Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.04.21 0 0 8
mar ezt is hallottam: "minden, ami egyszeru, az szep"
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.17 0 0 7
De hát kedves avi, ha legalább két ember ugyanannak lát két dolgot, akkor az tényleg ugyanaz, nemde?
Előzmény: aranyviktor (6)
aranyviktor Creative Commons License 2005.02.17 0 0 6

Így igaz. Azt is mondjuk, hogy anyira csúnya, hogy már szép. A szép(ség) a csúnya(ság) hiánya, önmagában nem magyarázható.

Az ember mindent viszonyít valamihez, nem képes az objektív valóság látására.  Sok jelentéktelen külsejű lány barátnősködik túlsúlyos pufi lánnyal, hogy mellette szebbnek tűnjön.  Ugyanaz a hölgy más benyomást egy szépségkirálynő verseny döntősei között, és mást egy női hajléktalanszálló lakói között. Pedig az objektív valóság ugyanaz, csak mi annak érzékelésére képtelenek vagyunk.

A három lavóros kisérlet közismert. Ha a hidegből teszem a lábam a langyos lavórba, egészen másnak érzékelem, mintha ha forró lavórból tenném át. Pedig az objektív valóság az, ami a langyos lavórban van.

Mivel mindent csak viszonylatban, szubjektíven, valamihez viszonyítva tudunk érzékelni, így ha nincs viszonyítási alapunk, megszűnik az érzékelés is, ezért igaz, hogy ha minden szép volna, nem lenne smmi sem szép.

Előzmény: kéjarany (-)
_ Liar _ Creative Commons License 2005.02.17 0 0 5
legjobb.... topik
incidens Creative Commons License 2005.02.17 0 0 4

Ez is relatív.

incidens

taith Creative Commons License 2005.02.17 0 0 3
Nekem attól, hogy én aszondom rá.
csakcsendbenn Creative Commons License 2005.02.17 0 0 2

Át is fogalmazhatnánk: szép az, ami érdek nélkül érdekes.

Amúgy Weöres szerint az igazán szép dolgokban 'az időtlen dereng át az időbeli világba'.

Előzmény: nyman (1)
nyman Creative Commons License 2005.02.17 0 0 1
micsoda? Erdek nelkul nem teccik?
Előzmény: kéjarany (-)
bindera Creative Commons License 2005.02.17 0 0 0
O
kéjarany Creative Commons License 2005.02.17 0 0 topiknyitó

Annyira szép, hogy már szinte csúnya.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!