Nos ritka az olyan eset amikor a bérletet kereső fizet egy irodának.
.Teljesen felesleges !
Azt a bérletet így is úgyis meg kell nézni ( akár többször is ), a mai világban telefon internet általános, szerződést pedig úgyis minta alapján köt az ember.
Nagy a kínálat. Természetesen van létjogosultsága a közvetítő irodáknak , általában az un. bemutatási ( mustra ) tevékenység az övék. Az egy eléggé időigényes feladat. Ilyenkor a megbízó fizet.
Korábban is még a újságos hirdetések idejében létezett az un. címközvetítői tevékenység.
A lényege : egy ügyes telefonnal rendelkező, lehetőleg otthon ülő valaki levadászta a hírdetéseket, aztán a bérletet keresőknek eladta némi apró pénzért. Hogy nagyobb legyen a kínálat némi kamú/idejét múlt cím is szerepelt a bázisban,
A gyanútlan ( önállótlan) kereső meg méltatlankodott ilyenkor. De ez már a múlt.
Egy talpra esett ember nem bízza másra az otthon keresést - a kínálat végtelen. De azért talpalni kell itt is.
Az ember asszonyt, lakást sk. szerez, nem ad erre másnak megbízást !!
Régen én is beleutottam ilyen címközvetítőkbe. Még alig jelent meg a hírdetés, máris lecsaptak rá. Amelyik nem volt mohó ( tehát nem kért pénzt érte mondtam felveheti , ha nekie jó, miért ne ). De akadtak olyan konstrukciók is amikor egyhavi lakbér ellenében mutogatták volna a kiadandó lakást. Mivel majd a szomszédban lakom, üzletet velem egy se csinált. A szomszédba a mustrára csak át tudok menni.
"vagy nem úgy nézett ki, ahogy a képeken szerepelt." na ja a kép sokmindent megszépít, meg a ronda nő se a csúnyaságát tesziki az ablakba.
Egyébként tanulság : más nem tudja eldönteni helyetted ,hogy mi tetszik neked és mi nem.
Megvan már egyébként álmaid asssz... akarom mondani bérlete ?
Jó, ha van írásba foglalt szerződésed a főbérlőddel azokról a dolokról, amikről megállapodtatok (kaució, felmondási idő, javítások kit terhelnek stb.).
Jó az olyan lakás, ahol lehetőség van minden energia és víz használásod külön mérésére. Az, hogy gázos, távfűtéses stb. az attól is függ, hogy nálatok pl. mennyi a távfűtés egységára.
Mi pl. újraszigeteltük az ablakokat saját költségünkre.
Ha valakivel közös lakást bérelsz, akkor arra kell odafigyelni, hogy nem legyen energiazabáló háztartási gépe, aminek a rezsijét meg akarja osztani veled, ha te annak a hasznát nem élvezed (pl. légkondi)
igazából olyan tanácsok érdekelnének, mint pl. milyen fütésű lakásba érdemes költözni, mikre figyeljek oda hogy kevesebb rezsi legyen, min tok sporolni, meg ilyenek...
a cinikus hozzászolások is jöhetnek :D (addig is jókat derülök)
Budapestről van szó? Mert ha igen, akkor nagyon kösd fel a gatyád, hogy ennyiből megúszd. Persze meglehet, ha egy kétszobás lakást béreltek jó sokan, valahol Káposztásmegyeren.
Nem tudom, de számomra feltétlenül fontos, hogy külön szobája, külön lakrésze legyen az embernek, s hogy a lakás ne legyen olyan mint egy átjáróház, és ne legyen emberekkel tömve. Ja, és viszonylag a tágabb belvárosban legyen.
Ha neked mindezek nem számítanak, biztos megtalálod számításod.
El akarok költözni egy albérletbe, többet is találtam már, csak sajnos nincs tapasztalatom a témában.
Max. 20 eft-ot szánnék rá, rezsivel.
Mire figyeljek oda? (és itt most nem feltétlenül a jogi oldalára gondolok)