Mostanában rákaptunk a szódára. A szifonunk már vagy 20 éves, de működik. :)) Illetve, egy kérdésem van,normális, hogy az első patron - mert kettőt teszünk a 2 l sziforn miatt - tiszta jeges, amikor kiveszem? Rögtön megfagy. :(
Van egy szifon javító műhely Budapesten a IX. ker. Mester utcában a Liliom utca sarkánál. Egy szaki mindenféle szifont fel tud újítani, kicseréli a rossz alkatrészeket. Érdemes elmenni hozzá. Minden típusú szifonhoz van alkatrésze is, melyeket árusít. Érdemes elvinni hozzá.
Régi alu 2 l es szifonom van de már nagyon unom mert állandóan szétmegy a feje a patronok fele üres ami jó az meg fele ki spiccel, nem győzök tűt meg tömítéseket cserélni de ezek elég rossz minöségűek!Mit tudtok ajánlani ami jobb minőség lehet? Üdv. Gyula bácsi.
Sziasztok! Az alu szódásszifonunk bepenészedett. Szép fekete foltok vannak benne. Kéne egy új, üveggel kacérkodom. Régebben lehetett kapni, de most nem látok. Nem tudtok valahol? Meg van valakinek tapasztalata, hogy nem robban fel?
Persze! Nehezen tudom elképzelni, hogy: a.) a CO2 megromoljon; b.) a patron belseje megrozsdásodjon (se víz, se oxigén nincs benne, csak tiszta CO2) c.) az alu szódásszifonnak bármi baja legyen.
Alaposan mosd ki (a műanyag betétet is vedd ki), öblítsd át, nézd meg, hogy a cső végén a gumi nem kőkemény-e (amíg egy kicsit is rugalmas, addig tömít, és működik) aztán hajrá! Arra viszont nagyon figyelj, hogy a műanyag betétet előbb tedd vissza, minthogy beletöltenéd a vizet. Én egyszer fordítva csináltam, természetesen nem maradt hely a gáznak, aztán nem értettem, miért folyik a szifon orrán-száján a CO2. Még jó, hogy fel nem robbant.
Nem mai kérdés, de jobb későn, mint soha :) Nekünk is ilyen szódagépünk van, és vásárlóerő hiányában az utolsó boltból is eltűnt a nagypatron lakóhelyünkön. Ez nem maradhatott annyiban, ezért szépen átalakítottam, és most kiválóan szuperál egy 10 kg-os co2 palackról, ami becslések szerint 1000-1200 liter szódavíz előállításához elég egy töltéssel :) Tehát kb évenként cserélendő :)
Eléggé halódik a topic, de azért megkérdezném: hol a fenében lehet LISS szódaautomatához nagypatront cserélni Bp -en? Már egy tucat nagy élelmiszer nagyáruházban próbáltam, de sehol nem tartanak. Ezt a szódagépet a LISS márkaüzletben vettük, ott patron is van, de nem szeretnék állandóan egy csomót utazgatni a csere miatt. Kétféle menetszabványú patront van, nekem a szürke színű kellene (a másik zöld).
Én még nem szereltem, viszont már lőttem vele lyukat a falba. :) (Pedig akkor éppen üresen tekertem le a patrontartót, aztán egyszerre csak elrepült :(
Ilyen nagyszüleimnél is volt :o))
Egyszer valami családi rendezvényen arra lettönk figyelmesek, hogy a nagyanyám sikít a konyhában.
Berohantunk, aztán láttuk, hogy a szifon alja kilyukadt, és a padlón pörög a vadul spriccelő vízsugártól. Olyan volt, mint egy kerti locsoló
Majdnem félcentis lyuk volt rajta.
Persze aluminium volt az is.
Mi is úgy jártunk alumínium szifonnal, hogy keletkezett rajta egy gombostűfejnyi lyuk és spriccelt nagyon vékonyan.
Különben a tesómmal kiskorunkban 4-5db-ot belecsavartunk simán, attól függően, hogy mennyi vizet raktunk bele.
Több nem ment mert kifújt a patron melletti tömítésen.
Hát igen... A jó kis békebeli alu szódásszifonok...
Ugye az aluminium amfoter. Tehát mind a savak, mind a lugok oldják, a szóda meg mint tudjuk szénsav:-)
En viszont megboldogult kollegista koromban jartam ugy, hogy egyetlen patront betekerve valahol megadta magat a szifon alja, azaz valahogy egy picike lyuk kepzodott, amin keresztul valami elemi erovel beteritette az egesz szobat. Szerencsere nem a mukodo szamitogepeket fujta le egy kis vizzel. :-)
Elotte is, de igy az eset utan kulonosen tartok a szodasszifontol. :))
Szereltetek ti már szódásszifont???
Mert akkor nem írhattok le ilyen baromságokat.
A kieresztő szelep egyben biztonsági szelep is, tehát erős túlnyomásnál egész egyszerűen lefúj.