De az nem az adatállományhoz kapcsolható szöveg, hanem azt a pár karaktert nekünk adják, hogy írjunk oda valami szépet. De én nem tudok ide úgy írni, hogy a kiírás egy része a blokk számait tartalmazza.
Javaslom olvasd el mégegyszer a topiknyitó hozzászólást.
Abban-meg a nemtudom ki által beidézettben- az van, hogy a bérlet árának 80 vagy 86%-át járulékmentesen téríthetik vissza azon dolgozóknak, akik közig határon túlról járnak dolgozózni. Aki nem tud bérletet produkálni, mert pl kocsival jár be, annak nem lehet köztehermentesen adni a bérlet árának x%-át. Már ha a munkáltató eztet akarja adni, mert nem kötelező.
500 km-et havonta ugyancsak lehet köztehermentesen adni, ami átlag napi 22 km.
Nem ettől a változástól megy falnak a dolgozó.
De te legalább mindezt tudod, tisztában vagy vele. Egy alkalmazott csak azt látja, hogy a munkaszerződésben szereplő bruttójából mennyit elvisz az állam. Tudja meg, hogy még annál is többet mint hiszi. És a munkáltatója tudja, hogy 10E netto alkalmazotti béremelés, neki a munkáltatónak, minimum 30E-be fog kerülni. És akkor itt vannak még a szocializmusból örökölt juttatások, amiknek egy részét az állam áthárította a munkáltatóra, de azért az adókat továbbra is beszedi ezekre.
A másik kérdésre, nincs rajta mert az informatikusok karakterhiányra hivatkoztak, meg az APEH által kiállítandó szabályos nyugta információ tartalmára, ami szerintük se több se kevesebb nem lehet.
Na épp ettől durran el az agyam! És nem tudom, hogy az APEH a nagyobb genya, vagy az informatikusok. Lófasz van nálunk, nem szabadság, ha egy ilyen számolás nem jelenhet meg a blokkon...
Ne legyen benne a "nyugta" részben, legyen tőle egy ************* sorral elválasztva. Egyébként a "Jobbulást kívánunk!" az még alaki kelléke a nyugtának?
No, két éve megszűnt a munkahelyem és a nyugdíjig hátralévő két évben már nem helyezkedtem el, hanem BT-n keresztül vállaltam munkákat. Hogy ne legyen alacsony a nyugdíjam, úgy fizettem magam után a járulékokat, mintha 100000 Ft bruttó keresetem lenne. A járulékok summája 64000 Ft volt.
Nyilvánvaló, hogy a cégek nem fogják átvállalni a bérletekre jutó közterheket, hanem azt mondja, oké, kifizetem a példában említett összeget, de levonom belőle a járulékokat.
Így ugyanannyiba lesz neki.
És az alkalmazottnak?
Rajta csattan az összes hátrány, hiszen kevesebb térítést fog kapni, amit pedig megkap, azután meg adózik is és egyebek, a bérlete pedig egyébként is drágább lett.
A tényleges jövedelme csökkent, ám papíron növekedett.
Azt már nem is mondom, ha éppen emiatt esik el valamilyen szociális juttatástól....
A táppénz! A dolgozónak fogalma sincs arról, hogy nemcsak járulékot fizetek utána, hogy kapjon táppénzt, hanem a táppénzét is "harmadolva" a munkáltató fizeti!!!!
Ha durván megnézem az 2004 évünket és 100-nak veszem a brt. fizetést, akkor kb. 136 amibe a cégnek közvetlenül kerül (tb,szakképz.,munkep.). Utána vannak még: étkezésihj, utazástérítés, betegség esetén első pár nap, stb. ezzel kb. 147 a vége.
Fordítsd meg. Én mondom az alkalmazottnak, hogy neked a fizud 500 és nem 300, reklamálj az államnál, hogy az 500-ból csak 150-et kapsz, a többi az államé.
Vagy képzeld el, ha ismét felbruttósítanák a fizetéseket a személyi jellegűvel, és azt látja a polgár immár hivatalosan, hogy az 500 bruttóból 350-et elvisz az állam.
A másik kérdésre, nincs rajta mert az informatikusok karakterhiányra hivatkoztak, meg az APEH által kiállítandó szabályos nyugta információ tartalmára, ami szerintük se több se kevesebb nem lehet.
"Soxor eszembe jut, hogyha az alkalmazottaknak nem a bruttó bért, hanem az összes munkáltató befizetést mint bérköltséget tüntetnénk fel valami ilyen szöveggel: teljes fizetése 500E, bruttó fizetése 300E, netto fizetés 150E. A 350E forintért ön kiváló és biztonságot nyújtó magas szintű állami juttatásokat élvez."
Ez egy kiváló ötlet, kedves okospatikus! Ha követőkre találna, és elterjedne, sokkal hamarabb megváltoznának a dolgok. (Az átláthatóság a demokrácia érvényesülésének legfontosabb alappillére). Végülis ez az újságírók dolga lenne - fogalmam nincs, miért hiánycikk a jó újságíró Magyarországon.
OFF
Attól is lehidalnának páran (hogy a hivatásodról is ejtsek egy pár szót) ha köztudottá válna, hogy a patikában a horribilis gyógyszerárakból milyen nevetségesen, milyen megalázóan kevés marad a gyógyszerésznél. Kedvenc tesztkérdésem pénzügyi szakembereknek, közgazdászoknak a cca. 690 000 Ft-os Glyvec. Senki nem hiszi el, hogy a bruttó ár 0,1%-a jelenti a "hasznot"... Ennek is közismertté kellene válnia.
Holnap beszélek a bérszámfejtőkkel és rátetetem a következő havi bérpapírokra a bruttó/ nettó stb összegek mellé mindenkire jutó személyi jellegű összest is.
Off
..védőruha (köpeny) (nálunk az a szakdolgozóknak), és a többi és a többi......
Ti is köpenyben dolgoztok, mint a hentesek...??? :))
Bocs, de nem bírtam ki...:DD
On.
Naszóval, aki eddig bejárt a munkahelyére és 10K forintos bérlete volt havonta, az bevitte a munkahelyére a bérletet és mondjuk kifizették neki egészen, vagy részben.
A munkahely fogta a bérletet, és elszámolta költségként, vagy egy részét (80%).
Lattam mar festett vorosbol is elfogadhato arnyalatot, de legyen inkabb mindenutt termeszetes voros. :) Viszont ez itt nem a husz vagy a velvet! Vissza az anyazashoz!
De tegyük hozzá a dolgozóknak adható természetbeni juttatások szja-ját (például ha szolgálati lakást adsz neki, vagy mobiltelefont, ahol még az ÁFA se jön vissza telese mértékben.) Aztán a kötelező szemüveg ha komputeren dolgozik, a kötelező munkaegészségügyi vizsgálat, a kötelező továbbképzések utazási szállás és költsége és egyéb költsége, a kötelező kamarai tagság, védőruha (köpeny) (nálunk az a szakdolgozóknak), és a többi és a többi......