Cseng a telefon este 10-kor a moszkvai tudakozóban:
- Bocsánat, meg tudná mondani, mikor nyit a GUM áruház?
- Reggel 8-kor.
10 perc múlva ismét ugyanaz a hang:
- Reggel 8-kor, már mondtam.
Újabb 10 perc múlva
A telefonos már nagyon pipa lesz:
- MONDTAM MÁR, HOGY REGGEL 8-KOR, AKKOR MAJD BEMEHET!
- DE ÉN NEM BEMMENNI AKAROK, HANEM KIJÖNNNIIIII...
A Habsburg terrort bezzeg elfelejted mi?! Erdekes Ferenc Joska meg gond nelkul maradhat ugye?
Ha az nincs (ott gyozunk) akkor nem lett volna Trianaon se stb...
Legalabb a kovetkezetesseg latszatjara adnataok mar egyszer!
Ja, ennyi erővel már a szegedi Nagykörút nagy részét is átnevezhetnék, hiszen ott is van Moszkvai krt., Berlini krt., Római krt. - és ugye e helyeken is történt sok csúnyaság! Sőt, kezdeményezzék a József és a Ferenc körút, meg a VI-IX kerületek átnevezését is, mert azokat is a csúnya Habsburgokról nevezték el, akik nem bántak soha kesztyűs kézzel velünk, és emiatt változtassák meg a Bécsi u. nevét is... ehh, nagy az isten állatkertje... én is ezt mondtam, hogy Moszkva egy nagyváros, ahol ott a Kreml, a nagyon szép metró, a GUM áruház (ahová nem bemenni akarok, hanem onnan kijönni... :-))))) és este ha a Gorkij parkban megyek a Moszkva folyó partján (tényleg, változtassák meg a Duna és a Tisza utca nevét is akkor, mert arról nem jó beszélni, ami ma folyik nálunk...), akkor hallhatom a változás szelét is.
Kitörés tér... még ha vulkán lenne a közepén, vagy legalábbis csőtörés, akkor még lehetne valami értelme... de hogy kitörés... nekem erről csak gyerekkorom jut eszembe, amikor pár évig vívóedzésre is jártam... és mások se gondolnák, mitől van egy ilyen hülye neve ennek a térnek...
a történelmi háttérről meg csak annyit, hogy a németek és a nyilasok ugyanolyan ludasok, hogy belehajtották a sok csóringert az orosz darálóba... aki ugyanis nem akarta, az nem hős, hanem sajnálni való áldozat, aki meg igen, az egy barom... a tavalyi vér&becsület vs. mazsihisz demonstráció kapcsán ezt már kifejtettem, akit részletesen érdekel, a hozzászólásaim közt keresse vissza, mert azóta az a topic is "szaktopicosodott"...
Amúgy meg ki a fenét zavar az, hogy egy térnek Moszka a neve. Tudtommal a szovjet időszak előtt is Moszkva volt Moszkva neve. Tehát mint látható, a Moszkva mint név nem párt vagy ideológiafüggő.
Én egyáltalán nem tartom humorosnak az ötletet. Furcsállom, hogy 14 év után még mindig nem másították meg a tér nevét.
De hát ott van a Szabadság téri "hősi" emlékmű is, meg a Vigadó térről 'hál Istennek elszállított obeliszk a köztemetőben....
A magam részéről sosem fogom elfelejteni azt a gyalázatot, amit a szovjet söpredék elkövetett a magyar néppel szemben.
És a veszély még mindig fenn áll...
Én egyetértek az átnevezéssel, de ne most!!!! Sokkal fontosabb helyekre kellene pénzt juttatni!!! és az átnevezés ugyebár ölég sok pénzbe kerül:((((( Szegények vagyunk és az elvtársak még mindig lopják az ország vagyonát, lásd K&H botrány:((((((((((((
Arról felejtkezett el Kocsis, hogy Budapest ostroma nem a magyar katonáknak, hanem az ide küldött waffen-ss csapatoknak volt köszönhető, hisz Hitler parancsára itt kellett volna feltartóztatni a belorusz frontot.
Ezért lett az az 50 nap olyan, amilyen. Ha a németek nem szállták volna meg a várost, a szovjetek minden dirr-durr nélkül átvonultak volna rajta (a magyar katonák már úgysem harcoltak a leromlott morál miatt, a nyilasok meg minden erejüket a retorziókra fordították).
A kitörés napjáról meg annyit, hogy azért lett az áldozatok száma is olyan magas, mert Hitler parancsára a várost nem lehett elhagyni. Maga Hitler tiltotta meg a kitürést.
Esetleg legyen inkább a "Kitartás" tere, hogy nevén nevezzük végre a dolgot. :)
De esetleg lehet Rabszolgapiac is, legalább utal valami a funkcionalitására.
Még jobb lenne, ha kiderülne végre, hogy melyik a mi seggünk és annak az országnak a fővárosáról nevezzük el, ahova éppen nyalunk. /Lehet cserélhető táblákkal is./
From: lelkiismeretcsoport-owner@yahoogroups.com
To:
Date: 03/10/04 15:15:52
Subject: [lelkiismeretcsoport] L88: Moszkva teret nevezzék át "Kitörés" térré
Tisztelt Fővárosi Önkormányzat!
Alulírott Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 Csoport nevében azzal a kéréssel fordulok Önökhöz, hogy a Budapest II. és XII. kerület találkozásánál fekvő
Moszkva teret nevezzék át "Kitörés" térré.
Kérem mérlegeljék, hogy a két évvel ezelőtt ugyanebben a tárgykörben elutasított kérelmemnek az ad újabb aktualitást, hogy az ismeretterjesztő
munka kövekeztében egyre többen vannak Magyarországon, akiknek igényük van a
Budapestet hősiesen védő és életüket áldozó magyar és német katonákra méltóképpen emlékeztető térnévre.
Beadványomat az is indokolja, hogy a XXI.század elején még mindig létezik egy olyan nevű tér Budapesten, mely a Magyar Nemzet által megvetett
kommunista ideológiát dicsőíti, mivel a teret a II.világháború után nevezték el hitvány hízelkedésből a győztes Szovjetunió fővárosáról.
A kommunista diktatúra több mint 100 millió ember életét pusztította el békeidőben.A világháborúban Magyarországon is nagy pusztítást végzett e gyilkos hatalom.
Ezért szégyenletes, hogy a háború után a kommunisták és bérenceik felszabadulásként ünnepelték országunk megszállását, kifosztását,
asszonyaink és leányaink megbecstelenítését, férfiaink lemészárlását, illetve Szibériába való elhurcolását. Ezeknek a tragédiáknak állít dicstelen emléket a Moszkva tér név.
Ezzel szemben a Magyar Nemzet szinte egy emberként állt fel a II. világháborúban a bolsevizmussal szemben, és harcolt a végsőkig.
Budapest ostrománál mutatta meg a magyar és a német katona, hogyan kell bátran és hősiesen viselkedni, védelmezni egy várost és lakosságát az ellenséggel szemben.
A Főváros védői a végsőkig kitartottak. Példát mutatva a meg nem alkuvásra, mivel ismerték az ellenséget, amely igérgetéseivel ellentétben, a katonákhoz és emberekhez méltatlan módon bánt a legyőzöttekkel (sok felemeltkezű katonát és civilt mészároltak le azokban a napokban).
Mikor már az 53. napja tartó teljes ostromgyűrűben minden remény elszállt arranézve, hogy a bekerítésből kiszabadíthatják a város védőit, akkor azok megkezdték a kitörést a budai várból, ahová beszorították őket az utolsó
napokban. Több napon keresztül és több hullámban próbálták meg a reménytelen kimenekülést. Főképp a mai Moszkva tér irányába. Valóságos mészárlást és vérfürdőt vittek véghez a magyar és német katonák között az oroszok, mivel számítottak e hadműveletre. Három nap alatt több mint 40 ezren estek el.
Sokakat már az elején, a Széll Kálmán téren (mai nevén Moszkva téren) kaszaboltak le.
A hősök vére így festette be a tér kockaköveit pirosra.
Ezért lenne indokolt, ha e 'XX.- századi Zrínyi Miklósokról' neveznénk el ezt a területet Kitörés térnek.
Méltónak tartanám még azt is, ha egy táblát is állítanának a térre, mely körül minden évben megtarthatná a magyarság antikommunista megemlékezését a kitörés emlékére is.
Az emléktábla idézetének ezt a szöveget javaslom:
"Mikor fogja megtanulni Napnyugat, hogy a szovjet halállal nincs alkuvás. Nem lehet egyezkedni, nem lehet senkinek magát megadni. Mi a magunk bőrén végigpróbáltuk a szovjettel való érintkezés minden formáját. A diplomáciai
viszonytól a hősi halálig. A végeredmény mindig egy. Mindig ugyanaz. Halál. Csak egy a kérdés: becstelen, vagy becsületes halál? (...) Európa, ébredj!"
(Marschalkó Lajos)
Köszönettel Kocsis Imre, a Lelkiismeret '88 Csoport elnöke
2004.III.10.-én, Levélcím: Lelkiismeret'88 Budapest,1593. pf.617