A zen útja: közvetlenül felismerni önmagunk valódi természetét, ezáltal elérni a végső megvilágosodást.
A misztika útja: közvetlenül megismerni Istent és eggyé válni vele.
A cél ugyan az, a legfőbb boldogság és bölcsesség elérése.
A kérdés: Hogyan?
http://zen.gportal.hu
„most egy pékről beszélsz vagy egy szerzetesről?” - mi a különbség? A Nap is Süt, a pék is süt. Napról-Napra. „az ürességét a kultúrájából meríti??? ha én írtam volna ezt, újra próbálnám.” - Próbáljuk meg újra! „egyik sem ér semmit.” - nyilván semmit sem ér amit írok. Mivel én ostoba vagyok, nyilván a kövek is ostobák a Lánchídban. Nyilván Széchenyi is bolond volt. Nyilván aki nem volt bolond, az innen messze van.
"Hát ha az én véleményemet kérdeznéd, szerintem eleve abszurd hogy zen szerzetes hittérítő céllal jön Magyarországra. Viszont ha már itt van, nem fogja megbánni, és megkeresi útja célját." - most egy pékről beszélsz vagy egy szerzetesről?
"Nem, nem hiszem hogy idejön. Tévedés azt hinni, hogy ürességét nem a saját kultúrájából meríti. Ahol a lélek gyökereket eresztett." -az ürességét a kultúrájából meríti??? ha én írtam volna ezt, újra próbálnám.
"Amit az itteniek mondanának neki, többet érne mint az agyagkatonák válasza?" - :) egyik sem ér semmit.
még mindig rengeteg filozófia és kevés gyakorlat ,)
Hát ha az én véleményemet kérdeznéd, szerintem eleve abszurd hogy zen szerzetes hittérítő céllal jön Magyarországra. Viszont ha már itt van, nem fogja megbánni, és megkeresi útja célját.
Nem, nem hiszem hogy idejön. Tévedés azt hinni, hogy ürességét nem a saját kultúrájából meríti. Ahol a lélek gyökereket eresztett.
Amit az itteniek mondanának neki, többet érne mint az agyagkatonák válasza?
Mert ha igen, akkor nekünk már nem kell megválaszolnunk ezt a kérdést neked, hacsak nem vagy kíváncsi rá. De miért lennél? Számít az agyag katonák válasza? :)
Sehogy. Sokak között én sem tudom kicsoda. Engem a címszavak érdekelnek.
Rémes nagy dolog ez a zen, hogy igen nehezen folyik bele az agyakba itt Magyarföldön. (és merik rá mondani, hogy keleti világ van itt...hát igen, keleten is régóta nyugat van) keresek agyagkatonákat a híres agyaghadseregből. Biztos itt van több bábú is.
Hozzájuk beszélek. Saját színt keverni. Okoskodni nem fogok.
Az egyébként tényszerű, hogy itt nem a zenről van szó.
Pedig szükség lenne rá, hogy valahol valami arról szóljon.
Észrevettem a megelőző beszólásomban a gúnyt. Nem kellett volna gúnyosnak lennem. (hogy aztán még legyen három ember aki gúnyos) Azt azonban jól látom, hogy az időnek: a nyugalomnak, és a kitartásnak nagyobb szerepet kéne adni.