Ja igen, nem árt egy kis összefoglaló az előadásról, hátha több érdeklődő lesz. Az egyszerűség kedvéért kijelentés-szerűen teszem meg megállapításaimat. Persze mindez bizonyításra (számítógépes szimulációra) vár, de az elmélet állításai közötti erős összefüggéseivel is már részben bizonyítja önmagát. Még ha ez meredeken is hangzik. :)
Röviden: négy nagy becsapódás érte a Mars bolygó felszínét röviddel egymás után, és ezek akkorák voltak, hogy teljes mértékben átformálták a felszínt, és minden egyes felszíni alakzat kapcsolatba hozhatók velük. Hogy a bolygó rejtélyes alakzatai hogyan, miként és mely becsapódás következtében keletkezhettek, és hogy milyen további következmények voltak, ezt kívánom bemutatni mintegy másfél óra alatt. Mars-rengető dolog szerintem ;)
Szemelgetés a megoldott rejtélyek közül:
- A Naprendszer eddig ismert legnagyobb vulkánjainak keletkezése és a közöttük található szabályos távolság
- Északi és déli félteke eltérő kráterezettségi mértéke
- Hová tűnt a víz
- A kanyonok királya, a Valles Marineris keletkezése
- A Mars holdjainak eredete
- A felszín sötét és világos színű területeinek eloszlása
Kedves fórumozó társak! Fejlemények vannak. Az év eleje óta elmúlt hónapokban szépen gyarapodott, részleteződött az elméletem. Meg szeretném osztani ezt a nagyközönséggel, mert eddig csak a családdal, ismerősökkel osztogatom meg, de ugye ők nem hozzáértők, és bár érdeklődve hallgatják, hiányzik a lelkemnek a felismerés tüzének látványa. Arra gondoltam, hogy kibérelek egy tantermet valamelyik budapesti iskolai intézményben ócsóér, van egy szép nagy Mars domborzati térképem, és annak segítségével, még ha diák vetítésére nem is lenne lehetőségem (projektor bérléséhez nem elég a fizetésem) be tudom mutatni az elméletemet. Remélem lesznek érdeklődők. Segítséget is szívesen veszek atekintetben, hogy hol találhatnék viszonylag olcsón termet, csak pár órára való kibérlési lehetőséggel. Nomeg hogy vajon kit érdekelhet még ez a dolog, hol hirdethetem meg. A hivatalos tudományról ez a dolog lepereg gondolom, úgyhogy szerintem elsősorban az amatőrcsillagászok köre az, aki a legnyitottabb erre a dologra. De legelső a megfelelő előadókörnyezet megtalálása, ahol nem ver el minket az eső, és nem viszi el a térképet a szél.
Várom az érdeklődőket ide, vagy a "gp.bitmiller-kukac-gmail-pont-com" címre!
Diótörő: Bocsánatot kérek, csakugyan az elmélethez kértem segítséget, annak hitelessége biztosításához. Amikor elküldtem a hozzászólást (alapból támadást vélve a hozzászólás mögött visszatámadtam), akkor vettem észre, hogy miért írtad. És már nem tudtam azt törölni, aztán jött a szépítő magam-mentegetés.
Nyolc év nagyrészt azzal telt el, hogy pihent az elmélet. Néha lendületbe jöttem és elővettem, hozzátettem, -írtam, grafikákat készítettem elemzés és szemléltetés végett. Most nagyon jó, mert nem otthon vagyok, hanem egy albérletben, rendes lakótársakkal, saját szobával, előttem a számítógépem, és munka után senki sem zavar, hogy mosogassak el, vagy vigyem ki a szemetet, és nem is lebeg pallosként fejem felett ennek lehetősége. Gyűlölöm, ha kizökkentenek (mint minden elmélyülő ember), és még csak ezen lehetőség huzamosabb ideig állandó fejemben motoszkálása is gyilkos tud lenni. De ha az Élet másmerre ragad a közeljövőben, mert kell a pédz, pár hónapra megint leállok. Ideális körülmények esetén már 5 éve kész lettem volna nagyjából az egésszel. Dehátugyebár na, az Élet ennél színesebb. :)
Biga Cubensis: Megadnád esetleg itt a linkjét műveidnek, ha van annyira publikus? Kíváncsi vagyok, érdekelne.
Amit itt közzétettem, csak száraz szöveg, képek nélkül. Így nem sokan veszik a fáradtságot, hogy a látszólagos sivatagon átvágjanak. A honlapom címe is ott van, amin vannak ábrák, képek, csak a jó kis atw ingyéres tárhely szolgáltató mindig bevírusozza, gondolom hogy rávegyenek a vírusvédelmük megvásárlására. De nem. Majd inkább bérlek domain-t meg tárhelyet egy rendes helyen.
Nos, engem lepett meg a legjobban, hogy magam is írtam ide 8 éve.
Én írtam két könyvet, igaz teljesen más témában (bibliakutatás, eszkatológia), de végülis az is egy felfedezésről szólt.
Az elsőnél még volt pénzem, és magam adtam ki, nyomattam. Voltak terjesztők is, de nem ment. Itt pihen kb 300 db a pincémben, most a nagy hidegben talán prózaiabb felhasználásra kerül. Bukta.
Második, ami az elsőnek kibővítése, átdolgozása volt (+1,5 év kutatómunka; írás, tördelés, borító) esetben már megkerestem egy kiadót, és végül elkészült a könyv. Az se ment, de legalább anyagilag nem buktam.
Ez már jó pár éve volt, és azóta még rosszabb a helyzet a papíralapú piacon. Tudományos elméletek nem igazán érdekelnek senkit.
Végül felraktam ingyenesen letölhető formában a netre mindkettőt.
A neten vannak tudományos blogok, netes újságok, ott kell tapogatózni, a követelményeiknek megfelelni. Ha jó az elmélet, sokkal gyorsabban elterjed. Egy sima weblap ma már nem elegendő.
Nem akarlak elkeseríteni, de még az is elképzelhető, hogy itt az indexen többen elolvassák (be lehet állítani copyright-ot a hsz-eknél), mint ha fáradságos munkával kiadod, kiadatod.
" Hivatalosan elfogadott tankönyvek, csillagászati könyvek, egyetemi jegyzetek, vagy karok, ahol ilyen jegyzetek forognak, publikációk...) Vagy esetleg kihez fordulhatnék ezügyben? "
Olyan ember az ilyen, aki szó szerint veszi, amit írsz.
Márpedig Te nem a publikációhoz kértél segítséget. Na mindegy.
Pár éve vettem egy könyvet, ami úgy általában csillagászati témájú volt, de volt benne minden egyéb, mint pl. a földrengések előrejelzése, evolúció stb.
Na most amikor már másodszor olvastam, hogy a Napban maghasadás zajlik és a földrengéseket előre tudta jelezi a saját elméletével, akkor a tűzbe vágtam a könyvet. Na azóta nem veszem az önjelölt zsenik könyveit.
Amúgy ha nyolc év nem volt elég, hogy összeálljon a téma, akkor inkább egy fillért se költs ilyesmikre.
Mai rohanó világunkban még a végén valaki más felfedezi az ötletedet és akkor vége a dalnak.
" Hivatalosan elfogadott tankönyvek, csillagászati könyvek, egyetemi jegyzetek, vagy karok, ahol ilyen jegyzetek forognak, publikációk...) Vagy esetleg kihez fordulhatnék ezügyben? "
Olyan ember az ilyen, aki szó szerint veszi, amit írsz.
Márpedig Te nem a publikációhoz kértél segítséget. Na mindegy.
Pár éve vettem egy könyvet, ami úgy általában csillagászati témájú volt, de volt benne minden egyéb, mint pl. a földrengések előrejelzése, evolúció stb.
Na most amikor már másodszor olvastam, hogy a Napban maghasadás zajlik és a földrengéseket előre tudta jelezi a saját elméletével, akkor a tűzbe vágtam a könyvet. Na azóta nem veszem az önjelölt zsenik könyveit.
Amúgy ha nyolc év nem volt elég, hogy összeálljon a téma, akkor inkább egy fillért se költs ilyesmikre.
Mai rohanó világunkban még a végén valaki más felfedezi az ötletedet és akkor vége a dalnak.
Egy könyvet a könyvterjesztő nagyvállalatok terjesztenek nagy könyvesbolt-láncokban. A terjesztésért pénzt kérnek. Ők szabják meg, milyen könyveket terjesztenek és milyeneket nem. Ezek: Alexandra - Libri és a Líra és Lant (vagy annak változott nevű utóda.)
"Az a könyv, amelyiket mi nem terjesztünk - az nincs" (Híres idézet.)
A magánkiadós könyv szerzőjének joga van (helyfoglalási engedéllyel) nyilvános helyen árusítani, és joga van kis könyvesboltok vezetőit megkérni, hogy 1 (esetleg 2?) példányt vállaljanak eladásra. Nem mind fogja vállalni.
Igen, nekem is megfordult már a fejemben, hogy Sörös István nyomdokaiba lépek.
Gondolom azért sem terjesztenék, mert tudományos publikációkban leginkább csak más tudományos publikációkra szeretnek hivatkozni a hitelesség kedvéért is. Ugye? Vagy esetleg miért nem terjesztené senki?
Egyébként írtam az MTA Kommunikációs Főosztályának, s voltak olyan kedvesek, hogy pár napon belül (rögtön) válaszoltak, és ma írt Kiss László úr is, mert továbbították neki a levelemet a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetből, volt oly szíves és megadta az áhított információkat. Adott egy NASA adatbázist is, ahol lehet dúskálni és keresni a publikációk között. (http://www.adsabs.harvard.edu/)
Gondolom ha publikálni szeretnék mondjuk az Élet és Tudomány-ban, nem ártana minimum valami bötűpár a nevem elé, vagy egy-két a területen folytatott tanulmányokról papírocska, különben úgy visszadobják a cikkemet, mint a sicc, nem? Vagy de?
Igaz. Biga Cubensis, nehogy segíts, csak vicceltem. A végén még lerontod a hitelemet. Ami nem hiszem, hogy sok van. De nem is érdekel. Éljenek a jószándékú, segítőkész emberek!
Egy kis segítséget ha kérhetnék! Ugyan keresgélek a neten, de a legnagyobb gondot a hiteles információ hiánya okozza. Készül a kisfilm, ami bemutatja az elméletemet. De ez részben publikáció is lenne, így - bár ugyan adatoknak és különféle elméleteknek az internetnek köszönhetően nem vagyok híján, mégis - szükséges lenne olyan erős és elfogadott elméleti háttér, melyre alapozni tudnék, hogy ne tűnjön olyan légbőlkapottnak, mert attól tartok elfújná a szél. (Hivatalosan elfogadott tankönyvek, csillagászati könyvek, egyetemi jegyzetek, vagy karok, ahol ilyen jegyzetek forognak, publikációk...) Vagy esetleg kihez fordulhatnék ezügyben?
Nem sokszor fogok ilyet csinálni, hogy felhozom ezt a témát, csak már egy hete frissítettem pont a lényegi információt, és még senki nem írta meg a véleményét az elméletről... :( Pedig a honlapom látogatottsága alapján egy páran már legalábbis megnézték, ha ugyan el nem olvasták.
Nos, "röviden" ennyi :) Ehhez még jön hozzá, és változhat kis, szinte észrevehetetlen mértékben itt-ott. Néhány még leíratlan gondolatom azért van még, de a lényeg az ez. Ja, az egész kb. 2003 decemberében és az az utáni pár hétben született. Mikor miért nem publikáltam. Kezdetben túlságosan féltettem, aztán meg el akartam felejteni, süllyeszteni, mert úgysem ezen múlik az emberiség sorsa, és nem akartam az embereknek még egy lufi dolgot adni, amin csámcsoghatnak, miközben az igazi megoldásról elfeledkeznek. Aztán jött egy hosszabb időszak, mikor egyáltalán eszemben sem volt. De most saját "projektet" akarok futtatni, saját gondolatokkal, ami a szívemnek kedves, és nem mások agymenéseinek engedelmeskedni, ha már van egy kis kényszer-"szabadidőm" :)
Leginkább egy Föld típusú bolygó alapulvételével lehetne szimulálni a történteket. Persze ha "tetszik" az embereknek ez az elmélet, biztos vagyok benne, hogy elkezd terjengeni, hogy mivelünk is ez történhet, és onnantól kezdve sokan szörnyülködve fognak a Vörös Bolygóra tekinteni, mint a galaktikus elmúlás ékes példakövére. Ha valaki ettől félne, az dobjon egy mailt, megbeszélünk egy találkát, aholis az illetőt jól tökönrúgom (ha biológiai korlátokba ütköznénk, hozza magával a barátját), mert ennek bekövetkeztétől inkább kell tartani (vagy hogy az emberiség Istentelenségével önmagát a nyomorú rabszolgaság és éh/szomjhalálba táncolja), mint egy hasonló Naprendszer-béli esettől. Előbb féljünk a bennünk ásó gonosztól - majd aztán ráérünk félelemmel felfelé tekintgetni. Ami pedig teljesen értelmetlen, 'iszen egyszer mindenki itthagyja ezt a sárgolyót, és csak az számít, hogy addig mit éltünk meg. S ha meg kell szűnnie ennek a szépséges kéken csillogó igazgyöngynek, akkor meg kell. Részemről inkább élem meg a jelent és nézem végig a szebbnél szebb naplementéket (a napfelkeltékhez kicsit lusti vagyok :) ), mint nézek amerikai, természeti csapásos tömegvilágglobálkatasztrófális szerencsétlenségekről szóló filmeket. Ez az iromány leginkább csak egy érdekes meglátás, amit nem akartam magammal vinni az örök vadászmezőkre.
- A Valles Marineris legszélesebb pontja majdnem a harmadik becsapódással szemben van. Ott szakadt ki először a kéreg, és a szakadás onnan repedt tovább. Interferencia ide vagy oda: a becsapódás lökéshulláma ott nyomta ki a felszínt. A nagy vulkáncsoport egyébként a harmadik becsapódás interferenciájából jött létre. A Val. Mar-tól északkeletnek van egy felfelé húzódó kiugró perem. Ott a lökéshullám "csak" elnyírta a felszínt, de a kéreg nem szakadt fel. Ezek a "vulkánok" és hasadások, nyíródások annál is könnyebben létrejöhettek, mivel a felszín kráterezettségéből és a vízmosási formákból is következtethetünk, hogy itt nagy és összefüggő víztömeg volt, ami miatt a kéreg vékonyabb (lásd: Föld). - Milyen anyag az, amely a Mars sötétebb részeiért felelős? Mintha egy adag lila port csaptak volna hozzá a bolygóhoz, szemmel láthatóan amikor már kialakultak a kráterei. - Az Olympus Mons és egyéb vulkánok szélei is úgy néznek ki, mint az imént említett hasadék, kéregelnyíródás. A kéreg egy része felnyomódott a nagy lökéshullámoktól, a közepe pedig kilyukadt. - Azt is figyelelmbe kell venni, hogy a becsapódások, különösen az első következtében, amely a legnagyobb volt, csúnyán deformálódhatott a bolygó formája. Igaz most is kitüremkedik két átellenes oldala, de az idő teltével a gravitáció nagyrészt kiegyenlítette, visszahúzta a felszínt. Így az is lehetséges, hogy a vulkánok, pl. az Olympus Mons régen, a becsapódások után még jóval magasabb volt. - A becsapódások olyan mértékű változásokat vittek végbe a bolygó egészén, hogy valószínűleg az összes mai, megfigyelhető tulajdonságát összefüggésbe lehet hozni velük.
A Mariner-völgy, ahogy létrejött, gyakorlatilag szabaddá vált a bolygó olvadt belseje. Az óceán alatt megnyílt katlan óriási mennyiségû vizet forralhatott fel, a hátság vulkánjaiból kiömlõ láva úgyszintén. A bolygó légköre hirtelen elképesztõ mennyiségû vízgõzzel telt meg, és így nagy mértékben kitágult. A légkör külsõ részére nem hatott már megfelelõ mértékû gravitációs vonzás, így egy jó része ledobódott, a Mars vízkészletének jelentõs hányadával együtt - utóbbi vízgõz formájában. A becsapódásokkor is távozhatott a légkör és a víz egy kisebb része. Ez idézhette elõ a mostani állapotot, mert az eddigi eredmények szerint régebben a bolygót több víz borította, és a légkör is vastagabb volt. Ha ez így volt, akkor feltételezhetünk a Földéhez hasonló körülményeket, például hasonló éghajlatot, sõt akár vegetációt és annál magasabb rendû életet is. A vegetáció múltbéli jelenléte megmagyarázhatja a bolygó jelenlegi légkörének rendkívül magas szén-dioxid tartalmát, ugyanis a növények "szabad levegõn" való bomlásukkor szinte csak ezt a gázt bocsátják ki. Habár nem feltétlenül ez okozza ezen gáz magas arányát a légkörben, hiszen a szén-dioxid a Naprendszerben egy elég gyakori anyag. Atmoszférája nagy részének elvesztésével a bolygó hûlni kezdett, a víz belefagyott a talajba, vagy megfagyott a felszínen, de belepte a vörös por. Ez a por nagy arányban tartalmaz vas-oxidot, amitõl a színét is kapja. A vas úgy kerülhetett a felszínre, hogy miután az elsõ két meteor becsapódott, azok ereje a bolygó folyékony vasmagját a kéreg közelébe nyomta, azon hely környékére, ahol aztán a harmadik becsapódás ereje kiszakította a felszínt, és a Hellas-medence vulkánjain keresztül a lávával együtt egy része kiömlött. (A Mariner-völgyön keresztül nem valószínû, hogy feltört, mert arra az óceán rázúdult, a hasadék aztán gyorsan "beforrt", mert a víz lehûtötte.) Az idõ teltével a vas oxidálódott, porózussá vált, és a szél szétterítette a bolygón. A sok vas-oxid sok oxigént is feltételez, amit idõvel megkötött: valószínûleg magasabb volt közvetlenül a katasztrófa után a légkör oxigéntartalma.
A Mars holdjai (bal: Phobos, jobb: Deimos) is érdekes tulajdonságokkal bírnak. Mindkettõ igen kicsi, és egyenetlen formájúak. A Phobos felszíne olyan, mind a megszilárdult lávafolyam. Ezek a holdak keletkezhettek a becsapódások által ûrbe lökött anyag összeállása következtében. Pályájuk igen instabil, nagy sebességgel szûkül, néhány millió év múlva várható a becsapódásuk. A Mars körül további, kisebb méretû objektumok is keringhetnek, pályára állt törmelékdarabok. Ez a Földrõl láthatatlan törmelékhalmaz okozhatja oly sok marsi ûrszonda rejtélyes és hirtelen elhallgatását.
Ezen elmélettel talán a Mars mágnesezettségének jellege, erõvonalai formája is kapcsolatba hozható, mivel az egykori folyékony vasmag deformálódásáról is szó van, és annak "természetellenes" eloszlásáról, annak "megkavarodásáról", a becsapódások következtében.
(Az előző volt a: "A marsfelszín egyedi formái II." ) (És sajna elfelejtettem a licenszt átállítani "Nevezd meg!-Ne add el!-Így add tovább! 2.5 Magyarország"-ra a #80-as hozzászólásomban. Így írásban utólag átállítom, stoppépé.)
A következmények I.
A becsapódáskor nagy mennyiségû anyag fröccsent a világûrbe, ennek nagy része visszahullott a bolygóra, egész felületét beterítve, sok-sok kisebb krátert ütve a felszínbe. Viszont a bolygó felszíne leginkább csak a déli részén kráterezett. Ez azzal magyarázható, hogy a kráter nélküli területeken régebben víz volt, hatalmas óceánok. Még a Mars legmagasabb vidéke, a Tharsis-hátság felett is - ami a lökéshullámok hatására emelkedett ki. Tehát az ott feltételezett krátereket nem a hátság vulkánjaiból kiömlõ láva töltötte fel az idõk folyamán, hanem az ott jelenlévõ vízfelület fogta fel a becsapódó törmeléket, vagyis ott kráterek soha nem is léteztek. Ahogy kiemelkedett ez a terület, a víz elkezdett róla lezúdulni. Ennek a hátság egész területén és annak környékén láthatjuk nyomait. (A felszíne, és a többi krátermentes terület is a mélytengeri aljzatokra emlékeztet.) Számos erõs vízmosás jelenlétére utaló nyom van, többek között gigantikus folyómedrek, amit heves esõzéseknek tulajdonítanak. Ezen formák kialakulása valószínûleg jórészt a hátságról leömlõ víztömegnek köszönhetõ.
A Mariner-völgy középsõ, északi részén is igen erõs vízmosás jeleit láthatjuk, szintén a feltételezett esõzéseknek tulajdonított felszíni formák.
A kráterek elmosódásának irányából is megállapíthatjuk a víz folyásának irányát a bolygó majdnem egész felületén. A víz formáló erejének nyomai az óriási árhullámoknak lehetnek köszönhetõek.
A víz munkájára találhatunk még egy nyomot: a Mars kráterezett vidékein legalább három, elkülöníthető jelleggel bíró területet figyelhetünk meg.
Az egyik a nedves felszín becsapódásnyomai (ahol sekély víz lehetett),
a másik a szárazföldi, de elmosódott kráterek (a kép jobb oldalán) és a harmadik, az éles szélû kráterek (a kép bal oldalán, bal alsó felén). A kráterek azokon a szárazföldi területeken mosódhattak el, ahova a becsapódások által indított árhullámok eljutottak. (Csak igen kevés területen találhatunk éles szélû krátereket.) A Mariner-völgyben is láthatjuk vízmosás nyomait, és a bal szélén lévõ folyó-övezetben. Ott a repedések úgy festenek, mintha részben csakugyan víz vájta volna ki õket.
Ha a deformálódás mértékét vesszük alapul a becsapódások sorrendjének megállapításakor, a következõre jutunk: (A keresztek a becsapódások következményeként létrejött alakzatokat jelölik (kivéve a krátereket), a pontok pedig a bolygó velük átellenes oldalát. Megpróbáltam minél pontosabban berajzolni a dolgokat.)
A Hellas-medence a kráterek közül a legnagyobb. Tehát itt lehetett a becsapódásnak a legnagyobb ereje. Vele szemben a bolygó legnagyobb vulkánját, a .......-t (majd utánajárok a nevének, még nem sikerült megtalálnom :$) találjuk (rózsaszín X). Interferenciának a környéken még nincs nyoma. A keletkezett hatalmas lökéshullám feljebb nyomhatta a bolygó sûrûbb magját, így a hullámok még egy darabig ide-oda verõdve ennek hatására eltérülhettek, valamilyen mértékben kinyomhatták a Tharsis-hátságot, vele szemben a Hellas-medence felett található magasabb területet és magát a medencét is egy picit.
Az Elysium Mons, Hecatus Tholus, Albor Tholus vulkánhármas (zöld X) a becsapódással átellenben már lentébb helyezkedik el, és az interferencia jele itt már mutatkozik.
A legérdekesebb talán az utolsó becsapódás. Az Isidis-öböl (rózsaszín pötty). A kráter méretébõl ítélve ez volt a második legnagyobb erejû ütközés. Mondhatjuk azt is, hogy ez pecsételte meg a Mars sorsát, ez járt a legtöbb és legnagyobb következménnyel. A további belsõ feszítést nem bírta tovább a felszín, és kiszakadt.
Létrejött a Mariner-völgy,
és a Tharsis-hátságon található négy vulkán. A hátság egész területén láthatunk további kisebb repedésnyomokat. Létrejött egy ötödik vulkánszerû kiemelkedés is, csak az nem vehetõ ki jól, mivel az interferáló lökéshullámok éppen a Mariner-völgy vájatában találkoztak, így nem tudták kinyomni a felszínt látványosan, viszont a rengés széttördelte azt. (Ide az öt vulkánról egy összefoglaló kép) Létrejött a folyó-övezet.
Az interferencia további nyomait fedezhetjük fel a hátság kisebb vulkánjai elhelyezkedésében is. A hátság összes vulkánja egymástól való távolságai között "mágikus" összefüggések állnak fenn, a lényeg itt is a szabályosság. A nagy vulkánokon is láthatunk szabályos nyomokat:
Ezzel jórészt felvázoltam, hogyan alakulhattak ki szerintem a Mars felszínének jellegzetességei: hatalmas becsapódások révén. Az ilyen események viszont súlyos következményekkel járnak.
(Kép(ek): Felvázolni az interferencia képet, bejelölni a szabályosságokat, a szabályos csomópontokat (vulkánok és repedések helyei))
A Mars felszínén kutatva három nagy kráternek tetszõ medencét is találhatunk. Az egyik a Hellas-medence (1), az Argyre-medence (2), meg a harmadik, az Isidis-medence (3). A bolygó túloldalán, minden nagy kráterrel szemben egy-egy jellegzetes felszíni forma figyelhetõ meg. (1)-el szemben a (4), (2)-vel szemben az (5), (3)-mal szemben a (6). Feltehetjük a kérdést, hogy vajon véletlen-e ez. Nem biztos. Ezek a kiemelkedések és felrepedezések a kérgen a becsapódások által keltett lökéshullámok miatt is létrejöhettek.
És ha már hullámokról beszélünk, akkor így egy érdekes dolgot meg lehet magyarázni. Nevezetesen azt, hogy a marsi vulkánok miért helyezkednek el olyan szép, rendezett alakban. A válasz: interferencia. Fizikai kísérlet: a szabályos alakú hullámkádban a hullámok szabályos alakzatban találkoznak: szabályos interferenciakép alakul ki. Ez ugyanígy lehetett a Mars esetében is: a bolygó közel gömb alakja miatt az interferenciakép - ami a felszínen örzõdött meg - szabályos alakú lett.
Ezen alakzatok pontos elhelyezkedése többféle körülménytõl függött. Az egyik az, hogy feltételezések szerint a bolygónak régen folyékony magja volt. A folyékony mag könnyen átengedi az esetleges lökéshullámokat, ugyanakkor azok meg is törnek, a bolygó belsõ sûrûségkülönbségei miatt. Így jöhetnek létre "csomópontok"és vonalak, ahol a becsapódás erejének sokszorosa összpontosul. Ez az erõhatás gondolom még ismeretlen számunkra nagy méretekben, mert ritkák a Marséhoz hasonló méretû becsapódások, eddig nem sokszor kellett ilyet feltételezni. De ez létrehozhat a marsi "vulkánokéhoz" hasonló formájú, enyhe lankájú kiemelkedéseket.
Ezzel részemről meg is kérdõjelezõdik a Mars nagy tûzhányóinak vulkanikus eredete.
Egy nagy becsapódás ereje deformálhatta a bolygó folyékony belsejét, ezáltal a kialakult interferenciakép is torzulhatott. Adva van három becsapódásunk. Abból kiindulva (feltételezve az eddigi írásban jegyzett eseményeket), hogy irreálisan torz a bolygó közel szabályos gömb alakjához képest a Tharsis-hátságon rögzült interferenciakép, lehet, hogy egy elõzõ becsapódás már deformálta a bolygó belsõ rétegeit. És az nem lehetett sokkal elõtte, mert egy bizonyos idõ múlva a képlékeny rétegek valószínûleg visszarendezõdnek, visszanyerik szabályos alakjukat. A másik deformáló hatás adódhat a becsapódás szögének nagyságából (kicsiségébõl).
A NAGY FELFEDEZÉS egy kölcsönkapott csillagászati könyv nézegetése közben történt. Olvasás közben a Marsról szóló fejezethez érve elmerengtem egy képen (jobbra).
Közben a gondolataim a marsi élet lehetõsége és egyebek körül cikáztak. Feltûnt nekem az ún. Mariner-völgy (Valles Marineris), méreténél fogva megakadt rajta a szemem. (Hossza a bolygó kerületének kb. 1/7-e!!!) Eltöprengtem azon, hogy vajon egy ilyen méretû felszíni képzõdmény hogyan jöhet létre, mi folytán keletkezhet. Miféle hatalmas erõknek kell közrejátszania, hogy egy bolygó kérgén ekkora "sebhely" keletkezzen. A mai magyarázat valahogy úgy hangzik, hogy belsõ folyamatok valamiféleképpen szétfeszítették a Mars kérgét. Én nem igazán tudom, hogy egy bolygóban milyen belsõ folyamatok léteznek, mindenesetre lehet, hogy van ilyen. De az elméletem kelte elõtt még ezt nem tudtam, ígyhát másfelé tapogatóztam.
Úgy gondolkodtam, hogy bizonyára egy nagy behatás érte a bolygót, ezért mintegy "kicsattant", felrepedt 4000 km hosszan. Ilyen hosszú ugyanis a Mariner-völgy. Figyelembe véve a többi paraméterét (max. 8 km mély és kb. 200-300 km széles) földi viszonylatban sem semmi. Simán maga mögé utasítja a Grand Canyon-t és a Mariana-árkot, amikre annyira "büszkék vagyunk". Ezek a völgyhöz viszonyítva kis hajszálrepedések. A Mariner-völgyet létrehozó lehetséges külsõ behatásként két dolgot gondoltam ki. Az egyik: a Marsra egy nagy gravitációjú test hatott elhaladva mellette, amitõl a bolygó "hullámzani" kezdett, és ahol a hullámzás hatására a felszín a legkevésbé bírta, ott felrepedt. A másik hatás: meteorbecsapódás. Talán a becsapódás a völgy közepén történt, a felszín pedig kétfelé kihasadt? Ezt kezdtem el vizsgálni - ugyanis ez volt az egyetlen vizsgálható elképzelés az összes közül, mivel egy esetleges bolygótani belsõ folyamat (az egyik mai hivatalos verzió) vagy egy általam feltételezett nagy tömegû test nem hagyhat számomra felfedezhetõ nyomot a bolygón (ez utóbbi egy kicsit irreális is). A kíváncsiság viszont hajtott, szóval letöltöttem az Internetrõl amit tudtam.
A szerzett anyag nézegetése közben sok váratlan felfedezés ért, innen kezdõdött az észrevételek sora. Ezen észrevételeket nem keletkezésük rendjében fogom leírni (ami jóideig eltartana), tehát nem az elmélet születésének történeti áttekintése következik, hanem egy azokból összerendezett gondolatsor.
A következõ írásban a Mars jellegzetes felszínét, egyedi, gigantikus formációit teszem vizsgálat tárgyává, egy eddigiektõl eltérõ szemszögbõl. A felszín alakzatait egymással kapcsolatba hozom, megpróbálom - ahogy ez egy laikustól kitelhet - megmagyarázni az összefüggéseket, és igyekszem minél több dolgot feltárni. A részletekbe túlságosan nem tudok belemenni, mivel nincs meg hozzá a szakmai tudásom, és a megfelelõ információáradat sem áll a rendelkezésemre; csak az Internetrõl letöltött képekre és szövegekre tudok támaszkodni. Onnan pedig nem tudtam letölteni több száz elméletet, ami a Marssal kapcsolatos, és nem tudtam letölteni nagyon részletes térképeket sem. Nem is akarok - a fél életem rámenne, amíg azokat áttanulmányoznám, és ennyire azért nem akarok belemászni a témába. Ferde betûvel szedtem azt, ami biztosan nem az én fejembõl pattant ki, hanem az összeharácsolt információhalmazból van róla tudomásom.
"Visszatértem". Egyesek lehet nem örülnek neki, de azért azoknak remélem megváltozik a véleményük.
iXman volnék, a topik gazda. A régi nickemmel nem tudtam belépni - hát igen, nem jártam erre vagy négy éve. De nem is vagyok már a régi. Azóta sokat nőtt a hajam. S legalább valamilyen mértékben tiszta lappal indíthatok.
Előszöris bocsánatot kérek mindazoktól, akik őszintén kíváncsiak voltak, mi is lehet ez a nagy dolog. Másodszor: köszönöm szépen az érdemi hozzászólók segítségét. Egyetértéssel olvastam ZsL... #76-os hozzászólását. Mármint egy részét. ("Nekem tetszett ez a kedélyes topik (kár, hogy már vége), amelyben nem a fórumok többségére jellemző módon, egymással kötekednek a hozzászólók, hanem szinte atyailag pátyolgatják a "Feltalálót"!") Ezt köszöntem meg az imént. :) És sokat jelentett anno, hogy itt a nagy koponyáknak húzogathattam a fülét az ufós dolgaimmal :) , elmémet csiszolták az itteni viták. Nem szégyellem, olyan voltam, és kész. Nna.
Most, hogy munkanélküli lettem, időm és kedvem támadt egy kis sikerélményre, nomeg valami hasznos dolog asztalra tételére. Egyelőre nem is szaporítom a szót, adok egy linket, ahol az elmélet képekkel tarkítva megtalálható, s következő hozzászólásomban/aimban közzéteszem a szöveg egy kivonatát.
Megjegyzem: az elmélet nem teljes, nincs leírva minden gondolatom, de hogy ez a topik még mindig megvan, és írni is tudok bele, úgy feltüzelt, hogy nem tudtam tovább várni. :) Az elméletet csiszolgatom, formázom, további képekkel tarkítom, sőt animációval is, amennyire időm engedi, és linkekkel térképekhez és forrásokhoz.
Természetesen ide is vissza-visszanézek, tehát ha van valami vélemény, azt nagyon szívesen veszem. Ha valaki csúnyát akar írni, azt sajnos lehet hogy nem tudom elolvasni, mert kimoderálják.