"Amíg az intézményekben emberek dolgoznak és nem robotok, addig nincs mit tenni. :-)"
Annyi megtehető, hogy az emberi hibát amennyire lehet, csökkentsük, illetve, hogy a hibát minél hatékonyabban és gyorsabban feltárjuk. Ezekre lenne eszköz a demokratikus csatornák kiépítése, amit egy előző hozzászólásomban felvetettem, de amire ható akaratok (pláne cselekvések) még csak körvonalazódni sem látszanak.
"Na, erre kell a kb 45 év."
Bizonyára hosszú az a folyamat, ameddig normális irányba beállunk, de ha még a váltót sem akarjuk átállítani, akkor nem 45 év múlva érünk el a kivánt állapotba, hanem sohasem.
Amíg az intézményekben emberek dolgoznak és nem robotok, addig nincs mit tenni. :-)
És hogy évtizedekre van szükség, arra a leg1szerűbb szemléltetőeszköz: Úlj le vhol egy sétálóutcán 1 padra Mo-n és külföldön. Figyeld meg az embereket. Itthon az emberek 90%a lefelé néz, hacsak nem épp beszél vkivel, nehogy másnak a szemébe kelljen nézni. Külföldön az emberek előre néznek, nem félnek a szemedbe nézni, mintha ezzel is jeleznék: nincs bennük sunyiság. Amikor 89/90ben a szüleim beszálltak a buliba, úgy gondolták, nekem meg a húgomnak jó és szabad világa lesz. Én most a saját leendő gyerekeimnek remélem ugyanezt, talán már nem alaptalanul. Ugyanis abban az üres koporsóban nem csak az OVék "elkövetkező tizenvalahány éve" volt benne, hanem az én és a generációm jövője is. Még a gyerekem is az Eocén-programra meg kitudja milyen baromságokra felvett hiteleket fogja fizetni. Ez a helyzet.
És még vmi a lelki beidegződésekről: Bécsben természetes, h segítünk az ifjú anyáknak fel- / levinni a babakocsit a lépcsőn. (Itthon szinte csak nekem az.) Nyugaton természetes, h mi, fiatalok átadjuk a helyet az idősebbeknek. (Itthon meglepő - és jó esetben a többi fiatal nem találja mulatságosnak.) Portugáliában természetes, h egy férfi átadja a helyét 1 nőnek, akkor is, ha a nő épphogycsak 18 a ffi meg 60 fölötti. (Itthon nekem kell rászólni a 20éves fiúkra, h adják át a helyet a 60fölötti, láthatóan bedagadt lábú néninek.) Na, erre kell a kb 45 év.
Sztem meg az a gond, ha az "emberi tényezővel" gond lehet (lásd például Paks esetét): pont azért kell a demokratikus intézményrendszert felállítani, hogy az "emberi tényező" ne tudjon túlnőni sem saját magán, sem az állampolgárok akaratán.
Nem, az intézményrendszerrel szvsz nincs nagy gond. A gond a személyi háttér, az "emberi tényező". De 1 diktatúra után, mire a fejekben is lezajlanak a változások, hosszú idő. Azt mondják, a pol. változáshoz 6 hónap kell, a gazdaságihoz 6 év, a lelki-szellemi átalakuláshoz 60 év. Szóval fel a fejjel, már csak 45 :-)
Ennek ellenére - vagy éppen ezért - a demokráciának sztem nincs alternatívája. Csak az a baj, hogy nálunk - remélem egyelőre - féloldalasan éljük meg a demokráciát: elszenvedjük hátrányait - pl. amire Te is utaltál - de nem élvezzük annak előnyeit, mert a demokratikus intézmények nincsenek nálunk kiépítve.
Tekintve, h a demokrácia olyan intézmény, ahol 9 Nobel-díjast leszavazhat 10 betanított munkás, nem. Persze az elitizmus se a legjobb megoldás, azt az egyensúlyt kell megtalálni, ahol a legtöbb ember bevonásával lehet dönteni a miniszerelnök személyéről a szakmai szempontokat leginkább figyelembe véve. Idegbaj tudok pl. kapni, ha a min.eln. az anyanyelvén se tud beszélni vagy ha megválasztott nagyságaink otthonkában mennek sajt.tájékoztatni. Kormányválságról.
Ha jól tudom, az USAban elekciós választások vannak. Megválasztják az elektorokat, és akkor majd ők szavaznak az elnökről. Persze elég világosan lehet tudni, h ki melyik elnökjelöltre teszi majd a voksát...
Dönteni csak egy ember tud-mi lenne,ha a szívsebészt százan körülállnák,és demokratikusan operálna.Vagy egy tanár érdemjegyébe százan akarnának beleszólni.Vagy egy kőműves helyett száz épitene házat/amire,sajnos,majdnem példa is van/?
Sajnos,igy működik a képviseleti demokrácia-én megválasztom Kovács Jóskát,s a végén nyolc,vagy egy ember dönt a sorsomról.De képzeld el,ha százan döntenének?
A dolog minőségéhez mennyit tesz hozzá, hogy csak Izraelben van ilyen? (Egyébként tévedsz, az USÁ-ban - tartalmát tekintve - is közvetlen elnökválasztás van, de egy másik topikban e tárgyban lefolytatott vitát hagyjuk itt ki)