"azt szeretném, ha megszünne az egészségbiztositási járulék és 1 műtétért kifizethetnék 3oo.ooo Ft-ot !"
az atlagber ma magyarorszagon 130.000.- ft brutto, az ehhez tartozo egbizt jarulek (3+11%) 18.200.- ft plusz egeszsegugyi hozzajarulas 3.450.- ft, osszesen 21.650.- ft per ho, ez egy evben 259.800.- Ft per atlagfizetesu koponya.
egy kisebb mutetert a 300 realis, plusz altatas egy szazas, plusz gyogyszerek-hotelszolgalat-kulonnoverke-alakartekaja ezaz, hatszazbol kijon tokkal vonoval egy kisebb mutet.
lehet ugy szamolgatni, hogy egy evi befizetes a tb-nek 259.800.- kontra hany evente kell mutetnie magat az embernek.
vagy lehet ugy is szamolni, ha nincs zsebben allandoan hatszaz rongy, kot ra az ember egy privatbiztositast, a tb-nek fizetne ezt a fenti 21.650.--et, ehelyett fizet privatbiztositot amiben a fenti benne van pld. 14-et. es nincs tobb boritek meg zsufoltkorterem meg hasonlo balkani ugyek:)
persze ki lehet talalni, hogy ez utobbi rencert miert is nem lehet altalanosan bevezetni magyarorszagon:)
"...hogy M.o.-n jelenleg az egészségügyi ellátás ingyenes és magas színvonalú..." ...és mindenki számára hozzáférhető. Ez volt a hírhedt és már akkor hazug 1972-es egészségügyi törvény. Tudom, mert államvizsgán kérdezték.:-)
Megboldogult Hofi Géza vezette le, hogy már akkor is, ebből egyszerre mindig csak kettő volt igaz!
Ingyenes és magas színvonalú, akkor nem mindenki számára hozzáférhető. (Kútvölgyi)
Ingyenes és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem magas színvonalú.(SZTK-rendelő)
Magas színvonalú és mindenki számára hozzáférhető, akkor nem ingyenes. (Magánpraxis)
egy kétszintű betegbiztosítási rendszer: a kötelező államin felül egy kötelező magán. Az államiba való befizetés fix, a magánba meg eldöntöd, te mennyit pengetsz Fix befizetésért fix ellátási szint! Ki dönti el, hogy ebbe mi tartozik, és az mennyire lesz fix szintű az évek múltával.
Továbbá, ha a magánbiztosítót adózott jövedelmedből fizeted, akkor a fix állami járulékért jogod van a magánszférában is az állami ellátásra, azaz osztott számlát állíthatna ki, mondjuk a Telki magánkórház. (Szerintem, ezért is törvénytelen, hopgy nem számlázhatnak az OEP-nek, mert ma mnég sokan fizetnek magánbiztosító nélkül számlára. Ezért ezek az emberek jogosultak lennének arra, hogy költségeik egy részét, járulékaikért az OEP-nek számlázza, mondjuk a Telki Magánkórház.(Telkiben tudják náluk mi mennyi, de azt az OEP nem ismeri el. Az OEP-ben tényleg fogalmuk nincs mi mennyi, csak azt "tudják", hogy bármennyi is, az sok.)
Ha mindenki számára azonos lenne, az eü-járulék, és eldönthetné ebből mennyit fizet magánba, akkor a jobb ellátásért mindenki a magánba fizetne, és borulna az E-alap, mint ahogyan borult a magánnyugdíj is, ezért állította meg Orbán annak idején, a magánnyugdíj pénztárakba történő befizetéseket.
És az egészségszámládról mondjuk, negyedévente küldenek egy kimutatást. Am,ennyire én tapasztaltam külföldön, a magánbiztosítók fordítva csinálják. Azt mondják, ebben a díjosztályban, (amit általában a munkáltatódtól kapsz, a munkaviszony részeként)egy évben, igénybe vehetsz max $2500-at fogászati ellátásra, max $1800-at gyógyszerre, és kapsz napi $50-et, ha kórházba kerülsz. Ez olyan egyszerű, hogy még számolgatást se igényel. (csakhogy ithhon az történne, hogy a fogorvos ad számlát $2500-ről a makkegészséges fogú biztosítottnak, majd a fogorvos az adókkal csökkentett $2500 felét, visszadná a makkegészséges fogúnak)
Jelenleg a lakosság nagy része nem sportol rendszeresen, dohányzik, nem jár fogorvosi szűrésre félévente és rákszűrésre sem. Ez igaz, jelenleg ez a helyzet, jelenleg ezek az emberek betegek és ezeket jelenleg kell ellátni. Amit írsz annak első eredményei úgy 8-10 év múlva jelentkeznének, ezért nem érdekli egyik kormányzatot se.
Műlt héten halottam egy nagyon érdekeset, lehet a közgazdászok nem így gondolják.
Egy jobb helyen, egy nagyobb embertől megkérdeztem, hogy van az, hogy nálunk az eü., 5%-nál alacsonyabb GDP-részesedéssel is működik, viszonylag hatékonyan és jól, míg máshol ehhez kell, ennek minimum másfél kétszerese GDP arányosan. Az abszolut értékről nem is beszélek.
Azt a választ kaptam, hogy nálunk se 5%-ból működik, hanem 8-10%-ból. A nem látható másik fele, ott van ez eü alacsony bérezésében, a soha ki nem fizetett túlórákban, a lerobbant intézményekben, a tulajdonos önkormányzatoktól elvont eü-fenntartási költségekben, a reggeli száraz kórházi zsemlében, a ki nem fizetett adósságokban, a gyártóktól forgalmazóktól elvett profitban, a a hálapénz borítékokban, stb. De valahol valakiknek az az érdeke, hogy ezek a rejtett vagy eldugott források fennmaradjanak, tényleges költségek rejtve maradjanak, tényleges befizetéseket ne lehessen elszámoltatni, stb.
"nem tartom jónak ha valakit abban motiválnak, hogy engem minél olcsóbban gyógyítson. "
a cel egy olyan rencer kialakitasa lene, ami:
- a dokit arra motivalja, hogy minel olcsobban _MEG_gyogyitson
- a beteget arra motivalja, hogy egeszseges eletmodot folytasson, eljarjon szuresekre, ilyesmi, az altala megfizetendo jarulek-dij akarmi teren viszont ne tudjon/akarjon sporolni
- a beteg es a doki kozti finanszirozasi lancot meg arra motivalja, hogy minel kevesebbol tartsa fenn enmagat
es mindebben a politikanak annyi dolga lenne, hogy az elozoeket ugy szabalyozza, hogy a szolidaritas meg hasonlo szempontok figyelembevetelevel a fenti reszvevok motivacioja a fentiek szerint is mukodjon: nem arrol kell torvenyt alkotni, hogy a jarulekfizeto mennyi jarulekot kell fizessen, hanem arrol, hogy a jarulekfizetonek erdeke fuzodjon a minel tobb jarulek fizetesehez, a biztositonak az olcso mukodeshez, az orvosnak ahhoz, hogy meggyogyitson.
momentan a motivaciok ugy neznek, ki, hogy:
- a beteg (jarulekfizeto) motivacioja leginkabb a jarulekfizetes megsporolasa, hiszen az ellatas szinvonala fuggetlen a fizetett jarulekoktol, kizarolag az ismeretsegtol es a boritekvastagsagtol fugg
- a politika alapveto motivacioja az, hogy a jarulek okvetlenul follyon keresztul a koltsegvetesen, igy tartalekkent (mezesbodon) lehet alkalmazni, ha valamely mas teruletnek fontosabb a (politikai) prioritasa
- az oep motivacioja a klasszikus hivatali: sajat fontossaguk bizonygatasaval az iroasztalok szamanak folyamatos novelese, ajanlott irodalom e targyban parkinson torvenyei ("a burokrata a masik burokratanak munkat ad"), plusz motivacio meg a korrupcio
- az orvos motivacioja az olyan biztos munkahely, ahol tag ter nyilik a halepenzek gyujtesere, a privat rendeles/ maszek munkak munkahelyi eszkozokkel torteno elvegzesere.
Ahogy aamen írja: sem a kórház sem az OEP nem tudja, hogy 1-1 kezelés mennyibe kerülne. Ha tudná, akkor már nem itt tartana szerintem az egészségügy. Magyarországon csak nemrég kezdődött a hatékony pharmakoökonomiai vizsgálat külföldi tapasztalatokra alapulva, de még nagyon gyerekcipőben jár.
Ha az OEP tudná, hogy mi mennyibe kerülne akkor nem kéne annyit szarakodni a gyógyszertámogatások terén sem
Én teljesen mellékvágánynak tartom a most ajnározott "Irányított Betegellátást" is, már csak azért is mert nem tartom jónak ha valakit abban motiválnak, hogy engem minél olcsóbban gyógyítson.
De most legalább van mire fogni a vacakolást.
Először is abból a tévhitből kéne kiábrándulni, hogy M.o.-n jelenleg az egészségügyi ellátás ingyenes és magas színvonalú. Az utóbbi biztos nem igaz, az előbbire meg csattanós felütés volt a halapenz.hu
Aztán meg azt kéne elfogadni, hogy attól, hogy a jelenleg bújtatott, de adott esetben mégiscsak létező árfolyamokat legálissá tesszük, attól a betegnek nem lesz rosszabb, legfeljebb az orvosnak adóznia kell utána.
Tiszta víz és pohár.
Továbbá: játszunk el a gondolattal, hogy létezne, hivatalosan is, egy kétszintű betegbiztosítási rendszer: a kötelező államin felül egy kötelező magán. Az államiba való befizetés fix, a magánba meg eldöntöd, te mennyit pengetsz - hasonlóan a nyugdíjpénztárhoz.
És az egészségszámládról mondjuk, negyedévente küldenek egy kimutatást.
Ezután pedig a kórházak, orvosok megmondanák, melyikben mi mennyi - te meg eldöntöd, hova mész.
Eredmény: a jelenlegi rendszer mellett magasabb ellátási színvonalat nyújtani képes kórházak is megjelennek.
Fogorvosi körökben ez már lejátszódott, van tapasztalatom, és bizony, árban és teljesítményben is jócskán lehet válogatni, ami egyáltalán nem baj.
Még egy eredménye lenne, ha végiggondoljuk:meggyőződésem, az emberek elkezdenének egészségesen élni, mert elkezdenének figyelni magukra.
Jelenleg a lakosság nagy része nem sportol rendszeresen, dohányzik, nem jár fogorvosi szűrésre félévente és rákszűrésre sem. A "mennyi az annyi" kicsit ösztönözne. Ehhez nem feltétlenül kell horribilis összegekre gondolni, csupán annyi kell, hogy TUDATOSULJON, és legyen tét - mert jelenleg a "Dohányzás káros az egészségre!" szlogen - halottnak a beöntés...
Természetesen a rendszerbe be kell építeni olyan elemeket és garanciákat, hogy pl. a születésétől fogva beteg ember ne szenvedhessen hátrányt azért, mert még nem volt befizetése.
Engem két dolog viszont rohadtul zavar: hiába fizetett eddig a munkahelyem és én meglehetősen nagy összegeket, egy komolyabb kórházi kezelés esetén a borítékozást nem úszod meg, és reggelire kapsz egy fél zsömlét fél kockasajttal és fél bögre teával.
Mielőtt bárki aszondaná, azért lettem hirtelen ilyen okos, mert biztos átestem ezeken, az téved.
Csak elméláztam...
"jobban szeretném, ha azt is megmutatná még nekem, hogy eddig mennyit fizettem be..."
hehe:)
pelda, dolgoztok kollegaddal ketten a cegnel, fejenkent es havonta szazezer a tb, a ceg levonja, bevallja, de csak 150ezret utal havonta, mindegy si miert.
melyikotok fizetett be kevesebbet? mert ugye azt le kell lokni a mutoasztalrol. az, hogy mindketten kevesebbet fizettetek, az azert nem jo, mert akkor mindkettotoket le kell lokni, pedig egy koponyara azert megiscsak meg van fizetve az a franya tb:)
"szeretném, ha eljönne az a pont, amikor eldönthetem, hogy egy - a magánnyugdíjpénztárhoz hasonlatos - magán egészségbiztosítási számlára befizethetnék, amennyit a kötelezőn felül gondolok"
fordulj bizalommal barmely egeszsegpenztarhoz vagy barmely biztositohoz, allnak rendelkezesedre, most is, eddig is, szivesen varjak a kotelezo tb-n feluli befizeteseidet:)
"Az OEP tervezi, hogy egy-egy kórházi kezelésről számlán megmutatja nekem - vagy annak, akit kezel - hogy mennyi az annyi. "
termeszetesnek az OEP-nek halvany fingja nincs arrol, hogy mennyi az annyi, mivel a beruhazasokat es ertekcsokkenesuket nem o finanszirozza, hanem a korhaz fenntartoja.
arra viszont kivancsi lennek, hogy mennyibe is kerul ez a szamlakuldozgetes:(
Az OEP tervezi, hogy egy-egy kórházi kezelésről számlán megmutatja nekem - vagy annak, akit kezel - hogy mennyi az annyi.
Nagyszerű.
Van egy kis rossz érzésem azért, mert ez olyan érzést szül, hogy: "Látod paraszt, sír a szád a kórházi állapotok miatt, pedig ennyibe kerülsz ám!"
Ezért én sokkal jobban szeretném, ha azt is megmutatná még nekem, hogy eddig mennyit fizettem be...
S végül a legjobban szeretném, ha eljönne az a pont, amikor eldönthetem, hogy egy - a magánnyugdíjpénztárhoz hasonlatos - magán egészségbiztosítási számlára befizethetnék, amennyit a kötelezőn felül gondolok, és utána megmondanák nekem mindennek az árfolyamát.