Keresés

Részletes keresés

borasz Creative Commons License 2006.09.01 0 0 12
a leírásod szerint ez a római kömény, valóban, de akkor most gondolj vissza, hogy a curry fűszerkeveréket bírod-e? Ui. az felerészt ebből áll.
Előzmény: Powaqqatsi (-)
H_G Creative Commons License 2005.03.31 0 0 11
Azért az még mindig marad, h. az adag aprócska az árhoz képest (ez mintha általános szokás lenne az indiai éttermekben).
Előzmény: Powaqqatsi (9)
TTAMAS Creative Commons License 2005.03.30 0 0 10
Reméljük, elterjed ez a szokás. :))
Előzmény: Powaqqatsi (9)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.03.30 0 0 9
5 perccel ezelőtt felhívott telefonon a Taj Mahal étterem egyik munkatársa, aki elmondta, olvasták a weben, hogy elégedetlen voltam az étellel -- pontosabban az indiai köménnyel --, és az üzletpolitikájuknak megfelelően szeretnék nekem visszafizetni az ebédem árát, illetve javasolnának más, másképpen elkészített ételeket, mert egyszerűen csak pechem volt, hogy csupa köményes ételt válogattam össze magamnak.

Nagyon meglepett ez a hívás. Ez valahogy nem szokás Magyarországon.

A kedves lehetőséggel nem kívánok élni, hiszen biztos vagyok abban, hogy "objektíve" teljesen jó lehetett az étel, és egyszerűen csak arról van szó, hogy nekem más az ízlésem. Mégis úgy érzem, érdemes elismernem és támogatnom a Taj Mahal példaszerűen korrekt hozzáállását.

Sok sikert, rengeteg elégedett, visszajáró vendéget kívánok nekik a továbbiakban!
TTAMAS Creative Commons License 2005.03.23 0 0 8
Mármint nem Te, hanem a topicnyitó.
Előzmény: Zitka (6)
TTAMAS Creative Commons License 2005.03.23 0 0 7
Biztos, hogy ezt érezted? Én most rágcsáltam el egy szem római köményt, fűszeres, de nem rosz. :))
Előzmény: Zitka (6)
Zitka Creative Commons License 2005.03.23 0 0 6

"gyárilag pocsék" -  :-))))))   Tudod, itt is érvényes a mondás, ízlések és pofonok... Neked nem jött be. De legalább most már tudod, mit kell kerülnöd. :-)))

Van egyébként egy "palorizs" nevű receptem, gyanítom, hogy szintén indiai, ha nem ugyanaz.... De ebben nincs se római kömény, se kardamom. Viszont nagyon finom. :-)

 

Palorizs(10 személyes adag:)

500 gr rizs
20 g szegfűszeg
20 g egész fahéj
2 db babérlevél
20 g só
1 kk. kurkumapor (ettől lesz szép sárga színe)
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
2 dl étolaj

 

Az olajban a
megmosott, alaposan lecsöpögtetett rizst, a nagyon apró kockára vágott
zöldségeket, a fűszerekkel együtt üvegesre pirítjuk, majd a kétszeres vízzel
felöntjük, felforraljuk, sózzuk, lassú tűzön főzzük, majd a vége felé elzárjuk a tűzhelyet és jól lefedve ott
hagyjuk az edényt. Magától megpárolódik. A könyv a sütőt ajánlja, de ha
aprók a zöldségek, így is tökéletes lesz. A fűszerekről csak annyit, hogy én
10 szem szegfűszeget teszek bele. Fahéjat
először furcsáltam bele, de beletettem, azóta is imádom benne az ízét. 

A kurkumának csak színszerepe van, íze nem
igazán. Nagyon gyorsan elkészül, csak annyival több egy normál rizsnél, hogy
egy szál sárgarépát és fehérrépát kell apróra vágni, a végeredmény meg
nagyon jó.

Előzmény: Powaqqatsi (3)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.03.23 0 0 5
Ezt a "papát" a számláról írtam be, nekem fogalmam sincs, melyik lehet az igazi neve. De nem vált a kedvencemmé, úgyhogy... :]

A római köményt pedig tényleg sikerült azonosítani.

Hasznos az Index fórum! :]
Előzmény: themuse (4)
themuse Creative Commons License 2005.03.23 0 0 4
Azt a papardamot én mondjuk papadamként ismerem :)) de nem lehet, hogy a római köményre gondolsz?
Előzmény: Powaqqatsi (-)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.03.23 0 0 3
Aha! Ő az! Azonosítottam a google.com képkeresőjével. Brrr...

Nagyon köszönöm az eredményes nyomozást!

Már csak arra lennék kíváncsi, hogy ennek a római köménynek "gyárilag" ilyen pocsék az íze, vagy csak (a) elrontották valahogy; (b) nekem teljesen más az ízlésem. De azt hiszem, ez egy következő empirikus kísérlet tárgyát képezi majd. :]
Előzmény: Zitka (1)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.03.23 0 0 2
Ne sajnáld! :]
Előzmény: TTAMAS (0)
Zitka Creative Commons License 2005.03.23 0 0 1

Talán római kömény....

Rákerestem a receptjére, itt : http://members.optusnet.com.au/rpanda/pulaorice.htm

római kömény és cardamomot ír fűszerként. A cardamom sokkal nagyobb, és azt (talán) őrölve teszik bele. De csak tipp. :-)

Előzmény: Powaqqatsi (-)
TTAMAS Creative Commons License 2005.03.23 0 0 0
0 indiai kaját ettem. :((
Előzmény: Powaqqatsi (-)
Powaqqatsi Creative Commons License 2005.03.23 0 0 topiknyitó
A mai napon az alábbi "árukat" rendeltem a budapesti Taj Mahal étteremből:

-- Papardam
-- Kheera Garlic Raita
-- Beef Curry Masala
-- Pulao Rice

A "Papardam" névre hallgató valami száraz, ropogós, ízmentes palacsintára emlékeztetett (méretre is). Ha igaz, kaptam hozzá kétféle mártogatós szószt is (már ha ehhez adták). Az egyik vörös volt és csípőske, a másik külsőre tárkonyos ragulevesre emlékeztetett, de savanyú citromíze volt.

A "Kheera Garlic Raita" híg fokhagymás uborkasaláta jellegű valami egy nagyobbacska csészényi mennyiséggel képviselte magát, amiben -- és itt jön a topic lényege -- jelen volt valami, aminek az ízét hasonlóan értékeltem, mintha izzadt, pállott hónaljt kellett volna szagolgatnom. (Pföajj!)

"Beef Curry Masala" néven az étterem némi marhahúscafatkát küldött, amik vörösesbarna lében kóvályogtak. Íze tulajdonképpen -- gyenge csípősségétől eltekintve -- nem volt. A mennyiség 1560 forintért csak jelképesnek tekinthető, ezért összeöntöttem rémdrámánk utolsó szereplőjével...

...a "Pulao Rice" fedőnevű citromsárga rizzsel... melyben szintén ott büntetett a valami az ő rettenetes, visszataszító ízmerényletével.

Persze nem ettem meg, kidobtam a francba.

Vizsgálataim során kiderítettem, hogy ez a gasztronómiai ellenségem egy köménymag-szerű izé.

Hát erről a fűszerről szeretnék valamit megtudni. Tudja valaki azonosítani?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!