Innen látszik, hol is áll ma Magyarországon a nemzeti liberalizmus.26 hozzászólás, és slussz.Mi a teendő?Mindenképp kell szavazni, már csak azért is mert(szerintem jogosan) lepanelproliznak.
Lista-szadesz, egyéni-fityisz???háát....
De tulajdonképp a ,,Szövetséget" még mindig a FIDESZ-MPP vezeti, legalábbis többségben vannak döntéshozatallal.Igen, a mostani populista-szoc.demagóg, pozsgai mutogatós irányt vehetjük a komcsi nyugdíjasok kilóra való megvásárlásának.És akkor minden rendben ...LENNE, de ez Szabadelvű politika?
Szerinted egy liberális ember eredendően "anti-magyar", globalista gyökértelen kell hogy legyen?
Egy liberális, ha liberális, akkor nem lehet "anti-magyar". De az antinacionalista, az nem "anti-magyar" - csak szélsőjobbul.
A globalizmus egy megállíthatatlan világjelenség. Amelynek persze vannak jó és rossz oldalai is. De nem hiszem, hogy a világ egységesülését meg lehetne állítani.
Gyökerei szerintem mindenkinek vannak. Ady például elég "gyökeres" volt magyarnak és kálvinistának is, mégis - ezen a "gyökéren" - kozmopolitának és a Jászi-féle polgári radikalizmus hívének tartotta magát.
Igaza van Alexnak, fölösleges ún. nemzeti liberális párt létét hiányolni, amikor még liberális sincs. Igazából a nemzeti és a liberális sincs ellentétben egymással, tekintve , hogy az Szdsz nevet viselő radikális (szatelit)alakulat nem tekinthető liberálisnak.
Sőt , a szélsőjobb nézeteivel ellentétben még "zsidópártnak" sem, sőt szvsz inkább "zsidóellenesnek" , ugyanis pl két hete elhangzott egyházellenes javaslatuk megvalósulását az egyházfinanszírozásról, épp a zsidó hitközség szívta volna meg legjobban.
Eszem ágában sem volt zdisózni,de most hogy mondod nem értem hogy a magyarországi zsidók miért érzik magukat a "magyar liberális" körön kívűlinek.Tudtommal ők is magyarok.
Na de hogy a lényegre térjek át,pusztán azon tűnödtem el hogy a magyarországi liberálisok vajon kire szavaznak.
Mert ugye a magyar társadalmonban a liberális beállítottságuak úgy 20-25%-an lehetnek.
Ehhez képest a szades kap 3-4%-os támogatottsággal bír.
Ebből vontam le azt a következtetést hogy a liberálisok többsége megveti a szadesz-t és helyette másra szavaz.
Tehát felesleges azon filozni hogy a nemzeti-liberálisok hova szavaznak,mikor még a sima liberálisoknak sincs egy nyugodt szívvel felválalható pártja.
Remélem nem zsidózni akartál ezzel a kérdésfeltevéssel? Nem szeretném megvédeni a szadeszt (távol álljon tőlem), de emlékeztet ez a sugalmazás az egykori zsideszezésre.
Aki nem magyar liberális, hanem kisebbségi, az már nem is szavazhat csak az SZDSZ-re?
Üdv: egy "többségi" (származásra keresztény) nemzeti-liberális
Inkább azon kellene elgondolkozni hogy a magyar liberálisoknak vajon hova szavaznak vagy hova szavazhatnak.
Mert hogy a magyar liberális szavazóréteg többsége teljesen elutasítja a szadesz-t az biztos.
Ők vajon a Fideszre szavaznak?Vagy inkább az Mszp-re?
Erről lehetne vitatkozni... Csak egy-két dolgot említenék meg.:
1. Az egyházak és az általuk közvetített erkölcsiség ráeröltetése a társadalomra (lsd.: Károli-ügy, egyházfinanszírozás kérdése)
2. Már-már baloldali retorika a gazdaságpolitikában (tőkeellenességnek tűnő szóhasználat, az állami szerepvállalás favorizálása)
3. Radikális kapcsolatrendszer bizonyos civilszervezetekkel, megkésett elhatárolódás a szélsőjobbtól, mely a mérsékelt jobboldaliakat is kérdésfeltevésre ösztönzi. Ezt nem részletezném ezen a helyen, mert nem kívánok ártani a Fidesznek.
Hát csak röhögjél! Úgy látszik az előítéleteid rabja vagy.
Ui.: Én meg azon szoktam röhögni, hogy magukat haladó, toleráns, előítéletektől mentes embernek tartó liberálisok úgy nyilatkoznak mint te. Ha valaki tiszteli a Szentkoronát szabadelvű létére, akkor már agyon kell taposni, ugye?
Persze,a minta adott: ezt tette az SZDSZ is a "koronavitában" a Fideszszel. Aki mást gondol mint a "toleráns" SZDSZ, akkor az a demokrácia ellensége, nem urbánus.... MUCSAI. Ezt akartad mondani?
A nemzeti liberálisok (szép és pontosabb kifejezéssel: szabadelvűek) igencsak kényelmes helyzetben vannak a szavazás szempontjából. Nyugodtan szavazhatnak a Fideszre, ugyanis az néppártként követi és érvényesíti a szabadelvű politizálás alapelveit. Ha az illető gyanakvó természet, és nem éri be a szabadelvűség érvényesülésével, hanem tisztán szeretné azt, hát voksoljon az MDF-re - bár ezzel már kockáztatja a szavazate elveszését. Végül excentrikus, ínyenc szabadelvűek választhatják a Centrumot is - bár ott kóstolás után azért némi baloldali utóíz megmarad. ("De ez a termék élvezeti értékét nem befolyásolja...")
Szerintem is szavazz a FIDESZRE!!!!:)))) Ott rengeteg a magadfajta liberális, sőt nagyon sok zsidó is van és így emeli a PÁRT értékét:)))))
A 48-as szabadságharcban is sok liberális vett részt és zsidó is!!! Leborulok nacionalista érzelmük előtt!!!:))))
Olyan pártra én sose szavaznék, ahol Kuncze, Haraszti, Pethő, Bauer,Eörsi, TGM és mások vannak! Ezek az emberek magyarellenesek!!!!!:((((((((
A topic kérdésére a wálasz: a Fideszre, még ha csak jobb híján is.
Én is sokszor piszkáltam már ezt a problémát, ami sajnos meglehetősen jellemző az SZDSZ-re: a tolerancia szent zászlaja alatt elköwetett brutális intoleranciát... Az Indexen e gondolatiság jeles képwiselője aconrecourant, de a hiwatkozott cikket szerzője, Ádám (úgy is, mint az Index nazarenéje) is hajlamos így gondolkodni.
Szerintem a jobboldali "antiliberálisok" a liberalizmusban nem azt gyűlölik, amire te gondolsz. Ők magát az SZDSZ-t nem szeretik, meg mindazt amit leírtam a topic-nyitóban... Egy nemzeti-liberális igenis lehet jó értelemben vett liberális, és mérsékelten nemzeti. A MIÉP-et nem kellett volna felhoznod, mert csak azt a szűklátókörűséget bizonyítod, amely jellemző az SZDSZ-Újgeneráció "társaságra". Bemocskolni a politikai ellenfelet, összemosni a szélsőjobbal stb... Épp eéág, hogy a nemzeti-liberálisokat kiutálják a mai jobboldalról, mert toleránsabbak mint a nagyátlag.
Szerinted egy liberális ember eredendően "anti-magyar", globalista gyökértelen kell hogy legyen?
Nevetséges!
A kérdés abszurdnak tűnhet, mivel a jelenlegi pátrendszerben sokan kifejezetten tagadják a fenti kérdésfeltevésben szereplő politikai-világnézet létjogosultságát. Ezzel szemben sokan vallanak egy személyben mind nemzeti (értékhű), mind pedig szabadelvű nézeteket.
Magyarországon ma egyetlen párt próbálja magát „vegytiszta” szabadelvű erőként beállítani (SZDSZ), gyakran megtagadva a legalapvetőbb nemzeti értékeket, minimalizálva a határontúli magyarság, a Szentkorona és más fontos kérdések jelentőségét, létjogosultságát. Ez a törpekisebbség igen agresszív módon fejti ki nézeteit, ha úgy gondolja valami, vagy valakik veszélyeztetik az általa mindenhatónak tartott republikánus és kozmopolita eszmét.
Az Újgeneráció egyik oszlopos tagja bődületes elfogultsággal és „világmegváltó” kirohanással támadta januári értekezésében* azokat az embereket, akik szerinte nem elég modernek és haladóak (mint az SZDSZ), és a „Horthy rendszert” kívánják restaurálni, amikor bizonyos kérdésekről (pl. a Szentkoronáról) más nézeteket vallanak, mint a „haladó” törpepárt. Már-már azt állítja, hogy a demokratikus monarchiák „alábbvalóak” a köztársasági berendezkedésű nemzeteknél, ezzel mintegy megsértve több fejlett EU tagállamot. A magyar liberálisok képtelenek megemészteni a Szentkorona látványát a Parlamentben, gondolatban lesajnálják a nemzeti emlékezet fontos szimbólumait, történelmünk bagatellizálásával pedig már-már betegesen hitet tesznek a nemzetközi felhigulás, a pénz oltárán mindent feláldozni képes liberál-anarchista nézetek mellett.
Mi nemzeti-liberálisok elvetjük a nemzetrombolásnak ezt a nyomorát, fontosnak tartjuk a nemzeti önbecsülés, a kollektív emlékezet és büszkeség megtartását, ugyanakkor távol áll tőlünk mindenfajta kirekesztés, az etnikai, vallási, magatartásbeli kizárólagosságra való törekvés egyaránt.
Szabadelvű eszméket vallunk az állam-egyház viszonyáról, az egyéni szabadságokról, a toleranciáról, a gazdaságban kifejtett állami beavatkozás minimalizálásáról, a szociális támogatási rendszer igazságos működtetéséről.
Az egykor liberális értékeket is magáénak valló Fidesz jó néhány nemzeti-liberális magyar állampolgár számára jelentett megfelelő politikai képviseletet. Sajnos, mára ez megváltozni látszik. A keresztény-konzervatív pályára állított párt tagságának jelentős része nem ért egyet számos megnyilvánulással és helyét keresi a politikai palettán.
De vajon hogyan fognak szavazni ezek az emberek? Mint láttuk a nemzeti-liberális értékrend miatt az SZDSZ elfogadhatatlan számukra, a FIDESZ MPP pedig feloldódott a Szövetség nagyszabású víziójában, átengedve egyes kérdések (pl. az egyházak szerepe) kezelését a „szatellit-pártocskáknak”, civilszervezeteknek.
A jövő mindenképpen egy új párt létrehozásának irányába mutat, s nem lenne meglepő, ha a Jobbik mintájára egy nemzeti-liberális centrumpárt is megalakulna hazánkban.
* A meghivatkozott írást elolvashatja a www.kulonvelemeny.hu/
?language=hun¢er=readarticle_db.php
article=242 címen!