aztán el gondolkodom azon, hogy nálunk még mindig ha valaki béteszi a lábát más házába / lakásába, pl. bérlőként, akkor ha úgy tarja úri kedve, akár évekig is ellakhat úgy hogy nem fizet. Persze először fizet, majd fizetget, végül semmit se fizet. Nem fizeti a kialkudott bérleti díjat, aztán a közműveket, a közös költséget. Ha ügyes leszereli a követelőket elsőnek, de a végtelenségig nem lehet. Tudja, hogy a helyzet nehezen változik, mert neki 'jogai' vannak.
Ebben ráerősítenek a jogifórum néhány munkátlan jogászai és néha a jogvédők is, akik nagy csínadrattával védik az ilyen senkiháziakat.
Elpotyázhatnak jó eseteben 2 - 3 millát is. Ok. a többség a 300 -500 ezernél felszívódik.
Azután ha meg valaki elnézi a fizetős utat és ráhajt akkor mindjárt 15 eft -tal kezdik a sarcot.
Csak azért hogy tudjátok ilyen a jog a lakásügyekben.
Nagyvonalakban az történt ,hogy a házunktól kb 6m-re eltörött egy főnyomócső,és eláztatta az udvart...
A ház belső falain jelentkeztek repedések, ami vélhetően attól van hogy nincs alatta vízszigetelés!
A vízügy biztosítója nem akar fizetni , mert elvileg az épület avult!(vályogház, szerintem az 50es évek előt épült), A lakás fel lett újítva, az alap jó, a tetőszerkezet könnyű, és nem válaszfalra terhelt... Tudom hogy ma már kell a vízszigetelés, (mivel a lakás B energiaosztályú) mert költöttünk a felújításra korszerűsítésre, és ezért kicsit rossz érzés hogy csak mert régi, de semmi baja, le kellene nyelni hogy elárasztották a házat!
Tudnátok segíteni hogy jogszabályi megkötés van e a válaszfalak vízszigetelését illetően,hogy mióta kötelező stb...?! [Lehet butaság,de per pillanat csak így látom esélyét h megfoghatom őket!!!]
Azért nem úgy van az, hogy nem érdemes ügynököt fizetni.
Ha az eladandó ingatlan a kínálótól távol van, akkor bizony elkél.
Viszont ha valaki az eladandó ingatlanban lakik akkor már megkérdőjelezhető. Vagy a bizalmatlannak is felesleges pénz kidobás. Találkoztam olyannal, hogy megyünk a mustrára és szabadkozik az ingatlanos, hogy még várni kell, mert a tulaj úton van. Volt úgy hogy 10 percet is várni kellett, sőt volt úgy hogy faképnél hagytam az ingatlanost.
N émelyek (mármint eladók ) úgy tesznek mintha a lányukat bocsátanák árúba - informálják a vevőt.
Akkor meg is válaszoltuk a kérdésedet. De mindenképpen tájékoztasd a lehetséges érdeklődőt a ház állapotáról: előbb utóbb minden házat fel fognak újítani.
Persze ez nyilván tükrözi az ár/érték arányt, a legtöbb vevő 5-ös állapotú ázba szeretne költözni, leetőleg óccsóért.
Csak a szokásos: az Eladók a Moszkvicsot Merci áron, a vevők viszont a Mercit Moszkvics áron szeretnék.
Sk. Nehéz, de nem lehetetlen, probáld meg a com.on, kreditelj, csinálj jó képeket és alaprajzot, igy is 5böl 4 ingatlanos lesz, aki felhiv, Ha egy hónapig semmi, akkor add ki 3-4nagy hálozatnak; arrafele a Dh, cdci, otp és talán starting a jó.
Az általad feltett kérdések jogosak és fontosak, de jelen ügyben nem relevánsak. Jelenleg egyedül a lakástakarék (betét+kamatok+állami támogatás) jövőbeli felhasználhatósága kérdés(es).
A vevő részletre fizet ? Ok, de mennyi ideig és mi a biztosíték ?
Én ha eladó lennék csak olyan részletbe mennék bele, hogy a 75 % egy összegben és a maradék egy éven belül. De hát kitalálták a hitel intézeteket, azok hiteleznek megfelelő garanciákkal.
A kérdésre az egyszerű és sommás válasz : ha az eladó bízik az ígéretekben, semmi akadálya.
Kedves fórumozók! Egy lakásvásárlásba, ahol a vevő részletekben fizet az eladónak, be lehet vonni lakástakarék-pénztárat? Tehát részletre vásárolja meg, csak lerendezik egymás között, nincs hitelintézet.
a mi társasházunkban hasonló a történet...bár annyival,hogy panelprogramot nyert a ház
most zajlik majd a szerződéskötés állambácsival, lakástakarékok megkötése...stb
itt egy lakásra eső önkököltség az kb 1,5millió Ft
itt sem mindenki szeretné, viszont a közgyűlés/lakógyűlés megszavazta
én örülök,hogy ebben nem kell már részt vennem,mert pont eladtuk a lakást...
itt is közös költségbe lesz beleépítve a többletköltség-és lehet 5-10 éves futamidőt,ill egyben kifizetést is választani...szóval sok a lehetőség
azért nem horrorisztikusan emelkedik meg a költség...mondjuk 8000 Ftról 14-16ezer arra a pár évre...de én azt gondolom,hogy maga a költségnövekedés más oldalon (pl fűtés...) komoly költségcsökkenéssel fog együtt járni
amúgy nálunk nem lakásfelújítás/hanem házfelújítás lesz (hőszigetelés,tetőszigetelés,kéménybélelés)
továbbá...nem kölcsönt vesznek fel a lakók-nem kerül jelzálog a lakásra, hanem lakástakarékkal kombinált kölcsön lesz
sajnos itt a mi házunkban is van jópár kőfej...szerencsére már csak 4 hétig lakunk itt ebben a "haladó szellemű" házban
Üdv. Azt kérdezem a szakértőktől, hogy 1 társasházi szövetkezet csinálhat e olyat,hogy 51%-os többségi szavazattal , kölcsönt vetet fel minden lakóval egy lakásfelújításra. Nem kevés összeget 10 éves futam időre.
A szövetkezet felveszi a pénzt, a havi törlesztőt pedig beleolvasztja a közös költségbe. Mondom, mi van ha én nem tudom ezt fizetni.Válasz, olyan nincs kötelező, olyan mint a közös költség.- hisz, a többség megszavazta(de nem mindenki).
emiatt ki is bukott mi az igazi gond,mi van a háttérben
nem mert foglalózni,mert még kéne eladniuk egy lakást,hogy biztosra meglegyen a pénz...ne kelljen hitelt felvenni...stb...stb...én baromi mosolygósan és kulturáltan vettem ezt tudomásul,mivel akarja a lakást-és vételi szándékát fenn tartja-csak halasztjuk az adásvételit...ellenben mélységesen felháborít,hogy eme nem apró dolgot nem közölték előre...komolyabban sem vettem volna a dolgot
vicc...2 olyan vevőnk lenne a lakásra,akinek még eladnivalója van...
10 % féléves várakozásra, azután vissza lép. Na ne ! Ez móka !
Gyakorlatilag semmit sem kockáztat.
Az a 10 % foglalónak jó pl. 3 - 5 hónapra, de nem előlegnek. Az ingatlan közvetítők gyakorlata, hogy kérnek úgynevezett vételi szándékot. Ez szokott lenni olyan 2- 5 %, de nem ám fél évre, hanem gyakorlatilag 1, néha másfél hónapra. Ha addig nincs kész a vevő, bukta a pénz.
Tőlem már 1 hét után kérték volna a nyilatkozatot/ szándékot, mondtam fiúk ez nem lóverseny.
De van úgy , hogy az ilyen versenyben alulmarad az ember.
Kérjél 3,5 % foglalót , az lenne kerekítve 300 eft., és árulod tovább a házat, ha van vevő bekalkulálod a dupla visszafizetést, ha lejár a félév tied a pénz. Aztán újabb foglaló !
Mondjad neki ,hogy akinek nincs pénze lakásvételre az, ne vegyen.
Speciel én se adtam foglalót (igaz egyről lemaradtam )
"a lakás vételárát előreláthatólag október elején tudná teljesen kiegyenlíteni" Nos akkor jelentkezzen újra.
Amúgy eléggé elméleti ez az előleg, mivel azt az egyszerű tényt se tudjuk hogy tulajdonképpen mennyi ?
Hány % a kialkudott vételárnak ? Be költözne e vagy sem és még sok minden homályos. ha tudható hogy mennyi az előleg talán folytathatjuk.
Az alapelvem : foglalót csak keveset, előleget bármennyit. Természetesen más az érdeke a vevőnek és más az eladónak. A kettőt kell valahogy összehozni. Fizethet egyébként előleget is mondjuk a vételár 60 -65 % a, de azért ki kell kötni hogy ebből a foglaló 30 % nagyjából úgy hogy ez az összeg fedezze a tényleges kielégítésig a bérleti díj dupláját.
Pl. 8 milla lakás, 6 millát fizetne előlegként 10 hónap múlva fizetné a megmaradt összeget, tehát 2 millát, arra a 10 hónapra a bérleti díj 10 x 60 eft azaz 600 eft Beleírjátok a szerződésbe hogy előleg 6 milla és ebből a foglaló 1,2 milla.
Ha meggondolja magát elviekben nem kell visszaadni ezt ez 1,2 millát.
De mi van ha nem megy el ??
Akkor 6 milláért adtad el a házat.
Halkan jegyzem meg, elég nehéz manapság az ingatlan értékesítés