Hát hogy itt 3 mondattal meg lehet e mondani a megoldást nem tudom, de azon a véleményen vagyok, hogy passzívház esetén tán csak egy jó tervezőre bízzuk a munkát !!
Új tag vagyok, ezért elnézést, ha olyat kérdezek, amit már mások is kérdeztek.
Sávalappal készülne a házunk, amire kerülne 15 cm vasalt beton telibe. A kérdés az lenne, hogy ha e vasalt beton alá a döngölt feltöltésre teszünk kavicságyat, arra pedig 15 cm XPS-t, akkor az statikailag rendben van, hogy a falak kivételével, - ahol sávalap van alatta - a vasalt beton az XPS-en fekszik fel? Arra gondolok, hogy az évek során valamennyit biztos enged az XPS.
Sziasztok! Tavasszal építkezünk és a "központi szellőztetés" kérdése még nyitott. Tekintve, hogy mi is szigorú budget-ből dolguzunk, kérdés, hogy lehetséges-e ebből a munkából valamit sajátkezüleg elkészíteni vagy esetleg lehetséges-e, hogy idén csak a "csövezész" csináltatjuk meg és a többi meg majd jövőre kerül beszerelésre. A teljes beruházás árai is képlékenyek számomra: láttam egyedi decentrált rekuperátorokat, kb 400e-ért, de nekunk lesz 4 hálószabánk +nappali (szokásos, etc.) az úgy elég húzós lenne. Mindenkinek a tanácsát szivesen elolvasom. Köszönöm!
Meglepve tapasztalom, hogy az első bejegyzés 2004-es. hol a többi?
Valakinek van tapasztalata a Caleo fűtőfilmes fűtéstechnológiáról? Prokonvept házat tervezgetünk építeni, és ez lenne a fűtés. Állítólag napi kb. 2 órát működne szakaszosan. Elméletileg olcsóbb a gáznál.
Engedjétek meg, hogy itt is közzé tegyük. Megalakult a Magyar Szalmaépítők Egyesülete. Miért éppen szalmabála? Csak néhány gondolat: a két oldalt vályoggal tapasztott szalmabála hőszigetelése eléri a passzív házakhoz megkövetelt értéket, ez kb háromszor jobb az új magyar hőtechnikai szabályozás által megkövetelt értéknél. A gabona növekedése során széndioxidot használ fel, mellékterméke a szalmabála, a közelben mindenhol olcsón megkapható. A szalmabála ház kellemes, egészséges életteret biztosít lakóinak. Az Egyesületről: első feladatunk a legális építéshez szükséges ÉMI minősítés megszerzése. Ezt az engedélyt minden építtetőnek ingyenesen rendelkezésére bocsájtjuk. További céljaink: épített környezetünk ökologikusabbá tétele, kutatások-fejlesztések végzése, nevelés-szemléletformálás, rendezvények rendezése, más rendezvényeken való részvétel. Ha felkeltettük érdeklődésedet, látogass el honlapunkra: http://szalmaepitok.hu/