Mindenkinek ajánlom az alábbi leírást arról, hogy kitől kérjünk segítséget, legeslegjobban pedig a szoptatási tanácsadók internetes online kérdezz-válaszolok lapjait, mert rengeteg kész válasz van, de ha nincs idő átböngészni, akkor pedig online lehet kérdezni és hamar válaszolnak.
Schusy, te tudod, meg ha eddig ennyi ivás mellett volt elég tej a babának, akkor nem valószínű, hogy önmagában ez okozza most a gondot, de azért leírom, mi a negatív hatása. A túl sok folyadék arra készteti a szervezetet, hogy azt mielőbb kiválassza a vizelettel. Ezt úgy éri el, hogy visszavesz az antidiuretikus (víz visszatartásáért felelős) hormon előállításából. Ezzel viszont csatolva van a prolaktin (tejelválasztó hormon). Tehát túl sok víz -> kevesebb antidiuretikus hormon -> kevesebb prolaktin -> kevesebb tej. Hozzáértők azt mondják, hogy az optimális szoptatás alatt pont annyi, amennyit a szomjunk megkíván. Azt viszont figyelni kell és azonnal komolyan kell venni, nem elfelejteni ("szomjas vagyok, de most nem érek rá").
Ha annyit innék amennyit kívánok, asszem egyáltalán nem lenne tejem. Olyan 1-1,5 liternél többet tuti nem innék akkor. De inkább a 3 mint a 4 ami meg szokott lenni. Nekem is jót tesz, mert látványosan fogyok, anna kellenére hogy nem diétázom, sőőőt :)
Nem valószínű, hogy bármi fizikai oka lenne, hogy kevés a tejed. Már ha egyáltalán kevés. Hat hetesen jó eséllyel egy fejlődási ugrásba futottatok bele. Azzal, hogy az igényének megfelelően sűrűn mellre teszed jó eséllyel pár nap alatt elmúlik a problémád.
Én is így tudom, ahogy Alice írja, bizonyára megnőtt mostanában az igénye a bébinek és beletelik néhány nap, amíg beáll. Amúgy ide többen írogatnak ilyen témákról: http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9073171&la=79551032
Csak még 1 gondolat: a 3-4 litert azért iszod meg, mert kívánod, vagy mert magadba erőszakolod? Ha előbbi, OK, ha utóbbi, ne tedd. Kell elegendő folyadék, de a túl sok folyadék a tejtermelés ellen hat, fura hormonális kölcsönhatások miatt.
Asszem itt okosodtam meg, nevezetsen, hogy időnként van a szoptatásban valami ugrás (és a 6 hetes kor nagyon gyanús nekem, meg a 3 hónapos kor is) , ahol a gyereknek már nem elég az anyatej mennyisége, és ilyenkor kell állandóan mellre tenni, hogy ujabb és újabb tejtermelésre kényszerítse a tejmirigyeket, és pár nap mulva állitólag több lesz a mennyiség. Azonkívül a reggeli tej az okosok szerint inkább lédús, az esti meg inkább zsírdús, szóval nem a mennyiség a fontos itt sem, hanem a minőség.
Itt lérdezném me,g hátha van valakinek jó ötlete, hogy mitől lehet kevés a tejem? Mármint fizikai okra gondolok (betegség, stb)
Gyerek sűrűn, jól szopik, eddig szépen fejlődött (850g 1 hónap alatt), de most szinte megállt a növekedése, és nem lakik jól... méregettem mennyiket eszik, reggel 80-100, de estefelé már csak 50-60g.
Most 6 hetes. Eddig mindkét gyerekemmel nagyjából itt kellett elkezdene mpótlást adni.
Most tegnap óta nem adok neki, inkább mellre teszem ahányszor kéri (elég nehéz mondjuk a másik 2 mellett) így kb 1-1,5 óránként eszik. Nem mérem mennyit, de egész nap kézben kell hogy legyen, különben üvölt.
Eddig próbáltam: Szoptatós teákat, többfajtát, kecskerutafű teát, urticát, baracklevet,
Inni iszom napi 3-4 litert, nagyon odafigyelek, igyekszem rendesen enni, és nappal is 2 órát aludni. Éjjel is alszom 6-7 órát, ezzel nincs gond. Én nem tudok másra gondolni már, minthogy fizikai oka van annak hogy nem megy.
Fel fogom hívni a szoptatási ambulanciát is, de először titeket kérdeznélek.
A "hasfajos" jelenseg kozismert es 2-5 konapos kor kozott all fenn, nalad is pont akkor szunt meg, mikor masoknal is, a teanak ehhez nem sok koze. :) De hasonlo random megfigyelesek miatt van egy fel konyvre valo "modszer" amitol megszunik, meg amitol nem szunik meg (a ket lista termeszetesen kb. azonos ;)
Lenyeg hogy tulelted, utana mas jellegu gondok jonnek hosszu sorban. ;-))
Mindenki azt mondta,hogy a gyerköcnek fél éves koráig nem kell teát adni, csak anyatejet. Az első 4 hónap úgy telt el, hogy Koko kiorditotta a lelkét minden este kb. 4-5 órán keresztül üvöltött. Megfeszitette a kistestét, tiszta vörös volt, az első napokban azt hittem, van valami baja. 5 hónaposan elkezdtem teát adni neki, egyik napról a másikra megszünt az esti hasfájás. Ha nem velünk történik el sem hiszem!
AZ a topik az LLL partoloi altal lett letrehozva es a tablazatosdi szvsz meg mindig hulyeseg.
EZ a topik meg azert, mert AZON a topikon felhaborodott valaki es szidta az LLL-t itt. Legalabbis erre emlekszem, de most megyek visszaolvasni.
Csak arra probaltam utalni, hogy ez a topik nem elsosorban a konkret tanacsadasrol szol. Egyebkent voltak konkret tanacsok is, a legutobbi eppen neked es nagyon jo tanacs volt.
Idike, szelektív az emlékezeted, ez a topic azért jött létre, mert a babaneten csináltak egy fekete listát azoknak a nevével, akiktől senki ne fogadjon el szoptatási tanácsot.
A 18-as hozzászólásodban Te is ezt írtad:
a tablazatosdi szvsz nevetseges.
Akkor kitől ne fogadjon el az ember tanácsot?Éppen tőletek?Ennyi erőből nem is az a címe ennek a topiknak hogy"anyataj kontra tápszer".Előbb utóbb minden topik eltér némileg az eredeti témától.
[tenyleg csak zarojelben jegyzem meg, ennek a topiknak a cime: Szoptatas, kitol ne fogadj el tanacsot, ami azert indult, hogy az LLL-t mint olyat lejarassak. A masik topik az anyatej, fejes .... problemak, a segitsegkero. Mar szvsz, de ezt is biztosan csak a merhetetlen arroganciam miatt gondolom... Ott amugy az LLL-t eleg gyakran ajalnjak. De ismetlem, halkan es zarojelben]
Jött egy-két ember az utóbbi hetekben segítséget, tanácsot kérni (pld Lumumba, kikezdki, viccková), de ami itt az ilyenek után történik, döbbenet... Megvannak a harctéri árkok, az ellenfelek (ellenségek) a barikádok mögött és indul a buli. Érvek és ellenérvek, hangzatos szólamok, később személyeskedések röpködnek, és természetesen senki sem tudja meggyőzni a másikat...
Én ezek után tutira nem jönnék ide tanácsot kérni, ezt kell mondanom. El tudom képzelni hogy milyen stílusú válaszokat kapnék, esetleg jól a földbedöngölnének. Kinek van erre szüksége?
Szerencse hogy nekem megy a szoptatás, kívánom mindenkinek sikerüljön. Ha pedig valaki mégis valami tanácsra, megerősítésre vár, és ír ide egy hozzászólást, jól kösse fel a gatyáját egyes emberek válaszaira, nehogy sírógörcsöt kapjon amikor olvassa. Csak szép nyugodtan ugorja a neki nem tetsző hozzáállásokat, és próbálja kiválogatni kitől fogadjon el tanácsot és kitől NE.
Arra, hogy idike miatt bárki is elkerülné ezt a topicot, arra én vagyok az élő bizonyíték, pedig én eredetileg tényleg tanácsért jöttem ide. Idike végtelen arroganciájára pedig az 1458 hsz. az újabb bizonyíték. De részemről most már tényleg ez az utolsó megnyilvánulás. Idike fanclub-tagoknak további jó tobzódást!
HA=Hipoallergén (nincs kizárva, hogy y-al kell írni, nemtom:)))
nem tudom, amit kérdezel HA-e, de ha az, akkor az rajta van a dobozon. Arra figyelj, hogy a dokinéni mindenképpen HA-t írjon fel mot, amíg még ilyen kicsi a gyerek. (Mellesleg az enyémek kihányták az összes általunk próbált HA tápszert így nutrilon AR-t kaptak 4,5 hónapos koruktól)
Az az 1 lényeges, hogy ne te válassz tápszert, a doktornénivel irass fel.
(ezek szerint nem sikerült szaporítanod? Nehogy kiborulj!!! mindig szopival kezdjétek, ha szopott és még éhes, akkor adj tápszert. Így még egész sokáig ki lehet húzni:))
gyümi
Ja, bedobtal egy hulyeseget es most gorsan megprobalsz kodositeni, aztan elsunnyogsz?
Osszefoglalva a hatalmas muveltsegeddel es angoltudasoddal meg azt sem sikerult megallapitanod hogy kik a cikk szerzoi es melyik a cikk szovege, mielott allitasokatt tettel volna roluk, aztan meg most neked all feljebb.
Gyonyoru.
Inkabb annak allj ellent hogy irjal mielott olvasni megtanulnal.
Te belinkeltel egy, az anyatej védelmében irt tanulmanyt, gyakorlatilag az anyatej ellen. Ennyi. De a tema reszemrol lezarva. Nem tudod ertelmezni amit olvasol.
Te belinkeltel egy, az anyatej védelmében irt tanulmanyt, gyakorlatilag az anyatej ellen kampanyolva. Ennyi. De a tema reszemrol lezarva. Nem tudod ertelmezni amit olvasol.
Nem engedett a zindex válaszolni, még 1szer megpróbálom.
Szóval nem szerettem volna ekkora vihart kavarni (de ebben a topikban ez nem meglepő sajnos), mindössze belinkeltem egy cikket, amiben legalább a "kizárólag anyatej vs. vegyes táplálás 4-6 hó között" témában voltak értelmes számok, nem pedig "az anyatej jó", vagy "az anyatej rossz" dumák, amik itt többnyire érvként szerepelnek. (Ráadásul a who azért elég hiteles forrás, legalábbis sokan hivatkoznak rá itt is :-))
Ferrero-nak akartam kb. ugyanezeket válaszolni, mint pasa, de megelőzött. Bocs, de pasa tényleg az általam hivatkozott cikkből fordított, Te viszont a hasonló című "szakértői tanácskozás" anyagából. Az eredeti cikk eredményei (persze lehet százféleképp csűrni-csavarni) egy mondatban tényleg úgy szólnak, hogy semmilyen betegség előfordulásában nem számít, hogy a 4-6 hó időszakban melyik táplálási módot alkalmazták (még a gyomor-bél fertőzések esetében sem, ld. 45 o.)
Ferrero, iildii, Angi: szerintem senki sem azért támadja Idikét, mert támogatja a szoptatást. Én is támogatom. De próbáljátok meg legalább egyszer józan fejjel megnézni, milyen stílusban ír azoknak, akik idemerészkednek. (Pl. nekem: azt sem tudom, mit akarok ezzel; olvassam el, mielőtt berakom stb., noha egyikben sem volt igaza.) Ez a stílus szerintem mindenkinél kinyitja a bicskát, és az egyetlen következménye az, hogy az is nagy ívben el fogja kerülni a topikot, akinek tényleg segítségre lenne szüksége.
Nem látom, hogy ez miért jó nektek, ha valóban segíteni akartok.
Mindenkinek kell. húsvétot, én leléptem innen, mert szeritnem ez az arrogáns légkör is remekül alkalmas a tej elapasztására...