Újabb csúcsot döntott a kormány: Az első háromnegyed évben az államháztartás hiánya 1,3 billió forint - Megtorpant a gazdaság lendülete - Index 2004. október 26., kedd 12:58 - Bár folytatódott a növekedés a magyar gazdaságban, annak lendülete mérséklődött az előző hónapokhoz képest - áll a KSH jelentésében. A legújabb adatok szerint egy év alatt jelentősen nőtt az államháztartás hiánya, kissé emelkedett a munkanélküliek száma, stagnáltak a reálkeresetek.
A magyar gazdaságban folytatódott a növekedés, lendülete azonban mérséklődött az előző hónapokhoz képest - állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal legújabb gyorsjelentésében. A külkereskedelmi mérleg hiánya több volt az egy évvel korábbinál. Ez egyszeri, részben módszertani tényezőkkel függött össze, a kivitelhez viszonyított relatív hiány pedig csökkent.
Hiány, bérek, infláció - A KSH megállapítja, hogy az államháztartás hiánya jelentősen nőtt. Az első háromnegyed évben az államháztartás hiánya 1,3 billió forintot tett ki, 475 milliárddal többet az egy évvel azelőttinél. Ezen belül a központi költségvetés deficitje 1 billió forint volt, 447 milliárddal több a tavalyinál.
Január-augusztusban a foglalkoztatottak száma 3,9 millió fő volt, lényegében ugyanannyi, mint egy évvel azelőtt. A munkanélküliségi ráta ebben az időszakban 5,9 százalék volt.
A reálkereset stagnált. Közelítő pontosságú becslések és számítások szerint az első félévben a nyugdíjak reálértéke nem változott, a gyermeknevelést segítő családi támogatások vásárlóereje 3-4 százalékkal, a természetbeni társadalmi juttatások volumene pedig több mint egy százalékkal nőtt.
Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak a tavalyinál nagyobb mértékben emelkedtek. Az első háromnegyed évben a fogyasztói árak átlagosan 7,0 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőttit. Az időszak utolsó hónapjában, szeptemberben az emelkedés üteme 6,6 százalékra mérséklődött.
De én még szabadlábon vagyok! Mert semmit sem csinálok, amit a nagyok. Bocs, mennem kell, valaki kopog. Vagyis dörömböl. Hoppá, betörte az ajtót. Hol a "Mehet"?
Hmmm... Ez érdekes... tartani otthon plakátot... itthon, ha megfeszülök se van ilyesmi... Legföljebb egy nagy becsben tartott tiszteltpéldány naptár Tubi montázsaival...
CSak azt mondottam, hogy az érdemli meg, hogy szívjon, mint a torkos borz, aki a szocikra szavaz. A többiek nem érdemlik meg és sajnálom őket, ha ez a szemét kormány el tudja érni a forint ócsítását...
nem volt valasztasom, csak ilyen tipusu hitelt adott nekem az a bank ami hajlando volt. nem vagyok nagy szocibarat, sosem voltam az. biztato szavaidat tan ezert is koszonom :(
Lendületben a Gyurcsák! Olyan hetykén áramlott a japán emberkék között, és úgy rángatózótt a pofája, hogy szerintem a japánok nemhogy autót, de kádzománcot sem vennének ettől a díszpintytől.
Hitelt viszont megint fognak adni, és a szokásos szocitempóban el is fog tűnni az utolsó jenig. Csak azt remélem, hogy a Gyurcsák is, egy cella mélyén. Pár haverral együtt.
mmormota: em egy nagy ötlet most a deviza alapú kölcsön,az biztos.
Szívás az, valóban, nem pedig egy nagy ötlet. :) De remélem is, hogy az, aki a szocikra szavaz és ilyen hitelt vett fel, az szívni is fog, mint a torkos borz. :D
Nem lehet minden problémát megoldani. Azok, akik azt hitték, mindenre tudják a választ, párszor építettek már totális diktatúrát különböző címszavak alatt, semmi jó se sült ki belőle.
Jelenleg egyik legkellemetlenebb problémának azt látom, hogy nagyon felértékelődött a tájékozatlan emberek véleménye. A választást meg kell nyerni. A legjobb szándékú embernek is meg kell nyerni, különben nem tehet semmit.
Nem az győz, aki jó dolgokat tervez vagy csinál, hanem az, akiről ezt gondolják az emberek. Ez nem esik egybe. Emiatt a primitív demagógia alapeszközzé vált a politikában. Ráadásul nem csak arról van szó, hogy demagóg módon beszélnek. Sokkal rosszabb, hogy az érdemi döntéseket is ahhoz igazítják, mit fog arról a tájékozatlan tömeg gondolni. Bármilyen jó lenne valami, nem fognak bele, ha attól tartanak, a tömeg nem értené meg. És ez fordítva is igaz, tudottan rossz, akár végzetes hosszú távú hatású intézkedéseket is meghoznak, ha az jól kommunikálható. Tipikusan ilyen a hitelfelvétel - nem fáj közvetlenül senkinek, viszont lehet belőle osztogatni. Azt meg mindenki érti.
Ez nem oldalfüggő. Primitív bunkó szinten habzó szájjal bunkóságokat hirdetnek mindkét oldalon, olyan álproblémákról megy a vita, amik tájékozatlan, hozzá nem értő emberek (szóval majdnem mindenki) előtt jól kommunikálhatóak. Kevés szóval, mert a hosszabb érvelés unalmas, senki se hallgatja végig. Nem tudom, hogyan lehet ebből kigyógyulni, de hát a társadalmi problémáknak pont az a fő jellemzője, hogy a kortársak semmit se látnak, mégis megoldódnak valahogy.
Valahogy nem tudok úgy gondolkodni erröl, hogy hát aki felvette megszivta.
Elöbb utóbb úgyis maga a probléma társadalmi szinten jelentkezik.
Pont ezt látom mint problémát ennek a vad állati alapú piacgazdasági törvényhajszolásnak, hogy nem tudom, hogy mi lesz abból ha mondjuk
200 000 embernek jó lesz 9 800 000 nek meg rossz, azért mert átverik.
Nem hiszem, hogy egy adott probléma ami egyrészt vagy érdektelen
a 200 000 embernek, söt lehet, hogy még jó is, határsadalmi szinten jelentkezik,
nem üt e vissza és tényleg szükség lesz lámpavasra, ahogy tanult kollegám lentebb irta.
Ez igaz a hiányra is.
itt úgy látom, hogy az eszméletlen hiány keletkezése semmi másra nem vezethetö vissza, mint a 200 000 ember kiszolgálására.
No persze nem ök kapták a pénzt ök nincsenek rászorulva, hanem olyan
intézkedésekre ment, amik azoknak a mentális és egyéb hangulatát biztositják, akik noha nem tartoznak a 200 000-be de ök azok akik szükséges és elégséges kellékei azon peremfeltételek megvalósulásának azáltal, hogy elfáradnak a szavazófülkébe, hogy a 200 000 vidáman röhögjön rajtuk.
Nem egy nagy ötlet most a deviza alapú kölcsön,az biztos. Mondogatták is ezt különböző illetékesek, de kevesen hallgatnak rájuk, mert csak az alacsony kamatot látják.
Egy kézben tartott leértékelés az egész gazdaságnak jól jönne, az nem vitás. Nem csak külföldie hanem bármilyen tulajdonosú magyar vállalatnak. Egyébként is fojtó hatású a magas TB és százféle adó, egy nagyon erős forint végképp beteszi az ajtót. A nem csak hazai piacra termelő vállalkozások költségeinek nagy része is Ft-ban jelentkezik (bérek, adók, bérleti díjak, energia, távközlés stb). Kénytelenek a drága Ft-ra váltani az exportbevételük egy részét, és ezt magas árfolyamon kell tenniük. Akár magyar, akár külföldi az a cég. Különbség legfeljebb annyi van, hogy az idetelepült külföldi könnyebben elmegy, mert kevesebb szubjektív szempont köti ide.
A kérdés inkább az, mit lehet kezdeni az államháztartás eszméletlen hiányával. Az, hogy különböző trükköket találnak ki, pl. az autópályák magántőkés, szerződéses megoldása, csak kozmetikai jellegűek. Választásoknál jól hangzik, ha ezek nélkül számítják a hiányt. De komoly befektető nem veszi be. Akát így, akár úgy, ha hiány van, kölcsönöket kell felvenni, és azt csak akkor lehet, ha van rá befektető. A jelenlegi magas kamat erre való, semmi másra. A magas hozam csökkenti az aggodalmat a magas kockázat ellenében. El se tudom képzelni egyelőre, hogyan akarja a kormány ezt megoldani.