Sziasztok! Köszi az újabb ötleteket! Ezeket az adalékokat feljegyzem.
Egyelőre a fürdőszoba teljesen tuti, de ezt még a nyári, bár elég esős és párás, de legalább hőhídmentes időnek tudom be. De mindenképp eredmény. Kíváncsi leszek, hogy télen mi lesz.
Van egy olyan anyag ami jó mindkettőre.AQUANIL vakolat ,amely a salétromot és a penészt nem engedi át. A gyártó útmutatását betarva 10 -20 év a garancia.Légáteresztő és víztaszító , amit min.1 cm vastagon kell felhordani a falra.
Lehet kapni egész jól működő levegő szárítót az OBI-ban. Egy egyszerű műanyag tároló doboz, amibe egy nagy tablettát kell tenni. Megköti a levegőben lévő párát, közben a tabletta izzad, fogy, a víz pedig az edény aljában gyűlik össze. Bár nem hiszem, hogy a füdőszoba páráját gyorsan és hatékonyan lecsapatná, de esetleg olyan helységben, ahol párásabb a levegő jó megoldás lehet.
Amúgy valószínű, hogy a nyári párás időszak miatt keletkezett penész.
Nyáron is megjelenhet a penész, ha túlságosan nagy a páratartalom és nincs megfelelő légmozgás. Az idei nyár a sok esőzés miatt eléggé párás volt. ilyen esetben egy páraérzékelő kapcsolós elszívóventillátor segíthet a dolgon.
A hugomeknal a furdoszoba peneszedik az utobbi 1-2 hetben (plafon). Pedig volt mar, igy kulon vigyaznak hogy furdes utan kisablak (60x60 mert telekhataros) es az eloterbe nyilo ajto is nyitva legyen. En is csodalkoztam, hogy pont ebben az idoszakban... Letezhet-e, hogy egy dryvit szigeteles onmagaban javit ezen, vagy a plafonon (na jo a felso sarokban is van) kialakult penesz nem is feltetlenul hohid miatt jelenik meg?
Ezt látatlanban nehéz megmondani. kellene róla egy fotó, tudni kellene mi van a födém fölött, megy-e a födémben valami vezeték, mi van a falon kívül stb.
1-2 hete jelent meg a hálószobánk plafonján a külső teherhordó fal közelében szinte végig 1 sor penész pötty...
szellőztetünk minden nap. kint sincs hideg. 2 éve lakunk a házban(akkor épült)
Télen még érthet is lenne, de ilyenkor??? 15-20 fok alatt nem naon volt külső hömérséklet az utóbbi hetekben, és a falak (szoba) sem hűlt le 22-23 fok alá...
Alapvetően a szigetelésnek külső oldalon van a helye, de ha ezt nem tudod valamiért megoldani, zártcellás hőszigeteléssel belső oldalon is megcsinálhatod.
Igen, ez jó megoldás lenne. Egy részen meg is lett csinálva, csak ezen a falon azért nem, mert azt hittem, hogy annyira nem hideg, ugyanis zárt lépcsőházi fal. De a beton bevezeti a hideget.
Szerencsére annyira azért nem vészes a helyzet, hogy csöpögjön, igazából nem is látszik rajta, hogy párás, csak hát tudom, mert a csempe is az, akkor tuti, hogy a fal is.
Igazából a külső felét kellene szigetelni, de az meg már társasházban nehezebben megy.
Inkább a belső pldali hőszigetelésen kellene elgondolkoznod. Ha elfér 4 cm zártcellás nútféderes PS hab, teljes felületen ragasztva, utána üvegszövettel glettelve és festve. Ez a tuti megoldás. Ha fested akár penészgátlóval is a páralecsapódás ugyanúgy jelentkezni fog, lecsurog a falon, fejedre csöpög stb.
No, vettem Trilak márkájú Merkur-F típusú penészgátló lemosót és belső falfestéket. Elég szépen helyre lehetett hozni a falat, negyon szépen lehet a festékkel festeni, jó minőségűnek tűnik. Most már csak az idő fogja megmondani, hogy mennyire jól gátolja meg a penész kialakulását.
Hát igen, érzem, hogy a csempézés lenne a legjobb megoldás. Még lehet, hogy ez lesz a dal vége és akkor tényleg le van a gond.
Viszont még egy kérdés jutott eszmbe, (újrafestés esetén) milyen glettet jó használni ilyen kényesebb, párás helyre? Ugyanis én még régebben vettem előre kevert glettanyagot, amihez már nem kell vizet adni, készen van a paszta, csak fel kell kenni. Azt tapasztaltam, mindtha kevésbé bírná a strapát, kicsit ledúródik, ha nedvesség éri. Mondjuk egy Rigips (por kiszerelésű, nem előre kevert) jobb megoldás? Mert akkor a jövőben sem használok már ilyen előre kevertet.
lehet kapni moshato festekeket ami a vizet is kevesbe engedi at es meg nem is latszik rajta hogy moshato(csak akkor veszed eszre hogy nem sima diszperzit szeru festek, ha a ketto egymas mellett van), nekunk is ilyenunk van a furdoszobaban.
Bar en merlegelnem hogy nem erdemes-e felcsempezni, mert lehet hogy teged csak a penesz zavar, de a falat biztos zavarja az is hogy vizes(pl. statikai szempontbol), es a csempe eleg jol elzarna a vizet
Köszi, akkor majd még érdeklődöm és kipróbálom.
Remélem tuti lesz, de gondolom, ha célirányosan ilyesmire lett kifejlesztve, akkor mindenképpen jobb, mint egy sima falfesték.
A Tikkurilának van ilyenje (a nevére nem emlékszem), asszem 3 év garanciát adnak rá hogy nem penészedik, egy rétegben kell csak felvinni és 10 perc után közvetlenül lehet ráfolyatni akár a vizet. Legalábbis ezt mondják a festők.
Mi a háztartási helységet (száritás+kazán+mozógép helye) valamint a zuhanyzó és a fürdő helységeket festettük ki ezzel (a hidegburkalat fölötti részt és a mennyezetet), de a háztartási helységnél a 60x60-as ablak mellett a plafonon kicsit puposodik a lecsapódott pára miatt...máshol nem.
Gondolom sima diszperziós festékkel már lemállot volna ott a fal...
Sziasztok.
Remélem tudtok segíteni, tanácsot adni.
A helyzet az, hogy a fürdő szobában van egy hőhíd, ahol szinte mindig hidegebb a fal, mint más részeken, ráadásul ez a rész pont a zuhanytálca felett van. Teljesen érthető, hogy a gőz szépen ott lecsapódik, enyhén nyirkos a fal emiatt. Egyenes következménye, hogy szépen lassan fekete pöttyök jelennek meg, majd híznak és terjednek. Elég látványosan azon a helyen, ahol a leghidegebb a fal, ahol a legnyirkosabb.
Időnként letakarítom és lefestem, de eléggé félmegoldás ez. Már eszembe jutott, hogy kicsempézem plafonig. Gondolom ez is valamilyen megoldás lenne. Viszont félfüllel hallottam olyan festékhez keverhető adalékról, mely meggátolja a penész kialakulását, vagy legalább is igencsak csökkenti képződésének esélyét.
Van ilyen tapasztalatotok? Esetleg hasonló helyzetben lévők és megoldások? Mit tudnátok ajánlani?
Köszi