Botrányba fulladt a (roman) képviselôház ôszi ülésszakának elsô munkanapja. Amint arról tegnapi lapszámunkban beszámoltunk, napirenden a választási törvény szerepelt. A nemzeti kisebbségi szervezeteknek a parlamenti választásokon való részvételére vonatkozó módosítások megvitatására lapzártánk után került sor. Ezek szerint a parlamenti képviselettel jelenleg nem rendelkezô kisebbségi szervezetek csak akkor vehetnek részt a választásokon, ha tizenöt megyébôl és a fôvárosból az általuk képviselt kisebbség számaránya 15 százalékának megfelelô, de legkevesebb 25000 tagot tudnak felmutatni. (Ismeretes, tavasszal a parlament hasonlóképpen módosította a helyhatósági választásokat szabályozó törvényt is, ami nagy felháborodást váltott ki elsôsorban a magát az RMDSZ alternatívájaként meghatározó Magyar Polgári Szövetség tagjai körében.)
A nagy számban hiányzó SZDP-képviselôk, a "figyelmetlen" ülésvezetô és a török Metin Cerchez "összjátékának" köszönhetôen kis híján törölték a megszorításokat a jogszabályból. A beszámolók szerint szerdán a képviselôház gyakorlatilag a szociáldemokrata képviselôk nélkül kezdte meg munkálatait, az SZDP-s honatyák ugyanis olyannyira el vannak foglalva a hét végi párton belüli elôválasztásokkal, hogy tömegesen hiányoztak az ülésrôl. Szilágyi Zsolt független (ex-RMDSZ-es) képviselô azt indítványozta, hogy a választáson részt venni óhajtó kisebbségi szervezetek számára a bejegyzéshez kötelezô tagok számát ne az illetô kisebbség számarányának 15, hanem csupán 1 százalékának megfelelôen határozzák meg. Szilágyi azzal érvelt, hogy a pártok bejegyzéséhez is 25000 tag kell, ez pedig Románia lakossága 1 százalékának felel meg. A jelen lévôk azonban leszavazták a képviselôt. A meglepetést a török kisebbség képviselôje, Metin Cerchez okozta, aki a Szilágyiéhoz hasonló kezdeményezéssel rukkolt elô, és amihez — mindenki megütközésére — több pro mint kontra szavazatot gyûjtött össze. Ennek lényege: töröljenek minden olyan megszorítást, ami a kisebbségi szervezetek választási részvételét korlátozná. (Értesüléseink szerint különben Cercheztôl a török kisebbségi szervezet nemrég megvonta a bizalmat, a kezdeményezô tehát maga is független. A "kegyvesztés" oka pedig épp az "etnobizniszre" vezethetô vissza, amelyre a megszorító jellegû módosító indítvány elôterjesztôi is hivatkoztak. Meg nem erôsített hírek szerint Cercheznek és szervezetének eltért a véleménye arról, hogyan kellene felhasználni a Kisebbségi Tanács által kiutalt apanázst.)
Az ülésvezetô Valer Dorneanu be is jelentette az indítvány megszavazását, majd amikor hirtelen "észbe kapott", zavarba jött. A helyzetet Márton Árpád RMDSZ-es képviselô "mentette meg", aki a szavazóképes többség hiányára hivatkozva névsorolvasást kért. Tekintettel a hiányzók nagy számára, Dorneanu elégedetten rekesztette be az ülést.
Lapunk kérdésére Toró T. Tibor elmondta: Dorneanu törvénytelenül járt el, hiszen az új házszabály szerint a törvények cikkelyenkénti szavazásánál nem szükséges a képviselôk többsége. Arról nem is beszélve, hogy korábban a parlament megszavazta az ülés idôtartamát, ami addig kellett volna hogy tartson, amíg a képviselôk végig nem tárgyalják a napirenden lévô 3 törvényt. Ehelyett Dorneanu már az elsô törvény negyedik cikkelyénél "takarodót fújt".
A Temes megyei RMDSZ-es képviselônek különben szintén leszavazták azt a kezdeményezését, miszerint a nemzeti kisebbségeknek hivatalból különítsenek el számarányuknak megfelelôen helyeket, amelyekért az illetô kisebbséget képviselô szervezeteknek kell megméretkezniük.
...és nyilván az is bolsi mocskolódás, amit a nagyváradi újságírók dokumentáltak, hogy Szász közismert és közgyűlölt volt szekusokkal-ráadásul törvénytelenül-üzletel?
..hogy eddig 4x nem mert elmenni arra a perre, amit ő indított????
Ejnye...
Nos, én nem tudom követni önt a qlturált politikai vitatkozas ana mélységeibe, ahol ön tobzódik, így:
Ignore on!
Szitkozódjon, gyalázkodjon tovább egyedül!
Ez az pontosan, ami a V. Orbán-féle szitok-politika szégyene!
Ez a hang, és ez a lealázásra törekvés.
Részvétem.
Isten legyen irgalmas a gyalázkodókhoz is.
Megosztó? Az, hogy az rmdsz javaslatára kizárják a választásokról a Magyar Polgári Szövetséget? Az micsoda te d209 ügynök?
Nem csoda, hogy befostak, mivel Szász Jenő így is nyert, függetlenként. Holott Markó azt hazudta, hogy az MPSZ jelentétktelen erőt képvisel. Ha egyszer elindulnak mind, MPSZ-ként, Tőkéssel az élen, az RMDSZ-nek annyi.
Miért volna megosztó Markó ellen fellépni, aki minden másként gondolkodót kizárt vagy kiszorított, és magát azonisítja a magyar érdekképviselettel? Miért volna rossz fellépni Markó ellen, aki ceausescu lelkes, román párttitkára volt, a magyarság egyik árulója és a népirtó rezsim kiszolgálója.
Szondy Zolit nem szabad nagyon komolyan venni. Annak idején még azt is kijelentette a MURE-ban ( Magyar Újságírók Romániai Egyesülete ), hogy inkább CV Tudorra szavaz, semmint az RMDSZ-re. De - remélhetőleg - nem tette.
A Fmszp-es "Üsd a magyart!" féle gyalázkodás, a kettészakítás "polgár???" politikájának parádés, és gyalázatos eredménye szemmel látható!
Szondy, önnön szellemi apródja tesz még két lapáttal rá, és téboyok segítenek néki!
Mondja az úr!
Az ottani választások eredménye még mindig nem elég bizonyíték a büdösrohadtkomcsibolsevikmocskolódás hazugságára, a társadalom számára elfogadhatatlan, a magyarságot megosztó, káros hatására?
Ébresztő Magyarság!
Meddig rúgdosod még önnön magad tökön?
Rajtad röhög a fél Világ!
Valóban nem von le semmit a cikk igazságából, mert csak hamisság leledzik benne!
Tipikus bolsevik mocskolódás, célozd a személyt, ha vitázni nem tudsz vele. De ha igaz is volna(ahogy nem az, tudom), az semmit sem von le a cikk igazságából.
Szondy Zoltán hat éve a Fidesz fizetési listáján szerepel. És amikor Markó Bélának mutyiban felajánlotta a szolgálatait (cserébe "csak" azt kérte, hogy a hamarosan induló erdélyi magyar tévében valami vezető szerkesztői beosztást kapjon), az RMDSZ elnöke páros lábbal megköszönte, de nem kért belőle.
Naná, hogy útálja az RMDSZ-t. Naná, hogy a Magyar Polgári Szövetség csiki elnöke...
És mit gondoltok, melyik magyarországi, kalapászati tevékenységéről elhíresült "konzervatív" politikusdáma kampányolt Székelyudvarhelyen? És vajon melyik jelölt mellett?
Marosvásárhely főterén sétáltam csütörtök délben, egy nappal kampányzárás előtt, és bizony nagyon elcsodálkoztam: gyakorlatilag nem léteztek RMDSZ-plakátok, nem lehetett látni Kelemen Attila polgármesterjelölt arcát, nem olvashattam el, kiket méltóztat a megyei és a városi listán indítani az RMDSZ! Kétszer sétáltam körbe a teret, és mindent megtudhattam a PSD jelöltjeiről, kék trikós román fiatalok osztogatták a szórólapokat, háznyi nagyságú vászonlepedőről köszönt rám a liberális polgármesterjelölt, Dorin Florea akkori és mai polgármesterről pedig mit is mondjak? Életnagyságú kartonalaktól elkezdve, kaptam belőle mindenfajta formában, éppen csak virslit nem árult személyesen az ortodox katedrális kapujában... Ismétlem: RMDSZ-kampányanyagok gyakorlatilag nem léteztek.
Székelyudvarhely főterén sétáltam csütörtök délután, egy nappal kampányzárás előtt. Zöld volt a város! RMDSZ-plakátok zöldelltek mindenhol, az autómra valószínűleg csak azért nem ragasztották fel Ladányi majdnempolgármester képét, mert csak tíz percig hagytam őrizetlenül. Mármint az autót. Ám komolyra fordítva a szót: lendületes, szervezett kampányról szólt minden, látszott, a szövetség győzni akar Hargita megye második városában (is). Megbuktak és talán érdemes lenne nagyon komolyan körbejárni, hogy miért is buknak meg mindig Udvarhelyen az RMDSZ jelöltei – ám tagadhatatlan, hogy mindent megtettek a győzelemért.
Tán mondanom sem kell: a Vásárhely és Udvarhely közötti különbség mellbevágó volt. Utólag sok mindent meg lehet magyarázni (Vásárhely esetében a hazugságokba forduló magyarázkodások már vasárnap délután elkezdődtek), ám nem ártott volna kamerával felvenni, hogyan nézett ki a két székely város főtere 2004 júniusának elején. Az eredményt tudjuk: az RMDSZ vezérei megsiratták Udvarhelyt és elvesztették Vásárhelyt. Elvesztették minden székely-magyar Marosvásárhelyét. Könnycsepp nélkül.
Csíkszereda főterén sétáltam hétfő reggel, pár órára rá, hogy a városban lecsengett a szavazás, melyen a lakosság kétharmada nem vett részt – na igen, ők szavazás helyett választani szerettek volna. Átsétáltam a város sivár főterén és Kolozsvárra gondoltam. Szülővárosomra. Arra a városra, melynek főterén egyre ritkábban hallani magyar szót. Arra a városra, ahol egy szélsőségesen nacionalista, magyarellenes román polgármester helyére két másik szélsőségesen nacionalista, magyarellenes román politikus pályázott. Kolozsváron nem volt magyar polgármesterjelölt. Mert visszalépett. Nem a mellettünk mindig kiálló, igaz európaiságból példát mutató Smaranda Enache javára, az olyan gesztus lett volna, melyre az RMDSZ már képtelen. Nem, a kolozsvári magyar egy olyan politikusra kellett szavazzon, aki gyilkosnak nevezte Hungáriát... Ezt a politikust akarta az RMDSZ. És a kolozsvári magyar elment. És szavazott.
Szóval sétálok Csíkszereda főterén és gondolkodom. Feladtuk önmagunkat Kolozsváron, de mit kaptunk cserébe? Mert ezek a nyavalyás választások valahol nemcsak az RMDSZ statisztikáiról kellene szóljanak, hanem az erdélyi magyarságról is! Mit kaptunk cserébe? Tisztességes politikusok tisztességes alkuja, ám szólhatott volna így: a kormánypárt román jelöltjére szavaz a kolozsvári magyar, de cserébe szavazzon az RMDSZ emberére a vásárhelyi kormánypárti román. Ez korrekt, európai egyezség lett volna. Természetes, hogy fel sem ajánlotta az RMDSZ. Természetes. Mert a szövetség politikai alkui szobrokról, gödrökről, ásatásokról szólnak. Oda kellene kiáltani nagyon hangosan: de hát uraim, mi nem pusztultunk még ki, itt vagyunk, élünk!
És még sétálunk Erdély szép magyar városainak főterein. És még hisszük, hogy „lesz, lesz, lesz, csak azért is lesz". És tetszik, nem tetszik, uraim – egyre többen hisszük ezt.
Szondy Zoltán, Hargita Népe
(a szerző újságíró, a Magyar Polgári Szövetség csíki elnöke)