Természetesen, gondolom mindenki értette, hogy az eredetileg analóg jelet digitálisan tároló CD-ről van szó, megkülönböztetésül attól a felírási módtól, amikor digitális adatot digitálisan tárolunk a CD-n (mely utóbbiban persze lehetnek pl. wav, vagy mp3 formátumú adatok az élet bonyolultsága kedvéért).
Persze szerencsére értem a tréfát, és így utólag engem is mosolyra gerjeszt az elnevezés. És gondolom nem azt akartad, hogy itt részletezzem az eme szüleménynek a digitalizálási, kódolási, hibajavítási dokumentációját...
azért nem minden ház vas, ami fénylik...
nekem pl. szép aluminium lemezből van a ház és a CD-rom burkolata is szintúgy. illetve gondolom még sok más embernek is. de a lényegen ez nem változtat, hogy a magnó elég keves mágneses teret kavar ahhoz, hogy bármiben belezavarjon
trafó: ennyi erővel a gép tápegysége is zavarna, ami szerintem még nagyobb teljesítményű is mint a szegény magnó
1. A Ház vaslemezből van, amely elég jól árnyékol.
2. A CD író burkolata is vaslemez, ez további védelmet nyújt.
3. A hangszóró mágnese statikus mágneses tér, mely szerintem nem befolyásolja a CD író működését (ha a két árnyékoláson átjutna).
4. A hangszóró tekercse egy légrésben rezeg a mágnesben. Innen szinte alig jut ki változó mágneses tér.
5. Leginkább a magnó hálózati trafója okozhat zavart, de az árnyékolások ezt kiszűrik. Esetleg ha a CD íróba egy analóg CD-t raksz és azt lejátszod(!), talán "vájtfül" esetén meg lehet hallani a trafó átszóródott mágneses terét, ha a hangkártyáig eljut. Ha hallod a brumm-ot, és a magnót arrébbvíve csökken, akkor tényleg az okozhatja.
a cd lemeznek magának semmi köze a mágnesességhez, éppen ezért is olyan jó és könnyű vele adatot hordozni, mert nem kell félni a villamos és metró okozta elváltozásoktól, tehát a lemezeknek semmi baja nem lehet.
a meghajtóban viszont az adat értelemszerűen elektromos jellel továbbítódik, amire a mágneses tér hat. ennek a mértékét nem tudom megmondani, szerintem ki kell próbálni: lehettőleg újraírhatóval nézd meg mit tesz írás közben, működő hangfallal. az hogy mennyi ideig van ott az nem sokat számít, mert nem változik a mágneses tered, szóval elejétől fogva ugyanolyan.
de inkább amiatt aggódj, hogy ha túl nagy basszust ad le a hangfalad, akkor esetleg az rázza majd szét a gépet :D (vinyó, cdromok, etc.)
a házam legfelső részében van a CD íróm.
hogyha a magnómat a házam tetejére rakom, akkor a magnó hangfalába levő mágnes pont a CD író felett lesz.
az a kérdésem hogyha a CD író/lemez (sokáig) mágneses térnek van kitéve, akkor mennyiben befolyásolja az állapotát, vagyis rakhatom-e a magnómat a ház tetejére?