifestőt kapott ajándékba... :-))))
(Ezen már tényleg csak nevetni tudok. Mondjuk arra jó volt az oltás, h 6 db pöttyel, minimális viszketéssel megúsztuk.)
Onnan fogod tudni, hogy az arcán, fejbőrén megjelennek az első pöttyök. A kiütések jelentkezése előtti pár napban fertőz a bhimlő, onnantól számítva 14-21 nap a lappangás. Az én lányom (tankönyvi módon) a 17. napon lett pöttyös. Nálunk a 2 gyerek a két végletet hozta a lefolyás kapcsán. A kicsinek valószínűleg hőemelkedése is volt napokig a kitörés előtt és rosszul aludt. A lányomnál nem is gondoltam volna bhimlőre, ha nem ő kapja el másodikként. Ezt az utóbbi verziót kívánom Nektek is! De az is lehet, hogy nem is lesz beteg!
Remélem, lesz itt még valaki, aki tud segíteni. Nagyobbik gyerekem egyik osztálytársáról kiderült, hgoy bárányhimlős. Honnan fogom tudni, ha az enyém is elkapta, mik a tünetek? Mennyi idő alatt derül ki, hgoy megfertőződött-e? Hihetetlen, hogy mindjárt itt a nyári szünet és most kell ilyesmivel küzdeni...
Már írtam korábban, hogy gond lehet, hogy nem figyelnek oda az oltás hűtésére és ha ez megszakad, akkor tönkremegy az oltás és nem is lesz hatásos. Aztán ott van még, hogy mindenkinek más az immunrendszere és nem egyformán reagálnak az oltásokra sem. De sokan írták máshol is, hogy bár az oltás ellenére előjött a betegség, de sokkal enyhébb lefolyású volt, csak pár pötty jött ki, mégcsak láz sem volt.
Mi drnénink nagyobb védettséget jelzett. De 2 évesen megkapta az oltás, mert közösségbe ment, és nem akartam kísérteni a sorsot... Úgy látszik jogosan.
Kiváncsi voltam nagyon erre az anyatejes védettségre, úgyhogy rákérdeztem egy netes szakértő dokinál, aki a következőt válaszolta:
A szoptatással kevés ellenanyag jut át, főleg fél éves kor után, gyakorlatilag elenyésző mennyiség és a védekezéshez nem elegendő. Gyermeke nem tekinthető védettnek. 9 hónapos kor felett már létezik olyan immunválasz a gyermekben , ami az oltásra reagál. Elvileg 9 hótól lehet oltani, gyakorlatilag 1 éves kor felett, inkább 2 éves korhoz közelítve érdemesebb, hatékonyabb a válasz. Bárányhimlőssel való találkozás esetén 72 órán belül érdemes oltani, el lehet kerüni a betegséget.
Szóval, szerintem, gonold át azt az oltást, nehogy gond legyen.
Mert a felsőlégúti fertőzések ellen nem véd... legalább is nem szignifikánsan. De pl a bélrendszeri fertőzések esetén akár 80-90 %. Mivel immunanyag kering a tejecskében is, az alapvetően átjut a babába.
Érdekes, hogy a taknyosodás ellen nem gyógyír. Ha csak a kicsim az, akkor nem reagál a tejecskére, de, ha ua a bacink (megfertőz engem) akkor hihetetlen milyen gyorsan helyrerakja...
Hááát... Biztos, hogy az anyatej a legjobb, amit a baba kaphat, de szerintem ezektől az immunrendszere erősödik, nem hiszem, hogy a fertőzésektől is védve lenne. Szerintem, az anyatej segíthet abban, hogy a fertőzést jobban viselje az erősebb immunrendszer miatt, de azért magától a betegségtől, vagy a szövődményektől nem lesz védve. Bár így lenne... Lehet, hogy érdemes lenne megkérdezni gyerekorvost. Van olyan barátosném, nem is egy, aki több, mint 1 éves koráig szoptatta a babót, mégis végignátháskodták azt az időszakot.
Elméletileg igen. Bár gondolom a mennyiségtől azért függhet. Enyém 2,5 éves már csak 1X szopizik, de még mindig érzem, hogy védi. Ha én elkapom az Ő baciját, Ő pikk-pakk helyrejön. (én meg annyira bele tudok csúszni, mint előtte soha) Napi 3-4 szopizással tuti küld magába annyi ellenanyagot, ami megvédi, akár egy oltás.
Enyém is 2 éves volt. Jó esetben 1 évesen még egy kicsit szopzik, ha meg anyja volt már, akkor védve van. Mi ebben bíztunk, mire közösségbe ment, addigra kellett a védettség.
Nekem azt mondta egy gyógyszerész, mikor rákérdeztem, hogy oltás ellenére bárányhimlő, hogy általában az a baj, hogy nem figyelnek oda az emberek, illetve nem figyelmeztetik őket arra, hogy ezek a cuccok érzékenyek a hőmérséklet változásra, hűteni kell őket. Ha fölmelegszenek, akár dobhatod is ki. Jellemzően, az én dokim sem figyelmeztetett erre. Még jó, hogy normális gyógyszerészhez kerültem előtte....