szeptemberben lattam utoljara amikor otthon voltam. Emlekezetbol irom. Lehet meg van 50 meter is de csak tippelek mert sem a szerzodesben sem a tulajdonilapon ez az adat nem szerepel es a biztonsagior nem akar felmaszni :-)
Ez névlegesen (tengerparton ) 2200kW-s , voltam benne a leállitás előtt ,s a PLCje mutatot egy max értéket ; 1x 4percig leadta a 660 kW-t !!!!Mindezt 12 év működés alatt.
De mindenféle tanulmány stb ajánlotta az ide helyezést --meg a rengeteg banki hitelt is megkapta.
A realitás --ha van kedved + elég pénz--kitartás akkor lehet.Legfeljebb nem jön be a számitás.
Tisztelettel jeleznem hogy a teljesen tudatlant kepviselem a temaban viszont komolyan erdekel.
A tortenet roviden: Vasaroltam egy teruletet aminek az egyik vege egy volt ipari terulet egy cca 25-30 meter magas kemennyel. Erdeklodnek hogy van e annak realaitasa hogy erre akar egy horizontalis vagy vertikalis szelturbina keruljon? Eszak Tolnaban van a terulet.
Mikor loveszetre keszulunk vagy harci zonaba erkezunk es szamitani lehet esetleg a hajo lovegenek a bevetesere akkor egy idojaras szondat bocsajtunk fel ami meri a levego homersekletet nyomasat szeliranyt erosseget paratartalmat, es mindezt 200 meterenkent egeszen cca 23-25 000 meter magassagig. A szelnek nem csak az ereje de az iranya is valtozik felfele.
Hogy egy bizonyos szélsebességből mekkora energiát lehet kivenni, nem függ a talajtól való távolságtól. A talaj közelsége és tereptárgyak csökkentik a szélsebességet és turbulenciát okozhatnak, ami szintén csökkentheti a hatékonyságot.
Balaton parton azért egészen sokszor fúj a szél. Bentebb 200m-rel szinte semmi, de közvetlenül a partnál meg fúj és sokszor 15kmh vagy erősebb. Egyre gyakrabban szeles az idő.
Azt mondod hogy egy ilyen nagyobb függőleges tengelyű szélgenerátor ami 2m magas és közel 1,5m széles 3-5kw-osnak mondják 120kg, az szart se termel 10-15kmh-s szélben?
Kiegészítésnek kéne, mert télen ködös időben van hogy akár napokig nem termel a napelem szinte semmit. Jó lenne valami másodlagos energiaforrás. Tavasztól őszig biztosan mindig elég lesz. Ha kell növelem az akku kapacitást. Bár szerintem a 150kwh már elég lesz talán. Autókat tudom nappal is tölteni amikor süt a nap, vagy legalábbis van valamennyi termelés.
Lassan eljön az ideje, hogy próbálkozzak a szélgenerátorral, csak kiegészítésnek gondoltam.
A ház lapostetős 6,5m magas lesz. Utcától kb 85m-re kezdődik az épület kb 25m hosszú. Tehát nem fog nagyon látszani az utcáról.
Sziget üzem lesz alapvetően 50kwp napelemmel és 150kw akkuval kezdésnek. Viszont télen van pár olyan időszak amikor sötét, ködös napok vannak , sokszor fúj a szél közvetlenül a víz mellett. Ezért gondoltam kiegészítés ként a szél hasznosítására. Milyen függőleges tengelyű(csendes) gépet vegyek? Mekkorát?
Tehát, ahogy napelemet sem telepítünk olyan völgybe, ahova sosem süt be a nap, így szélerőművet sem éri meg olyan helyre telepíteni, ahol csak 4 m/s az átlagos szélsebesség :-)