Keresés

Részletes keresés

szilvatövis Creative Commons License 2025.02.04 0 0 4377

Éjszaka sütötte a drágám... fele teljes kiőrlésű, másik fele finom- és kenyérliszt + egy teáskanál búzasikér.

Vigyázat már a kóstolás is tartós függőséget okozhat! :-)

Irbisz Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4376

mivel bevált, a "Nagyi titka" liszteket használom, de se a BL80-as fehér búzakenyérliszten, se a Graham-liszten, se s teljeskiörlésű rozslisztes zacskón nincs ilyen jelölés, a tetején ilyen kódsor van például ezen a 3 terméken:

- fehér búzakenyérliszten: 30.09.2025/K/30/12:02/1

- Graham-liszt: 10.02.2025/K/14/17:53/1

- a (megtalált régi, de jó) rozsliszten pedig: 01.03.2023/K/02/14:41/1

 

Ezek egységesen vannak jelölve, de nincs rajta az A-C minősítés. A K szerintem a malom, Komárom lehet.

 

Viszont az  új rozsliszten (ami miatt ide írtam), mert elég más mint a korábbi, teljesen eltérő a kódsor: 12.08.25 3B  12:43

A 3B rejtély, amit linkeltél lisztminősítés, ott nincs ilyen osztály.

Előzmény: Popenka (4375)
Popenka Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4375

"...valamilyen külföldi lisztosztályozási rendszer,"

 

Nagyon magyar rendszer, amiből valóban nemzetközi lett: pedig te is olvastad a linket

Ezt rögtön a malmokban, forgalomba hozatal előtt elvégzik, ha jól sejtem.

 

"A Valorigráf készülék megalkotása Hankóczy Jenő mezőgazdasági kutató nevéhez fűződik. Ennek a találmánynak köszönhető, hogy a búzatészta mechanikai vizsgálata műszeresen mérhetővé vált. A Hankóczy-féle búza- és lisztminősítési osztályozást a gabonatermesztők és felhasználók már a múlt század közepén világszerte elfogadták, és a nemzetközi gabonakereskedelemben ma is ennek alapján történik az egyes búza-tételek értékelése."

 

;)

 

Abban viszont igazad lehet, hogy a búza termékekre vonatkozhat, ennek még utána kell nézni.

Előzmény: Irbisz (4369)
szilvatövis Creative Commons License 2025.01.22 0 1 4374

Köszönöm! Ott nem néztem. Ez így elég infó a tájékozódáshoz, majd figyelni fogom.

Előzmény: Popenka (4373)
Popenka Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4373

A lisztes zacskó tetején találod.

Ahol nyitod. A dátum után. Általában, közönséges bolti forgalmazású liszteknél, Coop, Spar, ... pontozott betűkkel nyomtatva. Általában ott a malom betűjele, a dátum, és ennek a lisztminőség vizsgálatnak az eredménye.

Kipakolhatom a spájzot és fényképezhetem a liszteket, de talán eltekinthetünk ettől.

Most van itt a kezem ügyében felbontva 1 zacskó finomliszt (BL 55) és 1 zacskó búzadara.

Mindkettő csomagon A1 minőségjelzés van. Lehetne más, de én direkt utazom az A1-re.

Tehát semmiképpen nem jelent az A-C minősítés szemcseméretet.

Persze, hogy ipari. Elolvastad a linket, amit először küldtem? Megértetted?

Nem tudom milyen forrás kellene még?

 

Covid idején, limitált liszt vásárlási időszak alatt szinte csak C1-et lehetett kapni. Errefelé. Vagy C2-őt.

Én sütök kenyeret. Van, hogy kenyérsütő gépben, de van hogy a géppel csak dagasztok, majd kiformázom, és sütőben sütöm, előforrósított pizzakövön, ami egyszerű samott tégla persze.

 

Az a tapasztalatom, hogy a receptem A és B lisztekkel szépen működik, dolgozik az anyag, a C problémás, néha teljesen kuka. Persze a kenyérsütés sok összetevős dolog.

Mivel a kérdező a liszt minőségére gyanakszik, ...

És igen, a liszt romolhat állás közben. Hiszen a lényege a fehérje, a kenyér szerkezetének megadója, ami romlik.

?

Előzmény: szilvatövis (4370)
Irbisz Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4372

Ez érthető, tudom, hogy a lisztminőség sem állandó, de ha több mint 2 évig (azaz feltehető nem egy aratás lisztjét használtam) használt liszt minősége durván változik, az érdekes. 

 

Előzmény: szilvatövis (4371)
szilvatövis Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4371

Sokféle lisztet próbáltam már, tapasztalatom szerint mindegyiknél változik a minőség, elég szélsőséges határok között....

Van amelyik kenyérsütő gép érzékenyebb rá, van amelyiknél nem annyira számít.

Előzmény: Irbisz (4364)
szilvatövis Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4370

Igazad lehet. Én azonban nem találtam zacsin A-C, csak a BL-xx jelöléseket.

Az A1-C2 ipari minőségi besorolás.

Zacsin viszont találtam ilyen Cx besorolást:

Szóval ha van további forrásinfó akkor örülnék....

Előzmény: Popenka (4367)
Irbisz Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4369

ez nem biztos hogy rossz, csak szerintem valamilyen külföldi lisztosztályozási rendszer, ami itthon nem jó semmire.

Előzmény: Popenka (4367)
Irbisz Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4368

Ez teljes kiörlésű rozsliszt (RTKL), nem búzaliszt, erre is érvényes ez az osztályozás?

Mert nincs rajta ilyen jel (csak az RTKL), és az általad linkelt oldalon másutt megtaláltam a lisztfajtáknál https://szupermenta.hu/lisztfajtak-liszttipusok/, de a rozslisztre nem ad meg ilyen A1-C2 minősítést és a termék honlapján se ír erről: https://www.nagyititka.hu/termekek/nagyi-titka-teljes-kiorlesu-rozsliszt/.

Szóval kösz szépen a segítséget, de nem lettem előrébb. Esetleg írok nekik, mit változtattak, hogy ennyit romlott (javult??) a minőség. 

Aztán ha válaszolnak, akkor azt vagy elhiszem, vagy nem :)

Előzmény: Popenka (4365)
Popenka Creative Commons License 2025.01.22 0 0 4367

biztos, hogy nem erről van szó

le kellene szokni már erről a mesterkélt intelligenciáról, mielőtt nagyon belejövünk

többet hazudik, mint a wiki

szerintem

Előzmény: szilvatövis (4366)
szilvatövis Creative Commons License 2025.01.21 0 0 4366

Majdnem kidobtam a C2-es kenyérlisztemet, szerencsére előtte keresgéltem a neten.

Nem találtam érdemi infót, de a ChatGPT ezt írja:

1. C1 (finom liszt)

Ez a lisztfajta a legfinomabb, és leginkább fehér pékáruk, például fehér kenyér készítésére alkalmas. Alacsonyabb hamu- és magasabb fehérjetartalommal rendelkezik.

2. C2 (finomabb liszt)

A közepes finomságú liszt, amely valamivel durvább őrlésű, mint a C1. Leginkább olyan pékáru készítésére használják, amely nem igényel annyira finom lisztet, például péksüteményekhez.

3. C3 (félfinom liszt)

Ez a kategória a közepesen finom lisztet jelöli, amely már egy durvább szemcsemérettel rendelkezik. Alkalmas különböző házi és ipari pékáruhoz, de nem olyan tiszta, mint a C1 vagy C2.

4. C4 (durvább liszt)

A durvább őrlésű liszt, amely több rostot és egyéb szennyeződéseket is tartalmazhat. Alkalmas például rozskenyér vagy bizonyos egyéb, durvább állagú termékek készítésére.

5. C5 (rozsliszt)

Ez a kategória kifejezetten a rozsos vagy rozskenyérhez használt lisztet jelöli. A fehérjétartalma és a rosttartalma különbözik a búzalisztétől.

6. C6 (teljes őrlésű liszt)

A teljes őrlésű liszt a legdurvább kategória, amelyet a legkevesebb finomítási eljárásnak vetettek alá, így a legtöbb rostot és tápanyagot tartalmazza.

7. C7 (ipari célú liszt)

Ez a kategória olyan ipari célokra használt lisztet jelöl, amely nem közvetlenül fogyasztásra szánt, hanem például takarmányozási célokra, vagy más ipari felhasználásra.

Előzmény: Popenka (4365)
Popenka Creative Commons License 2025.01.21 0 0 4365

Figyeld a zacskót.

Van rajta egy jelzés.

A1-től C2-ig. Közte B-vel. :)

Ha A1-et találsz bármilyen gyártó bármelyik termékéből, vásárolj be.

B még jó lehet.

A C2-t add a tyúkoknak, C1-ben tudsz még rántott húst panírozni, kenyeret ne süssél. :)

 

A jelzés független a gabona fajtájától és a szemcsemérettől. (grízen is van)

 

https://szupermenta.hu/a-lisztek-minoseg-ellenorzo-vizsgalatai/

 

És persze el kell hinni, hogy az van benne, amit ráírtak... :)))

Előzmény: Irbisz (4364)
Irbisz Creative Commons License 2025.01.21 0 0 4364

kb. 3 hónapja azt tapasztaltam, a megszokott jórészt teljeskiörlésű rozslisztből készült kenyér nem lett az igazi, nem bírta teljesen átkeverni a lisztkeveréket.

A gép hibájáéra gyanakodtam, mert semmit nem változtattam, és mivel csak  a teteje lett rücskös, úgy voltunk vele, hát nem szép, ez a része kemény is, de belül jó, az  a lényeg.

Viszont a géphiba mint teória megdőlt, mert a karácsony előtt a nagytakarításnál előkerült 6 kiló rozsliszt, amit jó 2,5 éve pakoltam el és a szavatossága ugyan kb. 1,5 éve lejárt, de szárz heyen tároltuk, semmi baja nem volt és kipróbáltam --> és újra olyan kenyér sikerült, mint előtte mindig.

Visszaváltottam a mostani lisztre, ugyanaz a nem tetsző, nem igazi lett az eredmény.

Márka, típus ugyanaz. Mi lehet a baj a mostani liszttel? mert hogy van némi különbség a lsiztben az évek között, az még rendben van. De ekkora már nem, és az elmúlt 3 év lisztje tűnik a megfelelőnek, ilyen kenyeret vár az ember - mi lehet magyarázat? az idei nem rozsliszt? vagy félig az, de keverik más gabonafélével? nem készítik elő, őrlik megfelelően?

Reklamáljon az ember a forgalmazónál? 

Vili a veréb Creative Commons License 2025.01.21 0 0 4363

Sziasztok!

 

Már többféle márkájú gépem volt (jelenleg Gorenje van), de mindegyikre jellemző volt, hogy az üst keverőlapát tengely egy-másfél év alatt beszorult. Először kissé nehezebben jár, akármilyen gyorsan megtisztítom az üstöt a sütés után.. Sajnos az eredeti üst igen drága lett, a Gorenjéhez pl. 17 800 Ft-ba került (+szállítás) Hogyan lehetne valamivel megnövelni az üst élettartamát?

Előre is köszönöm a segítséget!

 

.

lahuba Creative Commons License 2024.11.12 0 0 4362

Mi is rákaptunk évekkel ezelőtt az otthoni sütésre.

De őszintén szólva nem voltam elégedett a sütőgépekből kikerülő szögletes kenyerekkel, amelyek négy oldala közül három falak közé szorítva sül meg.

Én elég konzervatív vagyok kenyér téren, számomra a guszta vekni a hagyományos, kemencében sült alak, amely kérgének nagy része szabad térben sül szép ropogós barna-pirosra.

Így áttértünk arra, hogy a tésztát a gép kikeveri, megkeleszti, aztán kiöntjük, megformázzuk egy hosszúkás cseréptálban, és megy a sütőbe.

Imádom ezt a ropogós megsült kenyérhéjat, ami a gépben sütve nem alakul ki.

De az előkészítő fázist a gép csinálja...

szilvatövis Creative Commons License 2024.11.07 0 0 4361

Így van. Én nem használok porélesztőt, ezért választottam a középső modellt.

Megtaláltam a "korpáskenyér" programot, a következő kenyérrel én is kipróbálom. :-)

Előzmény: _Szabolcs (4360)
_Szabolcs Creative Commons License 2024.11.07 0 0 4360

Most nézem, ennek a típusnak nincs porélesztő adagolója, csak ilyen aszalvány belepottyantója?

Előzmény: szilvatövis (4357)
_Szabolcs Creative Commons License 2024.11.07 0 0 4359

Aaazz igen! :)

Én mióta Pana van otthon, nem használtam sima élesztőt, csak beszórom az adagolóba, többi a gép programjára van bízva. Mondjuk nekem könnyű, nem értek a kelttészta sütéshez... :D

Előzmény: szilvatövis (4358)
szilvatövis Creative Commons License 2024.11.06 0 0 4358

Kis turpisságot én is belevittem. Élesztőt csak harmadannyit teszek alulra, 5 g friss élesztő a 400 g-os adaghoz, de egy kevés liszttel összemorzsolom és egy kis vizet is löttyintek rá, hagy dolgozzon a pihenőidő alatt. 

A többit a recept szerinti sorrendben adom hozzá, liszt, egyéb hozzávalók, víz....

 

Előzmény: _Szabolcs (4356)
szilvatövis Creative Commons License 2024.11.05 0 0 4357

Csak egy SD-R2530.

Nem hittem volna, hogy ekkora különbség lesz a korábbi gépekhez képest. Azt sem hittem volna, hogy valaha örülni fogok amiért a Moulinex elfüstölt. 

Olyan panettonet sütöttem, hogy csodájára járt a család.

Előzmény: _Szabolcs (4356)
_Szabolcs Creative Commons License 2024.11.05 0 0 4356

Grat az új géphez! Az Euronix-os Croustina? Arra én is majdnem rámentem :)

Közben én is fejlődtem, tizenegynéhány év után rájöttem, hogy van "Korpás kenyér" program a gépen, ami gondolom a teljes kiörlésű lisztes akart lenni, csak így fordították. Így 4 helyett 5 óra a program, de mindig tökéletes a kenyerem :)

 

Előzmény: szilvatövis (4355)
szilvatövis Creative Commons License 2024.10.01 0 0 4355

Közben tönkrement a Moulinex, kedveltem... úgyhogy átigazoltam Panára, éppen akciósan hirdették, nem tudtam ellenállni.

Első kenyér sütés után: más világ... még az illata is más a kenyérnek.

szilvatövis Creative Commons License 2024.08.14 0 0 4354

Könnyen lehet.

Kiderül, ha alulvizes módszerrel használod. Úgy nem tud lekeményedni.

Mindegyik gép amit eddig használtam alulra kéri a vizet...

Előzmény: _Szabolcs (4353)
_Szabolcs Creative Commons License 2024.08.14 0 0 4353

Közben megfordítottam a sorrendet egy új sütésnél, az a kenyér is rendben volt. Kezdek megnyugodni, hogy nem kell új gépet vennem :D

Most azon elmélkedem, hogy talán az lehet a ludas, hogy időzített indítással mentek általában a sütéseim. 6-7 órás késleltetett indítással, és a liszt most ezt kevésbé tolerálta, jobban összeállt, ezért nem tudta felszedni az egészet a lapát. Vagy nem...

Előzmény: szilvatövis (4352)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.10 0 0 4352

Szép... ránézésre jó a víztartalom....

Előzmény: _Szabolcs (4351)
_Szabolcs Creative Commons License 2024.08.10 0 0 4351

Hát, hogy mennyire volt kemény azt meg nem mondom, most először néztem dagasztás közben. Viszont felszedte az összes lisztet, nem maradt az alján semmi!

Az alját külön nem fotóztam, de ilyen lett:

 

 

 

Előzmény: szilvatövis (4350)
szilvatövis Creative Commons License 2024.08.10 0 0 4350

Ez így volt jó. :-)

Láttad milyen alapműködésben.

Mennyire volt kemény a tészta amikor már nagyjából mindet fölszedte? Az aljáról teljesen felnyalta, vagy hagyott lent egy kis csíkot?

Előzmény: _Szabolcs (4349)
_Szabolcs Creative Commons License 2024.08.10 0 0 4349

No, kicsit sűrű volt a múlt hét, ma sikerült kenyeret sütnöm. A kapott jótanácsoknak sajnos csak a felét alkalmaztam: néztem a dagasztás elejét. A "világ rendjének megfordításást" meg nemes egyszerűséggel elfelejtettem. :(

Tapasztalat: tényleg a nagyon sokadik fordulatra sikerül felszednie a sarkokban lévő lisztet a gépnek. De azért sikerül. Gondolom itt történik valami amikor baj van: vagy a liszt sűrűbb, vagy a folyadék kevesebb, vagy a lapát nem ült teljesen a tengely aljára vagy nem tudom...

Viszont a mai kenyér szuper lett, olyan, mint amilyet a "balesetek" előtt megszoktunk.

Legközelebb ha nem időzítetten indítom, és a gép mellett vagyok a dagasztás időszakában istenbizony először a vizet rakom bele :)

Előzmény: szilvatövis (4348)
szilvatövis Creative Commons License 2024.07.31 0 0 4348

Sok szerencsét, bízom benne, hogy sikerül.

Előzmény: _Szabolcs (4347)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!