Két definícó:
- Nagyarcúság: Pl. ha kijelentem, hogy ezzel a topikkal új tudományágat alapítok... (lásd
még a témában Gálvölgyi, Havas, Friderikusz és a többi "megasztár" életét és megnyilvánulásait)
- Határveszteség: a tudomány még nem ismeri, és én is csak azért adtam ezt az elnevezést, hogy
teóriám jobban hangozzék:-))
Ennyi tudományosság után a lényeg: e teória alaptézise az, hogy a nagyarcúság társadalmi
méretekben okoz hátrányt, aminek visszaszorításával társadalmi szintű előnyre tehetünk szert.
"Szaúd-Arábia visszahívta nagykövetét Magyarországról Gyurcsány Ferenc kijelentése miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. Emlékezetes, a miniszterelnök az MSZP születésnapi ünnepségén azt mondta, „nagyon-nagyon sok terrorista” volt a szaúdi futballválogatottban, a magyar labdarúgók pedig „halált megvető bátorsággal” játszottak ellenük. Szili Katalin ma utazott volna Szaúd-Arábiába, ám az utolsó pillanatban ezt az utat lemondták."
Gyurcsány még a fasorban sem volt, mikor elméletem alapjait leraktam. Most, a ténykedését, annak hatásait megfigyelve lehet igazán az elmélet empírikus részét kidolgozni.
Kissé szimplifikálni látszod a problémafelvetésemet, de köszönöm kérdésed:
Az elméletem abból a tapasztaltból indul ki, hogy vezetői pozíciókban a nagyarcúak (a másoknál mindig mindent jobban tudók, az adott szakterületükön meg pláne) túl vannak reprezentálva. Mitől van ez? A sejtésem az, hogy pont ez a tulajdonságuk segít nekik a vezetővé válásban. Tehát (hogy összefoglaljam a két, kiinduló tételt) attól lesznek vezetővé az emberek, hogy ők maguk azt gondolják, hogy ők maguk a legalkmasabbak a vezető szerepére. Az emberi természet azonbó gyarló (szintén saját tapasztalat, de kisértetiesen egybevág más, nálam autenkisabb forrásokkal is) és nem képes objektíven szemlélni saját szubjektumát (lásd pl. a baromirondanők barázdabillegetését és más hasonló, igazán komikus életképeket). Ennélfogva azt sem tudja megitélni, hogy valóban ő saját maga alkalmas-e leginkább egy csoport, közösség (párt, osztály, ország stb.) vezetésére. Még ennél fogvább a nagyarcúak sok esetben téves szerepértékelésen alapuló nyomulása károkat szül ahhoz képest, mintha az emberek nem saját maguk kiválasztásával, hanem az adott közösség közösségen belüli kiválasztásával jutnának vezető szerephez.
és ki nagyarcú, pl.????? Gondolom csak politikus lehet, aki egyben határveszteséget is okoz nagyarcúságával!!!:)))) Mrg merem kockáztatni, hogy a balosoknak pl. Orbán, nekünk, jobbosoknak pl. HKovács:DDDDDD Erre megy ki a tudományos kutatás, nemdebár?????:))))
- Nagyarcúság: Pl. ha kijelentem, hogy ezzel a topikkal új tudományágat alapítok... (lásd még a témában Gálvölgyi, Havas, Friderikusz és a többi "megasztár" életét és megnyilvánulásait)
- Határveszteség: a tudomány még nem ismeri, és én is csak azért adtam ezt az elnevezést, hogy teóriám jobban hangozzék:-))
Ennyi tudományosság után a lényeg: e teória alaptézise az, hogy a nagyarcúság társadalmi méretekben okoz hátrányt, aminek visszaszorításával társadalmi szintű előnyre tehetünk szert.