5 perccel ezelőtt felhívott telefonon a Taj Mahal étterem egyik munkatársa, aki elmondta, olvasták a weben, hogy elégedetlen voltam az étellel -- pontosabban az indiai köménnyel --, és az üzletpolitikájuknak megfelelően szeretnék nekem visszafizetni az ebédem árát, illetve javasolnának más, másképpen elkészített ételeket, mert egyszerűen csak pechem volt, hogy csupa köményes ételt válogattam össze magamnak.
Nagyon meglepett ez a hívás. Ez valahogy nem szokás Magyarországon.
A kedves lehetőséggel nem kívánok élni, hiszen biztos vagyok abban, hogy "objektíve" teljesen jó lehetett az étel, és egyszerűen csak arról van szó, hogy nekem más az ízlésem. Mégis úgy érzem, érdemes elismernem és támogatnom a Taj Mahal példaszerűen korrekt hozzáállását.
Sok sikert, rengeteg elégedett, visszajáró vendéget kívánok nekik a továbbiakban!
"gyárilag pocsék" - :-)))))) Tudod, itt is érvényes a mondás, ízlések és pofonok... Neked nem jött be. De legalább most már tudod, mit kell kerülnöd. :-)))
Van egyébként egy "palorizs" nevű receptem, gyanítom, hogy szintén indiai, ha nem ugyanaz.... De ebben nincs se római kömény, se kardamom. Viszont nagyon finom. :-)
Palorizs(10 személyes adag:)
500 gr rizs 20 g szegfűszeg 20 g egész fahéj 2 db babérlevél 20 g só 1 kk. kurkumapor (ettől lesz szép sárga színe) 10 dkg sárgarépa 10 dkg fehérrépa 2 dl étolaj
Az olajban a megmosott, alaposan lecsöpögtetett rizst, a nagyon apró kockára vágott zöldségeket, a fűszerekkel együtt üvegesre pirítjuk, majd a kétszeres vízzel felöntjük, felforraljuk, sózzuk, lassú tűzön főzzük, majd a vége felé elzárjuk a tűzhelyet és jól lefedve ott hagyjuk az edényt. Magától megpárolódik. A könyv a sütőt ajánlja, de ha aprók a zöldségek, így is tökéletes lesz. A fűszerekről csak annyit, hogy én 10 szem szegfűszeget teszek bele. Fahéjat először furcsáltam bele, de beletettem, azóta is imádom benne az ízét.
A kurkumának csak színszerepe van, íze nem igazán. Nagyon gyorsan elkészül, csak annyival több egy normál rizsnél, hogy egy szál sárgarépát és fehérrépát kell apróra vágni, a végeredmény meg nagyon jó.
Aha! Ő az! Azonosítottam a google.com képkeresőjével. Brrr...
Nagyon köszönöm az eredményes nyomozást!
Már csak arra lennék kíváncsi, hogy ennek a római köménynek "gyárilag" ilyen pocsék az íze, vagy csak (a) elrontották valahogy; (b) nekem teljesen más az ízlésem. De azt hiszem, ez egy következő empirikus kísérlet tárgyát képezi majd. :]
A "Papardam" névre hallgató valami száraz, ropogós, ízmentes palacsintára emlékeztetett (méretre is). Ha igaz, kaptam hozzá kétféle mártogatós szószt is (már ha ehhez adták). Az egyik vörös volt és csípőske, a másik külsőre tárkonyos ragulevesre emlékeztetett, de savanyú citromíze volt.
A "Kheera Garlic Raita" híg fokhagymás uborkasaláta jellegű valami egy nagyobbacska csészényi mennyiséggel képviselte magát, amiben -- és itt jön a topic lényege -- jelen volt valami, aminek az ízét hasonlóan értékeltem, mintha izzadt, pállott hónaljt kellett volna szagolgatnom. (Pföajj!)
"Beef Curry Masala" néven az étterem némi marhahúscafatkát küldött, amik vörösesbarna lében kóvályogtak. Íze tulajdonképpen -- gyenge csípősségétől eltekintve -- nem volt. A mennyiség 1560 forintért csak jelképesnek tekinthető, ezért összeöntöttem rémdrámánk utolsó szereplőjével...
...a "Pulao Rice" fedőnevű citromsárga rizzsel... melyben szintén ott büntetett a valami az ő rettenetes, visszataszító ízmerényletével.
Persze nem ettem meg, kidobtam a francba.
Vizsgálataim során kiderítettem, hogy ez a gasztronómiai ellenségem egy köménymag-szerű izé.
Hát erről a fűszerről szeretnék valamit megtudni. Tudja valaki azonosítani?