Csodálkozom, hogy nem olvastál utána annak, miszerint én egy szót sem szóltam az éneklésről, hanem csak furcsálottam, hogy a jogvédő olvtársak nem tiltakoztak az ellen, hogy egy ilyen fontos művet inspiráló darab bőven hivatkozik vallásos dolgokra. Pedig belegondolhattak volna, hogy mi lesz akkor ha valaki kíváncsi lesz az ihletet adó szövegre? Brrr... :)
Meg különben is milyen himnusz az, amit nem lehet énekelni? Kiherélt himnusz nulla kötődéssel. Emlékszel még, amikor az átkosban a népfrontos és estébé parlamenti képviselők végigállták (ezt muszáj volt) - vagy legjobb esetben: végigdünnyögték - a saját himnuszukat? Na, kábé ennyit ér az éneklés nélküli himnusz. Szigorúan szubjektív alapon, úgyhogy ne is köss bele mindenféle nyelvi különbségekre alapozva, mert azokra is van megoldásom. :)
Nagyon csodálkozom, hogy nem néztél utána annak, mi is pontosan az Eu hivatalos himnusza.
"In 1972, the Council of Europe (the same body that designed the European flag) adopted Beethoven's "Ode to Joy" theme as its own anthem. The well-known conductor Herbert Von Karajan was asked to write three instrumental arrangements - for solo piano, for wind instruments and for symphony orchestra. Without words, in the universal language of music, this anthem expresses the ideals of freedom, peace and solidarity for which Europe stands."
Szerintem is. De bízom abban, hogy a logikusan érvelő toleráns olvtársaknak feltűnik egyszer, hogy milyen kirekesztő is ez a közös Ejrópúnó. Semmi tisztelet a gyaurokkal szemben.
Csakhogy én nem pecázni akarok megtanulni és azt sem kívánom hallgatni, hogy milyen harisnyája volt Kéthly Annának.
Nekem meg különösen? Azok után, amilyen "érveket" hoztál nekem pár feltett kérdésemre, a helyedben elgondolkoznék azon, hogy minek kell még jobban beégetned magad.
De sebaj. Adok szákot, pecabotot, csalit. Te is menj pecázni. Bár csak "snassz" magyar vizekre mehetsz, nem jár mindenkinek a Mexikói-öböl.
Ha nem erted ,hat nem erted nekem tokmindegy ,foleg ilyenkor pentek delutan amikor kezdodik a jazz fest es este Santana es Dr John koncert lesz es nagy pecazas a hetvegen a Mexicoi obolben.Leszarom,hogy tetszik-e neked,hogy nincs benne az EU alkotmanyban Isten,az utolso problemam ez legyen,,hogy ez mennyire ingatja meg a lelki egyensulyodat.Magyaran szarok ra.
Majd ha egyszer idom es kedvem lesz ra akkor olyan dedos modon,hogy te is felfogd elmagyarazom,a ketto kozotti kulonbseget, de most nincs kedvem.Erd be ennyivel, vagy menj ki es csipj fel valakit hetvegere,es ne ilyesmin ragd magad a vikendre.Istenen es hasonlo lenyegtelen dolgokon.Lazits..
Meg a másság-kultusz magyarországi prominens képviselői követelik, hogy nehogy már édesatya legyen a fordításban, hanem édesatya/édesanya/egyéb (a nem kívánt rész törlendő).
a magyar himnuszban is benne van, es? meg Rakosi alatt is kotelezo volt irodalombol megtanulni,akarcsak a szozatot/Mas dolog egy hagyomany es mas dolog belerakni egy ma szuleto alkotmanyba.
Éppen olvasgattam az egyik újságot az EU-csatlakozásról és hirtelen eszembe jutott, hogy az EU himnusza ugyebár Beethovennek Schiller Örömódájára komponált műve. És akkor az is beugrott, hogy hiszen abba ezerrel emlegeti a szerző Istent.
Nagyon csodálkozom azon, hogy a világnézeti semlegesség (a többistenhitűekre, a kételkedőkre és az ateistákra való tekintettel) jegyében megengedik, hogy ez a kirekesztő szellemiségű nóta himnusszá magasztosuljék. Beethoven és Schiller monnyonle!