Hozzám került ma egy Kodak Retina IIS típusú távmérős masina.
Egészen jó állapotnak örvend mind esztétikailag, mind müködését tekintve, a zár ugyan lusta kicsit, de minden záridő lefut, a távmérő pontosnak tűnik, a képe is kontrasztos. A fénymérő is működik, viszont a front lencse karcos, sérült felületű
Egy Schneider Kreuznach Retina Xenar f2.8/45-ös objejtívről lenne szó.
Nem lapul valakinél esetleg bontva egy ilyen?
Úgy tudom cserélhető objektívként is elerhető volt.
Ha lenne valakinek eladó objektíve, esetleg romos Retina jó lencsével, akkor kérem jelezze.
Olyan jó lenne, ha nem csak a polcon porosodna ez a komoly kis masina.
El is nézek Vácra megnézem azt a környéket.Kiváncsi vagyok mit hajtott a szélkerék? (szivattyut?)Remélem nem sértésnek vetted? Egy szuszra néztem végig,és ezt csak olyankor teszem ha valami nagyon megfog.Tavaly még volt a főuton egy fényképezőgépjavitó idős úr ,vele is szivesen beszélgetnék ,ha még megvan.
Tetszett.De mint volt fotózó hobbista egy észrevétel.Fekete szinű gépet(mikor bemutattad),nem filmezünk sötét háttér előtt.Én is alig tudok a fekete mudi kutyámról képet csinálni mert a szőre elnyeli a fényt.Köszönjük a bemutatót.
Bár nem jeleztem: az obi tubus eleje átm.=20mm, a frontlencse átm. Kb.7 - 8mm tehát egy fizikai méretében is kicsi objektív. Ezt is figyelembe véve, én is valami hasonlóra gondoltam mint amire Te vagy Szőrmók.
Talán ezt erősíti a kb. 80 fokban elforgatható nagyobbik gyűrű, hogy a vízszintesre kifordított lámpatest helyzetében is kényelmesen leolvasható legyen a beállított rekeszérték, bár ilyen kis nagyítógépet én még nem láttam. Meg még sok mindent nem láttam.:-)
Nekem régen "KROKUS" volt, de az egy másik kávéház.
És ahogy olvastam az ugrott be, hogy akkor az nem is a fókusz állító amint én gondoltam, hanem talán a negatív tartó rögzítésére való, mivel tengelyirányú elmozdulást tesz lehetővé. A pillanatnyi állás teljesen nyitott állapotot mutat.
Ja és helyesbítek. Az objektív a korábbi elírásommal ellentétben természetesen "STEINHEIL". Nem csaptátok le a magas labdát, amely ismét megerősített abban, hogy a fotózás kedvelői igazi úriemberek. ;-)
Köszönöm mindnyájatok segítségét. Itt vannak még más képek róla.
Én leginkább azt mondanám, hogy valamilyen kis képméretű géphez (Mikroma, Minox, ilyesmi) készített nagyítógép része ez a 20 mm-es obi, meg az alaplap. Megjegyzem a Mikroma 16 mm-es filmet használt, és 20 mm-es volt az obija. Szóval ez szerintem egy nagyítógép darabja, de hiányzik róla a lámpaház, meg szerintem valószínűleg volt hozzá egy kondenzorlencse is az égő alatt. Kellene még hozzá egy negatívtartó rész is. Nem látszik jól a képen, de a nagy alaplap túloldalára valahogyan rá lehet biggyeszteni a lámpaházat. A negatívtartó, meg asszem az obitartó lemez és a nagyobbik lemez közé csúszhatott be, de oldalról jobban látszana, hogy van-e ott rés.