Nekem kényelmes a jobb oldalon, megszoktam, mint annyi mindent...
Amit a nyugati kultúrával kapcsolatban írtál jól hangzott, bár szerintem nem sok köze a dologhoz. Ha már itt tartunk viszont, az idö is "balról-jobbra halad" a kultúránkban (vö írás) és így logikus: elQször fogadom/tárcsázok utána leteszem :-)
Én ezzel kicsit vitatkozom. Mert a hívásindítás gomb a lezárás gombbal együtt a telefonok közepén van. Épp, mert a telefonok kicsik a 3-as, 6-os és 9-es gombok is a jobb szélen vannak, sokkal rosszabb pozícióban, mint a középen levő piros. Nem is beszélve a 0-gombról, ami ugyan középen van, de annyira lent, hogy ember legyen, aki anélkül tudja megnyomni, hogy nem szédül ki a teló a kezéből.
Szóval mindehhez képest egyáltalán nem nehéz nyomni a középsőket. És akkor a példa: 10 éve van telefonom, az egyik legjobban szeretett egy Alcatel 501-es biznisztelefon volt. Jobb oldali - gondtalan - hívásindítással.
Amikor indítottam a hívást, a számok után egyszerűen (az ádázul védett) "jó" irányba kellett nyúlni, és a beszélgetés során szépen a másik oldalra csúszott az ujjam - amikor vége lett, biztos tartással egyszerűen kinyomtam.
A következő telóknál már a "negatív irányba" kellett indítani (szvsz lelki hátrány, merőben tudatalatti...), és a beszélgetés közben csak tartani a telefont - mert akkor tényleg nem lehet megfogni a készüléket, ha a hüvelykujjaddal keresed a lezárógombot, és ott is akarod tartani az ujjad. Ezért a lezárásnál mindig keresni kell a gombot, ez idő is, és kellemetlen. (Ráadásul vesszőparipám szerint ezért még duplán is negatív a tudatalattira.)
Szerintem továbbra sincs jól ez így, és bár számtalan ennél hangsúlyosabb veszély leselkedik ránk, azért nem árt tudni, hogy a stresszelmélet szerint nem az van rád maradandó hatással, ami nagy megrázkódtatás, hanem a "sok kicsi sokra megy" - bántások...
Pontosan ez az oka, ahogy elottem is leirtak. A telefonok merete egyre kisebb es kisebb, ennek kovetkezteben a (tobbnyire) jobb kezben tartott telefon hivasindito gombjat csak erosen behajlitott huvelykujjal lehetne megnyomni, ezert azt attettek a baloldalra. Regi telefonokon ez annyira nem jott elo, mert a nagyobb meret miatt a jobb oldali gombot is viszonylag keves akrobatikus mozdulattal el lehetett erni. De probalj meg pl. egy 8210-es Nokia-n jobb kezzel huvelykujjal jobb szelen levo gombot nyomogatni. Majd kiesik a kezedbol... Mellesleg valszeg merlegeltek, hogy hivasinditaskor (ill. hivasfogadaskor) vagy befejezeskor van szukseg inkabb a nagyobb kenyelemre. Aki menetkozben, pl. metron az egyik szabad kezevel halaszta mar elo a telefonjat es fogadott ugy hivast, annak nem ketseges, hogy a hivasfogadaskor van nagyobb szukseg arra, hogy a gombot konnyen megtalald. A megszakitashoz mar nem kell olyan gyorsan reagalni... A nokia egyebkent egyes tipusokon a Navi-gombbal ezt a problemat probalta athidalni. Nekem nem valt be, mert sokszor elofordult, hogy zsebbol kivetelkor mar megnyomodott a hivasfogadas gomb, aztan a fulemhez veve masodszor is megnyomtam, immar szandekosan - es ezzel pont, hogy megszakitottam a hivast. Egyebkent zsebben hordaskor kulonosen nem praktikus a navigomb - nem egy olyan telefonhivast kaptam mar ismerosoktol, amikben tavolrol hallottam, hogy valakihez beszelnek, esetleg az utcan setalnak... Szoval egyetlen gomb sem old meg mindent, mivel rengeteg teves hivas indul miatta (elso gombnyomas menu, masodik telefonkonyv, harmadikra kivalasztja a listaban az elso embert, es mar tarcsaz is). Szoval en meg mindig jobban ki vagyok bekulve ezzel a baloldali zold gombbal - bar nalam is csak egy szurke szinu csik jelzi a hivasinditast, mivel softmenu -s (t610).
Harmadik szavazat erre. Én balkezes vagyok, de a telefont épp ezért inkább jobbal tanultam meg nyomkodni. Ha balkézzel akarom, mindig olyan érzésem van, hogy ki akar esni a kezemből, mert nincs eléggé alátámasztva.
Nekem a 6310i-n is bal oldalt van a zöld. Elmondom, szerintem miért.
Mert kényelmesebb, ha jobb kezes vagy.
Jobb kezedbe fogod a telót, így a nagyujjad, amivel nyomod a zöldet, kényelmesen, kinyújtva éri el a gombot, míg, ha jobb oldalon lenne, ujjat kellene hajtogatni, ami egy sürgős hívásnál nem OK.
Nincsenek, csak a vackabb telefonjaikban. Végülis ezt sem értem, hogy ezt minek csinálják így.
Különben láthatólag senkit nem érint a kérdés: a számok beütése után miért kell egy -a nyugati kultúra hagyományai szerint negatív- irányba kezdeményezni a beszélgetést. És amikor befejezzük, akkor pozitív irányban -mintegy örömmel- szabadulunk meg a beszélgetőpartnertől.
Azaz szvsz pont fordítva, mint kéne. (Ennek a történetnek szerintem tudatalatti kultúra-átélési befolyásoló szerepe lehet, azért vetettem föl, mint témát.)
Mi az oka, hogy a tíz évvel ezelőtti telefonok nagyrészéhez képest manapság már minden telefonon a baloldalra került a hívásindítás gombja? Anno csak az Ericssonokon volt így, minden másra úgy emlékszem, hogy a (nekem kellemesebb fogást nyújtó) jobb oldalon volt a zöld gomb.
Tudom, nem egy vészes probléma, de a nyugati kultúrában balról írunk jobbra, és ha csíkokat ábrázolunk, akkor azok bal-lentről haladnak jobb-fent felé (lásd italosdobozok grafikái). Az lenne a logikus, hogy ebben a lendületben indítsunk hívást a jobb-felső irányba. Befejezni pedig a "rossz" irányba - azaz a bal-felső irányba kellene a beszélgetést a piros gombbal.