Sziasztok, engem is érdekelne a zöldség/gyümölcs aszalás. Melyik termék az ami elfogadható ár/érték arányban. Főként paradicsom aszalásához, mert az (is) baromi drága a boltokban. Előre is köszönöm
Szia, én most költöztem családi házba, és sok gyümölcsöm, paradicsomom van. Írnál erről az aszaló gépről bővebben? Mi a neve, mit aszalsz benne, hogy használod? Én is gondolkodom ilyenben. Köszi, Jutka
Sziasztok! Saját készítésű, házilagosan könnyen előállítható sörös dobozos napenergiás gyümölcs aszalóban nem gondolkoztok? A Gasztroangyal 2016. 04. 02. -én sugárzott műsorában a 43. perc 40 másodpercnél látható egy ilyen készülék, nagyon klassz. A Youtube-on visszanézhető. Én már elkezdtem gyűjteni (és gyűjtetni) a sörös dobozokat. Néhánynak már a lenyakazásán is túl vagyok.
Nekem van elektromos gyümölcsaszalóm, amíg a panelben laktam ott használtam,kisebb mennyiséget lehet ezzel az aszalóval készíteni. Hátránya még,hogy árammal működik és bizony azt fogyasztja is.Most már kertes házban lakom szép kis terület tartozik hozzá tele gyümölcsfával és ehhez tartozó kertészmunkával.Nyár végén hirtelen sok gyümölcs termelődött, ezért valamilyen megoldást kellet találjak ha nem akartam,hogy elrothadjon a fák alatt a gyümölcs.Kerestem a netten több lehetőséget (csak is alternatív energiával,napkollektorral működő bioaszalóban gondolkoztam) és ráakadtam egy mesteri munkára: napkollektoros bio gyümölcsaszaló néven fut,direkt nem írom az oldalt ne reklámnak tűnjön a történet. Szóval,a technikai rész teljesen meggyőzött,a külsejéről nem is beszélve,azóta az udvarom dísze az mellet,hogy hatékonyan letudom aszalni a kertben bearatott gyümölcsöt.Gyümölcsaszalásban szívesen segítek,már ez a második évem,az első év tanulásról-kísérletezésről szólt a második már tökéletes aszalványt eredményezett. Ha van kerted és pár gyümölcsfád,semmiképpen ne menj el a napkollektoros bio gyümölcsaszaló mellett.
Én most nézelődöm, de a bejegyzések nagyon régiek. Ezért ha van valakinek újabb tapasztalata akkor írjon melyik hogyan vállt be, mert nem tudom én olyan közép árig mennék olyan kb.: 20.000Ft-ig. Néztem az AVAIR VEGA gépet ezen van hőfokszabályzó, ha van valakinek tapasztalata akkor kérem írjon, vagy ha más tapasztalata van de az is megfelelő akkor kérlek írjatok...
Nekem olyan ósdi az aszalógépem, hogy nincs rajta hőfokszabályozó. Ha túl forrónak érzem, egy időre kikapcsolom. És természetesen a tálcákat cserélgetem. A mennyi ideig kérdésre a válasz: amíg jó nem lesz. Nincs ennél közelebbi meghatározás, nézni kell, kiszedni, ami már elkészült, a többit tovább aszalni. Minden az aszalnivaló nedvességtartalmától, a környezet páratartalmától, a hőfoktól, és egyéb tényezőktől függ. Meg persze az aszalógéptől is: vannak hiper-szuper gépek, én is láttam a neten néhányat, de szerintem a célnak a mezitlábas aszalók is megfelelnek, legfeljebb több odafigyelést kívánnak.
Sziasztok! Most vettünk egy aszalógépet...túl sok fontos infóval nem gazdagodtunk a használati elolvasásával :-) Kérdésünk lenne: Milyen hőfokon és mennyi ideig aszaljuk a gombát (jelen esetben vargánya)? Tapasztalat?
Még nincs tapasztalatom, de van némi gyerekkori emlékem. Igaz eléggé homályosak a technológiát illetően. Nagymamám rendszeresen aszalt szilvát, almát és körtét is. Mostanában próbáltam összerakni az emlékkockákat, mert az idén én is meg szeretném próbálni.
sajnos csak most láttam, hogy válaszoltál nekem, mert nem szoktam nézni a fórumokat.:-( nekem ma reggel lett kész az első adag saját készítésű jerky-m. bejelentkezett egy másik jerky-rajongó ember is. ha gondolod, ide írj: mrchef1980@gmail.com
Hát az a helyzet, hogy nem sokra. Konkrétan kétszer próbálkoztam, az első esetben túlszárítottam a húst, a másodikban meg egyszerűen csak nem ízlett. Először nagyon vékony szeleteket vágtam, ehetetlen keményre száradt és nem is gyengült vissza, másodszor inkább "falatkákat" csináltam és lett belőle szarvashús ízű rágógumi. Sajnos nagyon édeskés volt és átütött rajta a szarvasíz, szóval nem ízlett. Úgyhogy meghoztam a döntést, magyar ember egyen sonkát! :-))) Egyébként a hús dimenzióit két "gyári" beef jerky alapján állapítottam meg, megpróbáltam kitalálni a késztermékből, milyen lehetett szárítás előtt...
köszi az infót !
Úgy gondolom (gondolnám), hogy az egyenletes meleg, és a légáramlat a fontos..
Ha valami barnul, az szárítás előtt citromleves/c-vitaminos bemártással megelőzhető..
Az aszalt sárgadinnye (cukrozatlan!!), és meggy nagyon finom.. igazából ezekre vonatkozna főleg a project.. :)
Hali Krisz!
Sajnos nem emléxem, talán elektromarkt, már megvan vagy öt éve.Talán tizenezer forint lehetett, de ez sem tuti. Majd körülnézek, de szerintem egyszerűen csak nem volt szerencséd vagy szezonszerűen árusítják, mert amúgy hirdetésekben is meg boltokban is találkoztam már vele.
Üdv!
Boar
Ja, úgy hívják hogy "Hauser Deluxe food dehydrator with fan". Hogy mitől "deluxe", azt nemtom :-)
Hali Peter!
Nekünk van valami noname (Hauser?)aszalógépünk.
Gombát szárítani nagyon király. Narancskarikákat is szoktam dekorációs és rágcsa célokra. Nyáron körtét és szivát aszalunk benne, az is finom, viszont a sárgabarackot nem tudom olyanra aszalni, mint a bolti. Van annak valami trükkje, hogy olyan puha marad és mégsem megy tönkre.
Amit ki akarok próbálni benne, az a beef jerky, már begyűjtöttem egy csomó receptet.
Szerintem a gáztűzhely nem jó, nem tudod azt a légáramot biztosítani.
Amíg nem volt aszalónk, egy léckeretre feszített szúnyoghálón aszaltunk körtét, az is jó volt, és a darazsak is nagyon örültek neki.
Üdv!
Boar