Nemrég indult a Ceu Médiakurzus. Erről szeretnék megtudni többet. A honlapjukon már voltam. Igazából mások véleménye érdekel. Hogy ki mit hallott róla. Esetleg írhatnának odajáró diákok is. Köszönöm előre is a segítséget! Üdvözlettel: Mylady20
Örülök, hogy valami megmarad.
Elméleti alapozás valóban jó, nekem anno a szaktárgyak oktatása volt, aminél egyenetlenséget éreztem. Persze aztán rájöttem, hogy nem a tárgy neve, hanem az előadó (vagyis a szakmai műhely) számít.
És úgy éreztem, a szaktárgyak kopnak ki, ill. váltanák ki manager-tárgyakkal. (Adja az ég, hogy ez a folyamat megálljon.)
Arra ott a Marx Károly Szabadidőközpont :) ahol esetleg komolyabban foglalkoznak ezzel (ott sem kell sok reményt fűzni a villanytan vagy a műszaki hőtan okatás színvonalához)
Ami meg a munka melletti tanulást illeti, én a mérnöktovábbképzőre gondoltam
A nappali képzésben pedig valami nemzetközi összehasonlításra az elérhető egyetemeket tekintve (nem MIT/USA, vízum, lakhatás, tandíj), ill. lózungok nélkül )úgyis, mint
"munkaerőpiac eldönti"/ld. időállandó,
"elméletben erős, de gyakorlatban nem", avagy más felhanggal
"fejleszti-e a kreatív gondolkodást a porosz szellemmel szemben" /elég, ha adnak lehetőséget VALÓDI szakmai gyakorlatra, ott kiderülnek ezek a szerintem nem oktatható dolgok
A BME-n a műszaki menedzser képzés tényleg egy dolog, ami semmire se jó, mert mindenhez értenek egy kicsit, de semmihez se értenek igazán. Másoddpilomának jó.
De én pl. gépészmérnök leszek és nálunk eléggé erős a szakmai oktatás (főleg ha te is akarsz tanulni). És az első 3 évben nagyon kemény elméleti alap van. (matek, mechanika, hőtan, ármalástan, anyagszerkó stb..., amik nem menedzser tárgyak)
Az oktatási rendszer eltolódott. Amihez elég volt 4 elemi+4 polgári, ahhoz most érettségit kérnek.
Amihez elég volt az érettségi, ahhoz most főiskolát
(pl. államigazgatás belépő, mérnök-asszisztens, HR-PR-marketing belépő állások, de akár egy mezei rendszergazda - nem programozó, stb!)
De mi van azzal, amihez régen is egyetem kellett? Arra talán nincs igény.
Amúgy a BME már 1990-es évek közepén elkezdett mérnök-managereket képezni, mondván fejlesztőkre, kutatókra nincs igény. Ez volt akkor a benyomásom, engem hál isten nem érintett, noha "forrasztani akkor is csak az tanult meg, aki vett magának pákát, vagy szakközépből jött" (én vettem)
(Ezzel párhuzamosan a középfokú szakképzés is zsugorodott szerintem, de ez nem tartozik ide)
Most hiába panaszkodnak a munkáltatók, ennek ennyi az időállandója.
És most választani kell, úgy tűnik 2 irányban van 1-1 optimum ('munkapont'):
Az egyik, amiből jöttek, a másik, ami felé mennek. Hogy ez globálisan jó-e, az mindegy, nincs központi tervezés, és nincs érvényesülő ("alulról jövő") akarat.
Aki középszintű szakképzést akar, menjen főiskolára, és ha a BME tendenciái nem változtak a 90-esek közepe óta, akkor ne oda.
Aki többet akar, tájékozódjon máshol, engem is érdekelne, hogy hol lehetne. A tudás ui. "kopik", néha rá kéne tanulni a munkán túl.
"A képzésben növelni kell az önálló hallgatói munkát... Kívánatosnak tartjuk, hogy a Műegyetem képzéseiben a vizsgák száma csökkenjen... a tantárgyak egy részénél a teljesítés elismerése történhet félévközi feladatok és zárthelyik értékelése alapján. Ez lehetővé teszi majd az Európában és a világban szokatlanul hosszú vizsgaidőszak csökkentését..."
Önálló munka = kevesebb óra/gyakorlat/mérés = költségcsökkentés (mire az egész kimegy, az EU s*ggnyaláson kívül) = kevesebb tudás
Rövidebb vizsgaidőszak = kevesebb tudás (A szorgalmi időszakban óriási a rohanás, a legtöbb hallghatónak (én is) csak annyira van ideje megtanulni a dolgokat, hogy épp átmenjen a ZH-n (legtöbbször csak mechanikusan tanulja meg a feladatmegoldást, de nem érti, pedig az lenne a hasznos tudás), a vizsgaidőszakban van idő az adott tárgyra összpontosítani és maradandó hasznos tudást szerezni.)
Arról nem beszélve, hogy a főiskola és egyetem összekeveréséből sem származik jó. Jobb ha az egyetemisták kezdettől magabb szinten tanulnak. Így majd az első három évben is kell gyakorlati tárgyakat tanulni megfelelő elmélet nélkül és ha marad MSc képzésre akkor az utolsó években is kell mélyebb elméleti alapokat tanulni, ahelyett hogy biztos, begyakorlott alapokkal gyakorlatot tanulna.
Szerintem ez csak rosszabb lesz. Én örülök, hogy nem ebben a képzésben veszek részt.