Keresés

Részletes keresés

HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.11.13 0 0 140
offtopic
"Szerinted mi teszi a magyart magyarrá"

A liberális válaz erre az, hogy

Kizárolag az, ha az illető ugy gondolja, hogy ő az (esetleg is, ha magát uri kedve szerint más nációkkal is kapcsolatban lévőnek érzi ).

A Csurka féle válasz meg az, hogy azt neki van joga MINDFENKI MÁSRÓL eldönteni.

Előzmény: Dr. Schreber (138)
kvantum Creative Commons License 2003.11.13 0 0 139
Ha komolyan vennélek, azt írnám, elsősorban az anyanyelvünk (tudod, nyelvében él a nemzet:-))))

..de így csak azt ajánlom, olvasd el Örkény idevágó egypercesét a négy utolsó magyarról meg a meggymagról..:-)))

Előzmény: Dr. Schreber (134)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.13 0 0 138
Még1x: Szerinted mi teszi a magyart magyarrá ?
Előzmény: HitetlenTamaska (135)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.13 0 0 137
"Mi mast tehet az ember a tortenelmet szemlelve, minthogy tudomasul veszi?"
írtam:"hogy nem idegenkedve tekintesz rá", nem úgy tekintesz rá, mint egy vadidegen ország történelmi eseményére, hanem úgy, mint hazád történelmének egyik eseményére. És éppen ezért elnézőbb vagy.

"Mi koze ennek az azonosulashoz? Te szoktal viharokkal es foldrengesekkel azonosulni?"
Ha foglalkoztál volna sámánizmussal, akkor tudnád, hogy bármilyen élőlénnyel és természeti jelenséggel lehet azonosulni, tudati szinten. Ha kedvem van, akkor azonosulok, ha nem, akkor nem. Dörr-dörr :)

Előzmény: HitetlenTamaska (135)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.13 0 0 136
Pizza ? Az nem magyar, az olasz. Széchenyi evett valaha pizzát ? És Rákóczi ? vagy Mátyás király ? Aligha hiszem. ...öööde ingyen van ? Máskülönben nem kell... ;)
Előzmény: Törölt nick (132)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.11.13 0 0 135
Mi mast tehet az ember a tortenelmet szemlelve, minthogy tudomasul veszi?

Mi koze ennek az azonosulashoz? Te szoktal viharokkal es foldrengesekkel azonosulni?

Előzmény: Dr. Schreber (133)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.13 0 0 134
Látod ? Ha neked ez a gondolat idegen, akkor már aligha lehetsz magyar. ;D

Egyébként nem értem, hogy mi bajod van az ideálommal. :)

De! Most Te jösz. Szerinted mi teszi a magyart magyarrá ?(ez a kérdés Tamáskának, meg Ostap Bendernek is szól)
Az anyanyelv ?
Az állampolgárság ?
A kedvenc étel ?
A lábszag ?
:)

Előzmény: kvantum (130)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.13 0 0 133
Úgy kérlek alásan, hogy nem idegenkedve tekintesz rá, hanem elfogadod, hogy megtörtént, ami rossz azt ha nem is tolerálod, de tudomásul veszed. Egyébként meg mindig a kevésbé rosszat kell választani. :)
Előzmény: HitetlenTamaska (131)
HitetlenTamaska Creative Commons License 2003.11.13 0 0 131
offtopic
Te nem doktori cimet hanem Nobel dijat is erdemelnel -persze csak irodalmit-, ha azt zoldseget kielegitoen el tudnad magyarazni, hogyan lehet azonosulni a magyar tortenelemmel.

Hogy megertsd, hogy milyen eszeveszett baromsagot mondtal, peldaul az egymast legyilkolaszo arpadhazi kiralyok eseten eppen a pillanatnyi adozattal vagy az esetlegs hoherral akarsz azonosulni? Esetleg mindkettovel, mint amikor ket macska vagy es egymassal jatszol?

Iras helyett neked inkabb kapalni kellene egy Schrebergarten -ben.

Előzmény: Dr. Schreber (123)
kvantum Creative Commons License 2003.11.13 0 0 130
na ezt a részmagyart meg magyar ideált (ideális magyart?:-)) szerintem gondold át még egyszer...

Ilyesmihez nem is akarok hozzászokni..

kvantum
(aki ezek szerint nem elég hogy nem felel meg a magyar ideálnak, de ráadásul csak részmagyar...)

Előzmény: Dr. Schreber (129)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.13 0 0 129
Tegnap nem kaptam tízórait, de már intézkedtem, ma fogok. :)

Nézd, szvsz a magyar teljes mértékben tud azonosulni Széchenyi írásaival. Széchenyi meglátásait, gondolatait nem a környezete határozta meg (nem befolyásolta, hogy az előjogaikat szerető nemesek, földesurak bolondnak tartják) - míg Kossuthét jelentősen -, hanem a megfontolt, racionális, elveiben kitartó, elsősorban (!) magyar érdekeket szemelőtt tartó gondolkodás jellemezte. Ezért ha valaki politikával foglalkozik, az 1800as évek nagyjait olvassa, akkor ha törik, ha szakad Széchenyi kell, hogy legyen a mérce, nem Eötvös, nem Kossuth, stb és nem azon idealisták, akik idegen befolyás alatt gondolataikban illuziókat kergetnek. Hiába magyar anyanyelvű, hiába magyar állampolgárságú, ha egyszer idegenek tőle azon gondolatok, melyek legközelebb állnak a magyar szellemiséghez, ha idegen tőle az a mentalitás, életszemlélet, ha eltér a magyar ideáltól, akkor az már nem lehet magyar, max. részmagyar. :))

Tudom, hogy elsőre hüjjén hangzik, de most találtam ki és ha sokat hallgatod, akkor hozzá lehet szokni. ;D

Előzmény: kvantum (127)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.13 0 0 128
A 123ik hszólásban megfogalmaztam: ha valaki képes azonosulni a magyar történelemmel, kultúrával, szellemiséggel az biztosan Magyar. Ismerek olyan embereket, akik nem olvasnak ebben a témában szinte semmit, mégis RÁÉREZnek és úgyis cselekszenek, hogy úgy mondjam arra, ami magyar. Bár az ő magyarságuk tán nem is olyan mély, mint azoké, akik Széchenyi, Deák, Hóman, Szekfű, stb. gondolatain nevelkednek; de mégis: magyarok.
Előzmény: Kovács Béla Sándor (126)
kvantum Creative Commons License 2003.11.12 0 0 127
Doktor úr, az ápolók ilyenkor nem hozzák még a tízórait?:-)))

Aki pl. Kossuth cikkeitől érzi úgy és Széchenyi írásaitól egyáltalán nem, az már szvsz nem magyar, vagy csak "részmagyar". :)

..mert pl. ezt nem nagyon tudom másként értelmezni, mint egy enyhén zavarodott elme hagymázas képzelgését:-))

..vagy csak ugratsz itt minket?:-))

Előzmény: Dr. Schreber (125)
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.12 0 0 126
S mi legyen azzal a cca 9 millió (nagyvonalú voltam) országlakossal, aki egyáltalán nem olvas Széchenyit, így ki sem derülhet, hogy érezne-e tőle eufóriát? Nekik mi lesz a magyarságvizsga?
Előzmény: Dr. Schreber (125)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.12 0 0 125
Jó, sokmindentől érezheti magát úgy az ember, hogy a mennyben jár... elismerem... de itt konkrétan Széchenyitől kell éreznie, Széchenyin van a hangsúly. :) Aki pl. Kossuth cikkeitől érzi úgy és Széchenyi írásaitól egyáltalán nem, az már szvsz nem magyar, vagy csak "részmagyar". :) Kossuth ugyanis "világibb" ember, polgár volt, sajnos gondolatait túlságosan befolyásolta a külföld, az idegen... amivel szemben szvsz - eddig olvasottak alapján úgy látom - megfelelési kényszere is volt. És az rossz. Nem azt mondom, hogy teljesen söpörjük le azt, amit a külföld gondol, megfogalmaz rólunk, de ha lehet, akkor ne az legyen a legfőbb mérvadó döntéseinkben.
Előzmény: kvantum (124)
kvantum Creative Commons License 2003.11.12 0 0 124
Tudod, én pl. Esterházyt olvasva is a mennyekben érzem magam..:)

..és itt a pl.-n van a hangsúly..:-)

Előzmény: Dr. Schreber (123)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.12 0 0 123
Szerintem magyar az, aki azonosulni tud a magyar történelemmel, kultúrával, szellemiségével, életérzésével, aki ha Széchenyit olvas, akkor úgy érzi, hogy a felhők között a mennyben jár. :) Én pl. eddig egyetlen egy olyan gondolatot nem olvastam Széchenyitől, amit alaposan megrágva, más (esetleg Kossuth, Eötvös, stb) forrásokból is megismerve, ne tudtam volna egyetérteni 100% Széchenyivel.
Előzmény: kvantum (122)
kvantum Creative Commons License 2003.11.12 0 0 122
Magyarországon a nemmagyar az a külföldi - szerintem.
És szerinted?
..mert szerintem szerinted meg az, aki szerinted nem az..:-))))

(..bár inkább :-( kellene..)

Előzmény: Dr. Schreber (121)
Dr. Schreber Creative Commons License 2003.11.12 0 0 121
Egyikbe se. :) Magyar vagyok, magyar érdekeket tartok szem előtt. Magyarországon a magyart éppenhogy támogatni kell célja elérésében. :)
Előzmény: Törölt nick (110)
AronSatie Creative Commons License 2003.11.08 0 0 120
Kivancsian varnam valaszod

"Mit csináljunk a ballibmédiával 2006-ban" topic /52-re

Előzmény: Kovács Béla Sándor (117)
AronSatie Creative Commons License 2003.11.08 0 0 119
Igy van, ezt igazolhatom.

Taxonomiailag a mus nicolaus tirpacus minoris (aronsatiei) faj elsokent leirt egyede vagy. Benne leszel a legkozelebbi Brehmben.

Derek Creative Commons License 2003.11.08 0 0 118
Tudom,szemelyes tapasztalataim is a valos eletbol igy igazoljak, de itt es most az Indexre irogatokrol van szo.
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.08 0 0 117
Hízelgő, de ez nem igaz. Tucatjával vannak nálam értelmesebb, józanabb és simább modorú párttársaim is. Szebbek meg ezrével.

Törpe minoritás és mikiegér saját jogon vagyok.

Előzmény: Derek (116)
Derek Creative Commons License 2003.11.08 0 0 116
"A torpe minoritas sem igaz, mert KBS a torpe minoritas. "
Igy igaz, a fidesz partiak kozul o az a torpe minoritas akikkel erdemes szobaallni.

Előzmény: AronSatie (113)
DanAbnormal Creative Commons License 2003.11.07 0 0 115
Rosszul tudom, vagy Bauer apukája tényleg kint van a Terror Háza ÁVH-s faliújságán?..
Kovács Béla Sándor Creative Commons License 2003.11.07 0 0 114
"mert KBS a torpe minoritas. "

És mikiegér! Ragaszkodom a címeimhez.

Előzmény: AronSatie (113)
AronSatie Creative Commons License 2003.11.07 0 0 113
Ebbol kimaradt a komenymagozas. Pedig azt sose hagyod ki.

A torpe minoritas sem igaz, mert KBS a torpe minoritas.

Előzmény: Lucass (97)
AronSatie Creative Commons License 2003.11.07 0 0 112
Tehat?
Előzmény: Muster Mark (107)
Lucass Creative Commons License 2003.11.07 0 0 111
off

A Magna Charta voltaképpen nem más mint néhány normann nagyur lázadozása folytán Földnélküli János irásban lefektette hogy részesei lehetnek a 25 tagu királyi tanácsnak és beleszolhatnak a döntésekbe. (ebből fejlödött ki aztán az angol parlamentarizmus az évszázadok folyamán)

tehát ez nem alkotmány, de az angolszász alkotmányjogászok ezt tartják az angol alkotmányosság kezdetének s a parlamentarizmus felé tett első lépésnek.
Angliának egyébként napjainkban sincs irott alkotmánya ha jól tudom, ebben a tekintetben a szokásjog uralkodik.

A magna charta éppugy mint az aranybulla s a magyar rendi , a királyi önkényuralommal szemben fellépő rendek ideologiáját adó Szent Korona tan a rendiség alapdokumentuma

a kettő között mindössze az a különbség hogy a Magna Chartát az angolszász világban (tehát az usában is) nagy tisztelettel emlitik, mig a magyar történelemben ennél sok tekintetben fontosabb Koronát pedig nem

Előzmény: Törölt nick (103)
Törölt nick Creative Commons License 2003.11.07 0 0 110
Te az 1., vagy a 2. pontba tartozol?
Előzmény: Dr. Schreber (109)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!