természetesen lehet.
anno a szamurájok emberen próbálták ki a kardot.
a kezdetekben az első elébük kerülő emberen, majd később-kissé humánusabban....-tényleg elitélteken.
alapvetően a technika az ami lehetővé teszi a dolgot(bár természetesen nagyon jó kard is kell hozzá, nemhiába ez volt a kard tesztje).
ugye elméletileg az is lehetetlen, hogy egy ember 10 téglát törjön össze a puszta kezével-mivel a hús puhább, mint a tégla, és a csont is könyebben törik...
a jó minőségű kardon kivül a tökéletes technika is elengedhetetlen.
a karddal nem csap az ember, hanem csuklóból,előre, de egyenes mozdulattal, és a pengét körivesen mozgatva vág.
a lényeg tehát:lehetséges,aki nem hiszi, próbálja ki:DDD
A szamurájok kardja speciális eljárással, sokszoros hajtogatással készült.
A szamurájok egész életükben a kardvivást gyakorolták. Volt egy speciális vágásuk amit kifejezetten lovagi páncálok átvágására fejleszttek ki. A vágások a csapás mellett mindig kiegészültek egy huzással és ezáltal metszéssel is.
Simán levágták egy ember fejét...
Tudod, hozzáértő kézben még egy papir is gyilkos szerszám...
na jó, igazad vagyon, először dermedt csend :)
utána mondta is neki az edzője, hogy ez így nem lesz jó, mert ez egyrészt sportszerűtlen, másrészt látványos ugyan, de rövid ideig tart és naygon pazarolja a statisztákat :)
Nekem azt volt érdekes elképzelni, ami a Hegylakó elején van, mikor a csata végén a Kurgan egyetlen csapással fejezi a halhatatlan mongolt és annak lovát (pontosabban el?lr?l csapván el?bb a lovat fejezi le és utána ugyanazzal a mozdulattal a mongolt is).
Sajna nem lattam, de harom fej valoban eddigi csucsnak tunik. Meg a Gladiatornak is csak ketto sikerult abban a jelenetben ahol eloszor viv az arenaban :)
Ugyan már, az semmi. Azon viszont már én is felkaptam a fejem, amikor a ROTK-ban Eowyn lazán visszakézből csapja le egy suhintásra a szárnyas nazgulparipa fejét, aminek az átmérője minimum egy méter.
a szamurájok elitélteken gyakoroltak; ill. (mivel ezek száma véges) bambuszkötegeket "edzettek" meg valamilyen módon (vízbe áztatták, megszárították, újraáztatták, stb.), amíg hasonló keménységű és ruganyosságú nem lett, mint az emberi nyak és ezen gyakorolták a technikát sok-sok évig.
Vágvölgyi szerint Japánban dívott úgy kipróbálni a kardot, hogy hány gerincoszlopot vág el egy suhintással - elítélteken próbálták ki. Aztán áttértek a bambuszra.
Ezt a Tokyo Undergroundban olvastam.
Egy suhintással vágták le az ipse fejét. Ez a filmekben nem is olyan ritka ugyebár. Eddig nem gondoltam bele a dologba, de most...
Szerintem ez baromira nem lehetséges egy karddal, mert:
1. ha elég éles akkor is inkább eltolja az embert és max félig elvágja.
2. Probáltatok már ugy disznohust vágni hogy csak lendületböl csapod a kést? Ha nincs nyiszamisza, esélytelen.
A nagyobb sulyu bárdoknál lehetséges, de egy standard karddal nem el.