Lenne egy kérdésem elsősorban pannonosokhoz, aki tud, kérem segítsen:
Szeretnék egy új készüléket előfizetéses csomaggal (Pannon 100) vásárolni. Jelenleg kártyás djuice csomaggal rendelkezem. Van arra lehetõség, hogy az új (elõfizus) SIM-et a jelenlegi számommal kapjam meg? Légyszi válaszoljatok! Elõre is köszönöm!
Szerintem ez még egyelőre nem "tömegjelenség" és nem okoz hatalmas problémát.
"A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) arról is tájékoztatott, hogy június 25-éig 6041 mobiltelefonszámot vittek új szolgáltatóhoz az előfizetők. '' Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) 2004 májusi közleménye
Nekem is sikertelen. Többféleképpen is próbáltam és egyszer sem hagytam le a #-et. Szal én is kíváncsi lennék, hogy akkor most mi is a helyzet ezzel a kóddal...
Január 1-je óta ismereteim szerint lehetőség van a vezetékes számok hordozására KÖRZETEN BELÜL. Ez annyit jelent, hogy egy adott városban ha több szolgáltató van, akkor kiválaszthatod a Neked leximpatikusabbat és átmehetsz, úgy hogy a számod nem változik. Ha Debrecenből költözöl Nagykanizsára pl. akkor ez nem állja meg a helyét.
Május 1-je óta a mobilok között lehet hordozni (Vodafone, Pannon, T-mobile viszonylatban). Arról, hogy az adott szám hol van jelenleg, minden szolgáltató biztosít egy tudakozót - 1748 - ahol meg tudod kérdezni a hívott szám melyik szolgáltatónál van.
Vezetékes - mobil és mobil - vezetékes hordozás nincs.
Csak mobilszolgáltatók között van lehetőség számhordozásra. Bár én szívem szerint kipróbálnám, hogy bemegyek mondjuk a T-mobilhoz és kérem, hogy vegyék át a Matávos számomat és kódolják is ki a készüléket :)
Én bizony nagyon buta vagyok. Tessék felokosítani!
Itt arról van szó, hogy a (mobil!) szolgáltatók közöt szabadon át lehet vinni a hívószámot (tehát a körzetszám is marad.)
Vezetékes szolgáltatók között ennek a kérdésnek nincs értelme. (mármint az eltérő tarifák miatti aggodalomnak.)
Az előfizetői végpont (pl. költözés miatt) áthelyezésének meg végképp semmi köze a topichoz.
Tehát, ha volt a matávnál egy 06 1 1234567 számom, azt átvihetem, vihettem má korábban is a pannonra/t-mobilra/vodára úgy, hogy továbbra is 06 1 1234567 marad? Ezt állítod, s ez pedig nem igaz.
A számhordozhatóságnak köszönhetően (hivatalosan) 2004.máj.1-től nem biztos hogy az általunk hívott szám egyértelműen elárulja, hogy a hívott fél annál a szolgáltatónál van amire elsőre gondolunk. Tehát egy 06/30-as szám lehet vodafonos egy 06/70-es szám lehet pannonos, stb... Ennél fogva előfordulhat, hogy pl. pannonos ügyfélként pannonos számot tárcsázva hálózaton kívüli percdíjat fizetünk.
Legegyszerűbb ellenőrzési mód (ú.n. USSD kód segítségével) lehetséges.
A mobilodba üsd be az alábbiakat, és egyszerűen ellenőrizheted, hogy melyik szolgáltatónál is van a felhívni kívánt fél.
Szerintem van egy kis félreértés a számhordozásban, merthogy ha vezetékes számot akarsz hívni, akkor az nem lesz más, mint vezetékes. Abból nemlesz vodás mobilszám, esetleg egy másik vezetékes szolgáltató, ahols zintén nincsenek nagy különbségek az árban.
A mobilcégek mostanság úgy tűnik, kezdik kiküszöbölni ezeket a problémákat, hogy ne kelljen félni a "másmobil-szindromától", folyamatosan jönnek az új egységes tarifák:-) .
Szerintem előbb-utóbb teljesenlényegtelen lesz, ki melyik szolgáltatónál lesz, nagy különbségek nem lesznek az árban. Akinek a voda a szimpi, az megmarad akkor is, ha pár forinttal esetleg többe kerül a telefonálás.....Nem lesz itt nagy mozgás szerintem, ha valaki begőzöl a szolgáltatójának a túlkapásaira, akkor megy a másikhoz, addig amíg ott jól érzi magát.
Egyébként szerintem annyira azért nem veszélyes a dolog. Feltételezem, hogy azért ezután is úgy lesz, hogy ha megadom a telefonszámaimat valakinek, akkor azt is megmondom, melyik a mobil és melyik a vezetékes.
Az az eset mondjuk problémás marad, amikor egy ismerős/barát/akárki az egyik mobilszolgáltatóról átvált egy másikra, de azt hiszem, az ebből eredő különbség talán mégse lesz olyan nagyon nagy.
Szal úgy vélem, nem érdemes ennyire túldramatizálni a dolgot.
Nem tudom, csak engem zavar egy dolog a számhordozhatósággal kapcsolatban?
Ezentúl, ha felhívunk valakit, fogalmunk sincs róla, hogy mennyit is fognak számlázni a hívásért. Illetve egy zöld szám felhívásával tudakozódhatunk arról, hogy egy szám melyik szolgáltatóhoz tartozik.
Így minden egyes új szám felhívása előtt fel kell hívnunk egy másik számot is, illetve a telefonnoteszünkbe, minden szám mellé a szolgáltatót is fel kell jegyeznünk. Persze, ha biztosra akarunk menni, még az ismert számok minden egyes felhívása előtt is jobb, ha tudakozódunk, mivel a hívott fél bármikor szolgáltatót válthat.
Amennyiben ezt nem tesszük meg, igencsak meglepődhetünk, ha pl. otthonról rendszeresen felhívunk egy vezetékesnek hitt számot, közben a vélt díjnak a hétszeresét számlázzák, mer az valójában mondjuk egy Vodafonos előfizető!
Szerintetek ez a rendszer tényleg az előfizetők érdekeit szolgálja? Csak én vélem úgy, hogy ez egy óriási szívatás lesz nekünk, és a szolgáltatók fognak hatalmasat kaszálni a tévedéseinken?
Szerintetek törvényes, hogy csak ilyen körülményesen tudhatjuk meg, hogy a számunkra nyújtott szolgáltatás nemmyibe is fog kerülni?