mivel bevált, a "Nagyi titka" liszteket használom, de se a BL80-as fehér búzakenyérliszten, se a Graham-liszten, se s teljeskiörlésű rozslisztes zacskón nincs ilyen jelölés, a tetején ilyen kódsor van például ezen a 3 terméken:
- fehér búzakenyérliszten: 30.09.2025/K/30/12:02/1
- Graham-liszt: 10.02.2025/K/14/17:53/1
- a (megtalált régi, de jó) rozsliszten pedig: 01.03.2023/K/02/14:41/1
Ezek egységesen vannak jelölve, de nincs rajta az A-C minősítés. A K szerintem a malom, Komárom lehet.
Viszont az új rozsliszten (ami miatt ide írtam), mert elég más mint a korábbi, teljesen eltérő a kódsor: 12.08.25 3B 12:43
A 3B rejtély, amit linkeltél lisztminősítés, ott nincs ilyen osztály.
"...valamilyen külföldi lisztosztályozási rendszer,"
Nagyon magyar rendszer, amiből valóban nemzetközi lett: pedig te is olvastad a linket
Ezt rögtön a malmokban, forgalomba hozatal előtt elvégzik, ha jól sejtem.
"A Valorigráf készülék megalkotása Hankóczy Jenő mezőgazdasági kutató nevéhez fűződik. Ennek a találmánynak köszönhető, hogy a búzatészta mechanikai vizsgálata műszeresen mérhetővé vált. A Hankóczy-féle búza- és lisztminősítési osztályozást a gabonatermesztők és felhasználók már a múlt század közepén világszerte elfogadták, és a nemzetközi gabonakereskedelemben ma is ennek alapján történik az egyes búza-tételek értékelése."
;)
Abban viszont igazad lehet, hogy a búza termékekre vonatkozhat, ennek még utána kell nézni.
Ahol nyitod. A dátum után. Általában, közönséges bolti forgalmazású liszteknél, Coop, Spar, ... pontozott betűkkel nyomtatva. Általában ott a malom betűjele, a dátum, és ennek a lisztminőség vizsgálatnak az eredménye.
Kipakolhatom a spájzot és fényképezhetem a liszteket, de talán eltekinthetünk ettől.
Most van itt a kezem ügyében felbontva 1 zacskó finomliszt (BL 55) és 1 zacskó búzadara.
Mindkettő csomagon A1 minőségjelzés van. Lehetne más, de én direkt utazom az A1-re.
Tehát semmiképpen nem jelent az A-C minősítés szemcseméretet.
Persze, hogy ipari. Elolvastad a linket, amit először küldtem? Megértetted?
Nem tudom milyen forrás kellene még?
Covid idején, limitált liszt vásárlási időszak alatt szinte csak C1-et lehetett kapni. Errefelé. Vagy C2-őt.
Én sütök kenyeret. Van, hogy kenyérsütő gépben, de van hogy a géppel csak dagasztok, majd kiformázom, és sütőben sütöm, előforrósított pizzakövön, ami egyszerű samott tégla persze.
Az a tapasztalatom, hogy a receptem A és B lisztekkel szépen működik, dolgozik az anyag, a C problémás, néha teljesen kuka. Persze a kenyérsütés sok összetevős dolog.
Mivel a kérdező a liszt minőségére gyanakszik, ...
És igen, a liszt romolhat állás közben. Hiszen a lényege a fehérje, a kenyér szerkezetének megadója, ami romlik.
Ez érthető, tudom, hogy a lisztminőség sem állandó, de ha több mint 2 évig (azaz feltehető nem egy aratás lisztjét használtam) használt liszt minősége durván változik, az érdekes.
Majdnem kidobtam a C2-es kenyérlisztemet, szerencsére előtte keresgéltem a neten.
Nem találtam érdemi infót, de a ChatGPT ezt írja:
1. C1 (finom liszt)
Ez a lisztfajta a legfinomabb, és leginkább fehér pékáruk, például fehér kenyér készítésére alkalmas. Alacsonyabb hamu- és magasabb fehérjetartalommal rendelkezik.
2. C2 (finomabb liszt)
A közepes finomságú liszt, amely valamivel durvább őrlésű, mint a C1. Leginkább olyan pékáru készítésére használják, amely nem igényel annyira finom lisztet, például péksüteményekhez.
3. C3 (félfinom liszt)
Ez a kategória a közepesen finom lisztet jelöli, amely már egy durvább szemcsemérettel rendelkezik. Alkalmas különböző házi és ipari pékáruhoz, de nem olyan tiszta, mint a C1 vagy C2.
4. C4 (durvább liszt)
A durvább őrlésű liszt, amely több rostot és egyéb szennyeződéseket is tartalmazhat. Alkalmas például rozskenyér vagy bizonyos egyéb, durvább állagú termékek készítésére.
5. C5 (rozsliszt)
Ez a kategória kifejezetten a rozsos vagy rozskenyérhez használt lisztet jelöli. A fehérjétartalma és a rosttartalma különbözik a búzalisztétől.
6. C6 (teljes őrlésű liszt)
A teljes őrlésű liszt a legdurvább kategória, amelyet a legkevesebb finomítási eljárásnak vetettek alá, így a legtöbb rostot és tápanyagot tartalmazza.
7. C7 (ipari célú liszt)
Ez a kategória olyan ipari célokra használt lisztet jelöl, amely nem közvetlenül fogyasztásra szánt, hanem például takarmányozási célokra, vagy más ipari felhasználásra.
kb. 3 hónapja azt tapasztaltam, a megszokott jórészt teljeskiörlésű rozslisztből készült kenyér nem lett az igazi, nem bírta teljesen átkeverni a lisztkeveréket.
A gép hibájáéra gyanakodtam, mert semmit nem változtattam, és mivel csak a teteje lett rücskös, úgy voltunk vele, hát nem szép, ez a része kemény is, de belül jó, az a lényeg.
Viszont a géphiba mint teória megdőlt, mert a karácsony előtt a nagytakarításnál előkerült 6 kiló rozsliszt, amit jó 2,5 éve pakoltam el és a szavatossága ugyan kb. 1,5 éve lejárt, de szárz heyen tároltuk, semmi baja nem volt és kipróbáltam --> és újra olyan kenyér sikerült, mint előtte mindig.
Visszaváltottam a mostani lisztre, ugyanaz a nem tetsző, nem igazi lett az eredmény.
Márka, típus ugyanaz. Mi lehet a baj a mostani liszttel? mert hogy van némi különbség a lsiztben az évek között, az még rendben van. De ekkora már nem, és az elmúlt 3 év lisztje tűnik a megfelelőnek, ilyen kenyeret vár az ember - mi lehet magyarázat? az idei nem rozsliszt? vagy félig az, de keverik más gabonafélével? nem készítik elő, őrlik megfelelően?
Már többféle márkájú gépem volt (jelenleg Gorenje van), de mindegyikre jellemző volt, hogy az üst keverőlapát tengely egy-másfél év alatt beszorult. Először kissé nehezebben jár, akármilyen gyorsan megtisztítom az üstöt a sütés után.. Sajnos az eredeti üst igen drága lett, a Gorenjéhez pl. 17 800 Ft-ba került (+szállítás) Hogyan lehetne valamivel megnövelni az üst élettartamát?
Mi is rákaptunk évekkel ezelőtt az otthoni sütésre.
De őszintén szólva nem voltam elégedett a sütőgépekből kikerülő szögletes kenyerekkel, amelyek négy oldala közül három falak közé szorítva sül meg.
Én elég konzervatív vagyok kenyér téren, számomra a guszta vekni a hagyományos, kemencében sült alak, amely kérgének nagy része szabad térben sül szép ropogós barna-pirosra.
Így áttértünk arra, hogy a tésztát a gép kikeveri, megkeleszti, aztán kiöntjük, megformázzuk egy hosszúkás cseréptálban, és megy a sütőbe.
Imádom ezt a ropogós megsült kenyérhéjat, ami a gépben sütve nem alakul ki.
Én mióta Pana van otthon, nem használtam sima élesztőt, csak beszórom az adagolóba, többi a gép programjára van bízva. Mondjuk nekem könnyű, nem értek a kelttészta sütéshez... :D
Kis turpisságot én is belevittem. Élesztőt csak harmadannyit teszek alulra, 5 g friss élesztő a 400 g-os adaghoz, de egy kevés liszttel összemorzsolom és egy kis vizet is löttyintek rá, hagy dolgozzon a pihenőidő alatt.
A többit a recept szerinti sorrendben adom hozzá, liszt, egyéb hozzávalók, víz....
Grat az új géphez! Az Euronix-os Croustina? Arra én is majdnem rámentem :)
Közben én is fejlődtem, tizenegynéhány év után rájöttem, hogy van "Korpás kenyér" program a gépen, ami gondolom a teljes kiörlésű lisztes akart lenni, csak így fordították. Így 4 helyett 5 óra a program, de mindig tökéletes a kenyerem :)
Közben megfordítottam a sorrendet egy új sütésnél, az a kenyér is rendben volt. Kezdek megnyugodni, hogy nem kell új gépet vennem :D
Most azon elmélkedem, hogy talán az lehet a ludas, hogy időzített indítással mentek általában a sütéseim. 6-7 órás késleltetett indítással, és a liszt most ezt kevésbé tolerálta, jobban összeállt, ezért nem tudta felszedni az egészet a lapát. Vagy nem...
Hát, hogy mennyire volt kemény azt meg nem mondom, most először néztem dagasztás közben. Viszont felszedte az összes lisztet, nem maradt az alján semmi!
No, kicsit sűrű volt a múlt hét, ma sikerült kenyeret sütnöm. A kapott jótanácsoknak sajnos csak a felét alkalmaztam: néztem a dagasztás elejét. A "világ rendjének megfordításást" meg nemes egyszerűséggel elfelejtettem. :(
Tapasztalat: tényleg a nagyon sokadik fordulatra sikerül felszednie a sarkokban lévő lisztet a gépnek. De azért sikerül. Gondolom itt történik valami amikor baj van: vagy a liszt sűrűbb, vagy a folyadék kevesebb, vagy a lapát nem ült teljesen a tengely aljára vagy nem tudom...
Viszont a mai kenyér szuper lett, olyan, mint amilyet a "balesetek" előtt megszoktunk.
Legközelebb ha nem időzítetten indítom, és a gép mellett vagyok a dagasztás időszakában istenbizony először a vizet rakom bele :)