Keresés

Részletes keresés

zsele5 Creative Commons License 2005.02.02 0 0 83

Miért ne lehetne használni a romát?

Valahogy mégis csak jelezni kell a komoly különbséget a négyosztályos életvitelszerűen tolvaj roma csávók és a közmegbecsülésnek örvendő cigányok, például a cigányzenészek között.

Előzmény: Tzp (72)
afoki Creative Commons License 2005.02.02 0 0 82
Most mond. Dolgoznak a gyalázó topiknyitó kezek.
Előzmény: Old Man of Stoer (81)
Old Man of Stoer Creative Commons License 2005.02.02 0 0 81
Hogy egy ennyire hülye topik megérjen 80 hozzászólást....
HitetlenTamaska Creative Commons License 2005.02.02 0 0 79
Ebben a casus belliben igazad van.

Csak spekulációim vannak, hogy mely társaságok átlagosan mennyire hajlamosak a raszizmusra, azaz a kinézet, származás nylelvhasználat, stb alapu előitéletes gondolkodásra.

Itt paradox módon ket szelsőséget látok.
Egyfajta előitéletesség kialakulhat akkor, ha nincs vagy nagyon kicsi az "idegen"-kent megtapasztalható minta.

Más fajta előiteletesség meg épp elenkezőleg, ha eltérő kulturáju társaságokat tul gyorsan, és tul nagy tömegben szabaditanak egymásra.

Előzmény: Törölt nick (78)
Röné Creative Commons License 2005.02.02 0 0 77
magyarra meg a 'torok kéményseprője'-ként :-}
Előzmény: Bimbum (75)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2005.02.02 0 0 76
Na akkor magaról már tudom, hogy nem lehetek normális. :-)

Egyébként, ha megfigyeled a "roma" szó használatát a közbeszédben, akkor bizony észreveszed, hogy első sorban olyan szövegkörnyezetben használják, ahol a beszélő ügyelni akar arra, hogy mondanivalójából negativ előitélet lehetőleg ne legyen kiolvasható. Tehát a roma szó igen markánsan bir p.c. szemiotikai tartalommal, azaz konntációja pozitiv.

Amivel természetesen nem azt akarom állitani, hogy a cigány szó használata minden szövegkörnyezetében negativ lenne.

Az is teljesen világos, hogy a szóhasználat és annak p.c. volta rendkivül erősen függ a beszélő kulturájától.

Előzmény: beezer (70)
Bimbum Creative Commons License 2005.02.02 0 0 75

gay - meleg

A magyar négert pedig negro-ként lehet angolra fordítani.

Előzmény: Tzp (73)
szani Creative Commons License 2005.02.02 0 0 74
azt hiszem itt abból van a félreértés, hogy a topicnyitó a "politically correct" sima tükörfordításaként használta a "politikailag korrekt"-et , holott annak szerintem semmi köze a politikához.
Előzmény: branco silva (66)
Tzp Creative Commons License 2005.02.02 0 0 73
Amire kivancsi lennek, hogy az USA-ban a gay szo pontosan mit jelent. Regebben ugy forditottam, hogy buzi, de ahogy lattam jopar cimben hasznaljak odaat rendesen nyilvanosan, tehat olyan pejorativ megsem lehet, mint nalunk a buzi szo.
Előzmény: beezer (71)
Tzp Creative Commons License 2005.02.02 0 0 72

"A roma olyannyira nem terjedt el a közbeszédben, hogy maguk a cigányok is cigánynak nevezik magukat."

Sajna egyszer-ketszer en is hasznaltam a roma szot, most mar figyelek ra, nehogy hasznaljam. Havertol is hallottam mar. Megbolonditja az embert a media. Nehogymar a cigany szo pejorativ legyen.

Előzmény: beezer (70)
beezer Creative Commons License 2005.02.02 0 0 71
Az USÁ-ban mint rendesen megint nem tudják hol a mérték. a pc már ott is köznevetség tárgya a hétköznapi emberek között. Csak az újságok és liliomlelkű könyvmolyok használják.
Előzmény: huzat (55)
beezer Creative Commons License 2005.02.02 0 0 70
Szerinted elterjedt? én még normális magyartól nem hallottam. A roma olyannyira nem terjedt el a közbeszédben, hogy maguk a cigányok is cigánynak nevezik magukat. A napokban hallottam Rostás Farkas József írótól, hogy így beszélt a saját népéről. És miért is ne? magyarul a cigányt cigánynak nevezik. Aki nem szereti őket, az romaként sem fogja szeretni.
Előzmény: HitetlenTamaska (45)
beezer Creative Commons License 2005.02.02 0 0 69
Úgy érted előemberi ösztön. valóban nagyon régi. De azért le lehet küzdeni. Ahogy nem eszed meg felebarátodat, nem élsz házaséletet közeli rokonaiddal, ugyanúgy a xenofóbia is kihalhat az emberi gondolkodásmódból. csak akarni kell. ha a közvélekedés nem kedvez neki, hamar eltűnik.
Előzmény: Devil Inside (42)
beezer Creative Commons License 2005.02.02 0 0 68
Hozzád képest meg egy döglött veréb is.
Előzmény: aaaahhh (25)
bow Creative Commons License 2005.02.02 0 0 67
Igazán sajnálom kedves Altero, de mi már csak ilyen politikailag inkorrekt, szar alakok vagyunk. De, ha szíveskednél átköltözni kedves déli szomszédainkhoz, a szerbekhez, akkor már fasza, politikailag korrekt gyerekek között tölthetnéd a napjaidat. Neked is jobb lenne - hiszen nem kellene mindennap niggerezéstől hangos utcákon közlekedne -, és mi sem szomorkodnánk olyan nagyon...
branco silva Creative Commons License 2005.02.02 0 0 66
No kisöcsi, ezt is majd kiemelheted feketével, az agyadhoz úgyis illik ez a szín.

Én nem vontam kétségbe sem a képességedet, sem az értelmedet, csak próbáltam megfejteni az értelmetlen topikodat. De látom csak povokatív céllal nyitottad meg kedves kozmopolita barátom.

A továbbiakban is nyisd ki bátran a szádat, ne kussolj, ha bajt érzel, csak néha először azokkal beszéld meg és azokra hivatkozz akikre tartozik, mert különben óhatatlanul kitaszítanak felebarátaid is. Ha ez megérted, akkor jó, ha nem az se gond, majd egyszer elmúlik ez az állapot, ebben bízz.

Részemről itt ért véget a vita és a topik látogatása.

Előzmény: Altero (57)
budapestiember Creative Commons License 2005.02.02 0 0 65

nem vagyok nyelvész de te itt vmit egyszerűen össze keversz.

te a külföldi nyelvekben használatos magyaru

l niggernek hangzó szóról beszélsz. a néger azonban szakólonképesebb a niggernél.

Előzmény: Altero (-)
Altero Creative Commons License 2005.02.02 0 0 64

"Ebbol a szempontbol az a nyelvi jelenseg az erdekes, ami tenyleges gondolkodasbeli ertekelest arul el."

Pontosan. Hogyha valaki ezeket a kifejezéseket használja, és azt adja magyarázatul, hogy őt nem érdekli, ha valaki ezt sértőnek találja, és ezen nem is hajlandó törni a fejét (mintahogyan a topic-on jelenlévők többsége), akkor az számomra egy gondolkodásbeli értékelést árul el.

Előzmény: HitetlenTamaska (56)
anzix Creative Commons License 2005.02.02 0 0 63
Komplikált és nem mindig/ általában / logikus világ a pc emberek világa. Asszem csak a szándékuk nemes a megvalósítás már inkább mosolyogtató.
HitetlenTamaska Creative Commons License 2005.02.02 0 0 62

Ez bizony sajnos igy van,de  ezt csak korlatozottan lehet nekik felroni:

Azok a kisebbsegek, amelyeket a tobbseg (negativan) megkulonboztet, ha nem kepesek feloldodni az adott tobbsegben, sajat magukat is elkezdik megkulonboztetni, azaz a gettok falait rendszeresen -termeszetesen asszimetrikus felelosseggel - ket oldalrol epitik.

Előzmény: anzix (51)
Törölt nick Creative Commons License 2005.02.02 0 0 61

Használd nyugodtan, kit izgat. Ha egy külföldi* jelenlétében csúszik ki a szádon, akkor meg majd legfeljebb kimagyarázod jól...

Sokkal egyszerűbb elhagyni bizonyos szavak használatát, mint gondolnád.

*A világon élő emberek túlnyomó többsége

Altero Creative Commons License 2005.02.02 0 0 60

"én igazából azt nem értem, hogy nálunk a négerhez nem kötődik semmi pejorativ felhang, mert ilyen a nyelvünk, akkor miért baj."

Igen ám, viszont a pc esetében nem arról van szó, hogy Te mit érzel pejoratívnak, és mit nem, hanem arról, hogy Ők mit éreznek ilyennek. Ha ennek ellenére tovább akarod használni, vagy nem érted, akkor minden rendben, csak akkor a Te hozzáállásod nem egyezik a pc definíciójával...

anzix Creative Commons License 2005.02.02 0 0 59
Na akkor még 1x: ha a romák megkülönböztetik magukat a magyaroktól miszerint ők romák/cigányok a magyarok meg mások akkor te miért kéred számon ennek az ellenkezőjét. Képzeld el a pesti értelmiségi pc gyereket amint magyarázza az egyszeri romának hogy ők nem különbözőek és mindkettő vagy magyar vagy roma
Előzmény: Altero (54)
JEFFREY Creative Commons License 2005.02.02 0 0 58
Mivel a UPC csak Magyarországi forgalmazásra kapott engedélyt, e(magyar csomag), így egy ut marad.Ha van lakásod, vagy rokonod, aki megrendeli saját címére a szolgáltatást, s te rendelkezel digi készülékkel, akkor beözemelik ott, vagy a készüléket beviszed a szolgáltatóhoz, ráhangolják, s szépen fízetedd a díjat csekken, vagy átutalással Magyarországon, akkor honodalá véve a kártyádat, készülékedet, senkit nem érdekel, hogy hol nézed.Nekem ezt egy UPC ajánlotta és mükxik.
Előzmény: afoki (32)
Altero Creative Commons License 2005.02.02 0 0 57

"Úgyhogy jobb lenne, ha előbb saját bilijükben túrkálnának.
Te pedig, ha nemcsak szájmagyar vagy, akkor talán úgy is kéne élni és létezni, nem pedig a magyarokat mindenáron és nem kellő megalapozottsággal fikázni. Úgy nézni mintha ez a célod lenne, nem pedig a tények eredménye. "

Látom, nem vagy képes értelmesen végigolvasni hozzászólásaimat, különben nem írnál ilyen hülyeségeket. Direkt mondtam, hogy nem arról van szó, hogy pl. Németországban, vagy Ausztriában, vagy xxx-ben nem lennének nagy bajok ezen a téren. Ha egy német azt állítaná, amit itt egy páran állítottak, ugyanígy reagálnék. Azzal a megjegyzéssel, hogy magyarként nem szabadna magyarokat kritizálni, nem tudok sokat kezdeni, ugyanis a Horthy korszak, illetve más diktatórikus rendszerek már nagyon rég véget értek szerencsére, és egy magyart ma már nem az jellemzi, hogy kussol-e, ha bajt észlel. 

Előzmény: branco silva (53)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2005.02.02 0 0 56

Ebbol a szempontbol az a nyelvi jelenseg az erdekes, ami tenyleges gondolkodasbeli ertekelest arul el.

Előzmény: Altero (54)
huzat Creative Commons License 2005.02.02 0 0 55
aha

én igazából azt nem értem, hogy nálunk a négerhez nem kötődik semmi pejorativ felhang, mert ilyen a nyelvünk, akkor miért baj.
Itt van ez a kövér példa is. Kint-USA-nem kövéreznek, hanem körülírják. Én nem hiszem, hogy ez nyelvi fejlődést jelölne. Max. nyelvi bonyodalmat és a demokrácia túljátszását.
Itt van pl. a black, meg a color is, amiket már nem nagyon használnak a négerre szinonimaként kint. Pedig jó ideig használták, de úgy érezték, hogy negatív jelentés csapódott hozzá, ezért álltak rá az afro-amerikaira.
De nálunk a niggernek van ilyen jelentése, a négernek nincsen.

Nálunk a cigány-roma szavakkal kezdik ezt játszani, 10-15 évvel ezelőtt én nem emlékszem, hogy valaki is azt mondta volna a köznapi szóhasználatban, hogy roma.
Ettől függetlenül én is érzek valami rossz csengést a cigány szóban, hiszen már szitokszóvá vált (régóta az). Azt lehet hallani, hogy m*csk*s cigány, de azt nem, hogy m*csk*s roma.

Én a négernél ilyen változást nem érzek. Miért ne használhatnánk a négert?
Ehhez mondjuk hozzájátszik, hogy nem igazán jellemzőek a négerek nálunk. Inkább egzotikumnak számítanak, nincsen akkora részesedésük a lakosságban (pl usa), és nem jellemző a tömeges bevándorlásuk(pl. Franciao).
Előzmény: Törölt nick (34)
Altero Creative Commons License 2005.02.02 0 0 54
"

Peldaul, ha valaki magyarokrol ES ciganyokrol beszel grammatikailag kizarva az utobbikakat az elobbiek halmazabol, azt maximalisan p. i. -nek tekintem, akkor is, ha cigany helyett romat mond."

Nézd, ebben neked teljesen igazad van. Viszont nem CSAK ez a fajta nyelvi kirekesztés létezik! Hogyha olyan kifejezést használsz, amit valaha kirekesztésre használtak, akkor az ugynilyen sértő lehet, nem?

Előzmény: HitetlenTamaska (49)
branco silva Creative Commons License 2005.02.02 0 0 53
A németeknél, akiknél ezek szerint f@sza rend van, mintha búrjánzanának a szélsőjobbos szervezetek, pártok, neonáci csoportosulások. Ráadásul még másik oldalról az ortodox komcsik is fel-felbukkannak keleten. Úgyhogy jobb lenne, ha előbb saját bilijükben túrkálnának.
Te pedig, ha nemcsak szájmagyar vagy, akkor talán úgy is kéne élni és létezni, nem pedig a magyarokat mindenáron és nem kellő megalapozottsággal fikázni. Úgy nézni mintha ez a célod lenne, nem pedig a tények eredménye.
Előzmény: Altero (46)
Altero Creative Commons License 2005.02.02 0 0 52
És, ezzel mit akarsz mondani???
Előzmény: fanyűvő (50)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!