Arra óhajtok válaszolni, ami építő. Korántsem gondolom, hogy kapásból minden felvetett ötletem meg- és egyetértést hoz.
(S mivel aligha közöltem fontossági sorrendben; a munkanélküliség megoldására a további eszmecserét mellőzöm,
ha netán úgy vélem, hogy mégiscsak érdemes lenne megvizsgálni az ok és okozat közötti látszólagos összefüggést, akkor akár nyithatok egy külön topicot is )
Azok a gondolatok, melyek megértést rezonáltak, sőt továbbfejlesztödtek Alice és mások kreativitásából, - amelyeket úgy vélek megérinthetnek és megmozdíthatnak másokat is, a lényegesek.
Hátha vágyaink utópiája elkezd megvalósulni!
A centrumban az oktatás van, mind szellemi, mind fizikai (és esetleg lelki, bár ezutóbbi gyakran akad fenn az ideológiai zátonyokon) szinten.
Egy ezermérföldes út is egy lépéssel kezdődik. Lehetséges egy olyan állomását is látni a jövőben, ahol a pécsi, veszprémi és debreceni egyetemek éppolyan, vagy még markánsabb renoméval rendelkeznek, mint Cambridge, Princeton és Sorbonne :-)
De addig, jaj!
Az úton, az úton
Száz diák vár
Egy felépítményt az alapoktól érdemes kezdeni.
A vas-és-acél-ország image helyett legyünk az Oktatás és gyógyítás-országa!
A híres magyar vendégszeretet talán még nem senyvedt el teljesen. Nem a szokványos túrista-paradicsommá fejlesztés (hisz valljuk be akármilyen szép helyek vannak, pl Hévíz kapacitása nem ér fel 100 km tengerparttal), hanem szanatóriumok, specializálódott kórházak (mint pl a petö intézet), netán átmeneti formák az oktatás és gyógyítás között, azaz olyan munkaterápia, ahol készségek elsajátítása teszi a résztvevök életét tartalmasabbá, és még folytathanám a vágyálmokat
Az alap az oktatás becsülete. Ehhez a iskolai rendszer gyökeres változtatására van szükség, ami nehezen megy, ha a tanári pályára csak olyanok mennek (a néhány elhivatotton kívül), akik máshol nem felelnek meg. Mi lehet vonzó egy pedagógus pályaválasztásban? A fizetés? A munka öröme? A nyári szabadság? A hatalom lehetősége?
Vélem, hogy ha a pedagógusi fizetéseket radikálisan felemelve, sokan vállalnák a bennük szunnyadó pedagógusi tehetséget. Akik egyébként nem, mert ambiciózusak és szükségük van mint mindnyájunknak elismerésre, még pénzben kifejezve is.
Természetesem ezzel párhuzamosan a követelményeket is meg lehet emelni.
Ahogy Semmelwies rájött, a testi higénia fontosságára, a tanárnak is szükséges a rendszeres mentális higénia: ahogy vértöl csatakosan egy operáció után nem szabad egy újszülött anyát megvizsgálni, hasonlóan: koszos gondolatokkal nem szabad gyerekekhez nyúlni.
A nevetséges kifogás, amit Semmelweiss kollegái hoztak fel: egy úriember keze mindig tiszta itt sem érvényes: kellö mosakodás nélkül egy tanár elméje nem tiszta automatikusan:o)
Tehát: desztillálva: abban többen egyetértenek, hogy
Legyen az oktatás a költségvetésben jóval lényegesebb tényező, mint jelenleg!
Kétlem, hogy egy politikus lát ebben fantáziát. Olyasmire energiát fordítani, ami 20 év múlva kezd gyümölcsöt teremni??? Nääää! Egy politikus kedvenc növény-e, az pontban három és fél év után hoz gyümölcsöt de csak annyit, amennyi az újraválasztáshoz kell. Mit érdekli öt az olyan jövő, amelyböl nem lát azonnali hasznot?
A politika útcvesztői továbbá gyakran ellenséggé kényszerítik az egyébként egymást megértő, söt egymást kiegészítö tehetségeket, lásd oliviane válasza, ami részben válasz is a topic-címben feltett kérdésre.
Jó szakember XY, de mivel %#-pártra szavaz, vagy azzal szimpatizáns, szó sem lehet nekünk ¤|¤-pártiaknak vele együttmüködni
Tehát most úgy látom, hogy a legkézenfekvőbb válasz a topicinditó által feltett kérdésre:
A politikusok miatt nem tud a magyar szót érteni!
Pedig elvben azért vannak a pozicióban, mert azt vélik a választók, hogy majd ők lesznek a szószólói az igényeiknek...HAHH! és kapnak helyette egy hatalomrészegen élösködő rablóbandát....:-(
Folytatva: a maoistának vélt testedzést /:o)/ úgy tünik nem fejtettem ki kellőképp.
Megint: A katonaság helyett minden fiatal kapjon lehetöséget a csoportos testi foglalkozásokra, mint pl túlélés erdőben, rafting, kötéltánc, zsonglörözés, gólyalábon-járás, úszás, hegymászás, elsősegély, masszázs, asztalosmunka, evezés, kerámia, etc. Akár prociókra osztva, akár érettségi után egy évre benntlakásos módon, amitől nemcsak, hogy senki nem ódzkodik, hanem még más országok fiataljainak is vonzó lehet.
Ennyi mára köszönöm az építő hozzászólásokat :-)
Csak a személyeskedésre szoktam ugyanolyan keményen visszaválaszolni.Tudod sokan azt hiszik,
hogyha személyeskednek vagy jól odamondanak,hogy
ők nyertek és ezzel ők a janik.Pedig ezzel csak a primitívségüket és a bunkóságukat fitogtatják nem
ők a nagyok.
Velem igenis szót lehet érteni de akkor válaszolok a hozzászólásokra mikor időm van rá
mivel én nem vagyok egy igyenélő bértopikoló.
Nics időm egész nap a gép előtt ülni és topikolni
"A lehurrogás lehet, hogy erős volt, ehhez hotzzájárult egy másik topicban vizionált rémesen hülye mondata."
Ez a kormány hatalomérdekből bevezette az országot
az iraki háborúba.Csak azért, hogy megnyerje az
USA támogatását magának.15 millió dolcsiért eladta
az országot.Én úgy gondolom, hogy ezek után megérdemlik az AL-Kaida megölje őket.Őket és ne
minket ártatlanokat.
Mivel kifogásoltad, hogy csak arra kapsz választ, amivel valaki nem ért egyet, én megpróbálok az egész javaslatodra válaszolni.
"Aki nem dolgozik, ne is egyék - Malaysiában nincs munkanélküli segély, következéskép nincs is munkanélküliség...A támogatásokért tegyen is valamit az az elesett, akivel mostohán bánt a sors."
Ezzel nem értek egyet. Mások már elmondták nagyjából azokat az érveket, amiket én is felsoroltam volna.
"Más kárán tanul a bölcs - miért utánozzuk le azokat a hibákat, amelyeket más országok elkövettek? Felesleges rövidtávú elönyökért feláldozni az országot! A természetpusztítást még akkor érdemes megakadályozni, mikor az még nem öltött olyan méreteket, mint nyugaton: Felesleges tönkretenni a termőföldet gyalázatos mütrágyázással, a folyókat ciánozással, a gazdaságot kizsákmányolással."
Ezzel egyetértek. Különféle országokban különféle problémákra már sok gyakorlatilag is bevállt hasznos rendszert találtak ki. Fölösleges szakértők halmazát milliókkal tömni azért, hogy kitaláljanak valamit, amiről aztán kiderül, hogy nem működik, hogy azután új szakértőket tömjenek meg pénzzel.
"Ennek az országnak nincs természeti kincse, amiből jólétre fejlödhetne, de a híres szürkeállomány ápolása a legjobb befektetés - a pedagógia támogatása, a gondolkodási képesség, a kreativitás, az intelligencia fejlesztése hosszabb távon a legjobb beruházás. Legyen 20-szoros a tanári fizetés és akkor lehet a legkiválóbb koponyákra bízni az ifjuságot! A jelenlegi pedagógus-káderek leszerepeltek, meghasonlott pszichopaták, aki már csak a lottban reménykednek, az illuziótvesztett méla tanarak pszeudotanítása helyett egészséges és okos oktatást!"
Ezzel is egyetértek. Hozzátenném még, hogy ha kifejezetten erre állnánk rá, mi lehetnénk az a kis ország, ahová minden külföldi drága pénzekért járathatná egyetemre a fiait, és ez is hozna bevételt. Nem beszélve arról, hogy ha ugyanezt művelnénk az egészségüggyel is, akkor szintén sokan gyógykezeltetnék itt magukat. Lehet, hogy ez utópia, de nekem akkor is teccik ez az elképzelés.
"ép testben ép lélek - támogassuk az erönlétet, az egészséges táplálkozást, a rendszeres testnevelést mind az iskolákban, mind a munkahelyeken. Legyen a katonaság idejétmúlta intézménye helyett egy mindenkire vonatkozó erősítő fizikai megerösítés; fiuk-lányok kapják meg a lehetőséget, hogy szervezetüket ellenállóvá edzhessék, fejleszthessék a kézügyességüket, az egyensúlyérzéküket, közös feladatokon értsék meg az "egységben az erő"-elvet."
Hmmm... ezt nem értem egészen. Mindenkinek kötelező tornagyakorlat, egyebek? Egységben az erő, mint testnevelés? Ez nem tetszik nekem. Azzal egyetértek, hogy a semmire se jó pociklubok és a versenysportokkal ellentétben inkább arra kéne költeni a pénzt, hogy minél több uszoda épüljön, hogy minél több játszótér, sportpálya stb, de az általad felvázolt út nekem nagyon kínaisnak tűnik, Mao idejéből...
Asszem természetes, hogy itt a fórumon elsősorban arra a hozzászólásra válaszolunk, amellyel nem értünk egyet, amit előttünk már elmondott valaki, arra már nem. Attól még egyetérthetek sokakkal sok dologban, ha a részletekben vannak ellentétes nézeteink.
A munkanélküli segéllyel kapcsolatban pedig továbbra sem osztom a nézeted. A koldus nem kap ilyet, és akkor lenne jogos az álláspontod, ha úgy egyébként mindenki, aki keres, találna magának olyan munkát, ami a napi megélhetését biztosítja.
Ha igaz amit irsz, akkor ez adottság(sors?).
Pedig igaznak kell lennie, mert kb. 1000 év óta százalékos arányban csak csökkenünk,zsugorodunk, mig más népek legalább a szintet tartják(?).
Szerintem görcsölni emiatt a legnagyobb rossz, fogadjuk el magunkat olyannak amilyenek vagyunk.
Az nyugtasson meg, hogy a legjobbak úgyis megmaradnak.
Ha ennek az lesz a vége, hogy csak tizede leszünk a mostaninak, de a férgese nélkül, az most jó vagy rossz?
Végre,végre!Hátha elérkezett az idő,hogy másoknak is elege van a megosztottságból!Pár éve még nem volt ez ilyen kabinet-kérdés,hogy kinek merre húz a szíve.De mostanra olyan ez az ország,mintha mindenki megzakkant volna.Az ember gyanakodva figyeli a fogorvosát,fodrászát,hentesét,hogy nem ejt-e el árulkodó,a "másik oldalra"utaló szót,s ha kiderül,hogy az illető bizony a túlparton áll,máris lehet uj fogorvost,fodrászt,hentest,stb.keresni.Nem lehetne,hogy mégis a politikusok jatszadozzanak a saját homokozójukba,mi meg rajongjunk,vagy utálkozzunk a pop sztárokon,tv-műsorokon,menjünk moziba,kiállításra,sportolni,vagy az ágyba,csak ne folyton-folyvást a politika töltse ki az életünket!És hadd barátkozzam azzal akivel szimpatizálok,ne kelljen barátokat,szerelmeket,stb.pol.-i hova tartozás szerint elutasítani,vagy elfogadni.
Az egyetértés fogalma...
...mondjuk ott kezdődhetne, hogy egy hozzászólásban arra utal valaki, hogy mivel ért egyet, ellentétben azzal az elterjedt szokással, hogy lehetőleg mindig mindent kifogásolni.
Ezért akiben a forró "mindenáron-ellenkezem-csak-hogy-hogy-hallattassam-magam" viszketegség a domináns, annak épp olyan nehéz az egyetértést felfogni, mint a szitának a vizet.
Esetleg lehütve...
Persze roppant unalmas és ötlettelen azt mondani: no lám ezzel egyetértek. Sokkal frappánsabb, mikor a kifogásokkal pont az ellenkező energia zsilipeit lehet megnyitni {figyelem: irónia}
Az alkotás nehezebb, mint a rontás.
Mona Lisát megfesteni egyszer ha valaki tudja 500 év alatt, ám a képet felgyújtani? Azt akármelyik tehetségtelen pyromán meg tudja tenni.
Ugyanez vonatkozik arra is mikor az egyetértés megalkotásáról van szó. A közös megértés csak közösen megy, noha individuális forrásból fakad. Apró hajtásai fel-fel bukkanhatnak katasztrófák esetén, tehát a kényszer is kipattinthatja, ám szembeszökően kényszerítő külső erő hiányában mit lehet tenni?
Aki úgy véli, hogy a magyarság lehetöségei az összetartás megteremtésében gyümölcsöznek, annak éppen elég motíváció az az árvíz, ami (agyat)mos, butít és nyomorba dönt
Talán azért nem mer valaki úgy nyilatkozni valamiről, amit ésszerünek tart, mert attól retteg, hogy úgyis leszólják?
Kockáztassuk meg! Jeleztem egy pár gondolatot (bár első nekifutásra ez is túl sok egyeseknek: akár el sem tudta olvasni, akár panaszkodott a "mérhetetlen mennyiség" miatt.:-))
Ki mit tudna olyat mondani, amiről úgy véli a legtöbben hasonlóképen vélekednek?
A bággyadt jótékonyság következménye, hogy a lustaság növekszik. Ha koldul valaki, akkor kínáljon is valamit cserébe. Ha azzal kopogtat be egy koldus, hogy felsöpröm az utcát, és ha tetszik adjanak ennivalót, akkor aligha hal majd éhen. Ám ha automatikusan kapja a segélyt, az pontosan a ráknak megfelelthető jelenség. A ráksejt élösködik az egészséges szervezeten. Ám ha divatot teremt: azaz, ha a többi dolgos sejt is azt a stratégiát választja, hogy melózzanak csak az ostobák én meg majd lopom a napot, akkor az a szervezet egyhamar isa por és homu leszen.
S csak, hogy további elképzelésekkel boldogítsam az emberiséget:
egy tizenmilliós nemzetnek elegendő 12 bölcs> politikus, akik a közadományból élnek.
S mindenki a nálánál böcsebbre adja a voksát. No persze ez aztán ugyancsak meredek követelmény. ;-)
Huhh, nagyon sok mindent vetettél fel egyszerre...
A munkanélküli segély és a munkanélküliség összefüggését alfredoohoz hasonlóan én sem tartom igaznak, fontos lenne a környezet és az egészség fokozott védelme, valóban többet kéne áldozni az oktatásra (bár semmiképp nem tartom helyesnek a pedógusok egy kalap alá vételét), de a rövid távú érdekek sokszor háttérbe szorítják a hosszú távúakat. És egy dolgot ne felejtsünk ki: amikor nagy baj van, lásd árvíz, vagy valami más, sok embert érintő katasztrófa, létrejön az összefogás. Olyankor az emberek többsége segíteni akar. Kár, hogy a veszély múltával megint a kicsinyes érdekek mentén születnek a döntések.
'Aki nem dolgozik, ne is egyék - Malaysiában nincs munkanélküli segély, következéskép nincs is munkanélküliség'
nem hiszem hogy a munkanelkuli segely teremtene a munkanelkuliseget. ha a m.s. kapcsan nehany ember nem hal ehen akkor vegyek fel olyanok is akik csalnak. nem szeretnem ha ehenhalnanak emberek magyarorszagon.
biztos sok mindenben egyetertunk nem olvastalak vegig.